Švelni, kvapni, lengva, kiek saldaus skonio…. Kas ji? Latte kava! Tai nuostabus kavos gėrimas, kilęs Italijoje, kurio pavadinimas - „Latte” reiškia pieną.
Latė - tai kavos gėrimas, gaminamas, tradiciškai, iš vienos dalies espreso ir dviejų dalių garinto pieno. Įprastas latės kiekis puodelyje - 240 ml. Žinoma, kavinės, kurios gamina kavą išsinešti, siūlo kelių dydžių puodelius, norintiems didesnio ar mažesnio kavos gėrimo, tačiau išlaiko espreso ir pieno santykį tokį patį, kaip ir tradiciniame latės gėrime. Daugeliui jau įprasta latės puodelį pagardinti sirupu ar karamelės padažu, taip išgaunant naujus skonius.
Latė buvo sukurta amerikiečių turistams, kurie lankydavosi tam tikruose Italijos regionuose ir ieškojo švelnesnio skonio kavos gėrimo, nei espresas. Tad šiems keliautojams į espreso puodelį tiesiog buvo įpilama šilto pieno, kad gėrimas būtų saldesnis ir švelnesnis.
Beje, būtent Italijoje šis kavos gėrimas vadinamas „café latte“, kas reiškia pienišką kavą. Nors dabar įprasta tokią kavą vadinti „latte“ ar „caffe latte“, tačiau pirmiausiai šis kavos gėrimas buvo vadinamas „caffe e latte“, o jį pirmasis pavartojo rašytojas William Dean Howels savo ese „Italijos kelionės“ dar 1867 metais. Savo sudėtimi ir proporcijomis latė yra panaši į kitą kavos gėrimą - kapučiną (itališkai - „capuccino“). Šios kavos skiriasi skirtinga pieno struktūra. Latei garinamas pienas yra kremiškesnis, švelnesnis, o kapučinui plakama standi pieno puta.
Žinoma, kad Europoje kava su pienu buvo geriama jau XVII amžiuje. Šiuo laikotarpiu dar nebuvo išrasti espreso aparatai, tad kava buvo ruošiama primityviausiais būdais. Amerikoje mums jau įprasta latte buvo sukurta Kalifornijoje, tačiau iki 1980 metų šis kavos gėrimas nebuvo populiarus. Šios kavos populiarumas išaugo Sietle, kuris, dėl didelio „Starbucks“ kavinių tinklo, įgijo kavos sostinės vardą.
Gera ir kokybiška latte prasideda, žinoma, nuo kokybiškos espreso kavos. Espresui dažniausiai naudojamas skrudintų arabikos ir robustos pupelių mišinys. Idealu espresą gaminti tam skirtu aparatu, nes tokiu būdu ištraukiamos geriausios kavos savybės: šilkinė tekstūra, kreminė puta, sodrus skonis. Kuo šviežesnio skrudinimo ir malimo yra kavos pupelės, tuo geresnės išgaunamo gėrimo skoninės savybės. Taip pat labai svarbus ir skrudinimo lygis - per daug paskrudusios pupelės gėrimui suteikia papildomo kartumo.
Pieno pasirinkimas ir plakimas latte kavai
Parduotuvėse bei kavinėse rasite platų pieno asortimentą - nuo gyvūlinės kilmės (karvių, ožkų pieno) iki augalinės kilmės: avižų, ryžių, sojų, migdolų ar kitų riešutų. Latei tinkamas bet kuris jūsų mėgstamas pienas, nors įprastai šiai kavai gaminti naudojamas 2-3,5 procentų riebumo karvės pienas.
Šis pienas, dėl jame esančių riebalų, puikiai putoja plakamas. Įdomu, kad šaldytuve atvėsintas pienas plakimo metu putoja labiau, nei kambario temperatūros pienas. Taip pat mažiau putoja ir nebe toks šviežias pienas. Renkantis augalinius pienus turite žinoti, kad šie neišsiplaks taip puikiai kaip karvės pienas. Nepavyks išgauti tokios pat kreminės konsistencijos, taip pat neišgausite ir standžios pieno putos. Geriausias rezultatas plakant augalinį pieną taip pat bus plakti jį atvėsintą.
