pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Lengvi ir Sveiki Blyneliai: Receptai Jūsų Virtuvei

Tradiciniai blynai, gaminami iš kvietinių miltų, yra populiarus patiekalas visame pasaulyje. Tačiau, augant susidomėjimui sveika mityba ir netolerancijai tam tikriems maisto produktams, blynai be miltų tampa vis patrauklesne alternatyva. Šis straipsnis skirtas išsamiai apžvelgti blynų be miltų gamybos subtilybes, įvairius receptus, patarimus ir gudrybes, kad kiekvienas galėtų mėgautis lengvais, puriais ir skaniais blynais, nepriklausomai nuo mitybos apribojimų ar preferencijų. Kviečiame išbandyti šiuos penkis sveikuoliškus blynelių ir vieną natūralaus uogų džemo receptą.

Kodėl Rinktis Blynus Be Miltų?

Prieš gilinantis į receptus, svarbu suprasti, kodėl blynai be miltų yra puikus pasirinkimas:

  • Sveikata: Blynai be miltų dažnai yra lengvesni ir lengviau virškinami nei tradiciniai, ypač jei naudojami sveikesni ingredientai, pavyzdžiui, avižos ar bananai.
  • Netolerancija gliutenui: Tai puikus pasirinkimas žmonėms, sergantiems celiakija ar netoleruojantiems gliuteno.
  • Maistinė vertė: Priklausomai nuo naudojamų ingredientų, blynai be miltų gali būti turtingesni baltymais, skaidulomis ir kitomis maistinėmis medžiagomis.
  • Skonis ir tekstūra: Blynai be miltų gali būti tokie pat skanūs ir purūs kaip tradiciniai, o kartais netgi įdomesni dėl skirtingų ingredientų suteikiamų skonių ir tekstūrų.
  • Naujos galimybės: Tai puikus būdas atrasti naujus skonius ir išplėsti savo kulinarinius įgūdžius.

Pagrindiniai Ingredientai Blynams Be Miltų

Vietoj tradicinių kvietinių miltų, blynams be miltų galima naudoti įvairius ingredientus. Štai keletas populiariausių:

  • Avižiniai dribsniai: Sumalti avižiniai dribsniai yra puikus miltų pakaitalas, suteikiantis blynams purumo ir šiek tiek riešutų skonio.
  • Bananai: Prinokę bananai suteikia blynams saldumo, drėgmės ir purumo.
  • Kiaušiniai: Kiaušiniai yra svarbūs blynų rišikliai, padedantys jiems išlaikyti formą ir suteikiantys purumo.
  • Varškė: Varškė suteikia blynams baltymų ir purumo.
  • Rikota: Panašiai kaip varškė, rikotos sūris blynams suteikia kreminės tekstūros ir švelnaus skonio.
  • Moliūgas: Moliūgas suteikia blynams saldumo, drėgmės ir gražios spalvos.
  • Graikiškas jogurtas: Graikiškas jogurtas blynams suteikia baltymų ir purumo.
  • Migdolų miltai: Migdolų miltai suteikia blynams riešutų skonio ir šiek tiek tankesnės tekstūros.
  • Kokosų miltai: Kokosų miltai suteikia blynams saldumo ir subtilaus kokoso skonio.

Populiariausi Blynų Be Miltų Receptai

Štai keletas populiariausių ir lengvai paruošiamų blynų be miltų receptų:

Blynai su bananais be miltų

Šis receptas yra vienas paprasčiausių ir greičiausių. Jam reikės tik dviejų ingredientų:

Ingredientai:

  • 2 prinokę bananai
  • 2 kiaušiniai

Gaminimas:

  1. Bananus sutrinkite šakute iki vientisos masės.
  2. Įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite.
  3. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies.
  4. Šaukštu dėkite tešlą į keptuvę ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

Patarimas: Norėdami pagerinti skonį, galite įdėti šiek tiek cinamono, vanilės ekstrakto ar šokolado drožlių.

Avižiniai blynai be miltų

Šie blynai yra puikus pasirinkimas sveikiems pusryčiams.

Ingredientai:

  • 1 puodelis avižinių dribsnių
  • 1 puodelis pieno (arba augalinio pieno)
  • 1 kiaušinis
  • 1 šaukštas medaus (arba kito saldiklio)
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos

Gaminimas:

  1. Avižinius dribsnius sumalkite blenderiu iki miltų konsistencijos.
  2. Sumaišykite visus ingredientus dubenyje.
  3. Palikite tešlą 10-15 minučių, kad avižos išbrinktų.
  4. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies.
  5. Šaukštu dėkite tešlą į keptuvę ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

Patarimas: Į tešlą galite įdėti uogų, vaisių ar riešutų.

