pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Drėgnas šokoladinis burokėlių pyragas: receptas ir patarimai

Labai drėgnas, saldus ir vienas mėgstamiausių - šokoladinis burokėlių pyragas. Burokėlių šokolado pyrago receptas pasiteisino, bandymas užskaitytas ir burokėlių Brownie bus kepamas dar ne kartą. Man patinka netradiciniai ingredientai kepiniuose. Jau išbandytas pyragas su saldžia bulve, pupelėmis, cukinija, keksiukai su avinžirniais.

Šį kartą eksperimentas įvyko su mūsų lietuvišku gardžiuoju burokėliu. Pliusas, kad šiam šokoladiniam pyragui burokėlio nereikia nei kepti, nei virti: burokėlis naudojamas žalias. Taip sutaupoma laiko ir neprarandama motyvacija kepti skanėstą. Pasirodo, šokoladas su burokėliu puikiai draugauja! O kur dar gardusis šokoladas.

Atviras kelias eksperimentams, kaip visada :) Cukrų burokėlių šokolado pyrage galite pakeisti medumi, ar kitu saldikliu. Miltus taip pat galite naudoti sveikesnius: avižinius, pilno grūdo.

Konditeris Thierry Lauvray siūlo gaminti gardumynus ne tik iš obuolių, kriaušių morkų, bet išbandyti ir lietuvių taip mėgstamus pigiuosius burokėlius. Derinyje su šokoladu jie nepaliks abejingų, patiks ir išrankiausiems - net tiems, kurie laikosi sveikos mitybos principų ar yra veganai.

Burokėlių nauda ir universalumas

„Praėjo šaltibarščių sezonas, tačiau ne burokėlių. Iš tiesų statistika rodo, kad šias daržoves lietuviai valgo ištisus metus. Nebrangūs burokėliai ypač universalūs ir mėgstami, todėl populiaru juos pirkti ne tik žalius, virtus, marinuotus, bet ir įvairius patiekalus su jais. Rudeniškas hitas būna burokėlių salotos su obuoliais ar raugintais kopūstais, taip pat klasikinės burokėlių salotos su majonezu“, - apie pirkėjų įpročius pasakoja Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Ji primena, kad renkantis burokėlius parduotuvėje ar turguje, svarbu juos apžiūrėti. Rinkitės tuos, kurie yra tvirti, su nepažeista odele, be įpjovimų. Jeigu pastebite dėmelių - gali būti, kad tokie suges namuose greičiau. Taip pat labai patogu yra įsigyti jau išvirtų sufasuotų burokėlių - jų kaina nedaug skiriasi nuo žalių, o sutaupo nemažai laiko virtuvėje ir gali išstovėti šaldytuve ilgiau.

Kaip laikyti šviežius burokėlius

Burokėliams idealiai tinka vėsus rūsys, tačiau net ir jo neturint šviežios gėrybės namuose gali išstovėti iki dviejų savaičių. „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė primena, kad nors ir bulvės, ir burokėliai yra šakniavaisiai, jų laikymo sąlygos skiriasi.

„Jeigu bulvių nereikėtų laikyti šaldytuve, tai burokėliams būtent ten ir vieta, jeigu neturite rūsio. Jeigu turite burokėlių dar su lapais, juos būtina pašalinti. Lapai genda greičiau nei šakniavaisius, todėl laikant juos kartu, sutrumpės daržovės bendras galiojimo laikas. Lapus reikėtų nupjauti aštriu peiliu palikus kelis centimetrus stiebo“, - pasakoja daržovių žinovė.

Taip pat svarbu atminti, kad prieš dedant į šaldytuvą burokėlių negalima plauti - suvys gerokai greičiau. Parduotuvėje įsigyti jie paprastai būna pakankamai švarūs, tačiau galite juos dar papildomai nuvalyti minkštu šepetėliu. Burokėlius reikėtų laikyti daržovių stalčiuje, idealu - kiekvieną jų atskirai suvyniotą į foliją ar pergamentinį popierių.

O burokėlių visad turėti namuose išties verta. Ne be reikalo jie pastaraisiais metais išgyvena dar vieną populiarumo bangą - jie ne tik pigūs, bet ir skanūs, universalūs bei labai naudingi sveikatai.

„Galima net sakyti, kad jie yra mūsų lietuviškas supermaistas. Burokėliai teigiamai veikia kraujotakos sistemą, padeda gerinti imunitetą, lėtinti senėjimo procesus ir gerinti medžiagų apykaitą. Verta žinoti, kad 100 gramų burokėlių turi tik 43 kalorijas, tačiau po terminio apdorojimo jų glikeminis indeksas padidėja iki 64 (tai svarbu žmonėms, turintiems atsparumą insulinui ir sergantiems diabetu)“, - sako J. Sabaitienė.

