pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Švediški mėsos kukuliai su bulvėmis: receptai ir patarimai

Švediški mėsos kukuliai (köttbullar) - tai patiekalas, kuris daugeliui asocijuojasi su Švedija ir IKEA parduotuvėmis. Tačiau šį skanų patiekalą galima lengvai pasigaminti ir namuose. Šiame straipsnyje rasite įvairių švediškų mėsos kukulių receptų su bulvėmis, patarimų, kaip pasirinkti tinkamus ingredientus ir paruošti skanų padažą.

Nostalgija ir skonis: švediški kukuliai

Švediški mėsos kukuliai - tai ne tik skanus, bet ir nostalgiškas patiekalas. Man tie kukuliukai ir šiaip labai nostalgiški, nes Švedija buvo pats pirmasis mano užsienis, į kurį patekau iš po geležinės uždangos (veiksmas vyko apie 1993-uosius…), ir būtent šie kukuliukai buvo pats pirmasis „vakarietiškas” patiekalas, kurį ten ragavau, ir kuris savo skoniu ir išvaizda man buvo absoliučiai nepakartojamas. Juk mūsų mamos, jei jau kepdavo kotletus, tai juos darydavo tokio dydžio, kad vieno ir pakakdavo vakarienei (na gerai, dviejų…), o čia - maži kaip graikiški riešutai kotletukai…. Ir dar kokioj gražioj dėžutėj supakuoti (o taip, bent jau toje šeimoje, kurioje aš viešėjau, niekas nesiterliojo su kotletukų gamyba - pirkdavo šaldytus, visai negailėdami dėžutės grožio, ją perplėšdavo, sudėdavo ledinius kotletukus į orkaitę, ir po pusvalandžio pietūs jau būdavo paruošti. Man tai tuomet atrodė neįtikėtinai pažangu:)).

Sako, po švenčių maratono, po ančių ir kalakutų Kalėdoms, po kepsnių Naujiems, žmonės labiausiai pasiilgsta paties paprasčiausio, naminio, nostalgiško maisto…. Ir va užsimaniau nežmoniškai aš šiandien būten švediškų kukuliukų. Lygiai tokių, kokius aš skanavau savo pirmosios kelionės į užsienį metu, ir kuriuos jūs tikrai esate valgę Ikėjoj (tik namuose pagaminti tikrai kokybiškesni:)).

Klasikinis švediškų mėsos kukulių receptas

Būtinai patiekite kukuliukus su padažu, bulvėmis (geriausia bulvių koše, tik ne ta, iš miltelių:)), bruknių uogiene ir raugintais agurkėliais.

Ingredientai:

  • 500 g maltos kiaulienos (arba pusiau su jautiena)
  • 1 svogūnas (tarkuotas)
  • 1 kiaušinis
  • Džiūvėsėliai
  • Krapai
  • Druska, pipirai
  • Aliejus kepimui

Padažui:

  • Šaukštas sviesto
  • Šaukštas miltų
  • Sultinys (pagal poreikį)
  • Vynas (nebūtina)
  • Druska, pipirai, sojos padažas (pagal skonį)
  • Grietinė arba grietinėlė (nebūtina)

Gaminimo eiga:

  1. Dideliame dubenyje sumaišykite mėsą su tarkuotu svogūnu, kiaušiniu, džiūvėsiais, krapais, paskaninkite druska ir pipirais.
  2. Šlapiomis rankomis suformuokite graikiško riešuto dydžio kukuliukus.
  3. Gilesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite kukuliukus ir kepinkite juos iš visų pusių vartydami, ant nedidelės ugnies, kol kukuliukai visiškai iškeps (gali prireikti kepti dviem porcijom, tuomet iškeptus kukuliukus atidėkite į šalį ir laikykite šiltai). Kukuliukai turėtų kepti apie 8-10 minučių, juos dažnai vartant, tačiau geriausia perpjaukite vieną pusiau ir įsitikinkite, kad mėsa iškepusi pilnai.
  4. Išimkite iškepusius kukuliukus iš keptuvės, o į ją įdėkite šaukštą sviesto. Kai sviestas ištirps, suberkite miltus ir maišydami kepinkite apie minutę.
  5. Jei padažui naudosite vyną, įpilkite jo apie ⅓ stiklinės, visąlaik maišydami, kad nesusidarytų gumulai. Supilkite sultinį toliau maišydami. Sultinio pilkite tiek, kokio tirštumo norisi padažo.
  6. Paragaukite padažą, pagardinkite jį druska ir pipirais (jei norite, įpilkite šaukštą sojos padažo, taip padažas bus sodresnio skonio ir spalvos).
  7. Suberkite atgal į keptuvę iškeptus kukuliukus, ir dar pašildyktie viską, maišydami, padengdami kiekvieną kukuliuką padažu. Pabaigoje galite pagardinti grietine arba grietinėle.
  8. Patiekite pabarstę krapais, su bulvėmis (arba bulvių koše), bruknių uogiene ir raugintais agurkais.

Kukuliai su daržovėmis

Šis receptas - puikus būdas įtraukti daugiau daržovių į savo mitybą.

