TV žiūrovai jau nekantrauja išvysti naują LRT TELEVIZIJOS laidą "Giminės receptai", kurios vedėja - žavingoji Beata Nicholson. Laidoje bus pristatoma nauja rubrika „Pageidavimų koncertas virtuvėje“, kurioje - žiūrovų pageidaujami receptai.
"Sriuba yra pagarbos daržui maistas. Į ją galime sudėti tai, kas galbūt nėra pirmo gražumo, bet būtinai yra pirmo skanumo", - sako B. Nicholson.
"Pageidavimų koncertas virtuvėje"
Šį sykį sriubą ji pritaikė pagal žiūrovo Vytauto iš Vilniaus rajono poreikius - panaudojo tai, kas šį rudenį gausiai užderėjo ne tik jo, bet ir kitų soduose bei daržuose - pomidorus ir cukinijas.
Beata primena: "Jau ne kartą esu virusi sriubą televizijos eteryje ir paprastai ji prasideda nuo tos rimtos trijulės: svogūnai, salierai, morkos". Ją valgyti B.
Maisto likimas kulinarinėse laidose
Daugumai TV žiūrovų, ko gero, rūpi klausimas - kur gi dedamas maistas, kurio tiek daug pagaminama kulinarinėse laidose? TV laidos „Beatos virtuvė“ prodiuserė juokiasi, kad žiūrovas nemato, koks laidos užkulisiuose „giminių balius“ vyksta.
Laidos prodiuserė V.Janulytė šį rudenį TV laidoje „Beatos virtuvė“ debiutavo ir kitoje kameros pusėje - kartu su Beata Nicholson ji kepė savo legendinį obuolių ir varškės pyragą, sulaukusį didžiulio žiūrovų susidomėjimo.
„Įsivaizduokite, gamini septynis patiekalus per dieną ir juos visus filmuoji, sunkiai dirbi, bet ir suvalgai po to. Tada sunkiai jautiesi... Galiausiai visi sakom: „Oi daug suvalgiau, rytoj bus iškrovos diena“, bet kitą dieną vėl gamini septynis patiekalus ir vėl tuos septynis patiekalus suvalgai. Tai ką, jums neprimena gero giminių baliaus, kai jau nebegali, bet tau sako - na žiūrėk, dar antras karštas čia tau, o tada dar deserčiukas, bet ne vienas, o du“, - tinklalaidėje „Kamantinėjimai“ pasakojo Vilma.
"Pikta vadybininkė" ir sodininkystės įkvėpimas
Tinklalaidės „Kamantinėjimai“ vedėjo A.Kamantausko paklausta, kokius darbus ji dirba su B.Nicholson, prodiuserė juokavo, kad darbe jai tenka pabūti „pikta vadybininke“.
„Prodiuserio darbas toks, kad kartais būtina planuojant darbus pasakyti, jog kažkas negerai, netelpa į kalendorių, sąmatą ir panašiai“, - šypsojosi ji.
Laidą ne tik apie kulinariją, bet ir apie sodininkystę „Čia mano sodas“ prodiusuojanti V.Janulytė sakė, jog kuriant tokio tipo laidas kyla natūralus noras kuo daugiau padaryti, kad žmonės nesipyktų dėl asmeninio skonio.
„O kam piktintis dėl kokių nors natūralių pievų ar dar kažko? Leiskime soduose kiekvienam būti tokiu, kokiu jis nori, neaiškinkime, ką daryti kaimynui ir neleiskime kitiems aiškinti, kokį sodą mums susikurti. Čia juk mūsų erdvė. Svarbiausia, kad ji mums patiems patiktų“, - pasakojo V.Janulytė.
Pozityvumo taisyklės iš prodiuserės lūpų
Pozityvumu spinduliuojanti pašnekovė pasidalijo ir savo pozityvaus gyvenimo taisyklėmis, kurių ir pati laikosi.
„Pirmiausia yra svarbu laikytis 3 x 8 val. režimo: 8 valandas skirti miegui, 8 valandas darbui ir 8 valandas - sau bei šeimai. Žinau, žodis „režimas“ labai reklamiškai neskamba, bet pabandykite laikytis jo - tai tikrai nėra taip paprasta, bet rezultatai nerealūs.
