pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Baltojo Ridiko Sriuba: Receptai ir Nauda

Baltas ridikas, dažnai nuvertinamas daržovių pasaulyje, iš tiesų yra tikras vitaminų ir mineralų lobynas, galintis praturtinti jūsų mitybą ir paįvairinti kasdienius patiekalus. Šiame straipsnyje panagrinėsime baltojo ridiko naudą sveikatai, įvairius jo panaudojimo būdus virtuvėje ir pateiksime keletą gardžių bei nesudėtingų receptų, kurie padės jums atrasti šią daržovę iš naujo.

Baltojo Ridiko Maistinė Vertė ir Nauda Sveikatai

Baltas ridikas, kaip ir jo giminaičiai - juodasis ir raudonasis ridikai, yra puikus vitaminų C, B grupės vitaminų (ypač folio rūgšties), kalio, kalcio, magnio ir geležies šaltinis. Jame taip pat gausu skaidulų, kurios svarbios virškinimo sistemai ir padeda palaikyti normalų cholesterolio kiekį kraujyje. Skaidulos taip pat užtikrina sotumo jausmą, todėl baltas ridikas gali būti naudingas norintiems numesti svorio.

Be to, baltasis ridikas pasižymi antibakterinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Jame esantys izotiocianatai, organiniai sieros junginiai, veikia kaip natūralūs antioksidantai, padedantys apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų žalos ir stiprinantys imuninę sistemą. Šie junginiai taip pat gali turėti teigiamą poveikį kovojant su tam tikromis vėžio formomis, nors šioje srityje dar reikalingi išsamesni tyrimai.

Vartojant baltąjį ridiką, svarbu atkreipti dėmesį į jo aštrumą. Aštrumą lemia gliukozinolatų kiekis, kuris skirtinguose ridikuose gali skirtis. Jei jūsų skrandis jautrus, rekomenduojama pradėti nuo nedidelio kiekio ir stebėti organizmo reakciją. Be to, baltasis ridikas gali turėti diuretinį poveikį, todėl sergantiems inkstų ligomis reikėtų pasitarti su gydytoju prieš įtraukiant jį į savo racioną.

Baltojo Ridiko Panaudojimo Būdai Virtuvėje

Baltas ridikas yra universali daržovė, kurią galima vartoti įvairiais būdais: žalią, virtą, keptą ar marinuotą. Jo švelnus, šiek tiek aštrokas skonis puikiai dera su įvairiais ingredientais ir patiekalais.

Žalias Baltas Ridikas: Salotos ir Užkandžiai

Žalias baltas ridikas yra puikus ingredientas salotoms ir užkandžiams. Jis suteikia salotoms gaivumo ir pikantiškumo. Jį galima tarkuoti, pjaustyti šiaudeliais ar griežinėliais. Puikiai dera su kitomis daržovėmis, tokiais kaip morkos, agurkai, kopūstai, taip pat su žalumynais, tokiais kaip salotos, špinatai ir rukola.

Populiarus variantas yra salotos su baltuoju ridiku, morkomis ir obuoliais. Šiose salotose susijungia saldumas, rūgštumas ir aštrumas, sukuriant malonų skonių balansą. Užpilui galima naudoti grietinę, jogurtą arba aliejaus ir citrinos sulčių mišinį.

Baltas ridikas taip pat gali būti naudojamas kaip užkandis, pjaustytas griežinėliais ir patiekiamas su humusu, varškės sūriu arba kitais padažais. Jis puikiai tinka prie mėsos ir žuvies patiekalų, suteikdamas jiems gaivumo ir palengvindamas virškinimą.

Termiškai Apdorotas Baltas Ridikas: Sriubos, Troškiniai ir Garnyrai

Termiškai apdorotas baltas ridikas įgauna švelnesnį skonį ir minkštesnę tekstūrą. Jį galima virti sriubose, troškiniuose ir garnyruose. Baltas ridikas puikiai tinka sriuboms, suteikdamas joms aštrumo ir sodrumo. Jį galima dėti į daržovių sriubas, mėsos sultinius arba trintas sriubas.

