pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Virti Žalius Lęšius: Patarimai ir Receptai

Lęšiai yra puikus, maistingas, nebrangus ir universalus ingredientas, tinkantis įvairiausiems patiekalams. Pasak sveikatai palankios mitybos specialistų, kiekvienas mūsų turėtume į savo racioną bent 3-4 kartus per savaitę įtraukti ankštines daržoves.

Lęšiai turi labai mažai riebalų, neturi cholesterolio, yra puikus baltymų, geležies, vitamino B1 šaltinis. Norintiems sureguliuoti savo svorį, verta žinoti, kad lęšiuose taip daug skaidulų ir labai mažai kalorijų.

Jei pupeles, žirnius ar avinžirnius paruošti užtrunka daugiau laiko, patiekalai su daug smulkesniais už minėtas ankštines daržoves lęšiai daug lengviau gaminami.

Populiariausios Lęšių Rūšys

Lietuvoje dažniausiai parduotuvių lentynose rasite žaliuosius, ruduosius, raudonuosius ir juoduosius lęšius. Tačiau, ar susimąstėte, kuo skiriasi įvairios lęšių rūšys? Kurią rūšį kada reikėtų naudoti?

  • Rudieji lęšiai: Jų spalva gali skirtis nuo chaki rudos iki tamsiai juodos, o skonis yra švelnus. Virimo metu šie lęšiai paprastai išlaiko savo formą ir nesuyra. Rudieji lęšiai dažnai vartojami, kaip vegetariškas maltos mėsos pakaitalas.
  • Žalieji lęšiai: Žaliųjų lęšių spalva taip pat skiriasi nuo šviesiai iki tamsiai žalios spalvos, gali turėti ir kitos spalvos dėmelių. Šie lęšiai turi stipresnį, kitų vadinamą net „pipirinį“ skonį, nors jie tikrai nėra aštrūs. Vienos garsiausių šių lęšių rūšių yra „Du Puy“ lęšiai, kurie kilę iš Puy regiono centrinėje Prancūzijoje. Kartais šie lęšiai vadinami prancūziškais. Šie maži, tamsiai žali lęšiai yra šiek tiek riešutinio, žemiško skonio. Iš visų lęšių rūšių jie bene geriausiai išlaiko formą.
  • Raudoni lęšiai: Raudonieji lęšiai iš tikrųjų yra rudi arba žali lęšiai, kurie buvo išlukštenti ir suskaldyti. Dėl odelės trūkumo jie lengvai suyra verdant, o iškepę tampa purūs. Tokių lęšių spalvos svyruoja nuo auksinės iki oranžinės ar net raudonos. Tai yra saldžiausi ir labiausiai riešutų poskonį turintys lęšiai. Itin dažnai vartojami Indijos patiekaluose arba kaip sriubų bei troškinių tirštinimo priemonė.
  • Juodieji lęšiai: Šie blizgūs juodieji lęšiai, dėl savo panašumo į eršketo ikrus, dar vadinami „beluga“ lęšiais. Jie turi sodrų skonį ir išskirtinę tekstūrą. Juodieji lęšiai mažiau populiarūs, bet tikrai verta juos pabandyti, nes virdami jie išlaiko formą, o vidus būna lygus, lyg sviestinis. Dėl storesnės odelės juodieji lęšiai prieš verdant gerai pamirkomi arba užpilami sūrymu.

Lęšių Rūšių Apibendrinimas

Čia rasite apibendrintą informaciją apie populiariausias lęšių rūšis:

Lęšių rūšis Savybės Tinka Virimo laikas ir santykis
Žalieji Aromatingi, švelnaus skonio, miltingi. Išvirti nepraranda formos. Salotoms, troškiniams, įvairiems įdarams. Apie 40-45 minutes santykiu 1:3 (lęšiai: vanduo).
Prancūziški žalieji (Le Puy) Turtingo skonio, su pipirų prieskoniu. Verdant nesubyra. Kaip garnyras prie laukinienos, žuvies patiekalų ar dešrelių. Taip pat tinka lengvoms sriuboms ar salotoms su daržovėmis. Apie 30 minučių santykiu 1:2.
Rudieji Spalva gali varijuoti nuo švelniai rusvos iki tamsiai rudos. Gana stambūs, su stora luobele, šiek tiek stipresnio skonio, palyginti su žaliaisiais. Verdant nepraranda formos. Apkepams, pikantiškiems pyragams, įdarams, sriuboms, salotoms ar ryžių patiekalams paįvairinti. Apie 30-40 minučių santykiu 1:2. Prieš verdant rekomenduojama pusvalandį-valandą pamirkyti.
Raudonieji Spalva varijuoja nuo švelniai auksinės iki ryškiai oranžinės, o išvirus - šiek tiek nublunka. Kruopų luobelė pašalinta, todėl virdami raudonieji lęšiai suminkštėja greičiausiai iš visų rūšių. Labiausiai - tirštoms sočioms sriuboms, košėms ir prieskoniniams Azijos virtuvės patiekalams. Raudonaisiais lęšiais galima paįvairinti ir salotas, tereikia jų nepervirti. Apie 25 minutes santykiu 1:3.
Juodieji (Beluga) Išraiškingo skonio ir išvaizdos, smulkūs, virdami nesukrenta. Kaip garnyrą tinka patiekti prie mėsos, galima maišyti į įvairias salotas, patiekti su ryžiais ar keptomis daržovėmis. 20-25 minutes santykiu 1:2.

