Ar kada susimąstėte, kokia istorija slypi už jūsų kasdienio arbatos puodelio? Jei rankose laikote Dilmah arbatos pakuotę, žinokite, kad laikote ne tik aukščiausios kokybės arbatžoles, bet ir dalelę Šri Lankos (buvusio Ceilono) kultūros, tradicijų ir šeimos verslo filosofijos. Dilmah - tai ne tik prekės ženklas, tai - įsipareigojimas kokybei, etiškai verslo praktikai ir meilei arbatai.
Dilmah istorijos pradžia: Merrill J. Fernando vizija
Dilmah istorija prasideda nuo vieno žmogaus - Merrill J. Fernando - svajonės. Gimęs 1930 metais nedideliame Pallansena kaimelyje, netoli Negombo miesto Šri Lankoje, Merrill nuo mažens buvo apsuptas arbatos plantacijų. Jis matė, kaip sunkiai dirba arbatos augintojai, tačiau tuo pačiu metu stebėjo, kaip didžiąją dalį pelno susižeria didžiosios tarptautinės korporacijos, palikdamos vietos ūkininkams tik menką dalį.
Jaunystėje Merrill išvyko į Londoną, kur mokėsi arbatos degustavimo meno. Būtent ten jam ir gimė idėja - sukurti savo arbatos prekės ženklą, kuris būtų paremtas sąžiningumu, kokybe ir pagarba arbatos augintojams. Jis norėjo, kad visas arbatos gamybos procesas, nuo auginimo iki pakavimo, vyktų Šri Lankoje, taip sukuriant darbo vietas vietos bendruomenei ir užtikrinant, kad didžioji dalis pelno liktų šalyje.
1988 metais, po daugelio metų atkaklaus darbo, Merrill J. Fernando įkūrė Dilmah. Pavadinimas - tai jo sūnų, Dilhan ir Malik, vardų junginys, simbolizuojantis šeimos verslo tęstinumą ir vertybes.
Nuo plantacijos iki puodelio: Dilmah kokybės garantas
Dilmah išsiskiria iš kitų arbatos gamintojų tuo, kad kontroliuoja visą gamybos procesą - nuo arbatžolių auginimo iki galutinio produkto pakavimo. Tai leidžia užtikrinti aukščiausią kokybę ir šviežumą kiekviename arbatos puodelyje.
Arbatos plantacijos
Dilmah turi nuosavas arbatos plantacijas, esančias įvairiuose Šri Lankos regionuose, pasižyminčiuose skirtingu klimatu ir dirvožemiu. Tai leidžia auginti įvairių rūšių arbatžoles, kurios pasižymi unikaliu skoniu ir aromatu.
Rankinis rinkimas
Dilmah arbatžolės yra renkamos rankomis, atrenkant tik pačius jauniausius ir švelniausius lapelius - „du lapelius ir pumpurėlį”. Tai - tradicinis arbatos rinkimo būdas, užtikrinantis aukščiausią kokybę.
Šviežumas
Arbatžolės yra apdorojamos ir pakuojamos iškart po rinkimo, Šri Lankoje. Tai leidžia išsaugoti jų šviežumą, aromatą ir naudingąsias savybes. Dauguma kitų arbatos prekės ženklų arbatžoles perka iš tarpininkų, todėl jų kelias iki vartotojo būna ilgesnis, o kokybė - prastesnė.
Tradicinis apdorojimas
Dilmah naudoja tradicinius arbatos apdorojimo metodus, perduodamus iš kartos į kartą. Tai leidžia išsaugoti autentišką Ceilono arbatos skonį.
Jokių priedų
Dilmah arbatoje nenaudojami jokie dirbtiniai skonio stiprikliai, dažikliai ar konservantai. Jūs mėgaujatės tikra, natūralia arbata.
Dilmah arbatos rūšys: skonių įvairovė
Dilmah siūlo platų arbatos rūšių asortimentą, todėl kiekvienas gali atrasti savo mėgstamiausią skonį.
- Juodoji arbata. Tai - populiariausia Dilmah arbatos rūšis, pasižyminti sodriu skoniu ir aromatu. Dilmah siūlo įvairių rūšių juodąją arbatą, pradedant klasikine „Ceylon Supreme” ir baigiant išskirtine „Single Region” arbata, auginama konkrečiame Šri Lankos regione.
- Žalioji arbata. Dilmah žalioji arbata - tai subtilaus skonio ir gaivaus aromato gėrimas, turintis daug naudingų savybių.
- Baltoji arbata. Tai - pati rečiausia ir brangiausia arbatos rūšis, pasižyminti itin švelniu skoniu ir subtiliu aromatu.
- Oolong arbata. Tai - pusiau fermentuota arbata, kurios skonis ir aromatas yra tarp juodosios ir žaliosios arbatos.
