pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Vištienos, Pievagrybių ir Bulvių Apkepo Receptas

Vištienos, pievagrybių ir bulvių apkepas - tai skanus ir sotus patiekalas, kuris puikiai tiks tiek šeimos vakarienei, tiek šventiniam stalui.

Šiame recepte derinami švelni vištiena, aromatingi pievagrybiai ir skanūs bulvės, o visi ingredientai užpilami grietinėlės padažu su fermentiniu sūriu, kas suteikia apkepui unikalų skonį ir kremišką tekstūrą.

Tai idealus pasirinkimas norint paruošti ką nors greito, bet tuo pačiu ir itin skanaus.

Kodėl šis apkepas naudingas?

  • Vištiena: Ji yra puikus baltymų šaltinis, svarbus raumenų augimui, imuninei sistemai ir energijos gamybai. Vištienos krūtinėlė yra liesa, todėl šis patiekalas tiks ir tiekiantiems mažiau riebalų.
  • Pievagrybiai: Tai mažai kalorijų turintys grybai, puikūs vitaminų B ir D šaltiniai, gerinantys odos sveikatą ir imuninę sistemą. Ne veltui pievagrybiai tapo populiariausiais grybais kulinarijoje. Juose nuodingų medžiagų praktiškai nėra, o lyginant su kitais grybais, jie yra labiau saugesni. Vienintelis grybo toksinas - agaritinas - sunaikinamas grybus džiovinant laikant šaldytuve ir šaldant. Pievagrybių naudojimas maistui teigiamai veikia nervų sistemos veiklą, gerina medžiagų apykaitą.
  • Bulvės: Suteikia patiekalui sotumo ir yra geras angliavandenių bei skaidulų šaltinis, padedantis ilgiau jaustis sotiems.
  • Grietinėlė ir fermentinis sūris: Prideda skonio ir švelnumo, tačiau jei norite, galite pasirinkti mažesnio riebumo alternatyvas.

Ingredientai:

Pirmam receptui:

  • vištienos krūtinėlė: 300 gramų
  • pievagrybiai: 250 gramų
  • bulvės: 2 (didelės)
  • pienas: 250 mililitrų
  • riebi grietinėlė: 150 mililitrų (35% riebumo)
  • svogūnai: 1 (vid. dydžio)
  • fermentinis sūris: 120 gramų (rinkitės mėgstamiausią)
  • saulėgrąžų arba alyvuogių aliejus: 4 valgomųjų šaukštų
  • miltai: 1 valgomojo šaukšto
  • druska: 1 arbatinio šaukštelio
  • juodieji pipirai: trečdalio arbatinio šaukštelio

Antram receptui:

  • vištienos filė: ~500 gramų
  • bulvės: 7 (didesnės)
  • morkos: 1-2
  • pievagrybiai: 8
  • fermentinis sūris: tiek, kad apdengtų apkepo viršų
  • aliejus: šlakelis
  • vanduo: šlakelis
  • mėgstami prieskoniai (naudoti prieskonių mišinys bulvėmis, karis, vištienos prieskoniai, viduržemio jūros prieskonių mišinys, bazilikas ir pipirai)

Trečiam receptui:

  • Vištienos filė - 350 g
  • Pievagrybiai - 120 g
  • Bulvės - 400 g
  • Svogūnai - 1/2 galvos
  • Malta paprika - 1 a.š.
  • Druska - 1/4 šaukštelio
  • Alyvuogių aliejus - 1 a.š.

Užpilui:

  • Kiaušiniai - 4 vnt.
  • Kietasis sūris - 70 g
  • Grietinė 20% - 2 v.š.
  • Krapai - 2 šakelės
  • Petražolės - 2 šakelės
  • Druska - 1/4 šaukštelio

Recepto paruošimas

Pirmas receptas:

  1. Bulves išvirkite su lupena, palikite pilnai atvėsti. Paskui nulupkite bei sutarkuokite smulkia tarka, atidėkite į šalį.
  2. Vištienos krūtinėlę supjaustykite nedideliais kubeliais.
  3. Keptuvėje įkaitinkite du valgomuosius šaukštus aliejaus ant aukštesnės vidutinės kaitro.
  4. Sudėkite vištieną ir kepinkite, kol gabaliukai gražiai apskrus. Tuomet išimkite iš keptuvės bei atidėkite į šalį.
  5. Nulupkite svogūną ir susmulkinkite.
  6. Pievagrybius supjaustykite griežinėliais.
  7. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių temperatūros.
  8. Keptuvėje įkaitinkite du valgomuosius šaukštus aliejaus ant aukštesnės vidutinės kaitros.
  9. Sudedame svogūną ir pievagrybius, kepiname, kol šie šiek tiek suminkštėja. Į tą pačią keptuvę sudedame vištienos gabalėlius, išmaišome, suberiame miltus, išmaišome ir pakepiname 1 min. Tada supilame grietinėlę ir pieną, gerai išmaišome ir kaitiname ant vidutinės ugnies, kol padažas sutirštėja, vis pamaišome.
  10. Sūrį sutarkuojame smulkia tarka.
  11. Į kepimo indą sudedame vištieną, išlyginame paviršių, sudedame sutarkuotas bulves, užberiame sūriu ir pašauname į įkaitintą orkaitę. Kepame 30 min., kol sūris vos vos apskrunda.

