pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip virti žuvienę iš galvos

Nors maisto ruošimas lauke dažnam asocijuojasi su vasara - tai galima daryti ir žiemą, pavyzdžiui, išsivirti jaukios ir šildančios žuvienės. „Maisto gaminimas ant grilio dažnam asocijuojasi su įvairiausiais keptos mėsos patiekalais, tačiau nebijokite eksperimentuoti ir kepsninėje ar ant laužo pasigaminkite įvairesnių valgių. Pavyzdžiui, išsivirkite šildančios, žiemos pietums tobulai tiksiančios sriubos“, - siūlo V. Juodkazienė, tinklo atstovė.

Žuvienė iš lašišos galvos - tai patiekalas, kuris ne tik pasotina, bet ir leidžia išnaudoti visas lašišos dalis, taip kurdamas mažiau atliekų virtuvėje. Šis tradicinis patiekalas yra žinomas dėl savo sodraus skonio ir turtingos tekstūros. Žuvienė iš lašišos galvos dažnai gaminama šaltomis žiemos dienomis, nes ji suteikia šilumą ir pilnatvės pojūtį, tačiau puikiai tinka ir bet kuriuo metų laiku, kai norisi kažko skanaus, bet subalansuoto.

Kaip pasiruošti sultinį?

Visgi, kaip ir kitos sriubos, taip ir gera žuvienė prasideda nuo tinkamai išvirto sultinio. Jį pasiruošti - tikrai nesudėtinga. Tradiciškai žuvies sultinys verdamas iš žuvies galvų, prieš tai kruopščiai pašalinus žiaunas. Anot jos, tam, kad žuvienė būtų dar gardesnė, ją geriausia virti iš trijų skirtingų žuvies rūšių - kiekviena jų suteiks savito sodraus skonio.

Dar viena taisyklė - išvirus sultiniui, žuvienės ilgai kaitinti nereikėtų. Susmulkintiems žuvies gabaliukams išvirti užteks iki 10 minučių. Pasak V. Juodkazienės, šis patiekalas - ne tik skanus, bet ir sveikas, nekaloringas. „Žuvienę lietuviai ant laužo virdavo nuo pat senų senovės. Ruošiama lauke ši sriuba įgauna dar ypatingesnio skonio bei aromato.

Sultinio virimas

„Norint pasiruošti turtingo skonio kupiną žuvies sultinį reikėtų išsivirti žuvies kaulus. Jeigu turite - verdant sultinį panaudokite ir žuvies galvą. Žinoma, prieš verdant kaulus juos reikia kruopščiai išvalyti. Geriausia kaulus nuplauti po šaltu vandeniu ir palikti šiek tiek pamirkti“, - teigia V.Juodkazienė. Galiausiai žuvies kaulus reikėtų sudėti į didelį puodą, įpilti norimą kiekį vandens bei šaukštą obuolių sidro acto - jis padės kaulams išskirti turimus mineralus. Kai vanduo užvirs, reikėtų sumažinti kaitrą ir pavirti kelias valandas.

Kai sultinys išvirs, rekomenduojama jį nukošti per marlę ar ypač smulkų kiaurasamtį. Mat nuo ilgai verdamų kaulų dažnai atsiskiria nedidelės atplaišėlės, kurių paprastas kiaurasamtis nesulaiko, taigi reikia naudoti tankų, bet persunkiamą audinį. „Perkoštą sultinį laikykite kambario temperatūroje, kol atvės, ir išpilstykite į stiklainius. Laikykite skystį šaldytuve ne ilgiau nei savaitę, o jei išsivirėte daugiau - užšaldykite ir suvartokite per pusę metų“, - pataria V.Juodkazienė.

Užvirkite, nugraibykite putas. Štai ir turite bazinį žuvies sultinį. Prieš dedant galvas reikia išimti akis ir žiaunas, mat jos gali suteikti specifinį kartumą. Išvirtą sultinį nukoškite, bet ne šiaip per sietelį, o per marlę, įdėtą į sietelį - virta žuvis biri, o marlė surinks net ir smulkiausius gabalėlius. Sultinį sūdykite jau išvirtą ir nukoštą, bet dar karštą.