- Vaisinės ir žolelių arbatos. Dilmah siūlo platų vaisinių ir žolelių arbatų asortimentą, kuriame rasite įvairių skonių derinių - nuo gaivios mėtų arbatos iki egzotiškos arbatos su mango gabalėliais.
- Ekologiška arbata. Dilmah rūpinasi aplinkosauga, todėl siūlo ir ekologiškos arbatos liniją, kurios auginimui nenaudojami jokie cheminiai trąšos ar pesticidai.
Etiškas verslas ir socialinė atsakomybė: Dilmah principai
Dilmah - tai ne tik aukštos kokybės arbata, bet ir etiškas verslas, besirūpinantis savo darbuotojais, vietos bendruomene ir aplinka.
- Sąžininga prekyba. Dilmah moka arbatos augintojams sąžiningą kainą už jų produkciją, užtikrindama jiems orias gyvenimo sąlygas.
- Darbuotojų gerovė. Dilmah rūpinasi savo darbuotojais, suteikdama jiems geras darbo sąlygas, socialines garantijas ir galimybes tobulėti.
- Socialiniai projektai. Merrill J. Fernando įkūrė MJF labdaros fondą, kuris vykdo įvairius socialinius projektus Šri Lankoje, remdamas švietimą, sveikatos apsaugą, verslumą ir kitas sritis.
- Aplinkosauga. Dilmah rūpinasi aplinkosauga, taikydama tvarios žemdirbystės principus, mažindama atliekų kiekį ir investuodama į atsinaujinančius energijos šaltinius.
Kaip teisingai paruošti Dilmah arbatą?
Norint pilnai atsiskleisti Dilmah arbatos skoniui ir aromatui, svarbu ją tinkamai paruošti.
- Vanduo. Naudokite šviežią, šaltą vandenį.
- Temperatūra. Juodąją arbatą užplikykite verdančiu vandeniu (apie 95-100°C), žaliąją - šiek tiek atvėsusiu (apie 70-80°C), baltąją - dar vėsesniu (apie 60-70°C).
- Laikas. Juodąją arbatą plikykite 3-5 minutes, žaliąją - 2-3 minutes, baltąją - 5-7 minutes.
- Kiekis. Įprastai vienam puodeliui arbatos (200-250 ml) reikia vieno arbatinio šaukštelio arbatžolių arba vieno arbatos pakelio.
- Indai. Geriausia arbatą plikyti porcelianiniame arba stikliniame inde.
Dilmah arbata - tai ne tik puodelis kvapnaus gėrimo. Tai - galimybė prisiliesti prie Šri Lankos kultūros, pajusti arbatos auginimo tradicijas ir paremti etišką verslą. Kiekvienas Dilmah arbatos puodelis - tai mažas stebuklas, sukurtas su meile ir pagarba gamtai bei žmogui.
Ceilono cinamonas
Ceilono cinamonas, taip pat žinomas kaip „tikrasis cinamonas“, kilęs iš Cinnamomum verum medžio žievės. Jis kilęs iš Šri Lankos (anksčiau vadintos Ceilonu), o pavadinimas „Ceilono cinamonas“ atspindi jo geografinę kilmę. Ceilono cinamonas yra švelnesnio ir šiek tiek saldesnio skonio, palyginus jį su įprastu cinamonu. Jis dažnai laikomas kokybiškesniu, o kai kurie mėgsta jį dėl subtilesnio skonio.
- Skonis: Ceilono cinamonas yra švelnaus, saldaus ir citrusinio skonio, palyginti su įprastu cinamonu.
- Išvaizda: Ceilono cinamono plunksnos arba lazdelės yra plonos ir švelnios, šviesiai rudos spalvos.
Ceilono cinamonas dažniausiai naudojamas kepant, gaminant maistą ir maišant gėrimus, suteikiant šilto ir saldaus skonio įvairiems patiekalams.
Ceilono cinamono panaudojimo būdai:
- Kepiniai: cinamonas yra populiarus kepinių prieskonis ir dažnai naudojamas pyragų, sausainių, bandelių ir duonos receptuose.
- Karšti gėrimai: pabarstykite cinamonu kavą, karštą šokoladą ar arbatą.
- Avižiniai dribsniai ir košės: Į rytinę avižinę košę arba dribsnius įberkite šlakelį malto Ceilono cinamono, kad suteiktumėte patiekalui papildomo skonio.
- Glotnučiai: Įmaišykite Ceilono cinamoną į savo kokteilius, kad gautumėte šiltą ir saldų užkandį.
- Troškiniai: cinamonas naudojamas kai kuriuose pikantiškuose patiekaluose, ypač Vidurio Rytų ir Indijos virtuvėse.
- Desertai: Ceilono cinamoną naudokite desertuose, tokiuose kaip ryžių pudingas, plakta grietinėlė ir ledai.
