Migdolų riešutai - vieni populiariausių bei daugiausiai vartojamų riešutų pasaulyje. Juos mėgsta daugelis dėl universalaus skonio, tinkamumo beveik bet kokiam patiekalui ir naudos sveikatai. Šiandien, kai dauguma žmonių orientuoti į sveikesnį gyvenimo būdą, geras skonis ir nauda sveikatai lėmė šio riešuto populiarumą.
Migdolai yra valgomos Prunus dulcis, dažniau vadinamos migdolmedžiu, sėklos. Jų gimtoji vieta yra Artimieji Rytai, tačiau JAV dabar yra didžiausia gamintoja pasaulyje. Parduotuvėse galite įsigyti migdolų, kurių lukštas paprastai pašalinamas, o viduje atsiskleidžia valgomasis riešutas. Jie parduodami žali arba skrudinti. Iš jų taip pat gaminamas migdolų pienas, aliejus, sviestas, miltai arba pasta - dar vadinama marcipanu.
Migdoluose yra daug antioksidantų, vitamino E, baltymų ir skaidulų. Migdoluose yra mažai angliavandenių ir daug baltymų bei skaidulų. Yra žinoma, kad tiek baltymai, tiek skaidulos padidina sotumo jausmą. Migdolai gali būti laikomi šaldytuve 2 metus ir taip yra dėl didelio vitamino E kiekio.
Migdolų Sviesto Nauda
Reguliuoja Cholesterolio Kiekį
Dietologė Eglė Kliukaitė-Sidorova akcentuoja, kad migdolai turi įtakos mūsų organizmo riebalų apykaitai - migdoluose esančios polinesočiosios riebalų rūgštys, vitaminas E, maistinės skaidulos ir flavanoidai mažina trigliceridų (TG), mažo tankio lipoproteinų cholesterolio (MTL) kiekį kraujyje, taip pat turi įtakos kraujospūdžio mažinimui ir kraujotakos gerinimui.
Vitamino E Šaltinis
Pasak gydytojos, nuoseklus riešutų vartojimas veikia kaip ligų prevencijos priemonė: „Migdoluose gausu vitamino E, kuris veikia kaip antioksidantas, stabdo oksidacijos procesą, apsaugo nuo laisvųjų radikalų. Apie 30 g riešutų turi apie 7 mg vitamino E - tai beveik pusė šio vitamino dienos dozės asmeniui. Mokslininkai didesnį vitamino E vartojimą sieja su mažesne Alzheimerio ligos rizika“, - apie teigiamą migdolų įtaką užkardant ligų riziką pasakoja E. Kliukaitė-Sidorova.
Reguliuoja Cukraus Kiekį Kraujyje
Ypač teigiamas migdolų poveikis pastebėtas sergantiems II tipo cukriniu diabetu. Moksliniai tyrimai rodo, kad kasdien vartojant apie 60 g migdolų šia liga sergančių pacientų cukraus ir riebalų kiekis kraujyje mažėja. Šis teigiamas poveikis siejamas su padidėjusiu maistinių skaidulų, magnio, polinesočiųjų riebalų rūgščių ir vitamino E kiekiu, todėl sergantiems šia liga tam tikras migdolų kiekis gali būti įtraukiamas į sveikatai palankios mitybos racioną.
Padeda Reguliuoti Svorį
Pasak gydytojos dietologės, reguliarus migdolų valgymas turi įtakos juosmens apimčiai, pagerėjusiai medžiagų apykaitai: „Tyrimai rodo, kad kasdien suvalgius saujelę migdolų pagerėja apetito kontrolė. Migdolai, kaip ir kiti riešutai, sukuria sotumo jausmą, todėl užkandžiui pasirenkant riešutus kyla mažiau pagundų užkandžiauti sveikatai nepalankiu maistu“. Ši gudrybė tikrai veikia, todėl dietologai riešutus rekomenduoja įtraukti į mitybos racioną.
Maistas Gerosioms Bakterijoms
Moksliniai tyrimai atskleidžia, jog vartojant migdolus gali pagerėti žarnyno mikrobiotos sudėtis - šie riešutai skatina gerųjų bakterijų skaičiaus didėjimą ir jų aktyvumą, stimuliuoja bifido, lakto bakterijų populiacijos augimą, taigi, migdolai veikia kaip prebiotikai.
Mineralų Šaltinis
Migdolai yra organizmui būtinų mineralų, mikroelementų (kalcis, magnis, varis, fosforas, manganas) šaltinis. „Migdoluose, lyginant su visais kitais riešutais, yra randamas didžiausias kalcio kiekis, o kalcis svarbus kaulams, kraujo krešėjimui, raumenims, širdies veiklai palaikyti. Taip pat migdoluose gausu magnio, kuris prisideda prie širdies, kraujagyslių apykaitos, turi teigiamos įtakos mažinant gliukozės kiekį kraujyje - migdoluose randamas magnis sudaro apie 20 proc. šios medžiagos poreikio žmogui“, - apie mineralų poveikį mūsų organizmui pasakoja E. Kliukaitė-Sidorova.
Gydytoja pataria per dieną suvalgyti apie 30-40 g migdolų - šis kiekis prilygsta saujelei. „Dėl mineralų gausos šis riešutas gali būti puikus natūralus papildas šioms medžiagoms įsisavinti - nors esame įpratę vartoti medicininius papildus, labai svarbu nepamiršti ir natūralių mineralų šaltinių. Žinoma, migdolai, kaip ir kiti riešutai, turi nemažai kalorijų, todėl juos svarbu vartoti saikingai“, - akcentuoja gydytoja.
Riešutų ir džiovintų vaisių tiekėjos „Arimex“ Kokybės atstovė Vaida Prokopimienė atkreipia dėmesį, jog ne vienerius metus darytos vartotojų apklauso rodo, kad užkandžių racione riešutai yra dažniausiai lietuvių vartojamas produktas, o migdolai išties karaliauja šiame sąraše.
Be to, tendencijos rodo, jog žmonėms, nevartojantiems mėsos, migdolai tampa kaip pakaitalas, kuriame gausu baltymų ir magnio.
Kaip Pasigaminti Migdolų Sviestą Namuose
Dar šiltus riešutus sudėkite į trintuvę ir malkite: vis pamaišydami ir nubraukdami prilipusius riešutus nuo kraštų. Laikas nuo laiko leiskite trintuvei pailsėti, kad neperkaistų. Prieš baigdami malti į masę įberkite druskos ar papildomų ingredientų.
Migdolų Sviestas Prieš Kitus Riešutų Sviestus
Kitaip nei žemės riešutų svieste, migdolų sviesto skoniui atskleisti rečiau naudojama druska, riešutai paprastai neapdorojami karščiu, o tai padeda išlaikyti naudingąsias riešuto savybes. Migdolai patys iš savęs yra saldesni, todėl ir jų sviestas pasižymi kur kas subtilesniu skoniu, tinkančiu į daugelį mums įprastų patiekalų - ypač konditerinių.