Pikantiški pyragai - puikus būdas į racioną įtraukti daržovių. Vienas tokių - prancūziškas pomidorų ir cukinijų pyragas. Šis patiekalas - tikra prancūzų klasika, tačiau jis net labai tinkamas ir mums, lietuviams, ypač kai artėja minėtų daržovių sezonas.
Ingredientai
Tešlai:
- 150 gramų miltų
- 100 gramų sviesto
- 2 valgomieji šaukštai vandens (šilto)
- 1 žiupsnelis druskos
Įdarui:
- 1 vienetas cukinijos
- 1 vienetas bulvių
- 1 vienetas morkų
- 3 vienetai kiaušinių (tryniai)
- 100 mililitrų grietinėlės
- 100 gramų sūrio (fermentinio)
- 1 žiupsnelis bazilikų (džiovinto)
- 1 žiupsnelis druskos
- šiek tiek pipirų
- 1 vienetas pomidorų pastos (papuošimui)
Trapios tešlos pagrindui
- 155 g miltų
- 90 g šalto sviesto
- 3-4 šaukštai vandens
- žiupsnelis druskos
Įdarui
- 150 ml grietinės
- 150 g keptos šoninės, smulkiai supjaustytos
- 100 g čederio sūrio
- 3 kiaušiniai
- 2 pomidorai
- svogūnų laiškų
- druskos
- pipirų
Gaminimo eiga
Tešlos paruošimas
- Išsijoti miltus ir sumaišyti su žiupsneliu druskos.
- Sutarkuoti gerai atšaldytą sviestą ir sumaišyti su miltais.
- Užminkyti trapią tešlą. Jei tešla gaunasi per rupi, įpilti 1 - 2 valg. š. vandens.
- Tešlą suvynioti į maistinę plėvelę ir laikyti šaltai apie 30 min.
Daržovių paruošimas
- Cukiniją, bulvę ir morką sutarkuoti burokine tarka, nuspausti sultis, pabarstyti druska ir pipirais.
- Šiek tiek apkepti keptuvėje ant aliejaus ar sviesto ir palikti atvėsti.
Pagrindo kepimas
- Į apvalios kepimo formos (∅ 24 cm) dugną įkloti 2\3 atvėsintos tešlos. Iš likusio 1\3 tešlos padaryti pyrago kraštelius.
- Visą būsimą pyragą užkloti kepimo popieriumi ir ant jo užpilti pupelių (žirnių ar ryžių,taip kad tešlą prispaustų).
- Tokiu būdu pyrago pagrindą kepti apie 10 - 15 min. iki +200°C temp. jau įkaitintoje orkaitėje.
Įdaro paruošimas ir kepimas
- Į atvėsusias apkeptas daržoves supilti grietinėlę, kiaušinių trynius, sudėti tarkuotą sūrį, bazilikus, šiek tiek druskos, pipirų ir gerai išmaišyti.
- Nuo lengvai apkepusio pyrago pagrindo nuimti kepimo popierių ir pupeles ir supilti daržovių - trynių - grietinėlės masę.
- Papuošti pyragą pomidoro skiltelėmis ir kepti jau įkaitintoje iki + 180°C orkaitėje apie 15 min.
Ratatouille paruošimas
- Pirmiausia imkitės baklažano - reikės atsikratyti prigimtinio jo kartumo. Nuplaukite, skersai supjaustykite plonyčiais (4-5 mm storio) griežinėliais, pabarstykite druska ir palikite 15-20 min. Vėliau druską nuplaukite šaltu vandeniu - viskas, baklažanai paruošti naudoti.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
- Cukinijas, pomidorus supjaustykite tokio pat storio riekelėmis, kaip ir baklažanus, nupjaukite paprikų viršų, išimkite sėklas ir supjaustykite žiedais.
- Į apvalios (geriau - stiklo ar keramikos) kepimo formos dugną supilkite konservuotus pomidorus, berkite susmulkintus svogūnus, kapotą česnaką, pilkite 2 šaukštus aliejaus, berkite po gerą žiupsnį druskos ir pipirų. Štai ir paruoštas troškinio „paklotas“.
- Dabar imkitės sluoksniuoti daržoves - klokite jas laikydamiesi to paties ritmo, pvz., riekelė cukinijos, baklažano, pomidoro, vėl cukinijos, tada paprikos ir vėl iš pradžių. Suklokite viską, ką supjaustėte.
- Apšlakstykite gautą kompoziciją likusiu alyvuogių aliejumi, vėl berkite druskos, pipirų, čiobrelių (jei šviežių, tuomet tik pasmulkintų lapelių).
- Pridenkite kepimo formos viršų kepimo popieriumi ar folija ir dėkite į orkaitę.
Patarimai ir idėjos
- Jeigu norite, kad pyragai būti ne tik skanūs, bet ir sveiki - eksperimentuoti galite ne tik su daržovėmis, bet ir miltais. Vietoje tradicinių kvietinių galite naudoti viso grūdo, kukurūzų ar grikių miltus, kurie kepiniams suteiks dar ir papildomo skonio.
- Galite dėti lašišą, kumpį, šoninę ir visus kitus jums patinkančius ingredientus. Tiesiog tai ką tuo metu turite šaldytuve.
- Kišas su lašiša, kišas su smidrais, špinatais, pievagrybiais, cukinija, šonine ar riebiu kumpiu ar kitais savo mėgstamais ingredientais. Nebijokite eksperimentuoti.
Tešlos laikymas: Sviestinę tešlą galite pasiruošti iš anksto. Suvyniokite į maistinę plėvelę ar plastikinį maišelį ir laikyti šaldytuve 2-3 dienas. Jeigu norite, tešlą galite užšaldyti ir šaldymo kameroje laikyti iki 3 mėnesių. Prireikus, šaldytą tešlą nakčiai perdėkite į šaldytuvą.
Skanaus!
P.S. Pyragas skanus tiek karštas, tiek ir visai atvėsęs:)