Nuo gardžių orkaitėje keptų blauzdelių iki traškių filė juostelių - iš skirtingų vištienos dalių galima sugalvoti tūkstantį ir dar daugiau patiekalų, kuriuos sieja trys bendri dalykai: pagaminti paprasta, neabejotinai skanu ir tikrai nebrangu. Ypatingai, jei esate įpratę sumaniai apsipirkti ir atidžiai sekate kas savaitę skelbiamas akcijas savo pamėgtoje parduotuvėje.
Vištienos Filė Kepsneliai Pieniniame Plakinyje
Štai vienas iš būdų, kaip paruošti vištienos kepsnelius, naudojant pieną ir prieskonius:
Ingredientai:
- Vištienos filė
- Pienas (tiek, kad vištiena būtų apsemta)
- Kiaušiniai - 2 vnt.
- Vanduo - 1 valgomasis šaukštas
- Miltai - 1 valgomasis šaukštas
- Malti pipirai, garstyčių milteliai, džiovinti česnakai, maltas muskato riešutas, ciberžolės milteliai, paprikos milteliai - visko po 1/3 arbatinio šaukštelio
- Druska
- Džiūvėsėliai
- Augalinis aliejus kepimui
Gaminimas:
- Vištienos filė nuplauname, nusausiname ir supjaustome nedideliais gabalėliais.
- Vištienos gabaliukus dedame į gilų dubenėlį, apipilame pienu (kad apsemtų) ir dedame į šaldytuvą 1-2 valandoms.
- Į lėkštelę beriame miltus ir po trečdalį šaukštelio visų prieskonių (galite naudoti ir kitus prieskonius), išmaišome.
- Į dubenėlį mušame kiaušinius, pilame šlakelį šalto vandens (maždaug 1 šaukštą), beriame druskos ir išplakame.
- Kiaurasamčio pagalba nuo vištienos nusunkiame pieną, beriame druskos, miltų ir prieskonių mišinį, išmaišome ir paminkome rankomis.
Traškios Vištienos Juostelės
Sumedžioję patrauklią kainą, visą kalną traškių vištienos juostelių pasigaminsite vos už kelis eurus - pakaks ir patiems sočiai paskanauti, ir svečius pavaišinti. O jei vienu prisėdimu visko neįveiksite, taip pat ne bėda - traškios vištienos juostelės puikiai tinka ir kitos dienos užkandžiams ar salotoms pagardinti.
Nors būdų ir receptų, kaip gaminti tokį užkandį yra išties daug, šį kartą siūlome patį paprasčiausią, tačiau tikrai ne prasčiausią variantą. Plačiai atverti piniginės ingredientams neprireiks - į krepšelį keliaus viščiukų broilerių vidinė filė, malti džiūvėsėliai ir kiaušiniai.
Kitų reikiamų ingredientų, neabejojame, atrasite ir namuose. Jei laiko tam visai neturite, pakaks pagardinti druska, o norimą skonį suteiks traški džiūvėsėlių plutelė - tereikia juos sumaišyti su mėgstamais prieskoniais.
Gaminimo eiga:
- Vištienos filė supjaustykite tolygiais norimo dydžio gabaliukais (geriausia - maždaug 3 cm pločio).
- Kiekvieną gabalėlį pamirkykite kiaušinio plakinyje, tuomet gerai apvoliokite džiūvėsėliuose. Pakartokite tą patį dar kartą - taip vištienos juostelės bus tikrai traškios.
- Paruoštas vištienos juosteles dėkite į gerai keptuvėje įkaitintą aliejų (jo nepagailėkite) ir kepkite iš abiejų pusių maždaug po pusantros minutės. Svarbiausia - neperkepkite. Kai tik vištiena įgauna rusvai auksinį atspalvį, traukite ją lauk ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Jei stoviniuoti prie keptuvės nenorite ir renkatės mažiau nuodėmingus užkandžius, vištienos juosteles kepkite 200 laipsnių orkaitėje, maždaug 15-18 minučių.
Prie šio gardaus užkandžio puikiai tinka patys įvairiausi padažai - saldžiarūgščiai, aitrūs ar švelnūs jogurtiniai, kuriuos pasiruošite vos per minutę. Tereikia jogurtą pagardinti mėgstamais prieskoniais, kapotais šviežiais žalumynais, žiupsneliu druskos.
Sultingi Vištienos Kepsniai Be Miltų ir Kiaušinio
Kad kepamas kepsnys neišsausėtų ir apskrustų, šeimininkės apvolioja jį kiaušinio plakinyje ir miltuose. Tačiau vištieną galima kepti ir kitaip - be miltų ar kiaušinio. Tereikia paruošti tinkamą marinatą. Beje, taip marinuotą vištieną puikiai iškepti galite ne tik orkaitėje, bet ir kepsninėje.
Reikalingi produktai:
- 4 vištos krūtinėlės
- 30 g garstyčių
- 40 g medaus
- 30 ml alyvuogių aliejaus
- 3-4 česnako skiltelės
- 50 g majonezo
- Raudonosios paprikos miltelių
- Aitriosios paprikos
- Druskos
Kaip gaminti:
- Sumaišykite garstyčias, aliejų, skystą medų, majonezą ir sutrintus česnakus. Berkite prieskonius ir gerai išmaišykite.
