Kepimo mielės - tai vienaląsčiai grybeliai, kurie veikia maitindamiesi cukrumi. Tam, kad mielės tešloje atliktų savo svarbų darbą, būtinos trys sąlygos: drėgmė, šiluma ir maistas (cukrus). Pamaitinti fermentai suaktyvėja ir tešloje esantį cukrų suskaido į alkoholį bei anglies dioksidą.
Mielių Tipai: Šviežios ir Sausos
Iš esmės šviežios ir sausos mielės skiriasi tik drėgmės santykiu - šlapiose mielėse yra apie 70 proc. vandens. Kurias mieles - šviežias presuotas ar sausas - rinktis kepiniui, labiausiai priklauso nuo kepėjo įpročių ir kepamų kiekių. Šviežias mieles dažnai naudoja virtuvės profesionalai, dirbantys su dideliais tešlos kiekiais.
Šviežios mielės turi didelį trūkumą - trumpą galiojimo laiką. Šaldytuve laikomos šviežios mielės aktyvios išlieka apie porą savaičių. Paprastai parduotuvėse galima rasti 100 g presuotų mielių pakuotes, tad jei kepate nedidelį kiekį tešlos, viso pakelio tikrai nesunaudosite, o kepant kitą kartą mielės jau gali būti pasenusios. Išeitis - likusias mieles iš karto užšaldyti.
Šviežios, tinkamos naudoti mielės turi būti švelnios rusvos spalvos (primenančios kavą su pienu), minkštos ir kvapnios. Jei abejojate dėl presuotų mielių aktyvumo, įdėkite jų gabaliuką į drungną (apie 30 laipsnių) vandenį ir įmaišykite šaukštą miltų.
Sausos mielės - tai tos pačios presuotos mielės, tik susmulkintos ir išdžiovintos. Mažytėmis granulėmis paverstos mielės aktyvios gali išlikti iki dvejų metų, todėl yra praktiškesnis pasirinkimas kepant rečiau ir jų visada bus „po ranka“ sugalvojus išsikepti mielinių bandelių. Sausoms mielėms „pažadinti“ reikės drėgmės.
Namuose puikiai galima išsiversti ir su vienos rūšies mielėmis. Jei recepte nurodyta naudoti, pavyzdžiui, šviežias mieles, o turite tik sausų, drąsiai jas ir naudokite. Formulė paprasta: sausų mielių reikia maždaug perpus mažiau, nei šviežių.
Sodos ir Kepimo Miltelių Paskirtis
Kas yra ta soda ir kas yra tie kepimo milteliai? Vizualiai tiek soda, tiek kepimo milteliai yra baltos spalvos ir bekvapiai. Todėl reikia remtis žiniomis arba praktika, ką naudoti. Soda yra natrio bikarbonatas, o kepimo milteliuose yra įdėta ir rūgšties.
Soda cheminėse reakcijose skyla į natrio karbonatą ir anglies dioksidą, kuris mums padeda tešlą padaryti puresnę, dėl to pyragai būna purūs, iškyla visi kepiniai, o natrio karbonatas yra tas skonis, kurį jaučiame. Šį dalyką galima pakeisti, nugesinant sodą su rūgštimi: jogurte, grietinėje, citrinų sultyse. Tik svarbu neperdėti daug rūgšties, nes sodoje labai greitai vyksta reakcija.
Kai vartojame sodą ir norime ją nugesinti, geriausia tai daryti maišant tešlą, o ne atskirai, taip ji dar labiau papurens tešlą. Kepimo milteliuose nėra poskonio ir jų nereikia nugesinti. Jie veikia iš karto ir dar kepant aukštoje temperatūroje, to soda neturi. Milteliai dažniausiai naudojami, kai naudojamas pienas, sultys, vanduo. Soda - būtinai su rūgščiais produktais.
Ar Galima Sodą Keisti Kepimo Milteliais?
Turime atsiminti, kad soda yra daug aktyvesnė už kepimo miltelius. Todėl reikia žinoti, jei parašyta dėti šaukštelį sodos, kepimo miltelių reikia 4 kartus daugiau. Jei receptūroje yra soda, bus įrašyta ir kažkokia rūgštis: grietinė, jogurtas. Tuomet jį reikia keisti į pieną.
Yra rekomendacija, kad pyragas tikrai iškils, jei mes pamaišysime ir dėsime, tiek sodos, tiek kepimo miltelių.
Produktų Matavimo Vienetai
Norint tiksliai sekti receptus, svarbu žinoti produktų matavimo vienetus.
Produktas | Arbatinis šaukštelis | Valgomasis šaukštas | Stiklinė (250 ml) |
---|---|---|---|
Actas | 5 g | 15 g | 250 g |
Aguonos | 5 g | 18 g | - |
Augalinis aliejus | 5 g | 20 g | 240 g |
Avižiniai dribsniai | 3 g | 12 g | 90 g |
Citrinos rūgštis | 8 g | 25 g | - |
Cinamono milteliai | 8 g | 20 g | - |
Cukrus | 10 g | 25 g | 230 g |
Druska | 10 g | 30 g | 325 g |
Džemas | 15 g | 40 g | - |
Geriamoji soda | 12 g | 28 g | - |
Grietinė | 10 g | 25 g | 250 g |
Grietinėlė | 5 g | 14 g | 250 g |
Kakavos milteliai | 9 g | 25 g | - |
Kava (malta) | 7 g | 20 g | - |
Krakmolas | 10 g | 30 g | 180 g |
Kukurūzų miltai | 10 g | 30 g | 160 g |
Majonezas | 4 g | 18 g | - |
Malti džiūvėsėliai | 5 g | 15 g | 125 g |
Malti pipirai | 5 g | - | - |
Manų kruopos | 8 g | 25 g | 210 g |
Margarinas (tirpintas) | 4 g | 15 g | 230 g |
Medus | 9 g | 30 g | - |
Miltai | 8 g | 25 g | 160 g |
Miltelinis cukrus | 10 g | 25 g | 220 g |
Pienas | 5 g | 20 g | 250 g |
Pieno milteliai | 5 g | 20 g | 120 g |
Pomidorų padažas | 10 g | 25 g | 180 g |
Razinos | 7 g | 25 g | 190 g |
Ryžiai | 10 g | 30 g | 240 g |
Sutirštintas pienas | 12 g | 30 g | - |
Sviestas (tirpintas) | 5 g | 20 g | 245 g |
Uogienė | 17 g | 50 g | 330 g |
Vaisių sultys | 5 g | 18 g | 250 g |
Želatina | 5 g | 15 g | - |