Kaip išsirinkti žuvies galvą?

Kaip sužinoti jų amžių? Pažvelkite galvai į akis. Jeigu jos skaidrios, kaip stikliukai, o ne apsiblaususios ir “pienuotos”, yra nemažas šansas, kad galva šviežia. Paprašykite tetos pardavėjos (jeigu ji nėra labai agresyviai nusiteikusi) parodyti jums žuvies žiaunas. Jeigu jos rudos arba pilkos - nieko gero. Jeigu rausvai rusvos - jau geriau. Jeigu raudonos, prisirpusios avietės spalvos - imam.

Žuvienės gaminimas

Į puodą pridėkite nuplautą ir švariai išvalytą lašišos galvą, užpilkite vandeniu ir užvirkite. Tuo metu morkas ir bulves nuskuskite bei supjaustykite mažais kubeliais. Lašišos galva - ypatingai naudingas ingredientas, nes joje gausu riebaluose tirpių vitaminų. Naudinga sriubos gamybos gudrybė yra iš anksto paruošti sultinį, prieš įdėdami daržoves, kad galva galėtų išskirti visus savo skonius. Nepamirškite kontroliuoti druskos kiekį, nes sultinys gali labiau prastokti, nei tikitės.

Papildomai galite įdėti smulkintų morkų, bulvių bei kitų daržovių, tačiau, kaip jau minėta anksčiau - tikroji žuvienė yra gaminama tik iš žuvies, svogūno, pipirų, lauro lapų ir krapų - nieko daugiau“, - pabrėžia V. Dar yra variantas pasidaryti iš virtos žuvies prancūziškų žuvies kukuliukų, ar jų kalba tariant “quenelles”. Bet gal apie tai kurią kitą dieną.

Kuo didesnė puokštė žuvies, tuo skanesnė žuvienė. Taip mums sakė Drevernos (toks labai gražus kaimas Mažojoje Lietuvoje) gyventoja ir skaniausios žuvienės ekspertė Janina. Patys suprantate, kad niekas geriau nemoka virti žuvies, nei pamario gyventojai. Tai paslaptys tokios - žuvis gali būti kokia tik nori, bet būtinai iš marių, o ne kokia jūrinė. Ir bent trijų skirtingų rūšių. Mažosios Lietuvos gyventojai labai vėgėlę gyrė, bet ne visada laimė ją turėti išpuola, tai tikrai ir su kitokiomis žuvimis išsiversite.

Daržovės ir prieskoniai

Visus prieskonius į sultinį berti reikėtų tik pačioje virimo pabaigoje. Kadangi sultinys verdamas gana ilgai ir ingredientai pasisavina vienas kito skonius, per anksti suberti prieskoniai gali prarasti savo savybes. Na, o ilgai verdamos žolelės, atvirkščiai, užgožia kitus skonius. Žuvienėms puikiai tinka visos mėgstamos žolelės: lauro lapai, čiobreliai, petražolės, krapai.

„Kai kurie daržoves į sultinį suberia virimo pradžioje, tačiau tai daryti reikėtų likus vos ne daugiau nei valandai iki virimo pabaigos, mat per ilgai verdamos daržovės praranda naudingąsias savo savybes“, - teigia „Iki“ atstovė. Prieš verdant sriubą daržoves reikėtų apkepti, ypač svogūnus ir česnakus. Mat pakeptos šios daržovės tampa tikra skonio bomba, kuri kiekvienai sriubai suteikia nepakartojamo skonio bei aromato. Be to, reikėtų nepamiršti, kad skirtingos daržovės išverda per skirtingą laiką, todėl visų jų iš karto nesumeskite. Pirmiausia į sriubą dėkite tas daržoves, kurios verda ilgiausiai. Pavyzdžiui, bulves, morkas ir tik vėliau sriubą gardinkite svogūnais, cukinijomis ar kitomis mėgstamomis daržovėmis, pataria V.Juodkazienė.

