Jau seniai ruošiausi juos įsidėti. Patys geriausi kokius žinau. Visokius bandžiau, bet šitie - tikrai nuostabūs. Dar neradau vaiko ar suaugusio, kuriam nepatiktų.
Kiti skanūs receptai
Be šio nuostabaus recepto, noriu pasidalinti ir kitais gardžiais patiekalais, kurie puikiai tiks įvairioms progoms:
- Šeimynos mylimiausi suktinukai su džiovintais baravykais: Kai norisi ko nors šventiškesnio pietums, dažniausiai gaminu šiuos legendinius troškintus kepsniukus, ir neapsirinku 🙂 10 Balų iš didžiosios raidės!!! Išsiverdame džiovintus baravykus. Kiaulienos nugarinę ar sprandinę išsimušame plonai (man skanesni sprandinės suktinukai, gaminu pusę sprandinės, pusę nugarinės suktinukų), pagardiname mėgstamais prieskoniais išmuštus gabalėlius, pamarinuojame 20 min. Pasiruošiame faršą: beriame prieskonius (visada į faršą dedu pakepto, smulkiai supjaustyto svogūno) ir išvirtus baravykus, viską gerai išmaišome. Ant kiekvienos išmuštos mėsos gabalėlių dedame po faršo, susukame suktinukus, apvoliojame juos tarp miltų ir pakepiname iš abiejų pusių. Apkeptus suktinukus dedame į puodą, pilame vandens, jog apsemtų ir troškiname ant vidutinės ugnies 25-30 min.
- Atlantinė lašiša folijoje: Man viskas kas susiję su lašiša - skanu, gardu, sotu bei sveikuoliška 🙂 šis receptukas pats papraščiausias, greičiausias. Nusiplauname lašišos kepsniukus, nuskutame žvynelius. Pabarstome druska, pipirais, krapais, užpilame grietinėlės, ant viršaus dedame po griežinėlį citrinos. Įsukame kepsniukus į foliją. Kepame orkaitėje 180ºC 15-20 min.
- Obuolių pyragas: Raudonas šoneliukas, apskritas kamuoliukas. Kas? 🙂 Obuoliai obuoliukai. Skanu, sveika bei gardu. Kodėl gi neišsikepus pyrago? Šį paprastą, bet neprastą receptuką pasufleravo sesutė. Susipjaustome obuolius plonomis skiltelėmis. Kiaušinių baltymus atskiriame nuo trynių. Elektriniu plaktuvu vad. mikseriu išplakame baltymus su druska iki standumo, o trynius su cukrumi, vaniliniu cukrumi bei cinamonu iki purumo. Į trynių dubenį pilame persijotus miltus, kepimo miltelius ir viską maišome šaukštu. Pilame pusę tešlos į kepimo indą ir ant viršaus barstome pusę obuolių skiltelių ir migdolų, tada supilame likusią masę ir vėl išdėliojame likusias obuolių skilteles ir migdolus. Įkaitiname orkaitę 180 ºC ir kepame kol parus, apie 40-50 min.
- Lazanija kitaip: Lazanija kitaip 🙂 arba apkepas su konservuotomis keptomis pupelėmis. Valgo visa šeima. Super patiekalas! Viens du ir padaryta! Paprasta ir sotu, skanu. Galima dar ir kitokių daržovių dėti, jau čia Jūsų fantazijai. Išverdame makaronus (į puodą įpilame truputį aliejaus, makaronai nebūna sulipę, visada taip darau 🙂 juos nukošiame. Pakepiname faršą su mėgstamais prieskoniais bei supjaustytomis morkomis bei svogūnais. Į kepimo indą beriame išvirtus makaronus, faršą su daržovėmis, nukoštomis konservuotomis keptomis pupelėmis. Dedame majonezo, pomidorų padažo. Ir viską gerai išmaišome. Ant viršaus pabarstome sutarkuotą fermentinį sūrį. Įkaitiname orkaitę 190ºC ir kepame 25-30 min.
Širšių lizdų gydomosios savybės
Mokslininkai seniai pastebėjo, kad kai kurie laukiniai gyvūnai ėda tokius tuščius širšių lizdus, tokiu būdu gydydami savo organizmą nuo susirgimų. Širšių lizdą naudoja ir liaudies medicina - iš jų gaminami gydomieji preparatai. Principe, pasigaminti tokį vaistą galima ir patiems.
Širšės stato savo lizdą taip steriliai, kad jeigu ten ir yra mikrobų, tai tik tie kurie palaiko švarą ,saugo ir palaiko širšių šeimos gyvenimą, palikuonių ir suaugusių širšių sveikatą. Širšių lizdas niekada nebūna drėgnas, papelijęs, arba nukristų pats. Jame visada sausa ir šilta, o sudėtis statybinės medžiagos savaime neleidžia prisiartinti nei paukščiams, nei graužikams nei kitiems mikroorganizmų griovėjams. Širšių lizdai iš tikro yra gydantieji ir labai gerai padeda gydant įvairius vidaus organų susirgimus.
