Mėsos paruošimo paslaptys
Jautienos troškinys yra mėgstamas Lietuvoje. Sėkmingas troškinius gauti reikia kokybiškos mėsos ir gerai paruošto.
Kokybiškas jautienos troškinius prasideda nuo mėsos paruošimo. Visi žingsniai, nuo supjaustymo iki kepimo, turi būti atlikti su atsargumo.
Teisingas mėsos supjaustymas
Mėsos supjaustymas yra svarus. Mėsą rekomenduojama supjaustyti:
- Vienodo dydžio gabalėliais
- Maždaug kąsnio dydžio
- Ne per smulkiai, kad mėsa neišvirtų
- Ne per stambiai, kad gerai iškeptų
Apkepimo technikos
Prieš į puodą, mėsą reikia apkepti. Tai suteiks sultingumą ir gilesnį skonį. Naudokite:
- Aukštą kaitros temperatūrą
- Truputį aliejaus
- Keptuvę su storu dugnu
Marinavo ypatumai
Jautienos patiekalams marinadas nėra būtinas. Specialistai pasiūlymai: marinuoti tik kietesnes mėsos dalis. Geriausi marinado ingredientai: alyvuogių aliejus, šviežios žolelės ir švelnios rūgštys.
Marinadu neperdožti – per daug rūgštys gali padaryti mėsą sausą ir kieta.
Gaminimas:
Jautieną nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais. Smulkiai supjaustykite svogūnus, morkas ir salierus. Įkaitinkite šiek tiek augalinio aliejaus didelėje keptuvėje arba troškintuve, sudėkite mėsą ir kepkite 7-10 minučių.
Į keptuvę suberkite svogūną, česnaką, morkas ir salierą, išmaišykite ir kepkite dar 3–5 minutes. Tuomet uždenkite keptuvę ir troškinkite daržoves 10 minučių, kol suminkštės. Po to į keptuvę sudėkite šviežius pomidorus, supjaustytus griežinėliais (jei naudosite pomidorus savo sultyse, pilkite juos su visomis sultimis) ir viską troškinkite dar 20-25 minutes.
Įberkite druskos ir pipirų, užpilkite vandeniu arba sultiniu ir troškinkite, kol mėsa suminkštės, maždaug dar 30–40 minučių. Prieš patiekdami patiekalą apibarstykite jį šviežiomis žolelėmis. Skanaus!
Tikimės, kad jautienos troškinys jums patiks ir, kad gaminsite jį gana dažnai!

Ingredientai
- 4 saliero stiebai, stambiai supjaustyti;
- 1 svogūnas, stambiai supjaustytas;
- 90 g. pievagrybių, stambiai supjaustytų;
- 2 didelės morkos, stambiai supjaustytos;
- 5 lauro lapai;
- 3 čiobrelio šakelės (džiovinti čiobreliai irgi tiks);
- 1 valg. šaukšt. augalinio aliejaus;
- 1 valg. šaukšt. sviesto;
- 2 valg. šaukšt. paprastų baltų miltų;
- 2 valg. šaukšt. pomidorų piure;
- 2 valg. šaukšt. vorčesterio padažo (arba keisti į sojos padažą, ryžių actą ir šiek tiek cukraus);
- 2 jautienos sultinio kubeliai;
- 850 g. kubeliais pjaustytos jautienos.
- Jautieną apipurškiau šiek tiek alyvuogių aliejaus, apibėriau druska ir pipirais (nebūtina) ir dėjau kepti į 180 °C įkaitintą orkaitę. Kepiau apie 35 minutes.
- Į puodą sudedame salierus, morkas, lauro lapus, čiobrelius, įpilam aliejų ir įdedam sviestą. Maišom kol sviestas ištirps, kelias minutes patroškinam. Įmaišome miltus, ir maišom tol kol jie taps permatomais. Įspaudžiame pomidorų piure, įpilam vorčesterio padažą (arba alternatyvą – sojų padažą, actą ir cukrų) ir įmetam jautienos sultinio kubelius. Iš lėto įpilam 400 ml vandens ir 200 ml raudonojo vyno. Jeigu vyno nenorite naudoti, pilkite 600 ml vandens. Leidžiam troškiniui užvirti, sudedame keptą jautieną. Užvirus sumažiname ugnį, puodą uždengiame dangčiu ir troškiname maždaug pusvalandį, arba tol kol morkos išvirs (kadangi jautiena kepta, mūsų tikslas leisti jai suminkštėti, na o morkos verda ilgiausiai). Pievagrybius sudedu maždaug įpusėjus troškiniui virti.
- Jeigu norite tirštesnio troškinio, prieš išjungiant ugnį į troškinį įmaišykite šaukštą kukurūzų miltų.
Na ir viskas! Jei jautienos kepti nenorite, galite žalią mėsą dėti tiesiai į troškinį, o visą karščiui atsparų puodą su dangčiu dėti į orkaitę, kepti maždaug 2- 2.5 valandos. Tokiu būsu negaminu nes man asmeniškai užima per daug laiko, plius neturiu orkaitei tinkančio puodo 😀
Troškinį valgykit su kuo tik norite, mes šį kartą valgėm su ryžiais.
Aušra