- Prieskonių mišiniai: kurkite prieskonių mišinius, sumaišydami Ceilono cinamoną su kitais prieskoniais, pvz., muskato riešutu, gvazdikėliais ir imbieru.
Ekologiški prieskoniai
Ekologiški prieskoniai auginami ir apdorojami naudojant ekologinio ūkininkavimo metodus. Ekologinis ūkininkavimas yra žemės ūkio požiūris, kuriame pabrėžiamas tvarumas, atsakomybė už aplinkos apsaugą ir sintetinių cheminių medžiagų, genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir dirbtinių priedų vengimas. Paprastai tam, kad prieskoniai būtų apsaugoti nuo kenkėjų ir išsilaikytų kuo ilgiau, jos paveikiamos dirbtiniais chemikalais - pesticidais, o kaip yra žinoma, daugelis pesticidų yra toksiški ir pavojingi žmogaus sveikatai.
Pasiflorų arbata
Pasifloros - vis labiau populiarėjantis, labai maistingas atogrąžų vaisius. Nepaisant to, jog pasiflorų vaisiai yra visai nedidelio dydžio, juose gausu antioksidantų, skaidulų, vitaminų ir kitų augalinių junginių, kurie gali būti naudingi jūsų sveikatai. Dėl šių savybių pasiflorų arbata vis labiau populiarėja. Tad, jeigu norite ir jūs paįvairinti kasdienybę, pabadykite pasigaminti šios maistingos ir egzotiškos pasiflorų arbatos.
Kas yra pasiflora
Pasiflora priklauso pasiflorinių (Passifloraceae) šeimos augalų genčiai. Žinoma apie 520 šio augalo rūšių. Pasiflora labiausiai paplitusi atogrąžų srityse. Nors didžiausią rūšių įvairovę galima rasti Azijos ir Amerikos atogrąžose, pasifloros auga ir Europoje bei Australijoje. Tai - daugiametė vijoklinė žolė, liana, retais atvejais gali būti krūmas arba medis. Jos vaisiai turi kietą išorinę žievelę ir sultingą, minkštą, sėklų pripildytą vidurį.
Pasiflorų nauda
Pasifloros vaisiai ir jų arbata yra maistinių medžiagų, ypač skaidulų, vitamino C ir provitamino A, šaltinis. Juose taip pat gausu naudingų augalinių junginių, įskaitant karotinoidus ir polifenolius. Vieno mokslinio tyrimo metu nustatyta, kad pasiflora turi daugiau polifenolių nei daugelis kitų tropinių vaisių, įskaitant bananus, ličius, mangus, papajas ir ananasus. Be to, pasiflora turi ir šiek tiek geležies. Tačiau pasifloroje esančios geležies sudėtyje yra daug vitamino C, kuris pagerina geležies įsisavinimą.
Antioksidantai pasiflorose
Kaip, jau tikriausiai žinote, antioksidantai apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų, kurie yra nestabilios molekulės, galinčios pažeisti ląsteles. Pasiflorose yra labai daug antioksidantų. Ypatingai daug vitamino C, beta karotino ir polifenolių. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad jie gali sumažinti lėtinio uždegimo ir širdies ligų, riziką. Pasak mokslininkų atliktų tyrimų, mityba, kurioje gausu augalinės kilmės beta karoteno, yra susijusi su mažesne kai kurių vėžio rūšių, įskaitant prostatos, storosios žarnos, skrandžio bei krūties vėžio, rizika.
Pasifloros - maistinių skaidulų šaltinis
Viename pasifloros vaisiuje yra apie 2 g skaidulinių medžiagų. Tai tikrai gana daug tokiam mažam vaisiui. Skaidulinės medžiagos ypatingai svarbios žarnyno sveikatai palaikyti ir užkirsti kelią vidurių užkietėjimui. Atliktų tyrimu rezultatai parodė, kad tirpios skaidulos padeda sulėtinti maisto virškinimą, todėl galima išvengti cukraus kiekio kraujyje šuolių.
Pasifloros vaisių žievelės gali sumažinti uždegimą
Dėl didelio antioksidantų kiekio pasiflorų vaisių žievelėse, jos gali turėti stiprų priešuždegiminį poveikį. Buvo ištirtas violetinių pasiflorų žievelių papildo poveikis astmos simptomams per keturias savaites. Papildą vartojusiems žmonėms sumažėjo švokštimas, kosulys ir dusulys. Kitame mokslininkų atliktame tyrime su žmonėmis, sergančiais kelio sąnario osteoartritu, violetinių pasiflorų žievelių ekstraktą vartojantys nurodė mažesnį sąnarių skausmą ir sustingimą nei tie, kurie tokio ekstrakto nevartojo.
