Žemaičių blynai - tradicinis lietuviškos virtuvės patiekalas. Tai riebaluose kepti bulviniai blynai, kurie gaminami iš virtų bulvių ir įdaromi mėsos, kopūstų ar kitokiais įdarais. Patiekiami blynai su grietine, sviestu ar spirgais.
Tinklaraštininkė Liucija siūlo paprastesnį ir greitesnį variantą - Žemaičių blynus įdaryti šviežių troškintų kopūstų įdaru. Anot jos, rezultatas gavosi tikrai puikus, blynai išėjo tokie pat gardūs kaip ir su virta mėsa, tik šiuo atveju - vegetariški.
Ingredientai
Bulvių masei:
- 8 vidutinio dydžio bulvių
- 1,5 arb. š. druskos
- 1 kiaušinio
- 5 valg. š. miltų (jei reikia, galima dėti daugiau)
Įdarui:
- 2 saujų šiaudeliais supjaustyto kopūsto (žalesnės dalies)
- 1 vidutinio dydžio morkos (stambiai sutarkuota)
- 1 vid. dydžio svogūno
- 50 g sviesto
- 100 ml vandens
- 200 g trintų pomidorų skardinėje arba pomidorų padažo
- 1,5 arb. š. cukraus (jei naudosite pomidorų padažą tuomet nereikia)
- Druskos, juodųjų pipirų, džiovintų krapų ir petražolių - pagal skonį
Apvoliojimui:
- 200 ml džiūvėsėlių
- 0,5 arb. š. druskos
- 0,5 arb. š. česnako granulių
- 0,5 arb. š. džiovintų petražolių
Gaminimo eiga
- Bulves išverdame su lupyna, paliekame atvėsti, nulupam, sutrinam iki vientisos masės.
- Į sutrintas bulves įmušame kiaušinį, suberiam druską, išmaišom gerai, po to sudedam miltus ir užminkome tešlą, jei labai limpa galima dar įdėti miltų. Reikia, kad tešla vos liptų prie rankų.
- Supjaustytą kopūstą patriname stikline, kad išsiskirtų skystis. Svogūną susmulkiname.
- Keptuvę įkaitiname su sviestu, sudedame svogūną, morką, kopūstą, tuomet supilam vandenį, uždengę troškiname apie 15 min ant silpnos ugnies vis pamaišant.
- Galiausiai į keptuvę supilame trintus pomidorus, cukrų, pagal skonį dedame prieskonių ir dar troškiname apie 10 min. Kopūstas turi būti gana minkštas, jei dar kietokas, galima įpilti daugiau vandens ir dar patroškinti. Kopūsto mišinį palikti atvėsti.
- Džiūvesėlius sumaišome su prieskoniais viename indelyje.
- Šlapiomis rankomis formuojame blynelius: pirmiausia imame bulvių tešlos, suplojame delne apvalų blynelį, įdedame 1 valg. š. kopūsto įdaro užspaudžiame blynelį ir suformuojame pailgą žemaičio blyną, po to apvoliojame džiūvėsėliuose iš abiejų pusių ir kepame įkaitintame aliejuje ant vidutinės ugnies, kol gražiai paruduos (tik kepant blynus atsargiai apverskite).
Skaniausia su grietine ir spirgučių padažu!
Alternatyvus žemaičių blynų su kopūstais receptas
Šie blynai yra alternatyva įprastiems žemaičių blynams.
Ingredientai:
- Virtos bulvės
- Bulvių krakmolas
- Kiaušinis
- Rauginti kopūstai
- Svogūnas
- Morka
- Šoninė arba spirgučiai (nebūtina)
- Česnakas
- Paprika
- Druska, pipirai - pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Bulves išverdame (geriausiai tai padaryti iš vakaro), nulupame ir sumalame per mėsmalę.
- Suplokite dubenėlyje ir padalinkite į 4 dalis (tiesiog perbrėžkite pirštu). Išimkite vieną dalį ir ją dėkite ant likusių bulvių, o į tuščią vietą pilkite bulvių krakmolo tiek, kad susilygintų su likusiomis bulvėmis.
- Įberkite prieskonių, įmuškite kiaušinį.
- Kopūstus užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų ir troškinkite, kol baigsis vanduo ir kol kopūstai taps minkštesni.
- Keptuvėje pakepkite svogūną, sutarkuotą morką, šoninę ar spirgučius (jeigu juos naudosite), smulkintą česnaką ir pjaustytą papriką. Visas daržoves šiek tiek patroškinkite, kol suminkštės ir pagardinkite druska bei pipirais.
- Sudėkite troškintus kopūstus ir viską gerai išmaišykite, patroškinkite su daržovėmis apie 5 min. Įdarui leiskite atvėsti.
- Formuokite blynus, dėkite įdaro ir kepkite aliejuje, kol gražiai apskrus.
