pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Jautienos Kepsnys Orkaitėje: Receptai ir Patarimai

Pagaminti išskirtinio skonio jautienos kepsnį nėra labai paprasta. Teks daug pasipraktikuoti kol pagaminsite tokį jautienos kepsnį kuris nustebins šeimą ir svečius.

Rostbifas (Roastbeef)

Rostbifas (Roastbeef) yra tradicinis britų patiekalas. Tradicinis rostbifas yra iš didelio ir vientiso mėsos gabalo. Populiariausias rostbifui apie 1,5 - 2 kilogramų kumpio išpjovos gabalas. Jis kiek minkštesnis nei kitas kumpis, nors ir ne toks minkštas kaip išpjova. Iš tokio gabalo sunkiau išbėga sultys, todėl rostbifai pasižymi minkštumu ir sultingumu.

Rostbifo Kepimo Taisyklės

Yra keletas skanaus jautienos kepsnio / rostbifo kepimo taisyklių. Prieš kepant mėsa turėtų būti ištraukta keletai valandų iš šaldytuvo ir leidžiama tolygiai prašilti. Rostbifą reikėtų apskrudinti, kad sultys nebėgtų iš jautienos.

Rostbifo Paruošimas

Jautienos gabalas apipilamas aliejumi ir kiek juo įtrinamas. Pabarstoma druska ir pipirais. Įkaitiname kepimo indą su aliejumi ir jautieną apskrudiname iš visų pusių. Labai praverčia kepimo žnyplės, juo vartomas mėsos gabalas.

Kepimas Orkaitėje

Orkaitėje mėsa bus kepama kartu su daržovėmis ir prieskoniais. Į kepimo indą stambiai supjaustomas svogūnas, kelios morkos, saliero stiebai, įdedama nelupto česnako galva. Ant daržovių uždedama mėsa. Pastatoma į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę valandai ir 15 minučių. Tai taikoma apie 1,5 kg mėsos gabalui. Laikant 15 minučių mažiau gausis mažiaus prakepęs rostbifas. Mažesni gabalai laikomi trumpiau.

Atvėsinimas ir Padažas

Iškepus mėsai ji palaikoma atvėsti apie 30 - 40 minučių. Vėstant skystis pasiskirsto po visą gabalą. Vėstant mėsai paruošiamas padažas iš kartu buvusių daržovių. Daržovės traiškomos, kepamos, įberiama šaukštas miltų sutirštinimui. Pilama pusė stiklinė raudono vyno, vėliau jautienos sultinio. Maišoma, verdama apie pusvalandį. Perkošiame per sietelį įspaudžiant samčiu.

Patiekimas

Jautienos kepsnys pjaustomas apie 1 centimetro gabaliukais. Patiekiama su pulvių koše. Mėsa puikiai dera su krienų ir majonezo padažu.

Traiškytos Bulvytės

Pasūdytame vandenyje apverdame mažąsias bulvytes, kol bus beveik išvirusios, o tuomet nupilame vandenį. Bulvytes sudėliojame ant pjaustymo lentelės ir peilio plokštuma suspaudžiame. Kepsninę arba orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių. Jeigu bulvytes kepsime kepsninėje, karščio deflektorius būtinai susidėkime aukštesnėje pozicijoje, o jei ant grotelių - dedame kepimo akmenį ir tik tada kepimo indą.

Ketaus keptuvėje ištirpdome sviestą ir apkepame česnaką bei šalotinį svogūną. Tuomet supilame vyną ir šiek tiek nugariname alkoholį. Sudedame čiobrelius ir įpilame vištienos sultinio. Pamaišydami verdame, kol padažas pradės tirštėti.

Jautienos Kepsnys Su Padažu ir Traiškytomis Bulvytėmis

Jautieną aptepame plonu sluoksniu aliejaus, pagardiname druska ir pipirais. Kepame iki 200-220 laipsnių įkaitintoje kepsninėje ar orkaitėje, ant ketaus grotelių, kol mėsos vidinė temperatūra pasieks 52 laipsnius. Supjaustome jautieną, užpilame padažu ir patiekiame kartu su traiškytomis bulvytėmis.

