Kininis kopūstas, dar žinomas kaip pak choi, yra lapinis kopūstas, kilęs iš Kinijos. Ši skani ir universali daržovė yra ne tik skanus priedas prie daugelio patiekalų, bet ir tikras maistingų medžiagų lobynas.
Kininio kopūsto nauda sveikatai
Jame gausu vitaminų, mineralų ir antioksidantų, teigiamai veikiančių organizmo sveikatą. Kininis kopūstas yra puikus vitamino A, vitamino C, vitamino K, folio rūgšties, kalio ir kalcio šaltinis.
Dėl savo turtingos maistinės sudėties, kininis kopūstas teikia daugybę naudos sveikatai. Jame gausu vitaminų A ir C, kurie yra stiprūs antioksidantai, stiprinantys imuninę sistemą ir padedantys kovoti su infekcijomis bei uždegimais. Vitaminas K yra būtinas normaliam kraujo krešėjimui ir kaulų sveikatai. Folio rūgštis, ypač svarbi nėščioms moterims, padeda užkirsti kelią nervų vamzdelio defektams vaisiui ir palaiko sveiką ląstelių augimą. Kalis padeda reguliuoti kraujospūdį ir palaikyti sveiką širdies veiklą. Kalcis, žinoma, yra būtinas kaulų ir dantų stiprumui.
Be to, kininiame kopūste esantys antioksidantai, tokie kaip karotenoidai ir flavonoidai, padeda apsaugoti ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, mažindami lėtinių ligų riziką. Dėl savo didelio skaidulų kiekio, kininis kopūstas gerina virškinimą, skatina reguliarų žarnyno darbą ir padeda išvengti vidurių užkietėjimo.
Kiniško kopūsto panaudojimas kulinarijoje
Kininis kopūstas yra nepaprastai universali daržovė, tinkanti daugeliui patiekalų. Jo švelnūs lapai gali būti naudojami tiek žali, tiek termiškai apdoroti. Žalius kininius kopūstus galima dėti į salotas, pridėti prie sumuštinių ar valgyti kaip atskirą užkandį su padažu, pavyzdžiui, sezamų aliejaus ir ryžių acto pagrindu.
Kininius kopūstus taip pat galima apdoroti termiškai: virti garuose, išsaugant jų traškumą ir maistingąsias medžiagas, kepti wok keptuvėje su kitomis daržovėmis ir mėsa, troškinti sriubose ar karštuose patiekaluose, arba kepti ant grotelių, suteikiant jiems lengvą dūmų aromatą. Jie puikiai dera su įvairiomis mėsomis, tokiomis kaip kiauliena, jautiena ar vištiena, žuvimis (ypač baltomis žuvimis), grybais, įvairiomis pupelėmis, ir daržovėmis, pavyzdžiui, morkomis, brokoliais ar svogūnais. Kininio kopūsto stiebai taip pat yra valgomi ir gali būti naudojami panašiai kaip ir lapai.
Kininiai kopūstai yra puikus ingredientas įvairiems patiekalams:
- Kinininių kopūstų užkandis su konservuotomis pupelėmis. Aštrus ir pikantiškas užkandis, tinkantis kaip garnyras. Šį užkandį galima paruošti greitai ir paprastai, smulkiai supjaustant kininius kopūstus ir sumaišant juos su konservuotomis pupelėmis (pavyzdžiui, juodosiomis ar raudonosiomis pupelėmis), smulkintu svogūnu, aštriu čili pipiru (arba čili dribsniais), šlakeliu citrinos sulčių ir alyvuogių aliejumi.
- Kepti kininiai kopūstai su česnakų ir imbiero padažu. Greitas ir skanus patiekalas, puikiai tinkantis prie ryžių ar makaronų. Galima pridėti ir kitų daržovių, tokių kaip morkos ar brokoliai. Padažui galima naudoti sojų padažą, medų ir sezamo aliejų, siekiant sustiprinti skonį ir suteikti patiekalui blizgesio.
- Kininiai kopūstai su vištiena ir žemės riešutų padažu. Klasikinis azijietiškas patiekalas. Padažą galima pagaminti iš žemės riešutų sviesto, sojų padažo, medaus ir ryžių acto. Prieš patiekdami, pabarstykite smulkintų žemės riešutų, kad sustiprintumėte žemės riešutų skonį ir tekstūrą.
- Kinininių kopūstų sriuba. Šilta ir soti sriuba, puikiai tinka šaltam orui. Galima pridėti vištienos sultinio, mėsos ar tofu, taip pat kitų daržovių, tokių kaip morkos, svogūnai ar grybai.