Antra - reikia nepamiršti judėti. Žmonės, kurie bent kažkiek juda, yra tūkstantį kartų laimingesni nei tie, kurie atsisėda ryte į automobilį, nuvažiuoja į biurą, vėliau grįžta namo ir įsitaisę ant sofos žiūri filmus.
Ir trečia taisyklė - atsisakyti aukos sindromo. Būna, kad viskas taip užsiveda, jog pradedi gailėtis savęs: aš taip sunkiai dirbu, man viskuo vienai čia reikia rūpintis ir t.t. Tada pagalvoji, o gal aš nemoku deleguoti darbų, gal mano lūkesčiai per dideli? Reikia kuo greičiau išlipti iš aukos vaidmens ir, žiūrėk, gyvenimas jau visai neblogas atrodo“, - dalijosi mintimis TV laidų prodiuserė.
Pasak jos, žmonės dažnai nesąmoningai ištempia savo darbo dieną vien dėl to, kad darbo metu jie bando pasilinksminti: darbo valandomis nueina pietų su seniai matytu pažįstamu, paskaito naujienas portaluose, susirašinėjimų programėles, panaršo socialiniuose tinkluose.
V.Janulytė taip pat pasakojo, kaip jai pavyksta taip susidėlioti savo dienotvarkę, kad jos darbo diena paprastai baigiasi jau 15 valandą. „Ir tada pasirodo, kad vietoje aštuonių valandų lieka vos keturios ar penkios darbo valandos. Tuo metu aš žinau, kad mano darbingas laikas yra tiktai ryte, o nuo trečios ar ketvirtos valandos dienos aš jau galvoju apie visai kitus dalykus, todėl aš nusprendžiau pradėti dirbti tada, kai aš galiu pasiekti geriausių rezultatų - tai yra anksti ryte ir dirbti be pasilinksminimo. Turiu grafiką, susirašau, kiek kiekvienam darbui skiriu laiko, ir dirbu“, - pasakojo ji.
Visą režisieriaus ir renginių organizavimo agentūros „Rekūrai“ vadovo A. Kamantausko pokalbį su V. Norisi, kad Kalėdų laukimas būtų ramesnis, atidesnis. Iš anksto nusiteikiu, kad jau šiemet tai švenčių lauksiu kitaip nei praėjusiais metais ir nepasiduosiu šitam šurmuliui.
Kūrybiškos Kalėdos: dovanos ir dekoracijos
Žinau, kad tokį prieššventinį jaudulį ir net šiokį tokį įsitempimą ne aš viena išgyvenu. Ir mano draugės, vienos džiaugiasi dovanas suskaičiavę ir parūpinę jau spalio mėnesį, kitos teisinasi, kad jau niekaip negali visų giminių neapdovanoti, nes jau tokios gilios šeimos tradicijos, o be to ir labai malonios ir kaip jas nutrauksi. Tad mano pasiūlymas - imti ir pradėti. Nuo šių švenčių ir nuo savęs.
Tikrai nereikia net aiškinti, kad pačių pagamintų dovanų vertė ir misija visai kitokia. Jos neša žinią, dovanotojo dėmesį ir geriausias emocijas, kurias patys joms ir suteikiate gaminimo metu. Kalėdinių dovanų laidai ruošėmės ypatingai.
Išpuošėmė namus ir apie tai galėčiau paruošti atskirą įrašą. Tai įtraukiantis kūrybinis procesas ir teikiantis pasigėrėjimą begalinį. Į laidą mielai sutiko užsukti ir Laura, kuri parodys kaip supakuoti dovanas naudojant paprastus namuose ar lauke randamus dalykus: sviestinį popierių, konkorėžius, eglišakius. Lauros rankose visos supakuotos dovanos tiesiog uždainuodavo. Tas paprastumas stveria už širdies.