Troškiniuose baltas ridikas puikiai dera su kitomis daržovėmis, tokiomis kaip bulvės, morkos, pastarnokai ir ropės. Jis suteikia troškiniui pikantiškumo ir padeda sukurti sodrų skonį. Baltas ridikas taip pat gali būti naudojamas kaip garnyras prie mėsos ir žuvies patiekalų. Jį galima kepti orkaitėje, troškinti keptuvėje arba grilinti. Keptas baltas ridikas įgauna karamelizuotą skonį ir minkštą tekstūrą.

Marinuotas Baltas Ridikas: Prieskonis ir Konservavimas

Marinuotas baltas ridikas yra puikus būdas išsaugoti šią daržovę ilgesniam laikui ir suteikti jai naujų skonių. Marinavimui galima naudoti įvairius ingredientus, tokius kaip actas, cukrus, druska, prieskoniai ir žolelės. Marinuotas baltas ridikas puikiai tinka prie mėsos, žuvies ir daržovių patiekalų. Jis gali būti naudojamas kaip salotų priedas, užkandis arba garnyras.

Receptai su Baltuoju Ridiku

Štai keletas receptų, kurie padės jums atrasti baltojo ridiko skonį ir panaudojimo būdus:

1. Salotos su Baltuoju Ridiku, Morkomis ir Obuoliais

Ingredientai:

  • 1 didelis baltas ridikas
  • 2 morkos
  • 1 obuolys
  • 2 šaukštai grietinės arba jogurto
  • 1 šaukštas citrinos sulčių
  • Druska, pipirai pagal skonį

Paruošimas:

  1. Ridiką, morkas ir obuolį nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka arba supjaustykite šiaudeliais.
  2. Sumaišykite ingredientus dubenyje.
  3. Įpilkite grietinės arba jogurto, citrinos sulčių, druskos ir pipirų. Išmaišykite.
  4. Patiekite atšaldytas.

2. Trinta Sriuba su Baltuoju Ridiku ir Bulvėmis

Ingredientai:

  • 1 didelis baltas ridikas
  • 2 bulvės
  • 1 svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 4 stiklinės daržovių sultinio
  • 1 šaukštas aliejaus
  • Druska, pipirai pagal skonį
  • Žalumynai (petražolės, krapai) papuošimui

Paruošimas:

  1. Ridiką, bulves ir svogūną nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Česnaką susmulkinkite.
  2. Puode įkaitinkite aliejų ir pakepinkite svogūną ir česnaką iki suminkštėjimo.
  3. Sudėkite ridiką ir bulves, pakepinkite kelias minutes.
  4. Supilkite daržovių sultinį, užvirkite ir virkite, kol daržovės suminkštės (apie 20 minučių).
  5. Sutrinkite sriubą blenderiu iki vientisos masės.
  6. Pagardinkite druska ir pipirais.
  7. Patiekite apibarstę žalumynais.

3. Keptas Baltas Ridikas su Česnakais ir Žolelėmis

Ingredientai:

  • 2 dideli balti ridikai
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Žolelės (čiobreliai, rozmarinai) pagal skonį
  • Druska, pipirai pagal skonį

Paruošimas:

  1. Ridikus nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Česnaką susmulkinkite.
  2. Dubenyje sumaišykite ridikus, česnaką, alyvuogių aliejų, žoleles, druską ir pipirus.
  3. Sudėkite ridikus ant kepimo skardos ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200°C, apie 20-25 minutes, arba kol ridikai suminkštės ir įgaus auksinę spalvą.
  4. Patiekite kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies.

Šaltos Baltojo Ridiko Sriubos

Balta agurkų ir ridikų sriuba ir konkuruoja su šaltibarščiais, ir juos sėkmingai pavaduoja, kai norisi skanios šaltos sriubos, kurią galima valgyti kartu su karštomis gardžiomis bulvėmis. Būtinai išbandykite šį receptą.

