pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Raudonojo Medaus Krūmo Arbatos Nauda: Natūralus Gėrimas Visai Šeimai

Medaus krūmo arbata atkeliauja tiesiai iš Pietų Afrikos, vienintelio pasaulyje regiono, kuriame auga ši arbata. Ši arbata tinka visai šeimai, neturi tonizuojančių savybių, taip pat yra visiškai natūrali - be kvapiųjų/ aromatizuojančių medžiagų. Birios arbatžolės: draugiškas gamtai pasirinkimas. Kad ir kur jas panaudoję išmesite, jos savaime suirs ir taip patręš žemę.

Arbatos Istorija ir Paplitimas

Nuo seno įvairias tautas ir civilizacijas jungė didieji prekybiniai keliai - šilko, cinamono ar kiti, turėję didelės įtakos žmonijos raidai, tautų kultūriniams ryšiams. VII m. e. a. Arbatos tėvynė - Kinija. Apie stimuliuojantį gėrimą, vėliau pavadintą arbata, pirmą kartą užsiminta 2700 m. pr. m. e. kinų metraščiuose. Iki III m. e. a. Tangų dinastijos laikotarpis (618-907 m. e. m.) tapo vadinamuoju arbatos aukso amžiumi, kai arbata pradėta gerti ne tik imperatoriaus ir kilmingųjų dvaruose, bet ir arbatinėse, neturtingųjų kinų namuose. Tada buvo parašytas ir pirmasis išsamus traktatas apie arbatą (jos auginimą, ruošimą, saugojimą, vartojimą ir gydomąsias savybes).

XVII amžiaus pradžioje prie Kinijos krantų atplaukdavo pirmieji prekybiniai laivai iš Portugalijos, vėliau - iš Ispanijos, Olandijos. Dažnai arbata vaišinami atvykėliai europiečiai pradėjo ją propaguoti ir savuose kraštuose. Europoje tada dar mažai buvo žinoma apie šią “kinų žolelę”, todėl nieko nuostabaus, kad iš pradžių ji naudota salotoms. Ir Kinija iki pat XIX amžiaus vidurio buvo vienintelė arbatos tiekėja pasaulyje. Dabar arbata auginama apie 30-tyje pasaulio šalių.

Arbatos Rūšys ir Jų Gamyba

Anksčiau buvo klaidingai manoma, kad žalioji ir juodoji arbata yra gaminama iš skirtingų augalų. Tačiau skiriasi tik gamybos būdai, kuriuos taikant gaunamos šešios pagrindinės arbatos rūšys: baltoji, žalioji, ulongo, juodoji, natūraliai aromatizuota ir presuota arbata. Kiekviena šių rūšių turi daugybę savo variantų. Gaminant žaliąją arbatą, lapeliai nefermentuojami, todėl išlieka žalios spalvos. Juodoji arbata yra fermentuojama. Atvesę arbatos lapeliai ruošiami pardavimui kaip atskiri džiovinti lapai arba daromi mišiniai.

Raudonoji Arbata (Rooibos)

Raudonoji arbata, afrikiečių vadinama Rooibos, - tai lapeliai ankštinės kultūros, augančios Pietų Afrikos Cedaro kalnuose. Ši raudonos spalvos arbata yra sodraus, salsvoko kvapo. Smulkių, panašių į adatėles lapelių arbata yra malonaus skonio, labai kvapni ir gerai malšina troškulį. Raudonoji arbata - natūralios spalvos. Joje nėra jokių priedų ar konservantų. Arbatoje nėra ir kofeino, nedaug tanino, tačiau gausu mineralinių medžiagų.

Rooibos Arbatos Privalumai

  • Be kofeino: Puikiai tinka visai šeimai, net vaikams.
  • Gausu antioksidantų: Padeda apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos.
  • Mineralinės medžiagos: Gausu kalcio, fluoro ir mangano, taip pat geležies.
  • Atpalaiduoja ir ramina: Nuslopina skrandžio bei žarnyno spazmus.

Jei iškilo aknė, ėda rėmuo, užkietėjo viduriai, žarnyną varsto diegliai, jei padidėjo kraujospūdis, sergate osteoporoze, jei organizmui stinga geležies, kamuoja nemiga, alergija, egzema, susidaro pragulos, gerkite raudonosios arbatos. Ši arbata atpalaiduoja, nuslopina skrandžio bei žarnyno spazmus. Geriama karšta ir šalta, su pienu, medumi ar citrina.

Tyrimai ir Moksliniai Įrodymai

Japonų mokslininkai ilgus dešimtmečius dirbo tirdami žaliąją arbatą. Jau dabar yra įrodyta, kad žaliojoje arbatoje gausu vertingų medžiagų. Mokslininkams pavyko ištirti ir nustatyti net 550 cheminių elementų ar jų junginių, kurių dauguma tirpsta vandenyje. Pagrindiniai iš jų yra katechinai, reguliuojantys kraujospūdį, mažinantys vėžinių susirgimų tikimybę, normalizuojantys cholesterolio kiekį kraujyje, naikinantys bakterijas ir gripo virusus, šalinantys nemalonų burnos kvapą. Arbatos katechinai yra 20 kartų stipresnis antioksidantas nei vitaminas E, taigi žalioji arbata lėtina senėjimo procesą. Žaliojoje arbatoje esanti rūgimo medžiaga taninas užkerta kelią kariesą sukeliančioms bakterijoms.

Rooibos Arbatos Nauda Širdies Sveikatai

Tyrimai rodo, kad rooibos arbata gali padėti sumažinti kraujospūdį slopindama angiotenziną konvertuojantį fermentą (AKF). Rooibos arbata taip pat gali pagerinti cholesterolio kiekį kraujyje. Sveikas cholesterolio kiekis yra susijęs su mažesne širdies priepuolių ir insulto rizika. Taip pat gali būti susijęs su nutukimu.