Varškės blynai be miltų

Šie blynai yra labai purūs ir skanūs.

Ingredientai:

  • 200g varškės
  • 2 kiaušiniai
  • 2 šaukštai cukraus (arba kito saldiklio)
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
  • Žiupsnelis druskos

Gaminimas:

  1. Sumaišykite visus ingredientus dubenyje iki vientisos masės.
  2. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies.
  3. Šaukštu dėkite tešlą į keptuvę ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

Patarimas: Patiekite su grietine, uogiene ar vaisiais.

Moliūgo blynai be miltų

Šie blynai puikiai tinka rudens sezonui.

Ingredientai:

  • 1 puodelis moliūgo tyrės
  • 2 kiaušiniai
  • 1/4 puodelio pieno (arba augalinio pieno)
  • 2 šaukštai medaus (arba kito saldiklio)
  • 1/2 arbatinio šaukštelio cinamono
  • 1/4 arbatinio šaukštelio imbiero
  • 1/4 arbatinio šaukštelio muskato
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos

Gaminimas:

  1. Sumaišykite visus ingredientus dubenyje iki vientisos masės.
  2. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies.
  3. Šaukštu dėkite tešlą į keptuvę ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

Patarimas: Patiekite su klevų sirupu ar plakta grietinėle.

Kiti Sveikuoliški Blynelių Receptai

1. Blyneliai Iš Trijų Ingredientų

Nuostabaus skonio purūs blyneliai su šokoladu ir šilauogėmis. Be glitimo. Vegetariški.

Ingredientai blyneliams:

  • 70 g avižų dribsnių be glitimo
  • 20 ml vandens
  • 2 dideli kiaušiniai
  • Alyvuogių aliejaus (kepimui)

Ingredientai šokoladui:

  • 1 1/2 arb.š. neskrudintos kakavos
  • 1 arb.š. agavų sirupo, stevijos, medaus arba 2-3 šviežios datulės be kauliukų
  • 2 arb.š. šalto spaudimo alyvų aliejaus

Gaminimo eiga:

  1. Avižų dribsnius sumalti kavamale iki miltų.
  2. Atskirti kiaušinių trynius nuo baltymų.
  3. Sumaišyti avižų miltus su kiaušinių tryniais ir vandeniu.
  4. Kiaušinių baltymus plaktuvu suplakti iki standžių putų ir lėtai įmaišyti į tešlą.
  5. Šokolado ingredientus sumaišyti iki vientisos masės.
  6. Blynelius kepti alyvų aliejuje iš abiejų pusių. Patiekti su šokoladu ir mėgstamomis uogomis.

2. Sveikuoliški Riešutų Blyneliai

Blyneliai be glitimo, žemo glikeminio indekso. Tinka besilaikantiems žemo angliavandenių kiekio mitybos režimo.

2 porcijoms reikės:

  • 60 g migdolų miltų
  • 60 g kokosų miltų
  • 1 arb.š. kokosų aliejaus (dedame į tešlą)
  • 150 ml naminio migdolų pieno (kaip gaminti, rasite žemiau)
  • 100 ml vandens
  • 4 dideli kiaušiniai
  • Galima įdėti stevijos, cinamono, neskrudintos kakavos arba vanilės (pasirinktinai)

Kaip gaminti:

  1. Sumaišyti visus tešlos ingredientus. Leisti tešlai pastovėti 10-15 min.
  2. Įkaitusiame alyvų aliejuje šaukštu formuoti nedidelius blynelius.
  3. Apversti atsargiai plona blynų mentele (tešla trapi).
  4. Per sietelį papudruoti kokosų miltais ir patiekti su mėgstamomis uogomis.

Migdolų pienui: 50 g migdolų pamirkyti per naktį, ryte perplauti, suplakti maisto plaktuvu su 200 ml vandens ir perkošti per sietelį. Išspaudos puikiai tiks su uogomis sveikam užkandžiui ar į įvairius desertus bei kepinius.