Troškinio tirštinimo būdai ir patarimai
Ruošinant jautienos troškinį, svarbu žinoti pagrindinius paslapčius. Ilgas ir lėtas virimas yra natūralus būdas pasiekti konsistenciją. Kai mėsa virs ir daugiau nei dvi valandas, ji suyra ir sukuria tirštą padažą.
Naudojant ankštinius priedus, galima efektyviai tiršti jautieną. Žirniai, pupelės, lęšiai pagerina maistinę vertę ir tirština. Kruopai, kaip perliniai miežiai, gers ir suteiks tirštumą.
Profesionalūs virėjai sužada mėsą minimaliu skysčio kiekiu. Tiek, kad jis apsemtų produktus. Jei norite greičiau, naudokite krakmolą ar miltus, bet ištirpkit juos.
Trintų daržovių koša yra originalus būdas. Minkštos daržovės, kaip bulvės, puikiai tirštinama. Eksperimentuokite, kad raskite geriausią būdą.

Jautienos troškinys
Troškiniai – rudens maistas, o šis šildantis, jaukus sodraus skonio jautienos troškinys – ak, visiškas dievų maistas! Žinot, yra tokia receptų kategorija – ne tik pilveliui, bet ir širdelei. Tai čia vienas iš jų; kuo tuštesnis lieka dubenėlis, tuo pilnesnė širdis.
Iš esmės, paruošti gerą jautienos troškinį yra visai paprasta, svarbiausia – pradėti nuo tikrai kokybiškos jautienos. Toliau – pilnas puodas rudens derliaus daržovių (svogūnų, česnakų, bulvių, morkų), sultinys ir sauja prieskonių. Paprasti kasdieniai ingredientai, o rezultatas – tobulai gardus!
Produktų krepšelį troškiniui šįkart susirinkau parduotuvėje „Rupūs Miltai“. Tai – lietuviškų ekologiškų maisto produktų krautuvėlė, vienijanti sertifikuotus Lietuvos ekologinius ūkius, priklausančius žemės ūkio kooperatinei bendrovei „BIO LEUA“.
Kitaip tariant, tai – Lietuvos ūkininkų bendruomenė. Jie augina, gamina ir tiesiai į parduotuvę tiekia ekologiškus pieno, mėsos produktus, daržoves ir vaisius, kruopas ir aliejų, makaronus ir duoną, ir dar daug lietuviškų ekologiškų produktų.
Jautiena – vienas iš pagrindinių „Rupūs miltai“ asortimento produktų. Kokybiška lietuviška jautiena atkeliauja iš ekologinio ūkio, tuomet yra 10-14 dienų brandinama ir išpjaustoma pagal klientų pageidavimus. Galite įsigyti atskiras jautienos dalis arba, norėdami sutaupyti, – jautienos rinkinius.
Visi produktai į „Rupūs miltai“ parduotuvę keliauja tiesiai iš ekologinių ūkių, o iš parduotuvės – tiesiai pas pirkėją. Tokia trumpa tiekimo grandinė leidžia užtikrinti atsekamumą, o aiškus atsekamumas užtikrina aukštą produktų kokybę, saugumą ir šviežumą.
Na, o iš kokybiškų ir šviežių produktų, žinia, pavyksta patys skaniausi patiekalai. Tokie kaip šis troškinys. Rupūs miltai, kaip gardu, išbandykit!

Jautienos troškiniai – tobulas maistas šaltajam sezonui: vos kelios taisyklės ir gaminsite lengva ranka
Tinkamai pagaminta jautiena tiesiog tirpsta burnoje, o aromatingieji jautienos troškiniai sužavi ne tik šeimos narius, bet ir į namus užsukusius svečius. Šaltuoju sezonu šis patiekalas maloniai sušildo gomurį ir apdovanoja puokšte įvairiausių skonių. Norintiems pasiekti tobulą rezultatą gaminant jautienos troškinius, praverstų žinoti keletą kulinarinių subtilybių.

