Iki Velykų norime su Jumis pasidalinti sveikatai palankios naminės viso grūdo ruginės duonos su kmynais ir sėklomis receptu. Siūlome pamėginti ir šventinį stalą papildyti sveikatai palankiu gaminiu!
Ingredientai:
- 2 stiklinės paruošto naminio raugo
- 3 stiklinės viso grūdo ruginių miltų
- 1 stiklinė viso grūdo kvietinių miltų
- 1 stiklinė šilto vandens
- 1 valg. šaukštas kmynų
- 1 valg. šaukštas medaus
- 0,5 valg. šaukšto cukraus
- 1 arb. šaukštelis joduotos druskos
- 3 valg. šaukštai sėklų
Gaminimo eiga:
- Pirmą dieną iš 1 stiklinės paruošto raugo, 2 stiklinių viso grūdo ruginių miltų ir 0.5 stiklinės šilto vandens užmaišome tešlą ir paliekame šiltai 12 val.
- Antrą dieną į paruoštą pakilusią masę suberiame likusius viso grūdo ruginius ir kvietinius miltus.
- 0.5 stiklinėje šilto vandens ištirpiname druską, cukrų, medų ir supilame į masę, suberiame nuplikintus kmynus, sėklas ir viską gerai maišome, kad masė būtų vienalytė.
- Suminkius tešlą formuojamas kepaliukas ir dedamas arba į formą, arba ant kepimo popieriaus ir dar 3 val. reikia šiltai palaikyti, kad pakiltų.
- Iškepusią duoną išimti iš formos, plutą apipurkšti vandeniu.
Na ir ką, ant stalo galite dėti namų gamybos duoną! Skanaus!
Duonos kepimas duonkepėje:
- Įjungti programą „tešlos maišymas“ (skirtingų gamintojų duonkepėse programa žymima kitu numeriuku). Geriausia, tai padaryti vakare.
- Jeigu Jūsų duonkepė neturi programos vien tik tešlos maišymui be kepimo, tuomet sumaišykite maišinio produktus iki vientisos masės šaukštu.
- Ryte iš paraugintos tešlos paimti 70 g masės, tai bus raugas kitam kartui. Nepamirškite maišinio masę pamaitinti 70 g viso grūdo ruginių miltų ir 70 g šilto vandens.
- Kepimo programą pasirinkti pagal duonkepės modelį. Programa gali vadintis „Borodino duona“, „Duonos su raugu kepimas“ ir pan. Šiuo atveju tinka programos, kur bendras duonos kepimo laikas daugiau kaip 3.2 valandos.
- Po pirmo tešlos maišymo, su šlapia ranką arba šaukštu palyginkite duonos paviršių ir nugraibykite sausus miltus nuo sienelių. Jeigu to nepadarysite, kepaliuko paviršius bus nelygus.
Dar vienas tikros, sunkios, sodrios ruginės duonos receptas, kurį verta išbandyti. Duona iškepta pagal šį receptą bus tvirta, drėgna ir visiškai nerūgšti, nors į tešlą nededame JOKIO CUKRAUS. Kadangi kepama su raugu, tai ji natūraliai vos salstelėjusi, be to ir kur kas lengviau virškinama bei visapusiškai naudingesnė mūsų sveikatai.
Būtent nuo tokios ruginės duonos pradėjau savo jau ilgametę draugystę su raugu. Tai drėgna, sėklomis turtinga duona. Duonos tešlai naudoju ruginį raugą tiesiai iš šaldytuvo. Jį maitinu kartą per pusantros savaitės ir tik retai suaktyvinu prieš duonos gamybą.Procesas paprastesnis ir būti negali: vakare užmaišau tešlą ir iškart perdedu į kepimo formas, kuriose kepsiu. Jas uždengiu ir palieku kambario temperatūroje 8 - 10 valandų. Ryte įkaitinu orkaitę, duoną pabarstau sėklomis ir kepu valandą laiko. Leidžiu atvėsti prieš pjaunat. Ir viskas, jokios autolizės, jokių lankstymų ir kitų etapų etapėlių.
Tešlos kiekį esu atsitaikiusi savo silikoninėms kepimo formoms, kurių nereikia tepti riebalais. Iš recepte nurodyto kiekio kepu du pailgus kepaliukus, vieno svoris gaunasi apie 810 - 815 gramų. Kepimo formos išmatavimai: plotis 10 cm, ilgis 23,5 cm, aukštis 6,5 cm. Kokioje formoje kepsite nėra tiek ir reikšminga, bet pagal jos dydį gali reikėti pasikoreguoti kepimo laiką. Iškepusią duoną patepu plonu alyvuogių aliejaus sluoksniu ir dar kurį laiką palieku kepimo formoje, o atvėsusią įsuku į foliją, kurioje laikau visą laiką. Duona gerai išsilaiko savaitę ar pusantros.
Prie jos dera ir sumuštinio tradiciniai pagardai, o man patinka valgyti su medumi, kaip patį tikriausią desertą. Dar vienas mano namuose mėgstamas variantas, geriausiai savo skonius atskleidžiantis būtent su rugine duona, yra su visų žinoma pikantiška mišraine. Tarkuotų sūrio ir virtų kiaušinių, smulkinto česnako (jei norisi), graikiško jogurto ir majonezo masę tepkite ant duonos riekelių (svarbu, kad nebūtų storai atpjautos) ir kepkite orkaitėje 7 - 10 min. (apie 190 laipsnių). Visa esmė, kad šiek tiek išsilydytų sūris, ilgai kepti nereikia, nes duona sukietės.
Ingredientai duonos tešlai:
- 500 g viso grūdo ruginių miltų
- 135 g stambių avižinių dribsnių
- 45 g cukraus
- 8 g druskos
- 50 g kviečių sėlenų
- 18 g linų sėmenų
- 18 g kmynų
- 85 g saulėgrąžų
- 50 g moliūgų sėklų
- 170 g ruginio raugo
- 720 g vandens
Pabarstymui ir patepimui:
- 2 arb. š. sėklų ar kmynų
- 2 valg. š. aliejaus
Tešlos paruošimas:
- Dubenyje sumaišykite raugą su vandeniu.
- Dėkite visus sausus ingredientus ir šaukštu maišykite, kol tešla taps vientisa. Tešla bus labai tiršta.
- Tešlą dėkite į kepimo formas, šaukštu masę paspauskite ir išlyginkite paviršių.
- Kepimo formas uždenkite. Patogu uždėti maišelį, suformuojant tokią kepurę, kad maišelis neliestų tešlos paviršiaus. Jeigu kepimo forma gilesnė, galima uždengti maistine plėvele.
- Palikite kambario temperatūroje 8 - 10 val.
Kepimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros (kepimo režimas viršus - apačia).
- Duonos kepaliukus galite pabarstyti mėgstamomis sėklomis ar kmynais.
- Kepkite 1 valandą.
- Iškepusią duoną plonai patepkite alyvuogių aliejumi.