Plekšnė - plokščia, neutralaus skonio žuvis, kurią Big Green Egg kepsninėje galima paruošti įvairiausiais būdais. Ši balta žuvis tikrai verta dėmesio tų, kurie ieško naujų skonių ir mėgsta save palepinti jūros delikatesais. Pateikiame keletą patarimų ir receptų, kaip skaniai iškepti plekšnę šioje kepsninėje.
Plekšnės paruošimas kepimui
Prieš pradedant gaminti, svarbu išsirinkti šviežią žuvį. Net geriausias receptas nepavyks, jei nebus kokybiškų ingredientų. Jei turite patikimą žuvų pardavėją, rinkdamiesi gerą žuvį paprašykite jo patarimo. Jei tokio žmogaus neturite, teks kliautis savo nuojauta.
Išmokę išsirinkti šviežiausią žuvį visada būsite tikri, kad namo grįšite su geriausiais produktais. Laimė, atskirti šviežią žuvį nesunku, tereikia atkreipti dėmesį į kelis svarbiausius požymius:
- Šviežios žuvies akys bus skaidrios ir iškilios.
- Pelekai - dar drėgni ir lankstūs (ypač atidžiai apžiūrėkite uodegos peleką). Jei pelekai iš pažiūros sausi, vadinasi, žuvis pagauta senokai.
- Taip pat apžiūrėkite žiaunas - jos turi būti raudonos.
- Pati žuvis turi būti tvirta ir stangri, elastinga. Šviežia žuvis paliesta pirštu turėtų „atšokti“. Jei mėsa atrodo suglebusi, žuvis yra pasenusi arba buvo užšaldyta.
- Užšaldyta žuvis praranda stangrumą, jos akyse atsiranda balti taškeliai. Tiesa, kartais balti taškeliai atsiranda ir šviežios žuvies akyse, kai ji uždedama ant ledo.
Aukščiau išvardyti požymiai yra universalūs ir pravers renkantis bet kokią žuvį. Tačiau vienos rūšies žuvis kartais smarkiai skiriasi nuo kitos. Be to, ją nusipirkus prieš kepant Big Green Egg kepsninėje vis tiek reikės išdarinėti, išpjauti filė.
Plekšnės filė paruošimas
Plekšnės, kaip ir kitų plokščių žuvų, nebūtina skusti. O filė iš jos galima išpjauti skirtingais būdais. Viena plekšnė turi 4 filė: plonesnes pilvo ir storesnes nugaros. Ruošiant filė anglišku stiliumi, įprasta nugaros ir pilvo filė neatskirti. Reikia įpjauti žuvį įstrižai greta galvos ir tolygiai pjaunant atskirti filė nuo kaulo nugaros pusėje, bet iki galo nenupjauti. Kilstelėję nugarinę filė dalį išpjaukite pilvo filė taip, kad jos būtų susijungusios.
Jei pageidaujate 4 atskirų filė, pirmiausia žuvį įpjaukite įstrižai už galvos. Po to įpjaukite plekšnę išilgai pagrindinio kaulo nuo galvos iki uodegos. Po to beliks peilio galiuku perpjauti įstrižai palei pagrindinį kaulą ir vienu sklandžiu judesiu atskirti filė nuo kaulų ir nupjauti.
Plekšnės filė atrodys įspūdingai, jei storesniąsias nugaros filė išpjausite su kaulu. Pirmiausia išpjaukite pilvo filė (jas galite iškepti tešloje). Po to nupjaukite plekšnės galvą ir virtuvinėmis žirklėmis perkirpkite šoninius kaulus, kad filė liktų su kaulu - išeis plekšnės tomahauko kepsnys.
Plekšnės kepimo receptas Big Green Egg kepsninėje
Šiame kamado kepsninei skirtame recepte plekšnės filė kepama neišėmus kaulo, kad skonis būtų ryškesnis. Šis žuvies išpjaustymo būdas, kai pilvo kaulas paliekamas neišimtas, atrodo pritrenkiamai.
Ingredientai:
- Plekšnės filė
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
- 2 v. š. sviesto
- 1 a. š. druskos
- 2 v. š. smulkinto svogūno
- Poro
- Česnako
- Voveraičių (pagal skonį)
- Pipirai (pagal skonį)
Gaminimo eiga:
- Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir, įdėję groteles, įkaitinkite iki 180 °C.
- Nupjaukite plekšnės galvą ir uodegą. Įpjaukite žuvį išilgai stuburo. Atskirkite mažąsias filė nuo kaulo. Tuos gabalėlius galite, pavyzdžiui, iškepti tešloje.
- Nulupkite ir smulkiai sukapokite svogūną. Pagal skonį pagardinkite plekšnės filė druska ir pipirais.
- Uždėję ant grotelių įkaitinkite ketaus keptuvę. Įpilkite alyvuogių aliejaus, įdėkite sviesto.
- Kai sviestas paruduos, įdėkite plekšnės filė į keptuvę odele į apačią. Kepkite žuvį 5-7 min.
- Atsargiai apverskite plekšnės filė ir į keptuvę sudėkite svogūną, porą, česnaką ir voveraites. Daržoves retkarčiais pamaišykite.
- Uždarykite Big Green Egg dangtį ir kepkite apie 20 min., kol temperatūra plekšnės viduje pasieks 65 °C, o daržovės suminkštės.
Patarimai ir gudrybės
- Jei norite, kad plekšnė būtų dar sultingesnė, prieš kepant ją pamarinuokite citrinos sultyse, žolelėse ir alyvuogių aliejuje.
- Plekšnę taip pat galima troškinti įvairiausiuose padažuose, pavyzdžiui, grietinėlės ar daržovių.
- Norintiems pajausti tikrą ir natūralų žuvies skonį, ruošiant žuvį reikėtų nepadauginti prieskonių. Pirmąkart gaminantiems verčiau rinktis jau žinomus prieskonius, su kuriais dažnai ruošiate kitus mėgstamus patiekalus.
- Ypatingą žuvies skonį atskleidžia tokie įprastai virtuvėje naudojami prieskoniai kaip juodieji pipirai, druska ar krapai, citrinpipiriai. Jei norisi intensyvesnio skonio, tuomet galite rinktis aštresnius pipirus.