Kai kitų variantų neturiu ir turėti nenoriu, mūsų šeimos vakarienei gaminu kažką paprasto ir ūkiško. Mano patirtis sako: kuo paprastesnis patiekalas - tuo daugiau jį skaniai valgančių.
Ingredientai
- Virtos bulvės
- Pievagrybiai
- Džiūvėsėliai
- Aliejus
- Druska
- Prieskoniai (pagal skonį)
Gaminimo eiga
- Dar šiltas virtas bulves nulupkite, sumalkite arba sugrūskite.
- Į keptuvę įpilkite du šaukštus aliejaus ir apkepkite smulkiai pjaustytus pievagrybius. Nupilkite susidariusį skystį ir sudėkite pievagrybius į bulves.
- Rankomis suformuokite nedidelius kotletukus, apvoliokite juos džiūvėsėliuose ir kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol gerai parus.
Štai ir viskas! Jūsų bulvių ir grybų kotletai paruošti. Patiekite juos su mėgstamu padažu ar garnyru.
Šamo plėšiko kukuliukai su grybų padažu
Anąkart iš „Pilno puodo“ užsisakiusi smulkinto šamo plėšiko, prikepiau dvi skardas kukuliukų. Valgėm juos skaniausiu ir paprasčiausiu būdu - su bulvių koše. Kol kukuliukai kepė, per kelias minutes keptuvėje paruošiau sviesto ir grietinėlės padažo, šįkart į jį spontaniškai įpjausčiau ir grybų. Šamo plėšiko skonis pakankamai sodrus, tad visai nereikia daug prieskonių, kad paruoštumėte gardžius kukuliukus.
Ingredientai kukuliukams
- Smulkinta šamo filė
- Svogūnas
- Česnako skiltelės
- Morka
- Kiaušiniai
- Džiūvėsėliai
- Druska
- Prieskoniai
- Alyvuogių aliejus
Ingredientai padažui
- Sviestas
- Grietinėlė
- Druska
- Česnakai
- Prieskoninės žolelės
Gaminimo eiga
- Iškepkite kukuliukus. Keptuvėje virš vidutinio dydžio ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite smulkiai pjaustytą svogūną, česnako skilteles, smulkiai tarkuotą morką. Kepkite, vis pamaišydami, kol daržovės suminkštės.
- Dubenyje sumaišykite smulkintą šamo filė, atvėsintas keptas daržoves, kiaušinius, džiūvėsėlius, druską ir prieskonius.
- Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).
- Imkite po šaukštą masės ir tarp drėgnų delnų formuokite apvalius kukuliukus.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes, priklausomai nuo kukuliukų dydžio. Jie turi švelniai parusti.
- Kol kukuliukai kepa, paruoškite padažą. Keptuvėje virš vidutinio dydžio ugnies ištirpinkite sviestą.
- Supilkite grietinėlę, pagardinkite druska, česnakais ir prieskoninėmis žolelėmis. Pakaitinkite, kol užvirs.
- Kukuliukus patiekite su bulvių koše, pagardinkite padažu.
Neperkepkite kukuliukų - priklausomai nuo dydžio, jie gali kepti šiek tiek ilgiau ar trumpiau. Svarbiausia, kad viduje būtų iškepę, bet vis dar sultingi.
Paprastas sviesto ir grietinėlės padažas su grybais
Paprastai kukuliukams pagardinti ruošiu paprastą sviesto ir grietinėlės padažą, tačiau šįkart turėjau ir indelį eryngii grybų (karališkųjų trimitų) - jų taip pat užsisakiau iš „Pilno puodo“. Nors šie grybai subalansuoti kur kas įspūdingesniems patiekalams ruošti, pamaniau, kad ir mūsų kasdienei šeimos vakarienei labai tiks. Porą didesnių grybų perpjoviau išilgai, tuomet - supjausčiau plonomis riekelėmis. Pakepinau svieste, užpyliau grietinėle, pagardinau prieskoniais. Padažas pavyko gardus ir prie šamo plėšiko kukuliukų derėjo puikiai.
Klasikinis ir mūsų šeimai skaniausias garnyras prie šių kukuliukų - paprasčiausia bulvių košė. Išvirusi bulves pasūdytame vandenyje, sutrinu jas su gabalėliu sviesto ir pienu.
Už įkvėpimą vakarienei turiu dėkoti smulkiųjų Lietuvos ūkininkų e-parduotuvei „Pilnas puodas“. Jų asortimente rasite ne vien kokybiškų kasdienių produktų (žuvies, mėsos, daržovių, kruopų, pieno produktų), bet ir kepinių, ir idėjų valgomoms dovanoms.