Reikia žinoti, kad gydomuosius preparatus galima gaminti tik iš tokių lizdų, kuriems širšės naudoja celiuliozę ir savo išskyras. Tokie lizdai, kurie buvo sulipdyti iš molio, augalų ir t.t. tinktūrų gamybai netinka.
Reikia paimti visą lizdą, perlaužti jį per pusę ir lengvai suspausti. Širšių lizdas nėra labai tvirtas ir primena tankų voratinklį. Gautas puseles sudėti į stiklainį ir užpilti spiritu, degtine arba namine degtine. Į trilitrinį stiklainį galima sudėti iki 6 lizdų. Kuo daugiau lizdų, tuo stipresnė tinktūros gydomoji koncentracija.
Gautą tinktūrą galima naudoti kaip priemonę įtrynimams sergant artritu, sąnarių uždegimams, sergant reumatu, radikulitu ir t.t. Labai gerai padeda susirgus plaučių uždegimu. Sergant plaučių uždegimu būtina gerai tinktūra ištrinti nugarą ir krūtinę.
Širšių lizdas užpiltas spiritiniais gaminiais gali stovėti be galo ilgai - nuo to jis darosi tik geresnis ir efektingesnis.
Tinktūrą galima ir gerti - po vieną arbatinį šaukštelį kelis kartus per dieną į pusę stiklinės vandens. Užpiltą spiritu širšių lizdą reikia gerti iki 15 lašų į 50 gramų vandens.
Geriant šią tinktūrą, ji puikiai padeda imuniteto stiprinimui.
Tinktūra efektingai veikia kvėpavimo takų uždegimo, astmos susirgimo atvejais.
Naudojama tinktūra įtrynimams sergant artritu, visais sąnarių uždegimo atvejais, skausmais stubure, esant judėjimo sutrikimams.
Labai gerai padeda esant kraujotakos sutrikimams.
Efektinga sergant plaučių uždegimu, įvairių formų gripui (įtrinama krūtinė ir nugara), sergant bronchine astma.
Jokio pašalinio poveikio tinktūra neturi.
Tinktūra labai gerai padeda esant bet kokiems uždegiminiams procesams, ypatingai turint skrandžio - žarnyno problemų (Naudojant normalizuojasi žarnyno darbas). Nepakeičiamas ir sergant kvėpavimo takų susirgimais, astma, plaučių uždegimo, kvėpavimo takų kataru.
Žmogus faktiškai nustoja sirgti, o tokios ligos kaip gripas ir kt. tampa nebebaisios.
Vienai procedūrai užtenka vieno lizdo. Užtenka tokioje vonioje pagulėti 15-20 min (ne daugiau), kaip žmogui praeina skausmai, jis iš karto pajaučia nepaprastą lengvumą, lyg tai kūnas atsikratė visų negatyvų, sukauptų per daug metų. Tokios vonios padeda sumažinti, stabilizuoti aukštą kraujo spaudimą.
Bet nepamirškite - tokiomis voniomis piktnaudžiauti negalima. Profilaktikai jos naudingos 1-2 kartus per mėnesį.
Naudojant širšių lizdo tinktūrą pasireiškia viena įdomi savybė - ji ne tik sutvarko žarnyną, bet ir neutralizuoja išmatų kvapą.
Kadangi tinktūra yra stiprus antiseptikas, jį naudojant išnyksta blogas burnos kvapas. Todėl labai naudinga tinktūros lašelį įlašinti į stiklinę virinto vandens ir praskalauti su juo burną.
Galima naudoti širšių lizdą ir nedarant tinktūros, o naudoti miltelių pavidalu. Susmukintą širšių lizdą miltelių pavidalu naudoti esant nudegimams, įpjovimams pabarstant jais pažeistą odą.
Gerai milteliai padeda sergant paradantoze.
Ir iš vis šiuos miltelius mažais kiekiais galima naudoti tose kūno vietose kur jaučiasi disharmonija. Tai pavyzdžiui žmogui smarkiai prakaituoja padai - juos galima ištrinti šiais milteliais, po to apsimauti kojines ir taip nešioti parą laiko.
Receptas Nr. 1
- 200 g širšių lizdo.
- 2 litrai degtinės, laikoma 1 dieną, gaunasi žalsvo atspalvio tinktūra.
- Į ją dedama 1 valgomasis šaukštas propolio ir stiklinė medaus.
- Visa tai sumaišoma ir leidžiama nusistovėti 2-3 savaites.
- Gaunasi grietinės tirštumo turinys.
- Naudoti 3 kartus per dieną po arbatinį šaukštelį (ryte - nevalgius, per pietus prieš valgį, ir vieną prieš miegą).
- Gaunasi nestiprios koncentracijos širšių lizdo tinktūra - 1:10 (200 gr lizdo, 2000 gr degtinės).
Receptas Nr. 2
- Nuo širšių lizdo nupūsti dulkes, dėti į emaliuotą puodą su 3 litrais vandens ir virti ant mažos ugnies 1 valandą.
- Šitą nuovirą duoti gerti vaikui vietoj vandens gerti 4-5 kartus per dieną.
- Kai nuoviras pasibaigs, dar kartą užpilti taip pat vandeniu, tik virinti reikia jau tris valandas.