Šokoladinis burokėlių pyragas - receptas

Būtent saldžią burokėlių variaciją siūlo išbandyti „Iki“ konditeris Thierry Lauvray. Burokėlių ir šokolado derinys pastaraisiais metais įgyja vis daugiau gerbėjų - šie skoniai puikiai papildo vienas kitą. Nereikia baimintis, kad jausis burokėlių skonis - jis skaniai susilieja su kitais ingredientais, tad tokius desertus valgys net vaikai.

Iš šio derinio galima kurti pyragus, tortus, keksiukus, ledus, putėsius. Pradedantiesiems Th. Lauvray parinko receptą, kurį pagaminti itin lengva, nereikia didelių kulinarinių sugebėjimų ar įmantrių produktų. Paruošite pyragą vos per 15 minučių, o dar po gero pusvalandžio galėsite juo jau mėgautis.

„Šis šokoladinis pyragas be sviesto, be kiaušinių ir, jeigu norite, be pieno, ypač drėgnas, sultingas būtent dėl burokėlių. Veganai juo taip pat galės mėgautis, jeigu pieną pakeis augaliniu gėrimu, o glajui nenaudos grietinėlės. Jis tiks ir tiems, kurie vengia glitimo - tereikia vietoj kvietinių miltų dėti jo neturinčius“, - sako konditeris.

Šiame recepte gali pasirodyti neįprasti ne tik burokėliai, bet ir citrinos sultys bei obuolių sidro actas. Šių ingredientų nepraleiskite - pasak Th. Lauvray, jie kartu su valgomąja soda užtikrins, kad pyragas be kiaušinių tikrai gerai pakils.

Reikalingi ingredientai:

  • 200 g burokėlių
  • 130 g rudojo cukraus
  • 220 g kvietinių miltų
  • 30 g nesaldintos kakavos miltelių
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • 0,5 šaukštelio valgomosios sodos
  • 0,5 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 1 žiupsnelio druskos
  • 100 ml pieno (galite naudoti ir avižų arba sojų gėrimą)
  • 150 ml saulėgrąžų aliejaus
  • 1 šaukštelio citrinos sulčių
  • 1 šaukštelio obuolių sidro acto
  • Glajui: 150 g juodojo šokolado ir 150 ml riebios grietinėlės

Gaminimo eiga:

  1. Burokėlius išvirkite, atvėsinkite, supjaustykite mažais gabalėliais ir su cukrumi sutrinkite trintuvu, kad neliktų gabalėlių - turi gautis tiršta tyrė.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių. Ištepkite riebalais nedidelę (20 cm) kepimo formą ir pabarstykite ją trupučiu kakavos.
  3. Dubenyje sumaišykite miltus, kakavą, kepimo miltelius, kepimo sodą, druską. Kitame dubenyje suplakite augalinį gėrimą ar pieną, aliejų, obuolių sidro actą, citrinų sultis ir vanilės ekstraktą. Supilkite į burokėlių tyrę.
  4. Sudėkite drėgnus ingredientus į sausus ir viską trumpai, bet energingai išmaišykite, kad susidarytų vientisa tešla. Supilkite į paruoštą formą ir išlyginkite. Kepkite apie 35-40 minučių.
  5. Paruoškite glajų. Puode užvirinkite grietinėlę ir ja užpilkite smulkiai sutrupintą šokoladą. Jam ištirpus, gerai išmaišykite ir šiek tiek atvėsinkite, kad glajus sutirštėtų. Pyragą juo aptepkite tik tada, kai šis jau atvėsęs. Papuošimui taip pat puikiai tiks riešutai, avietės ar granato sėklos.

Beje, šis receptas tiks ir keksiukų kepimui - pagal šias proporcijas išeitų jų maždaug 12. Tokį šokoladinį burokėlių pyragą kepu jau kokius du metus. Pamenu kaip pamačiau jį vienoje Oliverio laidoje ir labai patiko. Man labai patinka, kad jame nėra jokių sudėtingų ingredientų, visus galima surasti parduotuvėje. Visi kas paragauja labai giria ir nei vienas nesupranta, kad čia yra naudojamas burokėlis.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Virti burokėliai: galima naudoti orkaitėje keptus burokėlius - jie suteiks dar intensyvesnį skonį ir daugiau natūralaus saldumo.
  • Kakava: galima keisti nesaldintu karčiuoju šokoladu, jį ištirpinus ir įmaišius į tešlą.
  • Riešutai: vietoje jų galima naudoti saulėgrąžas, moliūgų sėklas ar net razinas.
  • Pienas: puikiai tiks ir augalinis - migdolų, avižų ar kokosų pienas.
  • Aliejus: vietoje jo galima naudoti ištirpintą sviestą, tačiau skonis šiek tiek pasikeis.
  • Cukrus: galima keisti kokosų cukrumi, rudu cukrumi ar net klevų sirupu.
  • Miltai: norint sveikesnės versijos, tinka pilno grūdo kvietiniai, speltų arba avižiniai miltai.
  • Gesinta soda: galima pakeisti tik kepimo milteliais, padidinus jų kiekį iki 1,5 arbatinio šaukštelio.