Arbatos Paruošimas ir Vartojimas

Arbatos paruošimas ir vartojimas priklauso nuo jos rūšies. Pavyzdžiui, juodoji arbata plikinama 94-96ºC temperatūroje ir traukiama nuo 4 iki 8 minučių. Žalioji arbata pilkinama tokiu vandeniu, kuris tik pradeda „judėti“, - ne aukštesniu nei 70ºC temperatūros vandeniu. Rooibos arbata yra universalus gėrimas, kurį galima gerti karštą arba šaltą. Kad rooibos arbata būtų geriausio skonio ir naudingiausia, ją reikia užplikyti verdančiu vandeniu, palikti mirkti bent 5 minutes. Kitaip nei juodoji ar žalioji arbata, raudonoji arbata ilgiau mirkant netampa karti - ji tiesiog tampa sodresnė ir aromatingesnė. Taip nuplikyta rooibos arbata galite mėgautis paskanindami ją pienu, grietinėle ar pasaldinant medumi ar cukrumi.

Receptai su Rooibos Arbata

Maskarponės Tortas su Citrininiu Kremu ir Gervuogėmis

Šventėms "Rimi" siūlo pasigaminti gardų maskarponės tortą su citrininiu kremu ir gervuogėmis. Receptui reikės:

  • 1 klasikinio biskvito
  • 125 g gervuogių
  • Mėtų papuošti

Uogoms meduje:

  • 100 g šilauogių ir gervuogių
  • 1 šaukšto medaus
  • 1 šaukšto vanilinio cukraus

Maskarponės kremui:

  • 4 šaukštų cukraus
  • 500 g maskarponės sūrio
  • 370 ml plakamosios grietinėlės
  • 1 citrinos žievelės

Citrininiam kremui:

  • 0,5 vnt. citrinos sulčių ir žievelės
  • 2 vnt. kiaušinių trynių
  • 1 vnt. kiaušinio
  • 80 g cukraus
  • 40 g sviesto

Gaminimo eiga:

  1. Pasigaminkite uogas meduje. Pakaitinkite uogas, vanilinį cukrų ir medų. Atvėsinkite.
  2. Pasigaminkite citrininį kremą. Plakite ingredientus kaitindami kremą apie 7-10 minučių. Įdėkite sviesto ir maišykite, kol ištirps. Atvėsinkite.
  3. Pasigaminkite maskarponės kremą. Išplakite grietinėlę ir atsargiai įmaišykite į maskarponės sūrio mišinį.
  4. Biskvitą perpjaukite, pertepkite citrininiu kremu, maskarponės kremu, dėkite uogas ir vėl biskvitą. Papuoškite tortą maskarponės kremu ir gervuogėmis.

"Mano Afrika" Arbata

Išbandykite „Mano Afriką“ - tai išraiškinga raudonoji arbata (Rooibos), praturtinta medaus krūmo arbata, ananasais, džiovintais bananais, liofilizuotu apelsinu ir kokoso drožlėmis. Sudėtyje nėra kofeino, tropinis vaisių ir kokosų skonis, natūralus saldumas ir antioksidantai, vitamino C šaltinis, be dirbtinių priedų. Paruošimo rekomendacijos: vandens temperatūra 90-95 °C, 1-2 arbatiniai šaukšteliai 200 ml vandens, plikymo laikas 5-7 minutės.

Arbata Lietuvoje ir Pasaulyje

Anglijoje tikrų anglų tarpe arbatos pertraukėlė - tea-break - būtina etiketo dalis. Pavyzdžiui, Anglijoje įvairių arbatų rinkinį padavėjas laiko kairėje rankoje, dešine atidaro dangtelį ir kiekvienam svečiui paeiliui jas parodo. Arbatinukas turi būti sausas ir gerai pakaitintas. Pagal anglų etiketą šaukštelis, išmaišius cukrų, dedamas ant padėklo, o ne ant lėkštutės ir jokiu būdu nepaliekamas puodelyje.

Lietuviams, viešintiems Anglijoje, privalu žinoti, kad taip arbata patiekiama bet kuriame prabangesniame viešbutyje. Arbatos staliuką reikia užsisakyti iš anksto, o ir tai progai būtina atitinkamai apsirengti: be kaklaraiščio vyrams arba išeiginės suknelės ar kostiumėlio moterims į šį renginį eiti yra nepriimta.

Arbatos Gėrimo Ritualai ir Tradicijos

Lietuvoje yra ir tokių maitinimo įmonių, kurios savo valgiaraščiuose rašo „plikoma arbata“ ir „arbata“ (t.y. arbatdulkės popiermaišiuose). Štai šių arbatos „žinovų“ lieka tik gailėtis, nes jie nesugeba atskirti arbatos nuo erzaco, gero produkto nuo niekalo. Apie tai, kaip lietuvaičiai nemoka paslaugiai aptarnauti savo klientų, jau visame pasaulyje anekdotai pasakojami.

Patarimai Renkantis Arbatą

Pirmiausia reikia žinoti kaip ją pasirinkti. Arbata yra baltoji, žalioji, ulongo (raudonoji arba dalinės fermentacijos), juodoji, natūraliai aromatizuota ir presuota. Aišku, kiekviena iš šių rūšių turi dar daugybę variantų, o pasaulyje jų gaminama net 3000 pavadinimų. Beje, renkantis juodąją arbatą, būtiniausiai reikia žinoti ką reiškią ant pakelio sužymėtos raidės, nes jos nusako arbatos rūšį ir gamybos būdą.