- Kinininių kopūstų salotos su sezamų padažu. Lengvas ir gaivus užkandis. Salotas galima papildyti kitais lapais, sezamo sėklomis ir riešutais, pavyzdžiui, graikiniais arba anakardžiais.
- Kinininių kopūstų ir krevetės stir-fry. Greitas ir skanus patiekalas, puikiai tinkantis vakarienei. Šiam patiekalui tinka naudoti įvairius prieskonius, tokius kaip imbieras, česnakas ir čili.
- Kinininių kopūstų blynai. Originalus būdas paruošti kininius kopūstus, juos sumaišius su tešla ir apkepus. Blynams paruošti galima naudoti paprastą kvietinių miltų tešlą, į kurią įmaišyti susmulkintų kininių kopūstų, kiaušinio ir prieskonių.
Kimči - korėjietiškas kiniško kopūsto patiekalas
Kimči - tai tradicinis korėjietiškas fermentuotas kopūstų patiekalas, laikomas Korėjos virtuvės simboliu. Jo paruošimo būdas apima įvairių rūšių kopūstų (dažniausiai napa kopūstų) marinavimą su aštriais prieskoniais, tokiais kaip raudonieji čili pipirai, česnakas, imbieras, svogūnai ir fermentuota jūros druska. Fermentacijos procesas suteikia kimči unikalų, rūgštų skonį ir traškią tekstūrą, tuo pačiu praturtindamas jį naudingomis probiotinėmis bakterijomis.
Kimči receptas gali skirtis priklausomai nuo regiono ir šeimos tradicijų, todėl egzistuoja daugybė kimči variantų, kurie gaminami iš įvairių daržovių, tokių kaip ridikai, agurkai ar net vaisiai.
Kimči gaminimo eiga
- Pirmiausiai stambiai supjaustykite kopūstą. Į didelį indą pilame vandens ir jį pasūdome, ten pat sudedame supjaustytą kopūstą ir paliekame jį mirkti per naktį.
- Ryte kopūstus perplauname vandeniu - jie turi būti nepraradę savo traškumo, tačiau gerokai suminkštėję.
- Į atskirą indą sudėkite griežinėliais supjaustytą morką, susmulkintą svogūną. Česnaką, ir imbierą sutrinkite iki vientisos masės. Visas sudėtines dalis iš abiejų indų sumaišykite su aitriosios paprikos dribsniais ir pabarstykite smulkiai kapotais česnakų laiškais. Gautą masę sumaišykite su kopūstais - norint pasiekti geriausią rezultatą, kopūstus patariama įtrinti ranka.
- Viską sudėkite į pasirinktus sandarius indus (tinka ir stiklainiai), suslėkite ir pastatykite į tamsią, vėsią vietą.
- Nors kimčius galima valgyti ir šviežius, sodresnis jų skonis atsiskleis po 3-7 dienų. Tiesa, patariama po indais su kimčiais pastatyti padėklą, nes fermentuojantis skystis gali tekėti pro viršų. Neišsigąskite kvapo - jis gali pasirodyti specifinis.
- Po 3-7 dienų stiklainius galite perkelti į šaldytuvą. Ten jie toliau iš lėto fermentuosis, tačiau jau galėsite ragauti ir derinti prie pasirinktų patiekalų kaip garnyrą.
Pastabos:
- Šia technika paruošti kopūstai - labai universalūs, jie gali būti valgomi ir vieni, naudojami kaip garnyras prie pačių įvairiausių mėsos ar žuvies patiekalų. Juos populiaru dėti į ryžių dubenėlius ar azijietiškų makaronų patiekalus, sriubas.
- Kimčiai išsiskiria aitriu skoniu, todėl patiks tiems, kurie mėgsta valgyti aštriau. Ir nors paprastai šis patiekalas yra gaminamas iš Pekino kopūstų, kimčių gamybai puikiai tinka ir lietuviški kopūstai.
- Pasak IKI maisto ekspertės, kimčiai tradiciškai gaminami iš kopūstų, morkų, svogūnų ar ridikėlių, kurie sumaišomi su iš česnako, imbiero, čili pipirų ir iš žuvies padažo pagamintu pagardu. Juo daržovės užpilamos ir paliekamos fermentuotis. Tinkamai paruošti kimčiai gali būti valgomi visus metus.
- Kimčiai yra ne tik skanūs, bet ir suteikia didelės naudos sveikatai. Taip paruoštuose kopūstuose gausu cholino, kuris yra natūralus junginys, gyvybiškai svarbus ląstelėms, raumenims, nervų sistemai, atminčiai ir net nuotaikai palaikyti. Kimčiuose taip pat daug vitamino K, kuris padeda kraujo krešėjimui ir stiprina kaulus.
Kininis kopūstas yra maistinga ir skani daržovė, turinti daugybę naudos sveikatai.
