Ar jums vaikystėje patiko manų košė? Didelė dalis žmonių į šį klausimą atsako nedvejodami: „Ne“. Taip iš raciono ir išbraukiamas naudingas produktas. O jeigu suteiktume manų košei antrą šansą ir pabandytume ją pagaminti? Papasakosime, kaip tai padaryti teisingai, kad košė išeitų tiesiog tobula.
Indas Košės Virimui
Viskas prasideda ne nuo košės, o nuo indo. Neblogai namuose turėti indą, kuriame šiluma gerai pasiskirsto, o košė nepridega. Puodo ieškoti reikia pagal tokius kriterijus:
- Storos sienelės arba bent jau pastorintas dugnas.
- Su nepridegančia danga arba pagamintas iš nerūdijančio plieno.
Pienas ir Gudrybės, Kad Nepridegtų
Pienas šiame patiekale - būtinas ingredientas. Būtent jo dėka košės skonis bus švelnesnis, ji skleis nepakartojamą aromatą. Paprastai visų pirma įpilamas pienas, jis užverdamas ir tada beriamos kruopos. Štai čia kyla pirma problema - pienas pridega. Jei yra laiko, galima, žinoma, jį prižiūrėti ir maišyti, bet galima pasitelkti ir gudrybes:
- Ledo kubelis ir šiek tiek vandens ant puodo dugno neleis staigiai įšilti apatinei puodo daliai, reiškia, šiluma pasiskirstys tolygiau ir niekas nepridegs.
- Nebūtina vietoj skysto pagrindo naudoti tik pieną. Galima santykiu 1:1 sumaišyti vandenį ir pieną, tai sumažins tikimybę, kad sugadinsite patiekalą pirmajame gaminimo etape.
Tikslus Kruopų ir Skysčio Santykis
Manų košė nemėgsta interpretacijų. Kruopų ir skysto pagrindo santykis turi būti tiksliai toks, koks parašytas tobulos košės recepte. Gerai konsistencijai reikalinga proporcija: 1 litrui pieno (arba pieno ir vandens) - 6 valgomieji šaukštai manų kruopų (be kaupo). Net jeigu baigus virti jums atrodo, kad košė per skysta - taip nėra, nes patiekalui vėstant, jis sutirštės. O jei išsigandę į puodą papildomai įbersite dar kruopų, košę po to galėsite pjauti peiliu.
Kaip Teisingai Berti Kruopas
Pienui užvirus, reikia berti po vieną šaukštą kruopų. Viena ranka maišykite toliau, o kita lėtai berkite kruopas į skystį. Prireiks ne tiek ir daug laiko, kaip galvojate, bet jeigu laikysitės šios sąlygos, išvengsite tų pačių gumuliukų, kurių taip nemėgote vaikystėje.
Skonio Įvairumas
Tegul beskonė manų košė lieka praeityje. Paįvairinkite košės skonį įvairiais deriniais. Be visiems gerai žinomo sviesto štai kas dar tinka prie manų košės.
- Saldus skonis: uogos, vaisiai, medus, džiovinti vaisiai, uogienė.
- Neutralus skonis: saulėgrąžos, riešutai.
- Prieskoniai: cinamonas.
- Nestandartiniai priedai: sūris, citrinos žievelė, kokosų drožlės.
Skanindami košę galite fantazuoti!
Manų Košės Nauda
Manų košę pastaruoju metu nurungė įvairios sveikuoliškos košės iš sveikų ar mažai apdorotų grūdų. Manų kruopose iš tiesų nėra daug vitaminų ar skaidulų, tačiau joje yra sveikų angliavandenių ir lengvai virškinamų baltymų. Tad šis patiekalas padeda pasikrauti energijos visai dienai. Be to, būtent ši košė rekomenduojama žmonėms, kurie skundžiasi virškinamojo trakto, skrandžio problemomis. Ši košė stiprina kaulus ir dantis, nes yra kalcio šaltinis. Manų kruopos tinkamos ir tiems, kurie serga inkstų nepakankamumu, ir tiems, kurie skundžiasi lėtiniu nuovargiu. Po operacijos, persirgus rimta liga, reabilituojantis rekomenduojama būtent ši košė. Tačiau manų košėje yra daug kalorijų, todėl jos nereikėtų vartoti žmonėms, turintiems antsvorio ar besilaikantiems dietos.
