Vištiena yra populiarus pasirinkimas, kai svarstome, ką kepti ant žarijų. Šią mėsą mėgsta daugelis, ją nesudėtinga paruošti, be to, galima derinti su pačiais įvairiausiais priedais: prie vištienos puikiai dera ne tik pikantiški, bet ir saldūs pagardai, svarbiausia - teisingai pasirinkti skonių balansą.
Norint, jog vištiena stebintų skoniu, reikėtų pasigaminti geriausiai jos skonį atskleisiantį marinatą. Ruošdami marinatą įsitikinkite, ar jo pakaks tolygiai padengti mėsą. Geriausia indą, kuriame marinuojasi mėsa, uždengti folija ir padėti į šaldytuvą. Praėjus pusei marinavimo laiko mėsą apverskite. Marinavimo trukmė taip pat priklauso nuo vištienos dalies.
Pavyzdžiui, visai vištai pakaks nuo 3 iki 6 valandų, vištienos krūtinėlei, sparneliams ar petukams - vos 30 minučių. Tam, kad vištiena iškeptų tobulai, svarbu išsiaiškinti, kiek laiko, kurią vištienos dalį kepti. Pavyzdžiui, vidutinio dydžio vištienos krūtinėlę reikėtų kepti apie 15 minučių, iki 180 laipsnių įkaitintoje kepsninėje. Pusė kilogramo vištienos sparnelių iškepti turėtų per 20 minučių, o kepsninėje kepant visą vištą - priklausomai nuo jos dydžio galima ją kepti nuo 1 val. 45 min. iki 3 val.
Marinatai vištienai su citrina
Marinatai itin puikus būdas pagardinti vištieną, ar kitus paukštienos patiekalus. Jie tinka tiek grilio patiekalams, tiek keptiems orkaitėje, ar ant keptuvės. Paruoštu marinatu reikia įtrinti mėsą ir palikti marinuotis bent valandai, o geriausia per naktį. Visus marinatui skirtus produktus sumaišykite tarpusavyje.
Citrinos ir pipirų marinatas
Citrina, vienas tų ingredientų, puikiai derančių prie vištienos, todėl šį marinatą išbandyti verta kiekvienam. O, ir jį pasigaminti labai paprasta. Sumaišykite citrinos sultis ir tarkuotą citrinos žievelę, įspauskite kelias skilteles česnako, viską paskaninkite druska, aliejumi, grūstais juodųjų pipirų grūdeliais ir prieš marinuojant vištieną, marinatą palikite pastovėti mažiausiai 30 minučių.
Jamaikos įkvėptas marinatas
Jeigu norite egzotiškesnių skonių - verta išbandyti Jamaikos įkvėptą marinatą vištienai: į indelį sumaišykite juoduosius ir kajeno pipirus, čili, ciberžolę, tarkuotą imbierą, šiek tiek šviežių čiobrelių, paprikos miltelių, druską ir žiupsnelį cukraus. Galiausiai į gautą mišinį sudėkite supjaustyto svogūno, pasmulkinto česnako ir įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus.
Terijaki marinatas
Dar vienas marinatas, kuris patiks įmantresnių skonio mėgėjams - terijakio. Jį pasigaminti taip pat yra labai nesudėtinga. Tereikia sumaišyti sojų padažą ir baltojo vyno actą, kelis šaukštelius medaus, sezamų aliejų, kmynų miltelius, susmulkintą imbierą bei česnaką.
Medaus ir Dižono garstyčių marinatas
Dar vienas paprastai pagaminamas marinatas, kuriam tereikia vos 5 ingredientų - medaus ir garstyčių. Medų ir susmulkintą česnaką sumaišykite su obuolių actu, Dižono garstyčiomis ir alyvuogių aliejumi. Šis marinatas ne tik suteiks vištienai ypatingo skonio, bet ir paminkštins mėsą.
Pesto marinatas
Jeigu mėgstate lengvesnio skonio vištieną - derinkite ją su pesto marinatu. Jį pasigaminti itin paprasta, tereikia į trintuvą pridėti bazilikų, kelias skilteles česnako, alyvuogių aliejaus, parmezano ir kedro riešutų. Galiausiai viską sutrinti iki vientisos masės ir dėti ant vištienos.
Tandoori marinatas
Indijos įkvėptame tandoori marinate vienas pagrindinių ingredientų yra jogurtas. Toliau jis sumaišomas su susmulkintu imbieru, garam masala prieskoniais, kmynais, druska, pipirais, šviežia susmulkinta kalendra, žiupsneliu cinamono, paprikos milteliais ir kajeno pipirais.
Saldžiarūgštis marinatas su kokosų pienu
Dar vienas ypatingo, Azijos įkvėpto skonio vištienai suteikiantis, tačiau itin lengvai pagaminamas marinatas - saldžiarūgščio čili padažo ir kokosų pieno. Kaip jį gaminti - padiktuota pavadinime. Tereikia saldžiarūgštį padažą sumaišyti su kokosų pienu ir įspausti žaliosios citrinos sulčių.
