Šiame straipsnyje aptarsime, kaip pasigaminti tradicinę vokišką žirnių sriubą su alumi, taip pat apžvelgsime vokiškos virtuvės ypatumus ir patiekimo tradicijas.
Ingredientai
- Vištienos sultinys - 1,5 l
- Vokiškas alus (šviesusis) - 0,5 l
- Nuskustos bulvės - 1 kg
- Druska
- Prieskoniai
Gaminimas
- Vandenį pašildyti, kad būtų kaip tik mielėm daugintis (neperkaitinti, daryti daugmaž drungną).
Vokiškos virtuvės ypatumai
Vokietija yra tokia didelė, jog net negalima įvardinti vieno bendro nacionalinio patiekalo. Čia milijonai regionų, daugybė skirtingų patiekalų. Pavyzdžiui, Bavarijos žemėje bus visai kitas tradicinis maistas, nei žemėje, kurioje gyvename mes. Nuvažiuoji į Kelną už 130 km ir maistas ten jau kitoks, alus irgi kitoks.
Seni vokiečiai paprastai nevalgo nieko, kas jiems nepažįstama. Pavyzdžiui, viena tokių - garbaus amžiaus vokiečių tradicija gimtadienį švęsti valgant pusryčius.
Mėgstami sotūs patiekalai, tokie kaip tirštos sriubos, po kurių antro jau nebereikia. Anksčiau ją šeštadieniais virdavo turintieji gausias šeimas. Tačiau ir dabar ji nėra pamiršta, net restoranuose galima rasti. Paprastai į ją dedama lęšių, pupelių, morkų, mėsos, visai tai galima rasti viename puode.
Taip pat čia populiari ir žirnienė, ypač žiemą, ją verda ir mano vyras. Joje bus morkų, bulvių, žirnių (šie dažnai naudojami jau konservuoti su prieskoniais), taip pat dideli gabalai šoninės, dešrelės.
Ši ir šiaip jau soti sriuba valgoma su vokiškomis nesaldžiomis bandelėmis, kurios kartais net išskobiamos ir pripilamos sriubos. Tos bandelės yra tikra nuodėmė, nes iškeptos yra labai purios, skanios, o ir kepama jų įvairiausių rūšių - ir baltų, ir su grūdais, ir iš kukurūzų miltų, ir su sūriu.
Karalienė bulvė
Vokiečių taip mėgstamos bulvės yra ta daržovė, kuri Vokietiją bene labiausiai sieja su Lietuva. Bulvė čia irgi yra karalienė. O valgomos jos visaip - ruošiama bulvių košė, mėgstamos su lupena išvirtos bulvės. Labai populiarios bulvių salotos - jos valgomos ir prie dešrelių, ir pačios vienos.
Kiti vokiški patiekalai
- Königsbergo kukuliai (iš Karaliaučiaus krašto)
- Kepta dešrelė su kario ir pomidorų padažais bei bulvytėmis fri
- Smidrai su bulvėmis ir hollandaise padažu
Šventės stovomis ir su sriuba
Panašiai, kaip gimtadieniuose, taip ir vestuvėse, irgi nėra apkrautų stalų ir „paragauk šio, paragauk ano“ tradicijos. Beje, sriuba yra tradicinis vestuvių valgis. Tai tokia skaidri sriuba, lyg buljonas su mažiukais iš kaulų čiulpų masės padarytais rutuliukais. Taip, tai yra vestuvių patiekalas.
Vokiečiai šiaip jau kasdien sriubų net nelabai valgo. Neturi jie ir jokių tradicinių savo šaltų sriubų.
Laikas kavai su tortu!
Tortai, be kurių gal...