Būtinai pažiūrėkite ir jus įkvėps, idėjų pametės. Pamatysite, kad visai nebūtina išlaidauti blizgiems popieriams ar pirkti gana brangius šiuo metu dovanų maišelius. Na ir žinoma, laidos kulminacija ir didelis įvykis buvo meduolinio namelio kepimas.
Prisipažinsiu, baimės buvo, bet svarbiausia pradėti. Tai dariau pirmą kartą savo gyvenimą, pamokyta Lisos, kuri yra tikra suomė ir pelnytai didžiuojasi namelių statymo išmanymu. Kelios sienos nuvirto, bet iš anntro karto tvirčiau parastytos lipte prilipo.
Vat Bronė idėjos paveikta, irgi tokį jau kepė ir sakė viskas ėjosi kaip patikimoje statybų aikštelėje. O jau vaikams džiaugsmo buvo tą namą puošti. Kviečiu šį sekmadienį, 10 val būti kartu, laidą žiūrėti ir paskutinius taškus Kalėdinių dovanų pasiruošime sudėti.
Man tikrai patinka Kalėdos. Juk tereikia pusvalandžiui užsidaryti virtuvėje, kad sukurtumėte dovanų džiaugsmą. Jausmas juk tikrai būna kitoks nei laukiant Žolinės ar Naujųjų metų, su niekuo nesulyginimas ir ypatingas. Tegul būna jos pačios geriausios. Dabar aš kiekvieną vakarą deginu žvakes visokiausias ir džiaugiuosi gražiomis žvakidėmis.
Sujungiu visas girliandas, o savaitgalį ir židinį užkuriam. Taip paskendus sofoje galiu visus vakarus leisti. O kalėdinių dainų klausausi vis dažniau, mano Izabelė turi tokį rinkinį, tas melodijas leidžia kuo garsiausiai, norėjau leisti jau spalį, bet liepiau laukti gruodžio.
Man šios Kalėdos bus ne mažiau ypatingos nei prieš tai visos buvusios. Vienas ir pagrindinis reikalavimas yra ramus nusiteikimas. Dievas neslypi detalėse, nėra svarbu pasinerti į tobulą dovanų supakavimą ir pasiruošimus, Dievas slypi aplinkui ir visur. Ramybė ir geras jausmas svarbiausia. Kaip tai padaryti? - Grybauti gerus dalykus.
Kaip eitumėt į mišką baravykų. Štai kokia graži kepurė, kokia maloni mergina, koks paslaugus pardavėjas, kokie gražūs apelsinai. Grybaukite gerą jausmą, rinkite jo visą pintinę. Tai aišku, kad kamščiai ir grūstys, ir nežinau, ką pirkti, ir visur manęs reikia, ir viską reikia padaryti.
- Last Christmas I gave you my heart - Na kaip be šito hito??? Atsimenu, puošiam Kūčių eglę, o per MTV (mano tėtis vienas pirmųjų satelitą ant namo užsikėlė) plyšauja daina, kuri stabiliai skamba per mano Kalėdas daugiau nei dvidešimt metų.
- Ką kalba gyvuliai? Man visada patikdavo visi burtai ir užminimai. Kūčių vakaras su šeima yra šventas.
- Tarp Kalėdų ir Naujųjų visada užsibrėžiu planus, siekius ir norus kitiems metams. Kai būdavom Kėdainiuose, mes su sese išbėgdavom į lauką juokais paklausyti, iš kurios pusės šunys loja.
- Mandarinai ir karštas vynas. Tai yra slaptas mūsų kursiokų kalėdinių vakarėlių kodas. Prasidėjo pirmame kurse, tęsiasi iki šiol.
- Sausainiai Kalėdų seneliui. Aš atsimenu, kai buvau gavusi mikserį, kur pingvino kojos plakė grietinėlę. Su vaikais pastaruosius metus, kiek jie jau suvokia, padedam seneliui sausainių ir pieno.
- Viena diena prie teliko (gali būti dvi). Aš jau dabar laukiu - antrą Kalėdų dieną būsiu su pižama namuose ant sofos. Visus metus laukiu šitos prabangos. P. S. Paskutinis ir ne paskutinis - aš privalau vaišinti, čia nerašyta tiesa. Jei to negausiu, tai Kalėdos truputį ne tokios.