3. Purūs Saldžiųjų Bulvių Blynai Su Cinamonu

2 porcijoms reikės:

  • 2 saldžiųjų bulvių (apie 250 g)
  • 2 kiaušinių
  • 15 g kokosų miltų
  • 15 g migdolų miltų
  • 1/2 arb.š. cinamono
  • Žiupsnelio jūros druskos
  • 60-80 ml vandens arba migdolų pieno
  • Kokosų aliejaus kepimui

Kaip gaminti:

  1. Saldžias bulves nuskusti, supjaustyti ir išvirti nedideliame kiekyje vandens.
  2. Nupilti vandenį ir sutrinti bulves šakute iki košelės. Atvėsinti.
  3. Dubenyje suplakti visus blynų ingredientus.
  4. Leisti tešlai pastovėti apie 20 min.
  5. 1 kupinas šaukštas tešlos 1 blynui. Blynai nedideli.
  6. Kepti 4 min. iš vienos pusės ant nedidelės ugnies. Po poros minučių plona blynų mentele atkelti nuo dugno ir lengvai pastumdyti į šonus, kad neprisviltų, uždengus dangčiu dar pakepti. Atsargiai dviem mentelėm apversti (blynai trapūs) ir dar 2 min kepti kitą pusę.
  7. Iškeptus blynus per sietelį „papudruoti“ kokosų miltais ir cinamonu.

4. Grikių Miltų Ir Ispaninių Šalavijų Sėklų Blyneliai

Blyneliai be pieno, kiaušinių ir glitimo. Augalinės kilmės, tad puikiai tiks veganams

Reikės:

  • 1 puodelio grikių miltų
  • 1/2 puodelio migdolų pieno
  • 1 didelio banano
  • Žiupsnelio jūros druskos
  • 3 a. š. ispaninio šalavijo sėklų
  • 1 a. š. kokosų aliejaus

Kaip gaminti:

  1. Ispaninių šalavijų sėklas užpilti vandeniu santykiu 1:3 ir pabrinkinti apie 10-15 min.
  2. Suplakti visus ingredientus maisto plaktuvu, leisti tešlai pastovėti apie 10 min. ir kepti blynelius ant įkaitusio kokosų ar alyvų aliejaus.
  3. Patiekti su mėgstamais vaisiais ar uogomis.

5. Šokoladiniai Ir Vaniliniai Smaližių Blyneliai

Be glitimo, žemo glikeminio indekso.

Ingredientai 2 porcijoms:

  • 60 g migdolų miltų
  • 60 g kokosų miltų
  • 1 valg.š. kokosų aliejaus (dedame į tešlą)
  • 200 ml naminio gamybos migdolų pieno
  • 50-80 ml vandens
  • 4 dideli kiaušiniai
  • Keli lašeliai eklogiško vanilės ekstrakto
  • 1 valg.š. neskrudintos kakavos miltelių
  • Galima įdėti stevijos (nebūtinai)
  • Alyvuogių aliejaus kepimui

Kaip gaminti:

  1. Sumaišyti visus tešlos ingredientus. Leisti tešlai pastovėti 10-15 min. Kuo ilgiau pastovės - tuo bus tvirtesnė ir lengviau kepti blynelius.
  2. Padalinti tešlą į du dubenėlius ir vieną sumaišyti su neskrudintos kakavos milteliais, o kitą - su vanile.
  3. Ant įkaitusio alyvų aliejaus šaukštu formuoti nedidelius blynelius. 1 blyneliui - 1 kupinas valg.š. tešlos.
  4. Apversti atsargiai plona blynų mentele (tešla trapi).
  5. Per sietelį papudruoti kokosų miltais ir patiekti su mėgstamomis uogomis.

Migdolų pienui: 50 g migdolų pamirkyti per naktį, ryte perplauti, suplakti maisto plaktuvu su 250 ml vandens ir perkošti per sietelį. Išspaudos puikiai tiks su uogomis sveikam užkandžiui ar į įvairius desertus bei kepinius.

Natūralus Uogų Džemas

Argi ne puiku iškeptus blynus pagardinti skania namine uogiene? O jei ji sveikuoliška? Tada dar geriau.

Džemui reikės vos 2 ingredientų:

  • 150-200 g šaldytų juodųjų serbentų (arba kitų uogų)
  • Stevijos ekstrakto pagal skonį (arba agavų sirupo, medaus). Pasaldinimui tinka ir šviežios datulės.

Kaip gaminti:

  1. Ant mažos ugnies keptuvėje kaitinti uogas kartu su stevija nuolat maišant apie porą minučių, kol lengvai suminkštės ir atsiras skysčio. Jei uogas jau eina trinti - kaitinti pakaks.