Receptai

Žuvienė iš lašišos galvos gali būti labai universalus patiekalas. Jei norite, galite pridėti dar daugiau daržovių, tokių kaip poras ar salieras, kurios suteiks papildomą gylį skoniui. Norint romantiškesnio patiekimo, įdėkite šiek tiek kreminio sviesto ar grietinėlės, kad sutirštėtų sriuba. Žuvienę taip pat galima patiekti su šilta ciabatta duona arba traškaus bagetu. Savo gastronominę patirtį galite paįvairinti panaudodami šviežias prieskonines žoleles, tokias kaip krapai ar baziliko lapai.

Prancūziška lašišos sriuba su daržovėmis ir grietinėle

Reikės:

  • kelių lašišos pjausnių
  • gabalėlio sviesto
  • svogūno
  • poro
  • skiltelės česnako
  • kelių bulvių
  • kelių morkų
  • grietinėlės
  • šaukšto krakmolo
  • druskos ir pipirų
  • saujos šviežių krapų

Gaminame:

  1. Puode ištirpinkite sviestą ir jame apkepinkite smulkiai sukapotą svogūną bei pusžiedžiais supjaustytą porą.
  2. Po keleto minučių ten pat suberkite smulkiai sukapotą česnako skiltelę.
  3. Berkite kubeliais supjaustytas bulves bei morkas, supilkite sultinį ir leiskite užvirti.
  4. Virkite apie 10-15 min., sudėkite gabalėliais pjaustytą lašišą ir pavirkite dar 5 minutes.
  5. Grietinėlę sumaišykite su krakmolu ir supilkite į sriubą.
  6. Maišydami leiskite užvirti, pavirkite porą minučių, kol sriuba sutirštės.
  7. Pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  8. Suberkite pasmulkintus krapus.

Azijietiška jūros gėrybių sriuba su lašiša

Reikės:

  • 200 g krevečių
  • kelių lašišos pjausnių
  • 1,5 l sultinio
  • 200 ml kokosų pieno
  • 150 g ryžių
  • 1 svogūno
  • 1 paprikos
  • 2 skiltelių česnako
  • 2 a. š. sviesto
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 a. š. kario
  • 1 a. š. malto imbiero
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Gaminame:

  1. Ryžius išvirkite pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas.
  2. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite krevetes, įberkite druskos bei pipirų, pamaišykite ir kepkite 3 minutes.
  3. Leiskite krevetėms atvėsti.
  4. Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite susmulkintus česnakus, svogūnus bei kubeliais supjaustytą papriką.
  5. Kepkite daržoves apie 5 minutes, tuomet suberkite maltą imbierą bei karį, supilkite sultinį, kokosų pieną, sudėkite keptas krevetes, supjaustytos lašišos gabalėlius bei ryžius ir viską virkite dar 5 minutes.

Viduržemio jūros įkvėpta lašišos sriuba

Reikės:

  • šlakelio alyvuogių aliejaus
  • 4 supjaustytų svogūnų
  • ½ susmulkintos paprikos
  • 4 susmulkintų skiltelių česnako
  • šviežių susmulkintų krapų
  • 5 puodelių sultinio
  • 3-4 supjaustytų bulvių
  • supjaustytos morkos
  • 1 šaukštelio džiovintų raudonėlių
  • ¾ šaukštelio maltų kalendrų
  • ½ šaukštelio maltų kmynų
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio juodųjų pipirų
  • kelių supjaustytų lašišos pjausnių
  • citrinos sulčių
  • žiupsnelio tarkuotos citrinos žievelės

Gaminame:

  1. Dideliame puode įkaitinkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus.
  2. Į puodą sudėkite svogūnus, papriką ir česnaką ir šiek tiek pakepkite.
  3. Sudėkite pusę krapų ir dar kelias minutes maišydami pakepkite.
  4. Supilkite sultinį, sudėkite bulves ir morkas.
  5. Suberkite prieskonius ir viską pagardinkite druska bei juodaisiais pipirais.
  6. Gautą sultinį užvirkite, tuomet sumažinkite ugnį ir virkite 5-6 minutes arba tol, kol bulvės ir morkos suminkštės.
  7. Lašišos gabalėlius pagardinkite druska ir atsargiai sudėkite į puodą.
  8. Sumažinkite ugnį ir virkite dar apie 3-5 minutes.
  9. Galiausiai įmaišykite citrinos žievelę, citrinos sultis ir likusius krapus.