Jautienos Kepsnio Paruošimas ir Kepimas

Jautieną išimkite iš šaldytuvo likus valandai iki kepimo, kad atšiltų iki kambario temperatūros. Orkaitę įkaitinkite iki 200 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Bulves švariai nuplaukite, supjaustykite stambiais gabalėliais. Apšlakstykite šlakeliu alyvuogių aliejaus, druska, pipirais ir česnakais. Išmaišykite ir paskleiskite kepimo popieriumi išklotoje skardoje vienu sluoksniu. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol bulvės bus gražiai apskrudusios išorėje, o viduje - visiškai minkštos.

Kol bulvės kepa, iškepkite kepsnius. Jautieną iš abiejų pusių gausiai pabarstykite druska ir pipirais. Keptuvę (geriausia - storadugnę, ketaus) kaitinkite virš didelės kaitros 2-3 minutes, kol bus labai karšta. Įpilkite alyvuogių aliejaus ir sudėkite kepsnius. Nejudindami kepkite virš vidutiniškai aukštos kaitros 3-4 minutes, tuomet apverskite ir kepkite dar 3-4 minutes. Jei turite maisto termometrą, stebėkite temperatūrą - vidutiniškai iškeptos jautienos temperatūra turi siekti 58-60 ᵒC.

Jautieną išimkite iš keptuvės ir perkelkite į lėkštę. Kepsnius uždenkite folija ir leiskite pailsėti 5-10 minučių. Pailsėjusi mėsa bus sultingesnė, minkštesnė.

Česnakinis Sviestas

Kol jautienos kepsniai ilsisi, greitai sumaišykite česnakinio sviesto. Minkštą sviestą išsukite su tarkuota česnako skiltele ir smulkiai kapotomis petražolėmis.

Patiekimas

Pailsėjusius kepsnius supjaustykite riekelėmis ir dėkite į lėkštę. Aptepkite česnakiniu sviestu, kuris išsilydys ir suteiks dar daugiau sultingumo, aromato bei gardaus skonio. Kepsnius patiekite su orkaitėje keptomis bulvytėmis ir šviežiais žalumynais.

Jautienos Didkepsniai Namuose

Jautienos didkepsnius paruošti namuose labai lengva! Tereikia žinoti kelias paprastas taisykles - žingsnius, kuriais sekdami galėsite būti tikri, jog šventinei vakarienei patieksite prašmatnaus restorano įspūdį sukursiantį patiekalą. Pirmiausia paruoškite mėsą: pašalinkite riebalus, kurie troškinant neištirps. Taip pat pašalinkite visas stambesnes sausgysles, jeigu tokių yra.

Apkeptą mėsos gabalą dėkite į troškinimo indą, o į tą pačią keptuvę suberkite žiedais ar pusžiedžiais supjaustytus svogūnus. Jei reikia, įpilkite dar aliejaus. Svogūnus kepkite, kol jie pagels ir suminkštės. Iškeptus svogūnus išdėliokite aplink mėsą. Sudėkite stambiai supjaustytas morkas ir perplautas džiovintas slyvas. Uždengę dangčiu įdėkite į iki 150 ˚C įkaitintą orkaitę. Arba mėsą išimkite, uždenkite folija ir palikite šiltai.

Prieskonių Mišinys Jautienai

Ingredientai:

  • 1 valg. š. rudojo cukraus
  • 1 valg. š. aitriųjų paprikų miltelių
  • 1 valg. š. aitriųjų paprikų miltelių
  • 1 valg. š. maltų juodųjų pipirų
  • 4 valg. š. maltos rūkytos paprikos
  • 700 g jautienos nugarinės kepsnio
  • 4 valg. š.

Dubenyje sumaišykite druską, rudąjį cukrų, kuminus, aitriųjų paprikų miltelius, juoduosius pipirus ir rūkytas paprikas. Paruoškite jautieną. Įtrinkite visą mėsą prieskonių mišiniu.