Balta Agurkų ir Ridikų Sriuba

4 asm.

Ingredientai:

  • 250 g agurko
  • 250 g japoniško ridiko
  • 4-5 šaukštų pjaustytų svogūnėlių su laiškais
  • 1 šaukšto krapų
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio juodųjų pipirų
  • 2-3 šaukštų baltojo vyno acto
  • Žiupsnelio tarkuotos citrinos žievelės
  • 600 ml kefyro
  • 150 g silkės (patiekti)
  • 1 šaukšto baltųjų krienų (patiekti)
  • Žiupsnelio maltos kalendros (patiekti)

Paruošimas:

  1. Agurkus ir ridikus supjaustykite šiaudeliais, suberkite kartu su svogūnais, krapais, druska, pipirais. Viską išmaišykite ir palaukite 5 minutes.
  2. Berkite citrinos žievelės, pilkite baltojo vyno actą, kefyrą. Viską gerai išmaišykite ir dėkite į šaldymo kamerą 20 min.
  3. Prie šios sriubos siūlau patiekti smulkiai pjaustytą silkę (ne aliejuje), paskanintą kapotais krienais ir žiupsneliu maltos kalendros. Galite papuošti keptomis bulvėmis, žolelėmis ir paskaninti linų sėmenų ar alyvuogių aliejumi. Šalia šios sriubos mėgstu patiekti keptas bulves be aliejaus ar kitokių riebalų.

Patiekite su karštomis bulvėmis.

Uzbekiška Jogurtinė Sriuba "Bachor"

Lietuviai vasarą gaivinasi šaltibarščiais, o uzbekai gelbėjasi nuo karščio valgydami „Bachor“ - šaltą jogurtinę sriubą. Pasak jo, sriuba „Bachor“ yra itin naudinga sveikatai, atvėsina bei suteikia naujų jėgų kiekvienam kaitros nualintam žmogui.

Ingredientai:

  • 200g agurko
  • 200g balto ridiko
  • 200g raudonų ridikėlių
  • 40g svogūno laiškų
  • 20g krapų
  • 30g kalendros
  • 10g baziliko
  • 1,5 l neriebaus jogurto (tinka ir kefyras)
  • 1,5l geriamojo vandens
  • druskos, maltų juodųjų bei raudonųjų pipirų

Paruošimas:

  1. Perpjauname agurką per pusę ir tarkuojame jį juostelėmis. Po to imame raudonus ridikėlius, nupjauname jų galiukus ir smulkiname juos kaip ir agurką. Tą patį atliekame su baltuoju ridiku.
  2. Imame žalumynus ir juos susmulkiname.
  3. Susmulkintas daržoves dedame į vieną indą.
  4. Įpilame į tą patį indą su daržovėmis neriebaus jogurto arba kefyro. Taip pat įpilame tiek pat geriamojo vandens.
  5. Viską gerai išmaišome.
  6. Įdedame kelis druskos ir maltų juodųjų pipirų.
  7. Vėl viską gerai išmaišome ir mažiausiai pusvalandžiui dedame sriubą į šaldytuvą.
  8. Prieš valgant sriubą rekomenduojama ant jos viršaus užberti žiupsnelį maltų raudonųjų pipirų.

Atsargumo Priemonės

Nors baltasis ridikas yra naudingas sveikatai, kai kuriems žmonėms jį reikėtų vartoti atsargiai. Žmonės, sergantys skrandžio ir žarnyno ligomis, turėtų vengti didelio kiekio baltojo ridiko, nes jis gali sukelti dirginimą. Taip pat, dėl diuretinių savybių, sergantys inkstų ligomis turėtų pasitarti su gydytoju prieš vartojant baltąjį ridiką.

Alergija baltajam ridikui yra reta, tačiau jei pastebėjote bet kokius alergijos simptomus, tokius kaip odos bėrimas, niežulys ar patinimas, nedelsiant kreipkitės į gydytoją.