Laidos „Kulinarinis detektyvas“ dalyvis, pardavimų projektų vadovas Benas Šemeta suktis virtuvėje kiekvieną dieną laiko neturi, tačiau kartais, pagautas įkvėpimo ir stipriai panorėjęs kokio nors patiekalo, kaip pats sako, čiumpa puodus. Benas pasakojo ne tik apie mėgstamiausius produktus, jo simpatijas pelniusius restoranus, bet ir šeimos Velykų tradicijas. Juk ši didžiausia pavasario šventė jau čia pat!
Kokių produktų kasdien privalo būti tavo šaldytuve?Varškės, graikiško arba islandiško jogurto ir kiaušinių - tai viskas, ko reikia kasdien po sporto. Specialiai produktus perku tik tada, kai gaminu kažkokį patiekalą ir stengiuosi viską sunaudoti per vieną kartą. Kitas svarbus produktas mano šaldytuve yra salsa padažas.
Labai mėgstu plovą ir visus panašius patiekalus. Indiškas birijanis su daug spalvų pridedančiomis išraiškingomis daržovėmis ir jogurtiniu padažu yra kažkas tokio, apie ką svajoju jau kelias savaites. Taip pat viskas turi būti pagardinta aštriais prieskoniais ar aitriaisiais pipirais.O ar yra tokių produktų ar patiekalų, kurių nemėgsti ir nevalgai?
Tikrai retai valgau žuvį, kuri turi daug kaulų, todėl galbūt galėčiau sakyti, kad kartais nemėgstu valgyti žuvies ne dėl jos skonio, bet dėl pačio kruopštaus valgymo proceso. Na, ir aišku vaikystės darželio firminis patiekalas - pieniška daržovių sriuba su pieno plutele. Manau, kad daugeliui mano kartos jaunuolių šis delikatesas įstrigo giliai į atmintį (juokiasi).
Kokie restoranai yra pelnę tavo simpatijas? Galbūt yra vietų, į kurias eini dėl konkretaus patiekalo?Restoranus renkuosi pagal jų pobūdį ir tikrai turiu mėgstamus patiekalus skirtingose vietose. Tuno „steikas“ ir mano mėgstamiausias desertas tiramisas - tik „Saint Germain“ restorane.
Tiramiso apatinė šaldyta dalis yra nuostabus dalykas, kurio laukiu net jei ir esu jau visai pilnutėlis. Meksikietiška virtuvė - „Sofa De Pancho“. Tiek pagrindinis jų restoranas, tiek dienos pietus tiekiantis restoranėlis „Quadrum“ verslo centre yra puikus pasirinkimas bet kada.
Labai rekomenduoju jų kepamą duoną su kukurūzais. Glotniai drėgna ir labai skani, būtent tai, ko reikia ragaujant meksikietišką sriubą.Tikrai didelės liaupsės keliauja į pajūrį. Palangoje įsikūręs restoranėlis „A-petit“ yra praėjusią vasarą atrastas lobis.
Pradedant nuo midijų su šafrano padažu ir baigiant gardžiaisiais burgeriais. Na, ir tikrai nepraleisiu progos parekomenduoti mano gimtajame mieste atsidariusio naujojo gastropubo „Aš būsiu čia“. Šioje vietoje susilieja labai skanus maistas ir nuostabi muzika. Būtinai apsilankykite važiuodami pro Ukmergę!
Šeimos Velykos: tradicijos ir receptai
Velykos jau ant nosies! Kaip jas švenčiate savo šeimoje?Švenčiame labai tradiciškai. Kiek įmanoma daugiau giminių susirenka pas vieną močiutę, kur galime paskanauti mamos, tetų, močiutės gardžių patiekalų.
Daužome margučius, valgome mamos keptą netikrą zuikį ir stirnos kulšį, kuri gal jau šiek tiek pabodusi, bet visada asocijuojasi su šv. Velykomis. Kadangi esame muzikali giminė, neapsieiname be šv. Velykų giesmės „Aleliuja“. Reikėtų jums paklausyti ir pamatyti tą vaizdą, kai visi už stalo atsistoja ir pradeda kiek su ironija ją giedoti. Būna tikrai linksma!