Kiti kiniško kopūsto receptai
Štai keletas kitų receptų su kinišku kopūstu:
- Salotos su krabų lazdelėmis ir kinišku kopūstu: Supjaustykite daržoves juostelėmis, o krabų lazdeles stambiais kubeliais. Sumaišykite su majonezu ir prieskoniais.
- Salotos su tunu ir kinišku kopūstu: Svogūną supjaustyti smulkiai. Tuną sumaišyti su svogūnais. Kininį kopūstą susmulkinti. Agurką perpjauti išilgai, po to kiekvieną dalį perpjauti per pusę ir supjaustyti skiltelėmis. Visus ingredientus sumaišyti ir užpilti grietine, majonezu arba aliejumi.
- Salotos su krevetėmis ir kalmarais: Kalmarai apie 8 minutes paverdami pasūdytame verdančiame vandenyje, nusunkiami ir supjaustomi plonomis juostelėmis. Sumaišykite su smulkintu kinišku kopūstu ir raudonąja paprika. Pagardinkite majonezu ir druska.
- Salotos su kukurūzais ir pupelėmis: Kininį kopūstą susmulkinti. Pomidorus supjaustyti kubeliais. Sumaišyti viską su kukurūzais ir pupelėmis. Pagardinkite majonezu ir kečupu.
- Salotos su silke ir greipfrutais: Silkę, sūrį ir obuolį supjaustyti kubeliais. Salierą - griežinėliais, kininį kopūstą - šiaudeliais. Sumaišykite su garstyčiomis, kiaušinio tryniu ir grietine.
- Salotos su vištiena ir skrebučiais: Vištieną išvirti pasūdytame vandenyje, ataušinti ir supjaustyti. Duoną supjaustyti kubeliais ir paskrudinti sausoje keptuvėje. Sumaišykite su smulkintu kinišku kopūstu, paprika ir kiaušiniais. Pagardinkite majonezu, krapais, juodaisiais pipirais ir druska.
- Salotos su midijomis ir žirneliais: Svogūnus supjaustyti pusžiedžiais ir sumaišyti su žirneliais. Kiaušinius, kininį kopūstą susmulkinti ir sudėti į žirnelius. Pagardinkite majonezu, juodaisiais pipirais ir druska.
- Salotos su agurkais ir alyvuogėmis: Viską supjaustyti, pusę citrinos pjaustyti be žievelės, o iš kitos pusės išspausti sultis į salotas, alyvuoges irgi supjaustyti griežinėliais ir sudėti prieskonius ir užpilti alyvuogių aliejumi.
- Salotos su agurkais ir morkomis: Kopūstą ir svogūną supjaustyti juostelėmis. Sumaišykite su agurkais ir morkomis. Pagardinkite alyvuogių aliejumi, obuolių actu, cukrumi, juodaisiais pipirais ir druska.
- Tortilijos su kiaulienos kumpiu ir kinišku kopūstu: Ant pusės tortilijos blynų užtepti lydyto sūrio. Tuomet dėti kopūstų lapus bei kumpio griežinėlius ir suvynioti. Suvyniotas tortilijas padėti 20 min.
- Salotos su ridikėliais ir daigintais grūdais: Kopūstą suplėšome arba supjaustome peiliu. Susmulkiname ridikėlius ir krapus. Viską sumaišome. Pagardinkite alyvuogių aliejumi, krapais, juodaisiais pipirais ir druska.
- Salotos su silkių filė ir burokėliais: Buroką sutarkuoti. Žalumynus susmulkinti. Atskirti nuo kininio kopūsto kelis lapus. Silkę supjaustyti gražiais mažais gabaliukais. Ryžius sumaišyti su burokais, žalumynais ir majonezu.
- Salotos su lašiša: Šakute nuo kauliuko (ašakos) atskiriu lašišą, susmulkinu. Kiaušinius išverdu ir dalinu į kelias dalis. Salotą smulkiai supjaustau. Viską sumaišau su majonezu, gardinu krapais.
- Salotos su avokadais ir krevetėmis: Lašišą supjaustyti. Avokadą nulupti ir supjaustyti kubeliais. Papriką taip pat supjaustyti. Pasmulkinti kininį kopūstą. Krevetes su supjaustytais produktais sudėti į salotinę, palaistyti citrinos sultimis. Pagardinkite majonezu ir raudonaisiais ikrais.
- Salotos su žiediniais kopūstais ir anakardžiais: Žiedinį kopūstą apverdame 2 minutes sūdytame vandenyje ir supjaustome smulkiais žiedynėliais. Sumaišykite su smulkintu kinišku kopūstu, morkomis, svogūnais, ridikėliais ir anakardžių riešutais. Pagardinkite česnakais.