Gruodis - tai metas, kai namus užlieja šventinė nuotaika, o virtuvėje sklando gardūs tradicinių patiekalų aromatai. Tad, kai jų turiu norisi juos paruošti labai skaniai. Aš tikrai esu "pamišusi" dėl įvairiausių virtinukų ir labai mėgstu juos gaminti bei su jais eksperimentuoti.
Raviolių Tešla
Pirmiausia, reikia pasigaminti raviolių tešlą. Štai kaip tai padaryti:
- Į gilų dubenį supilame miltus ir į miltų vidurį (centrą) sumušame keturis kiaušinius.
- Kiaušinius šakute išplakame, kai susidaro plakinys jį sumaišome su miltais.
- Naudojant plakiklį, įpilus vandens dar gerai išplakame (išmaišome) ir su specialiu maistiniu grandikliu gerai išmaišome.
- Galu gale gerai išminkome, pasibarstome miltų ant stalo (kad tešla neliptų) ir dar 8 minutes minkome kol bus vientisa, standi masė, ją susukame į kamuoliuką.
- Tuomet kamuolį padaliname į 4 lygius kamuoliukus ir įdėjus į atskirus maišelius paliekame šaldytuve kol pasigaminsime raviolių įdarą.
Raviolių įdaras
Raviolių įdaras gali būti įvairus. Štai vienas iš mėsos įdaro variantų:
- Įkaitiname keptuvę iki vidutinio karštumo. Į keptuvę sudedame šviežią antienos kulšelių mėsą ir čirškiname pamaišant medine mentele kol šiek tiek apskrunda apie 1-2 minutes.
- Sudedame smulkintą česnaką, supjaustytą jepalepeną, įpilame pomidorų padažo ir čili miltelių, kepti tol kol viskas pilnai, matomai iškepa, likus 3-5 minutės iki kepimo baigimo sudedame smulkintus špinatus ir kepame kol vanduo išgaruoja.
Raviolių gamyba
Dabar, kai turime tešlą ir įdarą, galime pradėti gaminti raviolius:
- Tešlą išminkome į vientisą blyną. Nebijokite naudoti papildomai miltų, kad tešla neliptų prie pagrindo ir rankų.
- Vieną tešlos lakštą uždėkite ant formos ir išformuokite. Paimkite švarų kiaušinį ir paspauskite tešlą formoje, kad susidarytų įdubimas, tai padeda padaryti vietos įdarui.
- Į tešlos įdubimus naudojant šaukštą įdėkite ravioli įdaro atvėsusį įdarą. Tuomet naudojant vandenį šiek tiek patepkite kraštus ir uždėkite ant viršaus antrą lakštą tešlos. Kočėlo pagalba paridename per tešlą, kad forma būtų įtvirtinta.
- Apverčiame formą ir išimame raviolius. Jie bus vientisi. Naudojant picos peilį ar aštrų peilį atskirkite kiekvieną ravioli atskirai. Sudėkite juos ant lėkštės, uždenkite drėgnu rankšluostuku ar marle, ir palikite kol pabaigsite gaminti visus raviolius iki galo.
- Kai ravioliai įšverda (virti 2-3min.), įkaitiname orkaitę iki 220-230 C temperatūros. Paruošiame skardą su kepimo popieriumi.
- Atskirai paruošiame vidutinio dydžio dubenį ir supilame pasukas. Kitame didesniame inde sumaišome miltus, smulkintas tortilos traškučius, susmulkinto parmezano sūrio, druską ir pipirus.
- Atvėsusius raviolius įmerkiame į pasukas tuomet į traškučių mišinį ir dedame ant kepimo skarto. Taip visus kol sudėliosite pilną skardą. Apipurkšti jei turite galimybę purškikliu, kuris neleidžia lipti. Kepti orkaitėje 15-20 minučių, kol užsidės auksinė plutelė. Svarbu stebėti, kad nesudegtų!
Padažas Ravioliams
Nusprendžiau su Jumis pasidalinti nuostabiu padažu, kuris tinka prie ravioli. Jis paruoštas sviesto pagrindu. Trumpai tariant pamėginkite ir suprasite kaip skaniai gaunasi. Geras makaronų padažas garantuoja sočius ir gardžius savaitgalio pietus!
Pomidorų padažas
Pomidorus sukapokite ir kartu su česnako skiltelėmis, aliejumi bei druska sudėkite į puodą. (Arba česnako skilteles prieš tai sukapokite ir šiek tiek pakepinkite aliejuje, kol paskleis malonų kvapą. Bet neilgiau, antraip - apkars.) Tada suberkite žoleles, prikaistuvį uždenkite ir maždaug 1 val. pomidorus troškinkite ant silpnos ugnies.
Mėsos padažas
Salierą, morkas, svogūną ir petražoles gana smulkiai sukapokite. Į puodą įpilkite aliejų, suberkite susmulkintas daržoves, užberkite žiupsnį druskos. Nuolat maišydami kaitinkite ant nesmarkios ugnies maždaug 10 min. Tada karštį padidinkite iki vidutinio, įmaišykite jautieną ir kiaulieną. Maždaug po 20 min. kaitindami mėsą maišykite, kad ji taptų mažų gumuliukų konsistencijos. Tada paragaukite, įberkite druskos, pipirų ir įpilkite trečdalį sultinio. Maždaug po 5 min. įpilkite antrą trečdalį, po 10 min. - visą likusį. Taip mėsa įgys gero skonio, bet nevirs. Galiausiai įmaišykite pomidorų tyrę ir pomidorų pastą, puodą uždenkite ir kartas nuo karto pamaišydami ant silpnos ugnies troškinkite maždaug 1,5 val.
Kiti raviolių įdaro variantai
Šį kartą nusprendžiau pasigaminti raviolius su varške ir špinatais. Tenka pripažinti, kad mes su šeima nesame išprotėję dėl moliūgų. Bet kartas nuo karto užsinori pagaminti ir su šia daržoves. Galiu tik patikinti, kad moliūgas su rikota idealiai dera kartu, tad šie virtinukai (ravioliai) gaunasi nerealiai skanūs. Įdarui taip pat puikiai tinka špinatai ar kitos daržovės.
Vegetariški ravioliai
Jei norite vegetariškos alternatyvos, galite pasirinkti daržovių įdarą, pavyzdžiui, su grybais arba brokoliais. Tai puikus pasirinkimas, kad patiekalas būtų ne tik skanus, bet ir sveikesnis.
Ingredientai:
- 300 g kvietinių miltų
- 3 kiaušiniai
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- Druska (pagal skonį)
- 150 g varškės
- 100 g brokolių arba grybų (priklausomai nuo pasirinkimo)
- 50 g tarkuoto parmezano
- 1 šaukštelis citrinos žievelės
Gaminimo eiga:
Veiksmas | Aprašymas |
---|---|
1. Paruoškite tešlą | Sumaišykite miltus, kiaušinius ir alyvuogių aliejų, minkyti iki vientisos, elastingos masės. |
2. Paruoškite įdarą | Brokolius arba grybus supjaustykite smulkiai, sumaišykite su varške, parmezanu ir citrinos žievele. |
3. Formuokite raviolius | Plonai iškočiokite tešlą, supjaustykite kvadratais ir uždėkite įdarą. Užlenkite kraštus, suspauskite. |
4. Virkite raviolius | Virkite raviolius pasūdytame vandenyje apie 3-4 minutes, kol jie iškils į paviršių. |
5. Patiekite | Patiekite su sviestu ir šviežiomis žolelėmis arba mėgstamu padažu. |