Marinatas su šafranu ir petražolėmis
- Šafranas: 0,5 arbat. š.
- Petražolės: 4 valg. š.
- Imbieras: 1 valg. š.
- Juodieji pipirai: 2 arbat. š.
- Svogūnai: 2 vnt.
- Alyvuogių aliejus: 6 valg.
- Česnakai: 4 vnt.
- Čiobreliai: 1 arbat. š.
- Raudonėliai: 0,5 arbat. š.
- Druska: 1 arbat.
- Juodieji pipirai: 0,5 arbat. š.
- Citrinos žievelė: 0,5 arbat. š.
Šitaip marinuotą vištieną kepkite ant tiesioginės ugnies 200 laipsnių temperatūroje, karts nuo karto apverčiant ir aptepant išlydyto sviesto, citrinos sulčių, druskos ir grūstų juodųjų pipirų glazūra.
Receptai su marinuota vištiena
Česnakinė vištiena su citrina ir bulvėmis
Reikės:
- 60 ml alyvuogių aliejaus
- 60 ml citrinos sulčių
- 1 citrinos nutarkuotos žievelės
- 4-6 trintų česnako skiltelių
- 1 a. š. džiovintų čiobrelių
- 1 a. š. džiovintų raudonėlių
- druskos ir pipirų
- 6 vištienos blauzdelių, šlaunelių ar kitų mėgstamų dalių
- 6-8 bulvių, nuskustų ir supjaustytų gabalėliais (jei šviežios, gerai nuplaukite ir perpjaukite perpus)
- 1 citrinos, supjaustytos griežinėliais
Kaip gaminti:
- Dideliame dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos žievelę, citrinos sultis, česnakus, prieskonius.
- Sudėkite vištieną, bulves ir citrinos skilteles, viską išmaišykite.
- Tereikės sumaišyti alyvuogių aliejų su prieskoniais, sumaišyti jį su vištų blauzdelėmis, šlaunelėmis, ketvirčiais ar kitomis mėgstamomis paukštienos dalimis - ir sudėti į kepimo indą.
- O po to palaukti maždaug 40 minučių, kol vištiena ir bulvės iškeps.
- Papildomai į kepimo indą galite įdėti per pusę perpjautų česnakų galvučių - bus dar daugiau aromato.
- Patiekite šį lengvai paruošiamą patiekalą su šviežių daržovių salotomis.
Su citrina ir česnakais kepta višta
Reikės:
- 1,5 kg vištos;
- 1 citrinos;
- 2 valg. š. kambario temperatūros sviesto;
- 50 ml tyro alyvuogių aliejaus;
- 4 skiltelių česnako;
- 1,5 arb. š. druskos;
- 1 arb. š. džiovintų rozmarinų;
- 1 arb. š. saldžiosios paprikos miltelių;
- 0,5 arb. š. kuminų miltelių;
- 1/3 arb. š. Kajeno arba aitriųjų paprikų miltelių;
- 3 žiupsnių juodųjų pipirų.
Kaip gaminti:
- Nulupame česnako skilteles ir sutriname česnako spaustuku. Sutrintą česnaką sumaišome su 1,5 arb. š. druskos, citrinos sultimis (neišmetame išspaustų citrinos puselių), kuminais, rozmarinais, Kajeno (arba aitriųjų paprikų milteliais), saldžiąja paprika ir aliejumi. Mišinį atidedame į šalį.
- Orkaitę įkaitiname iki 175 C.
- Vištą padedame į kepimo indą aukštesniais kraštais. Vištos krūtinėlė turėtų būti viršuje.
- Atsargiai atskiriame vištos odelę nuo krūtinėlės, taip pat ir nuo kulšelių (stengiamės nesuplėšyti odelės).
- Vištos vidų pabarstome druska ir juodaisiais pipirais.
- Arbatiniu šaukšteliu supilame prieskonių mišinį po vištos odele (po krūtinėle ir šlaunelėmis). Pasiliekame 2 valg. š. prieskonių mišinio.
- Sviestą įtriname po krūtinėle ir šlaunelių odele.
- Likusiais 2 valg. š. prieskonių mišinio įtriname visą vištą. Citrinos puseles įdedame į vištos vidų. Vištos kojeles surišame stipriu siūlu.
- Vištą kepame įkaitintoje orkaitėje 30 min. Po to aplaistome susidariusiu skysčiu, uždengiame folija ir kepame dar 40 min. Tada nuimame foliją, aplaistome susidariusiu skysčiu ir kepame 20 min.
- Iškepusią vištą išimame iš orkaitės ir paliekame kepimo inde 15-ai minučių.
Nuostabu tai, kad vištieną paruošite vos per 10 minučių - o likusį darbą už jus padarys orkaitė.