Skirtingai negu, tarkime, greito maisto mėsainių tinklai, kebabų gamintojai savo internetiniuose puslapiuose produktų maistinės vertės neatskleidžia ir ingredientais nesidalija. Tačiau Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas atliko tyrimą, kuris atskleidė stulbinančius faktus apie kebabų maistinę vertę.
Tyrimo rezultatai
Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas 15min prašymu ištyrė trijų kebabinių Vilniuje didelius kebabus. Tyrimo metu nustatyta, kad kai kuriuose kebabuose yra daugiau negu pusė dienos kalorijų normos, o juose esantis riebalų kiekis viršija dienos riebalų normą.
Štai tyrimo metu nustatyti duomenys:
- „Jammi“ didelis kebabas su kiauliena ir pikantišku padažu sveria 430 gramų, o 100 g tokio kebabo energinė vertė yra 274 kcal.
- „Sinano kebabų“ didelis kebabas su jautiena ir pikantišku padažu sveria 500 gramų, o jo 100 g energinė vertė taip pat yra 274 kcal.
- Kebabinėje prie Olandų žiedo didelis kebabas su kiauliena ir pikantišku padažu sveria 565 gramus, o jo 100 g energinė vertė yra mažesnė: 147 kcal.
Tyrimo metu nustatyta, kad angliavandenių kiekis „Jammi“ tinklo kebabe yra 19,9 g/100 g, riebalų - 17,6 g/100 g, baltymų - 8,96 g/100 g, druskos - 1,46 g/100 g. Kebabinėje prie Olandų žiedo didelis kebabas su kiauliena ir pikantišku padažu sveria 565 gramus.
Maistinė vertė 100 g kebabų:
Kebabinė | Kalorijos (kcal) | Angliavandeniai (g) | Riebalai (g) | Baltymai (g) | Druska (g) |
---|---|---|---|---|---|
Jammi | 274 | 19,9 | 17,6 | 8,96 | 1,46 |
Sinano kebabai | 274 | - | - | - | - |
Prie Olandų žiedo | 147 | - | - | - | - |
Palyginimas su dienos normomis
Pasak J.Dobrovolskienės, vidutinis žmogus per dieną su maistu turėtų gauti 1800-2000 kilokalorijų. Maistinės medžiagos, kurių kiekį kebabuose nustatė Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas - angliavandeniai, riebalai ir baltymai.
Ji kiekvienam žmogui skiriasi, tačiau, pasak J.Dobrovolskienės, apie 50-60 proc. per parą gaunamų kalorijų turėtų būti gauta iš angliavandenių, apie 25-35 proc. - iš riebalų, apie 10-15 proc.
1 g angliavandenių išskiria 4 kilokalorijas, 1 g baltymų - tiek pat, o 1 g riebalų - 9 kilokalorijas. Kitaip tariant, žmogus per parą turėtų su maistu gauti apie 250-300 g angliavandenių, apie 45-70 g baltymų ir apie 50-80 g riebalų.
Tuomet galima pamatyti, kad „Jammi“ ir „Sinano kebabų“ gerbėjai, valgydami didelius kebabus, priartėja prie paros baltymų normos ir pasiekia ar net viršija paros riebalų normą.
Kalorijų ir riebalų skaičius didžiulis. Suvalgius vieną tokį patiekalą, visą likusią dienos dalį beveik reiktų misti daržovėmis be užpilų, padažų bei kitų pagardų, kad kalorijų norma nebūtų viršyta. Bet ar kebabų valgytojai taip elgiasi?
Papildomi aspektai
J.Dobrovolskienė taip pat pažymėjo, kad kebabas, jei jį laikysime pagrindiniu dienos patiekalu, nepasižymi išskirtiniu svoriu. Jos teigimu, 430-560 g svoris pagrindiniam dienos patiekalui nėra daug: pavyzdžiui, sriuba ir antras patiekalas su garnyru dažnai sveria daugiau.
Bet kalorijų prasme šitame kiekyje yra gal net du trečdaliai dienos normos. O kur dar pusryčiai, vakarienė, o jei dar ir koks užkandis pasitaikys? Paprastai pasakius - tokio kaloringo maisto, kaip kebabai, valgymas padidina tikimybę, kad dienos kalorijų norma bus viršyta, nors pačiam žmogui gal net neatrodys, kad jis valgo daug.
Dietologės teigimu, toks baltymingas maistas kaip kebabai pietums puikiai tinka fizinį darbą dirbantiems žmonėms. Žmogui, kuris dirba akmenskaldžiu ar medkirčiu, išties reikia daugiau baltymų.
Patarimai
J.Dobrovolskienė pabrėžė nenorinti nubaidyti žmonių nuo greito maisto. Jei žmogus kartą per savaitę perpiet užbėgs į kebabinę ir greitai suvalgys tą kebabą - nieko blogo nenutiks, gi ne nuodas. Geriau jau taip, negu išvis nieko nepavalgyti ir prieš miegą prisikimšti. Ir tą patį kebabą kur kas geriau valgyti per pietus negu vakare.
Kebabas neturi būti pastovaus žmogaus valgiaraščio dalis. Kartais jį suvalgyti galima. Bet valgyti dažniau kaip dukart per mėnesį nerekomenduočiau.