Ar pats prisidedi prie šventinio stalo ruošos? Gal esi atsakingas už dailius margučius ar turi kokį nors savo firminį patiekalą?Pats margučių nedažau, perleidžiu šiuos darbus savo sesei Kotrynai, kuri kartu su močiute maišo tradicinį svogūnų lukštų metodą su įvairiomis žolelėmis.
Prie šventinio stalo dažniausiai prisidedu tik pagalbiniais darbais, nes mano mėgstami patiekalai nelabai atitinka mūsų šventinį asortimentą, todėl kaip visada pasitikiu mamos ir kitų giminaičių sugebėjimais.Su VMGonline.lt skaitytojais Benas sutiko pasidalinti mėgstamo deserto variacija, kurią galima paruošti ir Velykoms.
Beno panakotos receptas
„Reikės graikiško jogurto, pieno, vanilinio cukraus, želatinos ir šviežių arba trintų uogų, mėtos lapelių. Pirmiausia sumaišykite graikišką jogurtą su pienu, vaniliniu cukrumi ir želatina. Supilkite šią masę į indą, iš kurio planuojate valgyti (geriausiai permatomą, bus estetiškai gražesnis vaizdas, o tai, bent jau man, pagardina kiekvieną patiekalą). Kai masė sustings, padenkite viršutinį sluoksnį šviežiomis ar trintomis uogomis pagal skonį. Na ir pabaigai pridėkite spalvų kontrasto su mėtos lapeliu. Skanaus deserto ir gražių šv. Velykų!“
Svečiuose pas Beną Alfas paruošė varškės apkepą su obuoliais ir bruknėmis. Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „maisto gaminimas“.
„Šie metai iš visų sezonų pasiims, kaip toj pasakoj, po šaukštą kas buvo geriausio. Tikrai bus receptų, taip pat bus pirmų kartų ir tikrų ekspertų ir net beveik žurnalistinių tyrimų. Pavyzdžiui, ant kokio „griliaus“ ar šašlykinės geriausia kepti mėsą arba kaip namie pažaisti greito maisto restoraną, arba kaip giminių pobūvy sužibėti lyg tikrai kulinarijos žvaigždei, arba kaip pirmą kartą paraugti kopūstus ar greitai išvirti labai gardžios uogienės. Aš pati noriu mokytis ir sužinoti daugiau, taigi atsakymų į rūpimus klausimus ieškosiu kartu su tais, kurie gali ir mane, ir TV3 žiūrovus praturtinti savo patirtimi, naudingais patarimais.
Kad suprastume, ko labiausiai norisi paragauti žiūrovams, pateiksime keletą įdomių faktų:
- kiaulieną tautiečiai valgo kasdien, šviežios mėsos skyriuje vienas populiariausių pirkėjų pasirinkimų yra kiauliena. Pirkėjams per metus jos suvalgant daugiau nei 9,5 tūkst.
- Tikriausiai nėra namų, kuriuose po Velykų šaldytuve nebūtų užsilikusių virtų kiaušinių.
- Dubajaus šokolado fenomenui neblėstant, prekybos tinklo „Iki“ konditeriai asortimentą papildė nauju gardėsiu - Dubajaus stiliaus kruasanais.
- Bulvės - mylimiausia lietuvių daržovė, kurią kiekvienas moka paruošti bent keliais skirtingais būdais. Tačiau ar jau išbandėte internetą užkariavusį metodą bulves sutraiškyti?
Aš tikiu, kad geras jausmas žmones pasiekia įvairiais būdais. Filmuoju laidas su turbo komanda. Mes visi daug ir negailėdami jėgų dirbam, bet ir daug juokiamės, ir kraunam geras emocijas į vieną krūvą. Manau, žiūrovas tai jaučia. Ir be to, kas gi nenorėtų šeštadienį pradėti sau tingiai su kavos puodeliu žiūrėdamas kulinarinę laidą? Bent jau man tai yra pats geriausias šeštadienio ryto užsiėmimas!