Latei gaminti pienas plakamas naudojant garų vamzdelį, kurį turi beveik kiekvienas profesionalus espreso aparatas. Šis vamzdelis įleidžiamas į pieną ir tuomet pienas garinamas maždaug iki 70-75 laipsnių Celsijaus. Pasiekus reikiamą temperatūrą vamzdelis pamažu ištraukiamas iš pieno. Tokiu būdu pienas pašildomas ir prisotinamas oro burbuliukų, o tai ir lemia pieno kremiškumą. Jei garų vamzdelį laikysite tik paviršiuje, išgausite standžią putą.
Jei garų vamzdelio neturite, pieną galite išplakti ir paprastu elektriniu plaktuvu ar įsigyti specialų pieno plaktuvą. Elektrinis pieno plaktuvas pieną išplaks panašios konsistencijos į tą, kurį gautumėte plakdami garų vamzdeliu.
Latte gaminimo žingsniai
Jei turite kuo namuose gaminti espresą (tam idealiai tinka espreso apratas, tačiau gaminti galima ir Moka Pot kavinuke), tuomet latę paruošti tikrai nebus sunku. Svarbiausia - išmokti išplakti kreminę pieno putą. Vadovaujantis kiek aukščiau pateiktomis pieno plakimo instrukcijomis jums tikrai pavyks tai padaryti, svarbiausia - bandyti.
Gaminant latę rekomenduojamas pieno ir kavos santykis yra 1:2 (t.y. 1 dalis espreso ir 2 dalys pieno). Dažniausiai į puodelį pirmiausiai supilamas espresas, o tuomet lėtai pilamas plaktas pienas. Kiek pasitreniravus nesudėtinga pieno puta nupiešti ir dailų piešinėlį - širdelę ar augalo šakelę. Kai kur, atvirkščiai, į plaktą pieną yra supilamas espresas, tačiau toks kavos gėrimas turi kitą pavadinimą - Latte macchiato. Macchiato italų kalboje reiškia dėmę, tad tokio gėrimo pavadinimas simbolizuoja tamsią espreso dėmę pieno putoje. Nors šių gėrimų pavadinimai skirtingi, tačiau iš esmės jie nelabai kuo skiriasi.
Beje, jei mėgstate saldžią kavą, drąsiai eksperimentuokite pildami skirtingo skonio sirupus. Latė puikiai dera su skrudintų riešutų, kokosų, vanilės, imbierinių sausainių ir kitais sirupais. Sirupą pilkite į puodelį dar prieš supilant į jį espresą ir pieną - karštas espresas ir šiltas pienas sirupą išsklaidys po visą gėrimą. Išbandykite ir chai prieskonius!
Ledinė latte vasarai
Vasarą, kai karšta, norisi vėsių gėrimų, o šalta kava puikiai tinka norint atsigaivinti. Ledinę latės versiją pasigaminti namuose dar paprasčiau, nei karštą. Žinoma, ledinei latei būtini ledukai. Geriau rinktis ledo kubelius, o ne trintą ledą - taip kava ilgiau išliks vėsi, o tirpdami ledukai nepraskies kavos gėrimo taip greit, kaip tai padarytų smulkintas ledas.
Pieno plakti garų vamzdeliu ledinei latei nereikia. Užteks arba išplakti šaltą pieną elektriniu plaktuvu, arba pilti ant ledukų ir espreso tiesiog neplaktą. Jei norisi, į stiklinę pilkite sirupo, pripildykite stiklinę ledukų, supilkite espresą ir šaltą plaktą pieną ant viršaus. Štai ir viskas - jūsų ledinė latė paruošta.
Latte kavos populiarumas ir istorija
Nors kavos gėrimų yra pačių įvairiausių, tik dalis jų yra neatsiejami nuo tradicinių kavos gėrimų meniu. Vienas tokių - latte kava, kuri dėl savo švelnaus skonio ir skirtingų paruošimo būdų yra vienas populiariausių kavos gėrimų visame pasaulyje. Klasikinė latte kava yra gaminama iš espresso kavos, kuri sumaišoma su pakaitintu pienu ir padengiama pieno puta, dar vadinama mikroputa.
Latte kava išsiskiria tuo, kad į ją gali būti pridedama papildomų kvapiųjų medžiagų ar saldiklių, tokiu būdu išgaunant skirtingų rūšių latte kavas: nuo pikantiškos moliūginės latte, karamelinės latte iki vanilinės latte ir daug kitų. Latte kava išpopuliarėjo XX a. Europoje kava su pienu pradėta vartoti maždaug XVII amžiuje. Latte kava, o tiksliau - itališkas terminas „caffe e latte“, pirmą kartą buvo paminėtas 1877 metais amerikiečių rašytojo Williamo Deano Howellso esė „Italian Journeys“ (liet. Itališkos kelionės).