Patarimai Ir Gudrybės, Kaip Kepti Tobulus Blynus Be Miltų

Štai keletas patarimų, kurie padės jums iškepti tobulus blynus be miltų:

  • Naudokite kokybiškus ingredientus: Kuo geresnės kokybės ingredientus naudosite, tuo skanesni bus jūsų blynai.
  • Nepermaišykite tešlos: Permaišyta tešla gali būti kieta. Maišykite tik tol, kol ingredientai susijungs.
  • Leiskite tešlai pailsėti: Leidžiant tešlai pailsėti 10-15 minučių, avižos išbrinks ir blynai bus puresni.
  • Įkaitinkite keptuvę: Keptuvė turi būti gerai įkaitinta, bet ne per karšta, kad blynai nesudegtų.
  • Naudokite šiek tiek riebalų: Kepant blynus, naudokite šiek tiek sviesto, aliejaus ar kokosų aliejaus, kad jie nepriliptų prie keptuvės.
  • Kepkite ant vidutinės ugnies: Kepkite blynus ant vidutinės ugnies, kad jie iškeptų tolygiai.
  • Apverskite tik vieną kartą: Apverskite blynus tik vieną kartą, kai ant viršaus susidarys burbuliukai ir kraštai pradės džiūti.
  • Eksperimentuokite su priedais: Nebijokite eksperimentuoti su priedais, pavyzdžiui, uogomis, vaisiais, riešutais, šokolado drožlėmis ar prieskoniais.
  • Patiekite iš karto: Blynai skaniausi, kai patiekiami iš karto.

Dažniausiai Pasitaikančios Klaidos Ir Kaip Jų Išvengti

Kepant blynus be miltų, galima padaryti keletą klaidų. Štai keletas dažniausiai pasitaikančių ir kaip jų išvengti:

  • Per skysta tešla: Jei tešla per skysta, blynai bus ploni ir sunkiai apverčiami. Norėdami sutirštinti tešlą, įdėkite daugiau avižinių dribsnių, migdolų miltų ar kokosų miltų.
  • Per tiršta tešla: Jei tešla per tiršta, blynai bus kieti ir sausi. Norėdami atskiesti tešlą, įdėkite daugiau pieno (arba augalinio pieno).
  • Per karšta keptuvė: Jei keptuvė per karšta, blynai greitai sudegs iš išorės, bet liks žali viduje. Sumažinkite ugnį.
  • Per šalta keptuvė: Jei keptuvė per šalta, blynai prilis prie keptuvės ir bus sunkiai apverčiami. Palaukite, kol keptuvė gerai įkais.
  • Nepakankamas kepimo laikas: Jei blynai nėra pakankamai iškepę, jie bus lipnūs viduje. Kepkite blynus ilgiau, kol jie gražiai apskrus.

Alternatyvūs Ingredientai Ir Jų Naudojimas

Be jau minėtų ingredientų, blynams be miltų galima naudoti ir kitus alternatyvius ingredientus:

  • Bulvių krakmolas: Bulvių krakmolas suteikia blynams purumo ir lengvumo.
  • Tapiokos krakmolas: Tapiokos krakmolas veikia panašiai kaip bulvių krakmolas.
  • Sojų miltai: Sojų miltai suteikia blynams baltymų ir šiek tiek riešutų skonio.
  • Ryžių miltai: Ryžių miltai yra neutralaus skonio ir tinka daugeliui receptų.
  • Griežinėlių miltai: Griežinėlių miltai suteikia blynams šiek tiek saldumo ir drėgmės.

Eksperimentuodami su skirtingais ingredientais, galite atrasti savo mėgstamiausią blynų be miltų receptą.

Blynų Be Miltų Patiekimas Ir Garnyrai

Blynus be miltų galima patiekti su įvairiais garnyrais. Štai keletas populiariausių:

  • Klevų sirupas: Klevų sirupas yra klasikinis blynų garnyras.
  • Uogienė: Uogienė suteikia blynams saldumo ir vaisių skonio.
  • Švieži vaisiai: Švieži vaisiai, pavyzdžiui, uogos, bananai ar persikai, suteikia blynams gaivumo ir vitaminų.
  • Plakta grietinėlė: Plakta grietinėlė suteikia blynams kreminės tekstūros.
  • Šokolado padažas: Šokolado padažas yra puikus pasirinkimas smaližiams.
  • Riešutų sviestas: Riešutų sviestas suteikia blynams baltymų ir riebalų.
  • Medus: Medus suteikia blynams saldumo ir antioksidantų.
  • Jogurtas: Jogurtas suteikia blynams baltymų ir probiotikų.

