Linų sėmenų aliejus ypatingai vertinamas dėl didelio kiekio Omega 3 riebiosios rūgšties. Jei kalbėtume konkrečiau, tai linų sėmenų aliejuje randama alfa-linoleno rūgšties (ALA), kuri tik nedideliais kiekiais paverčiama aktyviomis omega-3 formomis, tokiomis kaip EPA ir DHR.
Linų sėmenų aliejaus kartumo priežastys
Net šviežias linų sėmenų aliejus turi kartumo, o kuo ilgiau stovės, tuo bus kartesnis. Šviežio aliejaus kartumą lemia linų sėklų veislė, oro sąlygos kokiomis augo linai, dirvožemio savybės, priemaišų kiekis (pvz.: kartumą gali duoti tarp linų įsimaišę rugiagėlių sėklos). Dėl to, skiriasi ne tik skirtingų gamintojų aliejaus skonis, bet ir skirtingų metų derliaus aliejus gali skirtis. Spaudimo būdas taip pat turi įtakos aliejaus skoniui. Panašiai kaip vynas.
Ar kartus aliejus - senas aliejus?
Nebūtinai. Šiek tiek karstelėjęs gali būti ir šviežias aliejus. Tačiau, jeigu kartumas yra labai nemalonus, tokio aliejaus nerekomenduojame vartoti. Gali būti, kad jame jau padidėjęs rūgštingumas ir peroksidų kiekis. Kitaip tariant, jis tiesiog senas. O apie tai pirmiausia Jus informuos skonio ir uoslės receptoriai.
Kaip atpažinti seną aliejų?
Pirmiausia žiūrėkite į vartojimo terminą nurodytą etiketėje ir laikymo sąlygas. Kiekvienas gamintojas nurodo laikymo ir vartojimo informaciją atsižvelgdamas į savo gamybos ypatumus. Mes savo aliejui suteikiame mėnesio terminą, laikant šaltai. Tačiau norėdami gauti didžiausią naudą - pasistenkite suvartoti linų aliejų per 2 savaites nuo pagaminimo.
Laikymo sąlygos
Ypatingai greitai linų aliejus apkarsta laikant kambario temperatūroje ir šviesioje vietoje. Prašome, linų aliejų laikyti kuo vėsiau, pvz.: šaldytuve. Jeigu manote, kad nespėsite suvartoti aliejaus per trumpą laiką galite dalį jo nupilti į atskirą indą ir įdėti į šaldymo kamerą. Linų aliejų galima laikyti iki -15 laipsnių temperatūroje. Šaltyje sulėtėja natūraliai aliejuje vykstantys gyvybiniai procesai ir aliejų galima išlaikyti ilgiau. Tačiau, išėmus iš šaldiklio, reiktų suvartoti kuo greičiau, nes aliejus vistiek greitai apkars.
Ką daryti su apkartusiu aliejumi?
Jeigu aliejus yra senas - jame padidėjęs rūgštingumas ir peroksidų kiekis. Tokio aliejaus skonis ir kvapas jau tikrai nebus malonūs. Jo tikriausiai net ir nenorėsite vartoti. Ir nerekomenduojame. Suvalgę tokio aliejaus galbūt ryškių apsinuodijimo požymių ir nepajusite, nes suvartojamas aliejaus kiekis valgymo metu būna labai mažas. Tačiau, jeigu radote spintelės kampe užmiršto linų aliejaus su jau pasibaigusiu galiojimu - nenaudokite jo maistui. Puikiai tiks medienos impregnavimui ar kitiems ne maistiniams reikalams.
Kaip vartoti linų sėmenų aliejų?
- Galima naudoti užpilams, vartoti su kefyru.
- Tinka su košėmis, kopūstų salotomis, rūgštaus pieno produktais, kepiniais.
- Linų sėmenų aliejumi praturtinkite salotas, grūdinius, silkės ar raugintų kopūstų patiekalus.
Svarbu
Kaitinti negalima - aukštesnėje nei 40 laipsnių temperatūroje naudingosios medžiagos žūsta.
Linų sėmenų aliejaus nauda
- Linų sėmenų aliejus gali būti veiksmingas gydant vidurių užkietėjimą ir viduriavimą.
- Linų sėmenų aliejaus vartojimas gali būti naudingas širdies sveikatai.
- Linų sėmenų aliejus gali padėti sumažinti uždegimą.
Tačiau linų sėmenų aliejaus poveikio virškinimui tyrinėjimai šiuo metu apsiriboja tyrimais su gyvūnais ir su specifinėmis ligomis sergančiais žmonėmis. Keletas tyrimų parodė, kad linų sėmenų aliejus sumažino krūties vėžio ląstelių augimą. Viename nedideliame tyrime, 13 moterų 12 savaičių vartojo linų sėmenų aliejų į vidų. Tyrimo pabaigoje buvo užfiksuota, jog oda tapo glotnesnė ir labiau sudrėkinta, o jos jautrumas įvairiems išorės dirgikliams sumažėjo.