1884 metais buvo patentuotas pirmasis espresso kavos aparatas, tačiau jis buvo nepakankamai pajėgus sukurti aukštą slėgį, reikalingą kreminei kavos tekstūrai išgauti. Todėl ir toliau „caffe e latte“ buvo ruošiama espresso kavą užpilant karštu pienu. Ir tik XX a. 1903 metais pradėta gaminti kavos aparatus su garine lazdele, kuri leisdavo automatiniu būdu įkaitinti pieną ir suplakti jį iki tankesnės tekstūros. XX a. 9 dešimtmetyje Vašingtone baristos pradėjo gaminti šiuolaikinės receptūros latte kavą, kada kreminės tekstūros kavos su pienu paviršius buvo „padengiamas“ tankia pieno mikroputa, ją išpiešiant tam tikrais ornamentais.
Latte palyginimas su kitais kavos gėrimais
Capuccino, macchiato, flat white, mocha, cafe au lait, latte - tai tik keli pavadinimai iš gausybės populiarių kavos gėrimų. Net ir tikram kavos entuziastui atskirti kiekvieno kavos gėrimo sudedamąsias dalis bei maistines savybes gali būti nemenkas iššūkis. Latte kava arba caffè latte tiesiogiai verčiama „pieniška kava“. Lyginant su kitais kavos gėrimais (pavyzdžiui, cappuccino ar macchiato), latte sudėtyje yra daug didesnis kiekis pieno. Tai kavos gėrimui švelnesnį, saldesnį skonį bei kreminę tekstūrą.
Latte kavoje, į kurios sudėtį įprastai įeina dvigubo espresso porcija, randama maždaug 173 mg kofeino 475 ml stiklinėje, kaip ir cappucino kavoje. Lyginant su kitais populiariais kavos gėrimais, latte kava pasižymi didesniu kaloringumu, riebalų, baltymų ir kalcio kiekiu. Dėl sąlyginai didelio kaloringumo ir kofeino kiekio, latte kava rekomenduojama mėgautis 1-2 kartus dienoje.
Originali latte kava yra gaminama iš viengubos arba dvigubos espresso porcijos, kuri užpilama maždaug dvigubai ar trigubai didesniu kaitinto pieno kiekiu ir padengiama nedidele pieno puta (mikroputa). Šios sudedamosios dalys latte kavai suteikia pienišką skonį ir švelnią, estetiškai patrauklią tekstūrą.
Jei norite pasigaminti kokybišką latte kavą namuose, geriausia naudoti kavos aparatus, kuriuose būtų latte kavos gaminimo arba pieno kaitinimo ir plakimo funkcija. Pavyzdžiui, tam itin tinkami Philips LatteGo kavos aparatai. Šie aparatai leidžia lengvai ir greitai pasigaminti aromatingą ir skanią latte kavą namuose tarsi iš baristos rankų.
Latte receptas namuose
Tam, kad pasigamintumėte latte kavą, jums prireiks stiprios (geriausia - espresso rūšies) kavos, riebesnio augalinio ar gyvūninės kilmės pieno, cukraus, saldiklio ar sirupo (priklausomai nuo to, kokio skonio latte kavą norite išgauti). Pasigaminkite viengubą ar dvigubą espresso puodelį stiprios kavos ir supilkite jį į aukštą stiklinę (atkošdami kavos tirščius).
Jei norite latte kavai suteikti papildomo skonio, į paruoštą kavą pridėkite norimų saldiklių ar kvapiųjų medžiagų (pavyzdžiui, cinamono, vanilės ar karamelės sirupo). Įkaitintą pieną padalinkite į dvi dalis - didesnę (maždaug 2/3) dalį supilkite į stiklinę su paruošta espresso kava ir gerai išmaišykite šaukštu. Likusį trečdalį įkaitinto pieno suplakite plakikliu arba specialiame inde su dangteliu, kol išgausite pieno putą. Gauta pieno puta padenkite savo gėrimą.