Kaip Virti Lęšius

Lęšiams išvirti reikės:

  • 1 stiklinės lęšių
  • 2 stiklinių vandens
  • 0,5 arbatinio šaukštelio druskos
  1. 1/2 puodelio lęšių reikia išrūšiuoti ir gerai nuplauti po tekančiu vandeniu.
  2. Lęšius sudėkite į puodą ir užpilkite vandeniu.
  3. Užvirinkite. Sumažinkite ugnį ir leiskite užvirti ant silpnos ugnies, šiek tiek atidarę dangtį. Retkarčiais pamaišykite. Virimo procesas užtruks nuo 25 iki 40 minučių, priklausomai nuo veislės. Rudiesiems lęšiams laikas yra maždaug 40 minučių.
  4. Paskutinėmis minutėmis įberkite druskos.
  5. Virti lęšiai yra paruošti.

Receptai su Lęšiais

Lęšių Sriuba su Daržovėmis

Ingredientai:
  • 1 stiklinė raudonųjų lęšių
  • 2 šaukštai aliejaus
  • 2 morkos
  • 2 svogūnai
  • 2 salierų stiebai arba pusė salierų gumbo
  • 2 česnakų skiltelės
  • 3-4 pomidorai arba 3 šaukštai pomidorų tyrės
  • 1 aitrioji paprika (tiems, kas mėgsta aštrų maistą)
  • laurų lapelis
  • apie 2l vandens
  • maltų juodųjų pipirų, druskos
  • petražolių lapelių
Paruošimas:
  1. Lęšius perrinkti, nuplauti ir nuvarvinti.
  2. Puode pakaitinti aliejų, suberti nuvalytas ir susmulkintas morkas, svogūnus, salierus, česnakus ir, nuolat maišant, patroškinti, kol daržovės suminkštėja.
  3. Sudėti nuluptus ir susmulkintus pomidorus, įdėti aitriosios paprikos ankštį, laurų lapą, suberti lęšius, užpilti karštu vandeniu, puodą pridengti dangčiu ir virti ant silpnos ugnies, kol suminkštėja lęšiai.
  4. Tada iš sriubos išimti aitriosios paprikos ankštį, laurų lapą, sriubą pasūdyti, įberti maltų juodųjų pipirų, dar keletą minučių pakaitinti, tada pilti į lėkštes, įberti susmulkintų žalių petražolių lapelių ir tiekti.

Lęšių Košė

Ingredientai:
  • Lęšiai 1 st. nevirtų
  • Bulvės 4 vnt.
  • Pomidorų pasta: 4 v.š.
  • Garstyčios 1 a.š.
  • Aitrioji paprika 1 a.š. ½
  • Druska 1 žiupsnelis
  • Česnakai 1 a.š. ¼ granulių
  • Petražolės 1 a.š. ¼ maltų, džiovintų
Paruošimas:
  1. Lęšius perplaukite vandeniu ir suberkite į puodą.
  2. Įpilkite vandens 3 kartus daugiau, nei puode yra kruopų.
  3. Paskui sutarkuokite nuskustas bulves.
  4. Praėjus 15 minučių, į verdamus lęšius sukrėskite sutarkuotas bulves.
  5. Jei reikia, įpilkite dar šiek tiek vandens.
  6. Virkite vis pamaišydami dar 15 minučių.
  7. Sukrėskite pomidorų pastą, garstyčias, druską, maltą aitriąją papriką, česnakų granules ir maltas petražoles.
  8. Pamaišykite ir dar 3 min.