Šokoladinis burokėlių pyragas - šis drėgnas ir sodrus pyragas išsiskiria ne tik savo skoniu, bet ir netikėtu ingredientų deriniu. Puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta saldumynus, bet ieško kažko originalesnio.

Kitas receptas

Ingredientai:

  • Burokėliai
  • Kiaušiniai
  • Cukrus
  • Pienas
  • Aliejus
  • Miltai
  • Kakava
  • Kepimo milteliai
  • Soda
  • Riešutai (nebūtina)

Gaminimo eiga:

  1. Tada burokėlius sutarkuokite smulkia trintuve (smulkesne nei burokinė).
  2. Kiaušinius išplakite su cukrumi, pienu ir aliejumi. Sudėkite burokėlius ir išmaišykite.
  3. Tada berkite išsijotus, su kakava, kepimo milteliais ir gesinta soda sumaišytus miltus. Įdėkite mėgstamus riešutus (jeigu naudosite). Gerai išmaišykite iki vientisos tešlos.
  4. Pilkite į sviestu pateptą ir miltais pabarstytą kepimo indą.
  5. Kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 35-40 minučių.
  6. Iškepusį pyragą galite, jeigu norisi, apipilti tirpintu šokoladu arba citrininiu glajumi.
  7. Gaunasi toks tikras šokoladinis, drėgnas ir labai skanus pyragas.

Labai šokoladinis, tamsus, sodraus skonio ir tekstūros pyragas. Burokėliai šokoladinį skonį ir jo saldumą dar padidina, nuo jų sulčių pyragas tampa drėgnas ir minkštas. Pabandykite, tiks visam rudeniui ir ilgiems žiemos vakarams - juk burokėliai ilgai išsilaiko švieži, sultingi ir gardūs.

Patarimai:

  • Tik neperkepkite pyrago, antraip jis išsausės.

Kitas receptas su šokoladiniu ganašu

Ingredientai:

  • Miltus
  • Kepimo milteliai
  • Kakava
  • Burokėliai
  • Kiaušiniai
  • Aliejus
  • Šokoladas (ganašui)

Gaminimo eiga:

  1. 35 min. Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Miltus persijokite kartu su kepimo milteliais ir kakava.
  2. Burokėlius nulupkite ir sutarkuokite smulkia burokine tarka. Kiaušinius išplakite su aliejumi ir suverskite tarkuotus burokėlius. Miltus po truputį supilkite prie burokėlių ir išmaišykite gerai.
  3. Šaukite į orkaitę ir kepkite apie 30-35 minutes. Ganašui šokoladą ištirpinkite virš vandens garų vonelės ir leiskite jam kiek pravėsti.

Alternatyvus receptas su trintuvu

Ingredientai:

  • Kepti arba virti burokėliai
  • Juodas šokoladas
  • Kava
  • Sviestas
  • Kiaušinių tryniai
  • Kiaušinių baltymai
  • Cukrus
  • Miltai
  • Kepimo milteliai
  • Kakava

Gaminimo eiga:

  1. Keptus (arba virtus) burokėlius sutrinkite elektriniu trintuvu, nebūtina, kad jie virstų vientisa tyre, šiek tiek rupumo gali likti.
  2. Į prikaistuvį sulaužykite šokoladą ir ant silpnos ugnies ar virš garų išlydykite. Tada supilkite karštą kavą, supjaustytą sviestą ir gerai išmaišykite, kad masė taptų vientisa. Leiskite pravėsti.
  3. Atskirame dubenyje išplakite kiaušinių trynius, tada į juos supilkite šokolado-sviesto masę, sudėkite sutrintus burokėlius, viską išmaišykite.
  4. Kitame dubenyje iki standumo išplakite baltymus su cukrumi - šį plakdami berkite dalimis. Baltymų masę atsargiai įmaišykite į šokolado-burokėlių.
  5. Galiausiai dar viename dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir kakavą, o tada šiuos sausuosius ingredientus sumaišykite su šlapiaisiais - tą darykite atsargiai, nes svarbu, kad masė išliktų puri ir lengva.
  6. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, šį dar patepkite trupučiu sviesto, pilkite pagamintą masę ir kiek palyginkite paviršių. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C ir dėkite į ją skardą su pyrago mase (orkaitė tegul kaista, kol dar ruošiate pyrago masę, pyragą reikia pašauti į orkaitę vos tik ji pagaminta).
  7. Kepkite apie 35-40 min, o ar pyragas iškepęs, patikrinsite įsmeigę medinį pagaliuką - jis turi būti sausas. Iškepusį pyragą palikite skardoje, kol atvės.