Įkaitinkite orkaitę iki 140 °C naudodami ventiliatoriaus funkciją. Ant vidutinės kaitros vidutinio dydžio keptuvėje įkaitinkite aliejų. Apskrudinkite jautieną po 30-40 sekundžių iš abiejų pusių.

Kepkite jautieną, kol termometro temperatūra pasieks 55 °C. (Jei neturite termometro, kepkite mėsą 35 minutes ir paskui patikrinkite temperatūrą įprastu mėsos termometru. Ant vidutinės kaitros vidutinio dydžio keptuvėje ištirpinkite sviestą. Įdėkite čiobrelius ir šalavijus.

Iškepusią mėsą palikite pastovėti 10-15 minučių.

Tendencijos Jautienos Gamyboje

Kaip rašoma prekybos miestelio „Urmas“ pranešime žiniasklaidai, Centrinio Kauno turgaus prekiautojai sako, jog jautienos pirkti vis dar ateina nemažai žmonių, kurie iki tol nebuvo jos bandę patys gaminti. „Paragauja restoranuose, pas draugus. Paskaito internete, kaip ką ruošti, kas naudinga. Mėsos dalių pavadinimai irgi daugiausiai angliški jau, atėję iš Vakarų. Tai nestebina, nes seniau, sovietmečiu, ar prieš kokių 20 metų dar nelabai tą jautieną vertino, nemokėjo jos paruošti“, - teigė jautiena turguje prekiaujanti Valentina. Pasak jos, lūžis įvyko maždaug prieš dešimtmetį. Iš pradžių visiems buvo labai svarbu ir įdomu išsikepti gerą tradicinį didkepsnį. Po to buvo daug eksperimentuojama ant grilio ir su kitomis jautienos dalimis, dabar atėjo eilė ir troškiniams ar orkaitėje lėtai keptai mėsai.

Labiausiai troškinimui ar ilgam kepimui orkaitėje tinka jautienos kryžinė arba mentė. „Vis dar „ant bangos“ yra prieš keletą metų lietuvių atrasti jaučio žandai, kulninė. O dabar vis daugiau žmonių nori pasidaryti kokį įmantresnį troškinį ar pabandyti orkaitėje išsikepti vieną mėsos gabalą. Patogu, kad troškinimui tinka beveik visa jautiena, kad ir ta pati kulninė ar žandai, kurie būna labai minkšti. Bet labiausiai troškinimui ar ilgam kepimui orkaitėje tinka kryžinė arba mentė“, - tvirtino pašnekovė.

Lėtai Kepta Jautiena Orkaitėje

Valentina rekomenduoja išbandyti visame gabale lėtai keptą kryžinės ar mentę. Tokios mėsos paruošimas gana nesunkus ir turi įvairių variantų, taigi, kiekvienas gali pasirinkti pagal savo skonį. „Šitaip paruošta mėsa yra labai sultinga ir skani bei natūrali. Ypatingai tinka su bulvių koše. O paruošti tikrai nesunku, tik prireiks daugiau laiko. Tereikia mėsos gabalą su prieskoniais uždengtame inde pašauti į orkaitę ir kepti apie 3 valandas. Likus pusvalandžiui galima įdėti daržovių ar įpilti vyno“, - aiškino Valentina.

Receptas: Orkaitėje „Lėtai“ Kepta Jautiena

2,5 kg jautienos kryžinės arba mentės kartu su prieskoniais dėkite į ketaus puodą ar kitą uždengiamą kepimui skirtą indą. Prieskonius galite rinktis pagal savo skonį: tiks ir paprasčiausi juodieji pipirai su lauro lapais, specialūs prieskoniai jautienai arba įmantresni pagardai, pavyzdžiui, rozmarinas. Į indą įpilkite nedaug vandens, kad apsemtų iki trečdalio mėsos aukščio.

Pašaukite į iki 160°C laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 3-3,5 valandos. Kartas nuo karto galima žvilgtelti, ar ne per mažai skysčio ir šiek tiek jo papildyti. Likus pusvalandžiui galima pridėti mėgstamų pjaustytų daržovių, kurios baigs troškintis kartu su mėsa.