Pasiflorų arbatos receptai
Pasiflorų arbata su apelsinais ir mėtomis
Karštas apelsinų ir pasiflorų gėrimas - puikus būdas nustebinti visą šeimą arba užklydusius svečius. Ši arbata visiškai nepanaši į jokią kitą arbatą. Ji - ne tik gražus, kvapnus, bet ir egzotiškas skanėstas.
Jums reikės:
- 1 pasifloros
- pusės apelsino
- žiupsnelio džiovintų arba šakelės žalių mėtų
- 500 ml vandens
Paruošimas:
- Į virdulį sudėkite mėtas. Jeigu naudojate žalias mėtas, prieš tai jas gerai nuplaukite.
- Apelsiną gerai nuplaukite, nes jis bus naudojamas su žievele. Pusę apelsino supjaustykite plonais griežinėliais ir sudėkite į virdulį, šalia mėtų.
- Nuplaukite pasiflorą, perpjaukite per pusę, šaukštu išskobkite minkštimą ir taip pat sudėkite jį į virdulį.
- Viską užpilkite karštu, virintu vandeniu ir uždenkite.
- Leiskite gėrimui pastovėti 5 minutes, nukoškite ir galite mėgautis.
Pasiflorų arbata su mangais
Kai norisi ko nors ypač ryškaus, šilto ir vaisinio, mangų ir pasiflorų arbata praskaidrins vakarą ir suteiks jaukumo tiek žiūrint mėgstamą serialą, tiek skaitant knygą, o gal net suteiks žavesio pasisėdėjimui su draugais. Ši arbata tikrai patiks ir suaugusiesiems, ir vaikams. Ją galite gerti tiek karštą tiek šaltą.
Jums reikės:
- 1 prinokusio mango
- 1 pasifloros
- šakelės rozmarino
- 50 ml pasiflorų sirupo
- 1 apelsino
- 800 ml vandens
Paruošimas:
- Mangų minkštimą atskirkite nuo kaulo ir nulupkite odelę. 3/4 mango sutrinkite trintuvu iki vientisos tyrės, o likusią dalį supjaustykite griežinėliais.
- Apelsiną gerai nuplaukite. Iš pusės apelsino išspauskite sultis, kitą pusę kartu su odele plonai supjaustykite.
- Iš pasifloros išskobkite minkštimą.
- Sudėkite visus ingredientus į arbatinuko dugną: mangų tyrę ir skilteles, sultis ir apelsinų skilteles, rozmarino šakelę, pasiflorų minkštimą ir sirupą.
- Viską užpilkite karštu virintu vandeniu. Palikite pritraukti bent 5-10 minučių ir galite mėgautis.
Jeigu norite, galite įpilti šiek tiek juodosios arbatos arba žaliosios arbatos.
Pasiflorų arbata su imbieru, avietėmis ir mangais
Tai puiki, sušildanti pasiflorų arbata. Imbieras ir avietės puikiai padės jaučiant peršalimo simptomus, o pasiflora ir mangai suteiks šiai arbatai egzotiško skonio ir aromato. Būtinai gerkite ją šiltą.
6 porcijoms jums reikės:
- 1 cm imbiero šaknies
- 4 arbatinių šaukštelių džiovintų aviečių arba 4 pakelių aviečių arbatos
- didesnės skardinės mango sirupe (apie 425 g)
- 6 pasiflorų vaisių
- 1500 ml vandens
Paruošimas:
- Gerai nuplaukite ir nulupkite imbierą. Supjaustykite jį smulkiomis riekelėmis ir sudėkite į arbatinuką. Avietes taip pat sudėkite į arbatinuką ir užpilkite karštu verdančiu vandeniu. Palikite arbatą 10 minučių, kad pritrauktų ir nukoškite.
- Tuo tarpu, trintuvu susmulkinkite mango gabalėlius.
- Iš pasifloros išskobkite minkštimą.
- Supilkite arbatą į puodelius, sudėkite trintus mangus ir pasifloros vaisiaus minkštimą.
- Viską išmaišykite ir patiekite.
Galimas pasiflorų vaisių šalutinis poveikis
Dauguma žmonių gali vartoti pasiflorų vaisius, tačiau, nors ir nedaugeliui, bet alergijos rizika yra. Pasak mokslininkų, didžiausią riziką patirti pasiflorų alergiją turi asmenys, alergiški lateksui. Taip yra todėl, kad kai kurių augalinių baltymų, esančių šiuose vaisiuose, struktūra panaši į latekso baltymų struktūrą, kuri kai kuriems žmonėms gali sukelti alerginę reakciją. Taip pat, nepaisant galimos naudos, violetinių pasiflorų odelėje gali būti cheminių medžiagų, vadinamų cianogeniniais glikozidais. Šie gali susijungti su fermentais ir tapti nuodingi.