Pasirinkite savo mėgstamiausius garnyrus ir mėgaukitės skaniais ir sveikais blynais be miltų!

Blynai Be Miltų Skirtingoms Dietoms

Blynus be miltų galima pritaikyti įvairioms dietoms:

  • Vegetariška dieta: Visi minėti receptai tinka vegetarams.
  • Veganiška dieta: Norint pagaminti veganiškus blynus be miltų, kiaušinius galima pakeisti kiaušinių pakaitalais, pavyzdžiui, linų sėmenų kiaušiniais arba obuolių tyre. Pieną galima pakeisti augaliniu pienu, pavyzdžiui, migdolų, sojų ar avižų pienu.
  • Be gliuteno dieta: Visi minėti receptai yra be gliuteno, jei naudojami sertifikuoti be gliuteno avižiniai dribsniai.
  • Mažai angliavandenių dieta: Norint pagaminti blynus be miltų su mažu angliavandenių kiekiu, avižinius dribsnius galima pakeisti migdolų miltais arba kokosų miltais. Saldiklius galima pakeisti eritritoliu arba stevija.

Kiti Blynelių Receptai

Pusryčiai mums turi būti lengvi ir greitai paruošiami. Vienas iš mūsų mėgiamiausių pusryčių variantų- blyneliai. Jie gali būti įvairiausi, netgi iš daržovių ar mėsos. Dalinuosi keletu mūsų mėgiamiausių blynelių receptų, kuriuos kepame gan dažnai: su malonumu valgo visa šeima, o naudoju tik įprastus produktus, kurių beveik visada turime namuose.

Obuoliniai blyneliai

Blyneliai purūs, minkšti, į saldžią pusę.

  • 1 kiaušinis
  • 6 v.š. augalinio pieno
  • Tarkuotas obuolys
  1. Išplakame kiaušinį ir įmaišome augalinį pieną.
  2. Į tešlą įmaišome tarkuotą obuolį.
  3. Kepame keptuvėje ant įkaitinto kokosų aliejaus iš abiejų pusių kol blyneliai sutvirtės ir įgaus dailią auksinę spalvą.

Blyneliai iš avižinės košės

Nesaldūs, puikiai tinkantys sunaudoti avižinės košės likučiams.

  • 4 v.š. avižinės košės
  • 1 kiaušinis
  • 3 v.š. varškės
  • druskos, krapų pagal skonį
  1. Avižinę košę gerai sumaišome su kiaušiniu ir varške.
  2. Įberiame šiek tiek druskos, krapų (šviežių arba džiovintų).

Būtent dėl šių blynelių netgi gavau vyro pasipiktinimą, kodėl niekad tokių skanių blynų nekepu jam 😀 Niekad apie tai nesusimąsčiau, dažniausiai košės likučius tokiu būdu sunaudoju ryte. Šiuos blynelius suvalgo dar skaniau, nei paprastą košę. Gal kalti gabaliukai? Nurodytos porcijos užtenka mamai ir mažam vaikui 🙂 Blyneliai labai minkšti viduje, tinka patiekti su vaisiais, uogomis, tyrelėmis, jogurtu. Juos namuose kepam dažniausiai, dukrytei labai patinka, visada palieka tuščią lėkštę.

Blyneliai su bananais ir kefyru

  • 1 bananas
  • 6 v.š. kefyro
  1. Sutriname bananą, supilame kefyrą ir gerai išmaišome.

Varškės debesėliai

Debesėliai, nes stori, minkšti, neeilinio purumo. Pasaka, o ne blynai! Juos galime kepti tiek sūrius, tiek saldžius, tačiau šį kartą rinkomės gan neutralaus skonio- saldumo dukrytei užteko iš banano ir obuolių tyrelės.

  • 150 g. varškės
  • 2 kiaušiniai
  • 4 v.š. grietinės
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 1 a.š. cukraus (nebūtinai)
  • 2 v.š. miltų
  • 1/2 a.š. kepimo miltelių
  1. Išplakame kiaušinius, suberiame varškę ir šakute gerai sutriname.
  2. Į tešlą įmaišome grietinę, vanilinį cukrų, cukrų (jeigu naudojame) ir miltus su kepimo milteliais.
  3. Kepame keptuvėje iš abiejų pusių ant kokosų aliejaus arba ghee sviesto.