5 Manų Košės Virimo Ypatumai
- Pagrindinė paslaptis verdant gardžią manų košę - tai, kad jos negalima virti ant vandens. Kitaip košė bus prėska, beskonė. Tiesa, prieš pilant pieno šiek tiek vandens į puodą įpilti vis dėlto būtina - tada verdama košė ne taip kibs prie dugno, nesvils.
- Dažniausia klaida verdant manų košę - neteisingas skysčio ir kruopų santykis. Orientuokitės pagal tokią proporciją: vienam litrui skysčio - 6 šaukštai manų kruopų. Iš pradžių košė gali pasirodyti akivaizdžiai per skysta, bet luktelėkite - ir ji netrukus bus tinkamos konsistencijos.
- Trečioji taisyklė, kurios laužyti nevalia: kruopas berkite tik į verdantį vandenį, ir tik labai plona srovele, be to, svarbu nuolat maišyti.
- Kad košė būtų skanesnė, pagardinkite ją druska, cukrumi, sviestu. Cukrus ir druska beriami prieš košei užverdant, o sviestas - jau užvirus.
- Nevirkite manų košės ilgai: užvirė, pagardinote sviestu, išmaišėte, ir išjunkite ugnį, palikite košę brinkti uždengtame puode 5-10 minučių.
Receptas: Manų Košė su Bananais ir Šokoladu
Tokiam pusryčių desertui neatsispirs nė vienas smaližius!
- 500 g pieno
- 3 šaukštai manų kruopų
- 1 bananas
- 70 g šokolado
- 1 šaukštas cukraus
- 60 g sviesto
- Žiupsnelis druskos
Kol pienas kaista, supjaustykite smulkiais kubeliais bananą, sutarkuokite šokoladą. Pienui užvirus, įberkite druskos, cukraus, išmaišykite. Plona srovele supilkite manų kruopas. Kai košė vėl užvirs, pagardinkite ją sviestu, maišykite kol sviestas ištirps. Tada suberkite šokoladą, bananus, viską išmaišykite. Nukelkite puodą nuo ugnies, uždenkite dangčiu ir palikite brinkti 10 minučių. Belieka sudėti į desertinius indelius - skanaus!
Kiti Patarimai:
- Visuomet įpilkite pieno: Net jei griežtai stebite suvartojamo pieno kiekį, košę ruošti visuomet reikėtų su pienu. Įpylę pieno į vandenį bent 1:3 santykiu, pagerinsite skonį ir aromatą.
- Tinkamai supilkite kruopas: Manų kruopos visada supilamos į užvirusį skystį. Jas reikia pilti lėtai, nuolat maišant. Tai yra būtent košės be gumulėlių paslaptis. Kad nesusidarytų gumulėliai, galima pasinaudoti dar vienu paprastu būdu - manų kruopas reikia šiek tiek sudrėkinti šaltu vandeniu ir tada supilti į verdantį skystį.
- Kaip pagerinti skonį: Kol košė dar skysta, berkite druskos ir cukraus - tai pagerins skonį. Rekomenduojama įdėti šiek tiek sviesto, tačiau tai turėtų būti daroma tik košę baigus virti. Jei jums visai nepatinka šio patiekalo skonis, eksperimentuokite su priedais -džiovintais vaisiais, cukatais, riešutais, sėklomis, šviežiomis uogomis, uogienėmis ir vaisių gabalėliais.
- Tinkamai užvirkite pieną: Pridegusio pieno kvapas tikrai nemalonus ir gali sugadinti košės skonį. Kad taip nenutiktų, prieš supilant pieną praskalaukite puodą lediniu vandeniu. Taip pat galima į puodą įpilti kelis šaukštus šalto vandens arba įdėti ledo kubelį. Po to ramiai užkaiskite puodą su pienu ir nesijaudinkite, kad pienas gali pridegti.
- Gudrybė, dėl kurios košė bus dar subtilesnio skonio: Manų košė verdama ne ilgiau kaip 5-7 minutes. Kad košė įgautų subtilesnį skonį, ją paruošę dėkite sviesto ir išplakite. Jūsų košė taps lengva ir puri. Tokiam patiekalui idealiai tinka šviežios uogos.