Alternatyvus latte receptas
Šį kartą jums pateiksiu tik proporcijas bei pieno plakimo būdą labai skaniai latte kavai (visos mano draugės šį receptą įsimylėjusios). Taigi, gaminant latte kavą teks kai ką įsigyti arba išsitraukti iš spintelės. Jis Cafetiere vadinasi. Arba lietuviškai tariant, kavinuką. Dydis nėra itin svarbus, bet geriausia rinktis vidutinio dydžio. Manasis yra 0,5 litro talpos - tikrai optimalus variantas vienai porcijai pieno putos. Bet kas iš tikrųjų daug svarbiau - tai sietelis ant jo. Tai privalo būti būtent itin smulkus sietelis - ne skylutės, ne trikampėliai arba gabalas medžiagos.
Toliau viskas ganėtinai paprasta. Tiesiai į stiklinę beriame šiek tiek mažiau nei šaukštelį tirpios kavos (tikrai gėda man, bet natūrali kava su pienu man nėra skani) ir maždaug vieną šaukštelį rudojo cukraus. Čia jau aišku, kad galite pasireguliuoti pagal savo skonį. Vienai stiklinei gėrimo imame lygiai 100 gramų riebaus pieno (arba kitaip sakant trečdalį stiklinės). Pieną pašildome mikrobangų krosnelėje. Laikas čia svarbus - pienas privalo būti karštas, bet jokiais būdais negali užvirti. Man pačiai užtenka pusės minutės.
Pilame karštą pieną į kavinuką, uždengiame dangtelį ir keletą kartų švelniai suspaudžiame. Jo visai nereikia plakti - tik švelniai suspausti. Penkių kartų turi užtekti, kad jis stipriai suputotų. Patartina rinktis riebiausią pieną - beveik 4 procentų riebumo. Kitokio aš pati nebandžiau, todėl nieko negaliu prižadėti kaip gausis. Pienas pasidalina į dvi dalis - skystąją bei puriają. Puta itin minkšta bei puri, su dideliais oro burbuliukais. Iš esmės, galite jau dabar supilti pieną į kavą bei lepitnis. Bet visgi gausis skaniau sumaišius pieną su puta. Pati puta pasidarys daug sunkesnė, tirštesnė bei tvirtesnė. Didelių oro burbuliukų nebeliks - liks tik pieno kremas.
Tam, kad gautumėte pieno kremą, reikės nuimti dangtelį bei palikti ramybėje pieną maždaug 30-60 sekundžių (iš akies, nieko baisaus nenutiks, jeigu paliksite ir 2 ar 3 minutes). Vienuose šaltiniuose yra teigiama, jog cukrus neturi grimzti pro putą, kituose, kad turi. Ant manosios cukrus laikosi.
Kartais ant viršaus aš pati dar užberiu žiupsnelį cinamono. Jis labai maloniai kutena nosį. Ir patarčiau nekreipti dėmesio į ilgas instrukcijas - iš tikrųjų pagaminti tokiai mano latte kavai užteks vos 2-3 minučių.
Kaip paruošti latte kavą namuose: žingsnis po žingsnio
Paruošti kavą latte namuose yra gan paprasta, ypač, jei turite espresso aparatą. Reikės vieno arba dviejų espresso šotų. Paruoškite espresso naudodami espresso aparatą arba moka puodelį, aeropressą. Apie 240 ml pieno. Pienas turėtų būti kreminis, su švelniomis putomis. Lėtai supilkite šiltą pieną į espresso, laikydami ąsotėlį ar puodelį šiek tiek aukščiau, kad skystis lengvai maišytųsi su kava.
Šalta latte - tai latte, paruošta su šaltu pienu ir ledu. Latte kavos istorija siejama su Italijos kavos kultūra, nors nuo XX a. Vidurio ji su entuziazmu buvo priimta Amerikos ir kitų šalių. Šis gėrimas iš pradžių vadintas „caffè latte“, kas tiesiogiai verčiant reiškia „kava su pienu“.
Latte populiarumas išaugo XX a. pradžioje, kai buvo pradėti naudoti modernūs espresso aparatai, leidžiantys greitai ir efektyviai paruošti stiprų espresso. Šis gėrimas tapo neatsiejama daugelio kavos mėgėjų kasdienybe, dėl savo švelnaus ir kremiško skonio bei galimybės jį gardinti įvairiais priedais, tokiais kaip vanilės, karamelės ar šokolado sirupai.
