Avižinė košė su riešutų sviestu - puikus pasirinkimas pusryčiams, suteikiantis energijos ir sotumo jausmą. Šiame straipsnyje rasite išsamų receptą, kaip pasigaminti šį gardų patiekalą. Riešutų sviestą rinkitės be jokių priedų, sudėtyje turi būti tik nekepinti žemės riešutai.
Ingredientai
- 60 g avižų
- 18 g žemės riešutų sviesto
- 0,5 g druskos
Paruošimas
- Vakare perplauname avižų grūdus šaltu vandeniu ir užmerkiame, kad brinktų per naktį. Taip grūdai pradeda dygimo procesą ir tampa vertingesni, be to, ryte gaminimo laikas trumpesnis.
- Ryte pakeičiame vandenį ir grūdus kartu su vandeniu (orientacinis santykis 1:2) bei druska, užverdame.
- Verdame 2-3 minutes, tada grūdus paliekame brinkti. Kiek laiko truks brinkimas priklausys nuo gaminamų porcijų kiekio, puodo ir viryklės tipo. Orientacinis laikas 20-30 minučių. Kruopos turi išlikti kramtomos konsistencijos.
- Pagamintą avižinę košę pagardiname žemės riešutų sviestu ir išmaišome.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Maistinė medžiaga | Kiekis | % |
---|---|---|
Kalorijos | 333kcal | 17% |
Angliavandeniai | 44g | |
Baltymai | 12g | |
Riebalai | 13g | |
Sočiosios riebalų rūgštys | 3g | |
Natris | 280mg | |
Kalis | 334mg | 17% |
Skaidulos | 7g | 20% |
Cukrūs | 2g | 8% |
Vitaminas B6 | 1mg | 71% |
Vitaminas E | 2mg | 17% |
Vitaminas K | 1µg | 1% |
Kalcis | 31mg | 4% |
Varis | 1mg | 100% |
Folio rūgštis | 33µg | 17% |
Geležis | 3mg | 21% |
Manganas | 2mg | 100% |
Magnis | 111mg | 30% |
Fosforas | 310mg | 44% |
Selenas | 18µg | 33% |
Cinkas | 3mg | 30% |
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Patarimai ir variacijos
Jei jums koks nors produktas nepatinka, tai ieškoti kitų pagardų. Kaip ir šilta košė man gardžiausia su bananais ir riešutų sviestu, taip ir pernakt brinkinta - ne išimtis. Šįkart dribsniams brinkinti naudojau ryžių gėrimą, bet jį galite keisti bet kokiu kitu mėgstamu augaliniu pienu ar neaugaliniu pienu.
Avižiniai sausainiai su riešutų sviestu
Šie sausainiai - puikus savaitgalio kepinys, jei norisi kažko skanaus ir greitai - gamyba trunka vos 10 minučių, dar 20 minučių orkaitėje ir šilti kvapnūs sausainiai garuoja. Sausainiai traškūs, ne per saldūs. Be to, jie puikiai išsilaiko sandariame inde iki savaitės, tad labai patogu turėti tokį skanėstą po ranka.
Pernakt brinkinta avižinė košė su riešutų sviestu
Tris kartus valio, nes būtent tiems greitiems rytams ir skirti šie stiklainėliai, pilni gardžios pernakt brinkintos avižinės košės. Magija! Jei stiklainėliai sandariai uždaromi, dar geriau, - galite juos įsimesti į rankinę, valgyti darbe ar pakeliui tarp taškų A ir B. Tokių stiklainėlių šaldytuve galite pririkiuoti ne vieną ir ne du, kad bent kelias dienas dėl pusryčių galėtumėt visai nesukt galvos.
Avižinis plokštainis su riešutų sviestu ir uogomis
Avižinis plokštainis su riešutų sviestu ir uogomis - puikus desertas ar užkandis.