Bandelių ir pyragų gerbėjams siūlome išbandyti nuostabiai jaukų ir skanų receptą. Tai - varškės pyragas su mieline tešla. Pristatome jums išsamų receptą, kaip pasigaminti šį nuostabų kepinį.
Mielinės Karūnos su Varške ir Šilauogėmis Receptas
Mielinio varškės pyrago-gražuolio receptas puikiai tiks Velykų stalui. Kvepiantis, minkštas ir gardus pyragas. Tokio pyrago gabaliukas tiks ir pusryčiams, ir svečių lauknešėliui. Juk taip malonu gauti dovanų.
Ingredientai:
- 0.5 stiklinės cukraus (+ 3 v. š. tešlai)
- 100 gramų margarino
- 3 vienetai kiaušinių
- 500 gramų kvietinių miltų
- 1 stiklinė pieno
- 500 gramų varškės
- 50 gramų mielių (presuotos)
- šiek tiek uogienės
- 30 gramų vanilinio cukraus
Paruošimo būdas:
- Mieles išsukti su 3 šaukštais cukraus, pašildytu pienu ir trupučiu miltų, kad tešla būtų grietinės tirštumo. Ant tešlos viršaus pasijoti truputį miltų ir palikti, kad pakiltų.
- Tada margariną gerai išsukti su 1 kiaušiniu ir įmaišyti į jau pakilusią mielių masę. Maišant suberti visus miltus ir gerai išminkyti. Nuo visos tešlos atskirti ketvirtadalį papuošimui.
- Skardą pabarstyti miltais arba iškloti kepimo popieriumi. Likusią tešlą iškočioti ir iškloti ja skardą.
- Paruošti įdarą. Varškę pertrinti per sietelį arba permalti, suberti 0,5 stiklinės cukraus, vanilinį cukrų, supilti išplaktą 1 kiaušinį ir gerai išmaišyti. Įdarą dėti ant tešlos.
- Iš papuošimui skirtos tešlos tarp rankų iškočioti tris virveles, supinti iš jų kasą ir apdėti ja tešlos kraštą. Pyragą aptepti išplaktu 1 kiaušiniu, o į varškę pridėti uogienės.
- Kepti 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 1 val.
Sluoksniuotos Tešlos ir Varškės Bandelių Pyragas
Sluoksniuotos tešlos ir varškės bandelių pyragui reikės:
- 1 kiaušinio
- 1 šaukšto vanilinio cukraus
- 2 šaukštų cukraus
- 150 g kreminės varškės
- 150 g birios varškės
- 1 šaukšto kukurūzų krakmolo
- Pusės citrinos žievelės
- 1 lakšto bemielės sluoksniuotos tešlos
- Cukraus miltelių (apibarstyti)
Gaminimo Eiga:
- Atskirkite kiaušinio baltymą ir trynį. Į dubenį supilkite trynį (baltymą atidėkite į šoną), suberkite vanilinį cukrų, paprastą cukrų, dėkite varškę ir kukurūzų krakmolą. Viską išmaišykite. Įberkite citrinos žievelės ir išmaišykite.
- Sluoksniuotą tešlą atšildykite taip, kaip nurodyta ant pakuotės. Truputį iškočiokite ir ant jos tolygiai ištepkite varškės masę.
- Tešlą susukite į ritinėlį. Dėkite ant kepimo skardos padengtos sviestiniu popieriumi. Ir iš ritinio padarykite pasagos formą. Tešlą įkirpkite vienoje pusėje, tada kitoje pusėje ir taip per visą ritinį (žiūrėti video).
- Visą ritinį išskleiskite, taip sujunkite į ratą, tarsi vainiką. Tešlą patepkite kiaušinio baltymu ir apibarstykite vaniliniu cukrumi.
- Dėkite į 195 laipsnių temperatūros orkaitę su karšto apipūtimo funkcija. Kepkite tiek, kad tešla pakiltų ir gražiai apkeptų. Iškepusį pyragą apibarstykite cukraus milteliais.
ALFO PATARIMAI:
- Šiam pyragui galite naudoti ir mielinę tešlą.
- Prieš kepant galite pyragą apibarstyti riešutais.
- Galite kepti kaip pyragą arba supjaustyti ir patiekti kaip atskiras bandeles.
- Bandeles galite paskaninti konservuotais persikais ir kitais džiovintais vaisiais.
Pyragas su Varške ir Mėlynėmis
Ingredientai:
- 1.5 stiklinės cukraus
- 2 stiklinės mėlinių
- 2 vienetai kiaušinių
- šiek tiek aliejaus (skardai patepti)
- šiek tiek tešlos (sluoksniuota, mielinė)
Paruošimo būdas:
- Sluoksniuotą tešlą atšildome. Atšildę perpjauname per pusę. Skardą patepame trupučiu aliejaus.