Latte menas
Latte art, tai įvairios formos, raštai ir piešiniai, sukuriami ant pieno putos kavos puodelyje. Kava, dekoruota įvairiais raštais, išpopuliarėjo JAV, devinto dešimtmečio pabaigoje ir netrukus ėmė plisti visame pasaulyje. Dažniausiai piešiami rožių, tulpių, širdelių, saulės ar bangų raštai. Žinoma, latte galima gerti iš termo puodelio. Termo puodelis puikiai tinka ne tik kavos išlaikymui ilgesnį laiką, bet ir jos patiekimui. Į termo puodelį įpylus latte, jis išlaikys šiltą gėrimo temperatūrą, todėl galėsite ilgiau mėgautis šilta ir skania latte kava.
Latte receptas: žingsnis po žingsnio
- Paruoškite espresso kavą naudodami mėgstamą pupelių rūšį ir parinkę tinkamus aparato nurodymus. Jei neturite espresso aparato, galite naudoti moka puodelį arba stiprią filtruotą kavą.
- Įpilkite pieno į plakiklį ir įjunkite jį. Jei jo neturite, galite naudoti rankinį plaktuvą. Plakant pieną rankiniu būdu, plaktuvą reikia laikyti vertikaliai ir greitai judinti aukštyn ir žemyn. Prieš tai mikrobangų krosnelėje pieną reikia kaitinti apie 30 sekundžių, o tada suplakti su plaktuvu arba šakute.
- Į didelį stiklinį arba keraminį puodelį supilkite espresso kavą taip, kad užpildytumėte apie trečdalį puodelio.
- Lėtai ir atsargiai supilkite pieną ant espresso taip, kad viršuje susidarytų plonas putos sluoksnis. Jei norite sukurti kažkokį menišką darbą, galite bandyti pilti pieną tam tikru kampu arba judinti puodelį tam tikra forma.
- Galiausiai, pagardinkite paruoštą kavą pagal savo skonį.
Latte macchiato: itališkas akcentas
Latte macchiato, tai itališkas kavos gėrimas, kurio pagrindą sudaro šiltas, pieno putomis padengtas pienas, į kurį pilamas nedidelis kiekis espresso kavos. Latte macchiato dažniausiai patiekiamas aukštoje stiklinėje, kad būtų matomi skirtingi sluoksniai - apačioje - šiltas pienas, viduryje - espresso, o viršuje tirštos pieno putos. Tobulą latte macchiato galite visai nesunkiai pasigaminti namuose. Tam prireiks vos kelių priemonių ir ingredientų.
Reikalingi ingredientai
- 200 g pieno. Geriau naudoti šiek tiek riebesnį pieną, kuris suteiktų latte macchiato kreminį pojūtį ir virstų minkšta puta.
- 55 ml espresso. Šioje vietoje svarbiausia pasigaminti patinkantį espresso.
Paruošimas
- Pilkite į puodą pieną, vanilės esenciją ir saldiklius, jei tokių reikia.
- Saldikliams ištirpus, nuimkite puodą nuo viryklės ir pilkite pieno, vanilės ir saldiklių mišinį į mažesnį indelį.
- Pieno plakikliu plakite turinį.
- Pilkite pieną į pasiruoštą stiklinę.
Espresso macchiato ir latte macchiato yra du skirtingi kavos gėrimai, kurių pagrindą sudaro espresso kava, tačiau jie skiriasi pieno kiekiu ir paruošimo būdu. Espresso macchiato yra naudojamas vienas arba du espresso šotai su nedideliu kiekiu karšto pieno arba pieno putų. Ši kava patiekiama mažame puodelyje, apie 60-90 ml tūrio. Karamelinis latte macchiato yra gardus ir šiek tiek saldesnis tradicinio latte macchiato variantas, kuris pagardinamas karamelės sirupu. Šis gėrimas pasižymi švelniu kavos ir pieno skoniu su karamelės natomis. Latte macchiato be kofeino yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori mėgautis šio gėrimo skoniu ir tekstūra, bet vengia kofeino. Latte macchiato be kofeino gaminimo būdas yra toks pats kaip ir įprasto latte macchiato, tačiau standartinis espresso keičiamas į espresso be kofeino.
Latte kavai espresso pilamas pirmas, o tada pilama daug šilto pieno ir plonas pieno putų sluoksnis viršuje. Latte macchiato taip vadinasi dėl savo paruošimo būdo ir išvaizdos. Itališkai „latte“ reiškia „pienas“, o „macchiato“ - „dėmėtas“. Taigi, „latte macchiato“ tiesiogiai verčiasi kaip „dėmėtas pienas“.