Antras receptas:

  1. Iš pradžių vištieną supjaustykite kubeliais bei kaip reikiant pabarstykite prieskoniais (vištienos prieskoniais, viduržemio jūros prieskonių mišiniu, bazilikais bei pipirais), užpilkite šlakelį aliejaus bei palikite pasimarinuoti. Kol prieskoniai “gėriasi“ į vištieną, nuskuskite ir griežinėliais supjaustykite bulves bei apibarstykite bulvių prieskoniais ir kariu (jo irgi nepagailėkite).
  2. Tuomet “burokinės“ tarkos pagalba sutarkuokite morkas, griežinėliais supjaustykite pievagrybius.
  3. Kai jau viskas yra paruošta, į kepimo indą dėkite eilę bulvių, eilę morkų, eilę pievagrybių. Ant jų sudėkite visą vištieną. Po to - eilė pievagrybių, eilė morkų bei eilė bulvių.
  4. Tada visą šį gėrį dėkite į 200 iki laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę bei kepkite apie 75 minutes. Įpusėjus kepimui į indą įpilkite šiek tiek vandens, kad viskas dar kiek ir pasitroškintų. Beje, garuojant vandeniui kiek greičiau iškepa viršutinis bulvių sluoksnis. Į kepimo pabaigą viską apibarstykite su fermentiniu sūriu.

Trečias receptas:

  1. Vištienos ir pievagrybių apkepą nesunku pasigaminti namuose, jei tiksliai atliksite recepte nurodytus veiksmus.
  2. Vištienos filė supjaustykite mažais kubeliais. Lygiai taip pat supjaustykite nuskustas bulves. Grybus supjaustykite plonais griežinėliais. Smulkiai supjaustykite nuluptą svogūną.
  3. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite susmulkintą svogūną, o po 2-3 minučių - susmulkintą vištienos filė. Kepkite maišydami 5-7 minutes, tada suberkite susmulkintus grybus ir pagal skonį pasūdykite. Išmaišykite ir kepkite, kol grybai iškeps.
  4. Šiuo metu giliame dubenyje pjaustytas bulves sumaišykite su paprika ir druska. Keptuvės turinį siųskite čia. Kruopščiai išmaišykite.
  5. Užpilui stambia tarka sutarkuokite sūrį. Smulkiai supjaustykite žalumynus.
  6. Giliame dubenyje sumaišykite kiaušinius su grietine. Sudėkite tarkuotą sūrį su smulkintais žalumynais. Kruopščiai išmaišykite.
  7. Vištienos, grybų ir bulvių mišinį sudėkite į kepimo indą. Ant viršaus tolygiai paskirstykite užpilą. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.

Gaminimo eiga

  1. Bulves gana smulkiai supjaustykite, suberkite ant kepimo popieriaus užtiestos skardos ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. (Pilnai iškepti neturi, turi gražiai apskrusti.)
  2. Vištieną smulkiai supjaustykite ir sudėkite į keptuvę kepti. Pagardinkite druska, pipirais, džiovintais čiobreliais, išspaustu česnaku.
  3. Kai vištiena ims skrusti, suberkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir stambiau pjaustytus pievagrybius.
  4. Kepkite dar 5-6 minutes.
  5. Vištieną sumaišykite su bulvėmis ir suberkite viską į kepimo indą.
  6. Užpilkite grietinėlės, pagardintos druska ir pipirais, ir pabarstykite fermentiniu sūriu.

Vištienos apkepą su pievagrybiais patiekite karštą kaip pagrindinį patiekalą. Malonų patiekalo skonį sukuria švelnios vištienos derinys su sodraus skonio pievagrybiais ir krakmolingomis bulvėmis.

Nuostabiai pavykstantis bulvių apkepas su vištiena, morkomis pievagrybiais ir sūriu. Visai nedaug ingredientų, o jie dar ir visiškai paprasti, randami daugelio žmonių virtuvėje. Pamaitinsite visą savo šeimą, visi liks sotūs ir laimingi. :)

Norėdami panaudoti maisto likučius, virėjai dažnai gamina apkepus. Paruošiami jie gan lengvai: tereikia susmulkinti ingredientus, sudėti į formą ir užpilti padažu. Puikus tokio patiekalo pavyzdys - skanus apkepas su vištiena ir pievagrybiais.