pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Sodos Keitimas Kepimo Milteliais: Santykis ir Savybės

Kepimo mielės - tai vienaląsčiai grybeliai, kurie veikia maitindamiesi cukrumi. Tam, kad mielės tešloje atliktų savo svarbų darbą, būtinos trys sąlygos: drėgmė, šiluma ir maistas (cukrus). Pamaitinti fermentai suaktyvėja ir tešloje esantį cukrų suskaido į alkoholį bei anglies dioksidą.

Mielių Tipai: Šviežios ir Sausos

Iš esmės šviežios ir sausos mielės skiriasi tik drėgmės santykiu - šlapiose mielėse yra apie 70 proc. vandens. Kurias mieles - šviežias presuotas ar sausas - rinktis kepiniui, labiausiai priklauso nuo kepėjo įpročių ir kepamų kiekių. Šviežias mieles dažnai naudoja virtuvės profesionalai, dirbantys su dideliais tešlos kiekiais.

Šviežios mielės turi didelį trūkumą - trumpą galiojimo laiką. Šaldytuve laikomos šviežios mielės aktyvios išlieka apie porą savaičių. Paprastai parduotuvėse galima rasti 100 g presuotų mielių pakuotes, tad jei kepate nedidelį kiekį tešlos, viso pakelio tikrai nesunaudosite, o kepant kitą kartą mielės jau gali būti pasenusios. Išeitis - likusias mieles iš karto užšaldyti.

Šviežios, tinkamos naudoti mielės turi būti švelnios rusvos spalvos (primenančios kavą su pienu), minkštos ir kvapnios. Jei abejojate dėl presuotų mielių aktyvumo, įdėkite jų gabaliuką į drungną (apie 30 laipsnių) vandenį ir įmaišykite šaukštą miltų.

Sausos mielės - tai tos pačios presuotos mielės, tik susmulkintos ir išdžiovintos. Mažytėmis granulėmis paverstos mielės aktyvios gali išlikti iki dvejų metų, todėl yra praktiškesnis pasirinkimas kepant rečiau ir jų visada bus „po ranka“ sugalvojus išsikepti mielinių bandelių. Sausoms mielėms „pažadinti“ reikės drėgmės.

Namuose puikiai galima išsiversti ir su vienos rūšies mielėmis. Jei recepte nurodyta naudoti, pavyzdžiui, šviežias mieles, o turite tik sausų, drąsiai jas ir naudokite. Formulė paprasta: sausų mielių reikia maždaug perpus mažiau, nei šviežių.

Sodos ir Kepimo Miltelių Paskirtis

Kas yra ta soda ir kas yra tie kepimo milteliai? Vizualiai tiek soda, tiek kepimo milteliai yra baltos spalvos ir bekvapiai. Todėl reikia remtis žiniomis arba praktika, ką naudoti. Soda yra natrio bikarbonatas, o kepimo milteliuose yra įdėta ir rūgšties.

Soda cheminėse reakcijose skyla į natrio karbonatą ir anglies dioksidą, kuris mums padeda tešlą padaryti puresnę, dėl to pyragai būna purūs, iškyla visi kepiniai, o natrio karbonatas yra tas skonis, kurį jaučiame. Šį dalyką galima pakeisti, nugesinant sodą su rūgštimi: jogurte, grietinėje, citrinų sultyse. Tik svarbu neperdėti daug rūgšties, nes sodoje labai greitai vyksta reakcija.

Kai vartojame sodą ir norime ją nugesinti, geriausia tai daryti maišant tešlą, o ne atskirai, taip ji dar labiau papurens tešlą. Kepimo milteliuose nėra poskonio ir jų nereikia nugesinti. Jie veikia iš karto ir dar kepant aukštoje temperatūroje, to soda neturi. Milteliai dažniausiai naudojami, kai naudojamas pienas, sultys, vanduo. Soda - būtinai su rūgščiais produktais.

Ar Galima Sodą Keisti Kepimo Milteliais?

Turime atsiminti, kad soda yra daug aktyvesnė už kepimo miltelius. Todėl reikia žinoti, jei parašyta dėti šaukštelį sodos, kepimo miltelių reikia 4 kartus daugiau. Jei receptūroje yra soda, bus įrašyta ir kažkokia rūgštis: grietinė, jogurtas. Tuomet jį reikia keisti į pieną.

Yra rekomendacija, kad pyragas tikrai iškils, jei mes pamaišysime ir dėsime, tiek sodos, tiek kepimo miltelių.

Produktų Matavimo Vienetai

Norint tiksliai sekti receptus, svarbu žinoti produktų matavimo vienetus.

ProduktasArbatinis šaukštelisValgomasis šaukštasStiklinė (250 ml)
Actas5 g15 g250 g
Aguonos5 g18 g-
Augalinis aliejus5 g20 g240 g
Avižiniai dribsniai3 g12 g90 g
Citrinos rūgštis8 g25 g-
Cinamono milteliai8 g20 g-
Cukrus10 g25 g230 g
Druska10 g30 g325 g
Džemas15 g40 g-
Geriamoji soda12 g28 g-
Grietinė10 g25 g250 g
Grietinėlė5 g14 g250 g
Kakavos milteliai9 g25 g-
Kava (malta)7 g20 g-
Krakmolas10 g30 g180 g
Kukurūzų miltai10 g30 g160 g
Majonezas4 g18 g-
Malti džiūvėsėliai5 g15 g125 g
Malti pipirai5 g--
Manų kruopos8 g25 g210 g
Margarinas (tirpintas)4 g15 g230 g
Medus9 g30 g-
Miltai8 g25 g160 g
Miltelinis cukrus10 g25 g220 g
Pienas5 g20 g250 g
Pieno milteliai5 g20 g120 g
Pomidorų padažas10 g25 g180 g
Razinos7 g25 g190 g
Ryžiai10 g30 g240 g
Sutirštintas pienas12 g30 g-
Sviestas (tirpintas)5 g20 g245 g
Uogienė17 g50 g330 g
Vaisių sultys5 g18 g250 g
Želatina5 g15 g-