Bulves galima paruošti ir kaip įdomų savarankišką patiekalą, ne tik kaip garnyrą. Toks patiekalas patiks visai šeimai, o įdarus galima keisti naudojant vis kitokį mėsos faršą, grybus, grikius, sojos mėsą ar net kokią varškę su mėtomis.
Ingredientai
- 8 vienetai bulvių (didelių)
- Šiek tiek prieskonių (su prieskoninėmis žolelėmis)
- 1 vienetas kiaušinių
- 2 valgomieji šaukštai džiūvesėlių
- Šiek tiek prieskonių (mėsai)
- Šiek tiek druskos
Įdarui:
- 300 gramų mėsos (malta)
- 1 vienetas svogūnų (vidutinio dydžio)
Paruošimo laikas:
Apie 1 val.
Porcijų skaičius:
4
Gaminimo Žingsniai
Bulves nulupkite, perpjaukite per vidurį ir išskobkite vidų.
Maltą mėsą sumaišykite su kiaušiniu, džiūvėsėliais, prieskoniais, smulkintu svogūnu, pasūdykite.
Išskobtas bulvių puseles pabarstykite bulvių prieskoniais su žolelėmis ir paruoštu mėsos įdaru prikimškite bulvių puseles.
Taip paruoštas bulves sudėkite į riebalais pateptą kepimo formą ir kepkite 180 °C temperatūroje apie 40 min.
Prieš kepant įdarytas bulves pridenkite jas folija.
Patarimai ir Variacijos
Idėja gaminti šį patiekalą kilo, kai mano draugas Markas Olekas feisbuke paskelbė savo farširuotų bulvių versiją. Galite naudoti įvairius įdarus pagal savo skonį. Pavyzdžiui, faršą sumaišome su druska bei pipirais. Kemšame bulves faršu. Puodo apačioje sudedame tarkuotą morką bei mėgstamas prieskonines daržoves ir žalumynus. Toliau gražiai išdėliojame mėsos kukulius ir įmetame aitriosios paprikos (jei naudojame). Aš dar šiek tiek brokolių įmečiau.
Alternatyvus receptas su sojų faršu
- Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros.
- Gerai nuplaukite bulves, švariai nušveiskite jų odeles, bet neskuskite.
- Ištrinkite šlakeliu aliejaus, apibarstykite trupučiu druskos.
- Išdėliokite bulves ant kepimo popieriaus ir kepkite įkaitintoje orkaitėje maždaug 40-60 minučių (kepimo trukmė priklausys nuo bulvių dydžio). Įpusėjus kepimo laikui, bulves apverskite.
- Kol bulvės kepa, paruoškite įdarą. Įkaitinkite keptuvę virš vidutinio dydžio ugnies. Įpilkite šaukštą aliejaus. Suberkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir česnakus. Suberkite šaldytą „Anamma“ sojų faršą ir pamaišydami kepkite dar maždaug 10 minučių.
- Leiskite iškepusioms bulvėms kelias minutes atvėsti. „Atidarykite“ bulves ir į kiekvienos centrą dėkite po šaukštelį augalinio sviesto, o ant viršaus - po dosnų šaukštą prieš tai paruošto sojų faršo įdaro.
- Išimkite iš orkaitės apkeptas bulves. Pagardinkite augaline grietine, avokado gabalėliais, saldžiais kukurūzais, pomidorų puselėmis, žiupsniu druskos ir pipirų.