- Vištų krūtinėles supjaustykite plonais kepsneliais, uždenkite maistine plėvele ir lengvai pamuškite mėsos plaktuku.
- Dėkite vištieną į gilią lėkštę, užpilkite marinatu, paskirstykite, kad jo tektų visiems gabalėliams. Marinuokite 1-2 valandas šaldytuve.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Skardą išklokite kepimo popieriumi, išdėliokite vištienos gabalėlius ir šaukite kepti. Kepkite 30-40 min.
Vienos Skardos Vakarienė su Vištienos File
Vienos skardos vakarienė - turbūt pats patogiausias šeimos vakarienės gamybos būdas. Dievinu, kai vakarienės gamyba trumpa ir prie puodų stovėti nereikia (nes visą darbą už mane nudirba orkaitė), o skonis ir maistinė vertė - džiugina. Tokie patiekalai - tikras išsigelbėjimas užimtomis dienomis! Šis vienos skardos derinys tiesiog puikus. Dėmesio centre - vištienos filė kepsniai su traškia parmezano plutele, užkepti pomidorų padažu ir mocarela. Šalia - aromatingos bulvytės, traškios šparaginės pupelės ir sultingi vyšniniai pomidorai. Garantuotas visos šeimos favoritas, kurį pagaminsite vos per pusvalandį.
Be to, gamyba labai patogi, nieko nereikia iš anksto marinuoti, vištienai ir daržovėmis puikų skonį akimirksniu suteikia SANTA MARIA prieskoniai - druska, Tellicherry pipirai, malta paprika bei mano itin mylimas ir dažnai naudojamas žolelių ir česnakų mišinys. Na, o tobulam užbaigimui labai rekomenduoju pagaminti tzatziki. Pagaminsite per kelias minutes - tirštas česnakinis jogurto ir agurkų padažas visam patiekalui suteiks papildomo skonio ir užbaigtumo.
Gaminimo eiga:
- Bulves supjaustome vidutinio dydžio gabalėliais ir apverdame 7 minutes.
- Vištienos filė gabalėlius perpjauname išilgai perpus, kad gautųsi du plonesni kepsniai. Vištienos kepsnius pabarstome druska, pipirais, malta paprika, žolelių ir česnakų mišiniu.
- Viename indelyje išplakame kiaušinį, kitame indelyje sumaišome džiūvesėlius su tarkuotu parmezanu. Vištienos kepsnius apvoliojame kiaušinio plakinyje, tuomet džiūvesėlių ir sūrio mišinyje. Dedame į kepimo formą iš lengvai apšlakstome alyvuogių aliejumi.
- Apvirtas bulves sumaišome su alyvuogių aliejumi, druska, žolelių ir česnakų mišiniu ir beriame šalia vištienos kepsnių. Kepame 180 laipsnių orkaitėje 10 min.
- Tuo tarpu šparagines pupeles sumaišome su alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Po 10 min kepimo į skardą pridedame šparagines pupeles ir vyšninius pomidorus. Kepsnius aptepame pomidorų padažu ir pabarstome mocarela.
- Kepame 180 laipsnių orkaitėje dar 15 min.
Vištienos Filė Su Česnakais Ir Citrina
Ingredientai:
- Vištienos krūtinėlės filė - 400 gramų
- Česnakai - 1 skiltelė
- Citrina - 0.5 vieneto
- Sviestas - 60 gramai
- Druska - 1 arbatinis šaukštelis
- Juodieji pipirai, malti - 0.5 arbatinio šaukštelio
- Džiūvėsėliai - 6 valgomieji šaukštai
- Kiaušiniai
Gaminimas:
- Vištienos filė supjaustyti plonesniais gabalėliais, įtrinti česnaku bei apšlakstyti citrinos sultimis.
- Indelyje sumaišykite druską, pipirus ir miltus. Išplakti kiaušinius.
- Vištienos filė gabalėlius apvolioti miltuose, tada kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose.
Skaičiuojama, kad per metus vienas lietuvis vidutiniškai suvartoja beveik 40 kilogramų vištienos. Prekybos tinklo „Iki" komunikacijos vadovė Vaida Budrienė pastebi, kad pirkėjai noriai į krepšelius deda vištienos blauzdeles, sparnelius, kepsniams puikiai tinkančią vištienos filė. Pasirinkimui, anot jos, įtakos turi ir tuo metu esančios akcijos.
„Vištiena - maistinga, lengvai paruošiama ir nebrangiai kainuojanti mėsa, kuri dėl savo universalumo pirkėjų tarpe populiari tiek šaltuoju metų laiku, tiek vasarą, prasidėjus grilio sezonui. Atsižvelgdami į pirkėjų poreikius, visuomet stengiamės pasiūlyti kuo platesnį šviežios ir kokybiškos vištienos asortimentą bei taikyti šiai mėsai itin patrauklias kainas", - sako prekybos tinklo „Iki" komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.