- Vieną pusę tešlos dedame į skardą, kitą supjaustome juostelemis.
- Varškę ištriname su 1 kiaušiniu ir 1 stikline cukraus. Į mėlynes suberiame cukrų, pasilikdami jo truputį pyrago viršui pabarstyti ir išmaišome.
- Ant tešlos dedame varskę ir tolygiai paskirstome, tada beriame mėlynes ir tolygiai paskirstome.
- Iš tešlos juostelių formuojame tinklelį ant pyrago viršaus, jų kraštus suvilgydami vandeniu, nes antraip, sluoksniuota tešla atkibs.
- Dedame į 180 laipsnių orkaitę ir kepame 15-20min. Karštas, o dar su ledų rutuliukais, skaniausias.
Mielinis Pyragas su Varške ir Obuoliais
Ingredientai tešlai:
- 500 g miltų
- 1 stiklinė pieno, šilto
- 2 kiaušinių tryniai
- 100 g cukraus
- 15 g šviežių mielių
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos
- nutarkuotos citrinos žievelės (nebūtinai)
Ingredientai varškės sluoksniui:
- 500 g varškės, pusriebės ar riebios
- 1 didelis kiaušinis
- 120 g cukraus
- 1 arbat. šaukšt. cinamono
- sauja razinų, nuplautų ir nusausintų
- 50 g sviesto, minkšto
- 1 valg. šaukšt. miltų
Ingredientai obuolienės sluoksniui:
- 5 obuoliai
- 100 g cukraus
- 1 arbat. šaukšt. cinamono
- sauja razinų, nuplautų ir nusausintų
Pastaba: Vietoje obuolienės sluoksnio galite tiesiog dėlioti plonas obuolių riekeles ir pabarstyti cukrumi bei cinamonu.
Gaminimas:
- Pirmiausiai ruošiame tešlą. Miltus persijojame į didelį dubenį, suformuojame viduryje duobutę, sutrupiname į ją mieles, užberiame šaukštą cukraus, pilame šlakelį pieno ir ištriname iki košelės. Šią košelę pabarstome miltais ir visą dubenį dedame kur nors šiltai 10-15 min., kol mielės „pabus“ - susidarys kauburėlis.
- Į indą su miltais ir mielėmis pilame su kiaušinių tryniais gerai išsuktą likusį cukrų, druską, pilame pieną ir išlydytą sviestą (jei naudojame - ir citrinos žievelės tarkius). Kiek įmanoma, išmaišome, o tada rankomis (arba padedant aparatui su tešlos minkymo kabliu) gerai išminkome. Išminkytą tešlą suvoliojame į rutulį, dedame į tą patį dubenį, pridengiame ir dedame valandai pakilti.
- Ruošiame varškės masę. Dedame varškę į pusdubenį, čia pat metame ir sviestą ir labai kruopščiai ištriname, kad nebūtų nei didelių varškės, nei sviesto gabaliukų. Kitame dubenėlyje įsukame kiaušinį su cukrumi, jį irgi supilame į varškės masę, beriame ir miltus, cinamoną, razinas, labai gerai išmaišome. Atidedame į šalį.
- Obuolius nulupame, supjaustome kubeliais, beriame juos į prikaistuvį, suberiame cukrų, cinamoną, pakaitiname 10-15 min., kol obuoliai sukris, bet dar bus gabaliukų, suberiame razinas. Kaip jau minėta pastaboje, galite viršui naudoti ir obuolius, cukrų bei cinamoną, o galite ir anksčiau virtą obuolienę.
- Pakilusią tešlą perminkome, atskiriame nedidelį jos gabaliuką viršui papuošti, o likusią iškočiojame iki 1 cm storio. Klojame tešlą į sviestu pateptą, miltais pabarstytą kepimo skardą su kraštais, pridengiame rankšluostuku ir leidžiame dar pakilti apie 20 min.
- Orkaitę įkaitiname iki 180°C laipsnių temperatūros. Dedame į ją skardą su pakilusiu tešlos sluoksniu, pakepame 15 min.
- Per tą laiką atsidėtąjį tešlos likutį supjaustome gabaliukais ir suformuojame „virveles“.
- Apkepusį tešlos lakštą greitai aptepame obuoliene, o tada krečiame varškę, išlyginame, apdėliojame viršų tešlos virvelėmis. Kitas variantas - pirmiausiai krėsti varškę, o tada dėlioti obuolius su priedais ir dekoruoti tešlos virvelėmis. Taip papildytą pyragą vėl kiškite į orkaitę ir kepkite dar apie 30-40 min.
- Leiskite visiškai atvėsti ir tik tada pjaustykite.