Ingredientai (4 porcijos):

  • 500 g maltos kiaulienos
  • 1 svogūnas (smulkintas)
  • 1 skiltelė česnako (smulkinta)
  • Druska, pipirai, persilado prieskoniai (pagal skonį)
  • 1 kiaušinis
  • 1 morka (tarkuota)
  • 1 sauja žalių žirnelių
  • 0,5 brokolio (žiedais)
  • Keli lauro lapai
  • 300 ml vandens
  • 200 ml grietinėlės
  • 4-6 bulvės
  • Žalumynai (krapai, laiškiniai česnakai)

Gaminimo eiga:

  1. Į maltą kiaulieną mušame kiaušinį, beriame druskos, pipirų, persilado prieskonių, įmaišome smulkintą svogūną ir česnaką. Masę išmaišome. Formuojame nedidelius kukuliukus.
  2. Bulves ir morkas nulupame. Morkas sutarkuojame, bulves supjaustome norimais gabalėliais, brokolį išskirstome žiedais.
  3. Į puodą sudedame bulves, morkas, kukulius, lauro lapus. Užpilame vandeniu ir patroškiname apie 20 min.

Švediški kukuliai su bulvių koše

Nesvarbu, kaitina karštis ar pila lietus - patiekalai iš bulvių yra neatsiejami nuo lietuvių stalo. Šviežio derliaus bulvės pasižymi gerųjų savybių gausa. O kad neprarastų gerųjų savybių, tam, kad bulvės būtų tobulai išvirtos geriausia visas jas virti nuo 15 iki 20 minučių. Gaminkite švediškus bulvių kukulius su bulvių koše pietums ar vakarienei.

Ingredientai:

  • Faršas
  • Kiaušinis
  • Pienas
  • Svogūnas (smulkintas)
  • Krapai
  • Džiūvėsėliai
  • Druska, pipirai
  • Bulvės
  • Sviestas
  • Žaliosios pupelės
  • Mėsos sultinys
  • Aliejus

Gaminimo eiga:

  1. Į didelį dubenį sudėkite faršą, įmuškite kiaušinį, supilkite pieną, suberkite smulkiai supjaustytą svogūną, krapus, džiūvėsėlius, druską bei pipirus ir viską gerai išmaišykite.
  2. Iš gautos masės drėgnomis rankomis suformuokite norimo dydžio rutuliukus, išdėliokite juos kepimo popieriumi išklotoje skardoje, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, tuomet pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C, ir kepkite 20 minučių.
  3. Kol mėsos kukuliai kepa, paruoškite bulvių košę bei garnyrą. Bulves nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais, suberkite į puodą, užpilkite vandeniu ir virkite, kol bulvės suminkštės.
  4. Tuomet nupilkite vandenį, įpilkite šilto pieno, įdėkite sviesto, įberkite druskos ir bulvių grūstuvu viską sutrinkite iki vientisos masės.
  5. Žaliąsias pupeles nuplaukite, suberkite į sūdytą verdantį vandenį ir virkite apie 15 minučių. Tuomet karštą vandenį nupilkite ir perpilkite pupeles šaltu vandeniu, kad jos kiek pravėstų ir išlaikytų savo žalią spalvą.
  6. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir maišydami kepkite, kol masė švelniai paruduos.
  7. Tuomet į keptuvę supilkite mėsos sultinį, viską gerai išmaišykite, sumažinkite kaitrą, sudėkite iškepusius mėsos kukulius ir retkarčiais pamaišydami troškinkite juos apie 15 minučių.

Mėsos kukuliai pasaulyje

„Daugelis mėsos kukulius sieja su Švedija, visgi kulinarai šį patiekalą kildina iš Artimųjų Rytų. Čia jis dar vadinamas kofta - maltos mėsos (dažniausiai avienos) ir prieskonių kukuliais, tradiciškai patiekiamais su ryžiais ir pitos duonele“, - pranešime žiniasklaidai teigia „Maximos“ Maisto gamybos ekspertės Brigita Baratinskaitė. Ekspertė teigia, kad šis patiekalas yra toks populiarus, jog sunku nusakyti, kurios šalies virtuvės tradicijoms jį reikėtų priskirti: „Švedija, Graikija, Italija, Jungtinės Amerikos Valstijos ir net Lietuva gali pasigirti skirtingais mėsos kukulių receptais ir jų gaminimo būdais. Tai komfortiškas, paprastai pagaminamas ir lengvai užšaldomas patiekalas. Kukulius galima kepti, virti, gruzdinti ar troškinti - papildant įvairiais mėgstamais ir šaldytuve atrandamais ingredientais“.

Švedijoje mėsos kukulių pagrindas - jautienos ir kiaulienos faršas, jie patiekiami su bulvių koše ir bruknių uogiene, saulėtoje Italijoje jie ragaujami su naminiu pomidorų padažu ir makaronais, pavyzdžiui, spagečiais (kukuliai čia dar vadinami „polpette“). Graikijoje jie gaminami iš avienos ir patiekiami su tzatziki padažu ir pitos duonele, Vokietijoje serviruojami su kaparėlių padažu, o Kinijoje kukuliai dažnai plaukioja aromatinguose sultiniuose ir sriuboje.

Paprastos taisyklės užtikrins rezultatą

B. Baratinskaitė teigia, kad norint sulaukti skanaus rezultato, vertėtų įsidėmėti kelias esmines mėsos kukulių gamybos taisykles:

  1. Visų pirma, svarbu tinkamai išsirinkti mėsą. Nors kukuliai gali būti gaminami iš bet kokios mėsos, pasirinkus riebesnę mėsą, kaip pavyzdžiui, jautieną, ėrieną ir kiaulieną, gausite kur kas minkštesnius kukulius.
  2. Gaminant iš bet kokios paukštienos svarbu neperkepti, kadangi mėsa gali išsausėti ir tapti kieta.
  3. Taip pat smulkintą mėsą prieš gamybą patariama laikyti kuo šalčiau, bus paprasčiau formuoti rutuliukus ir kepant jie neiširs.
  4. Į mėsos kukulių sudėtį pravartu įdėti drėgmės suteikiančių ingredientų, kaip pavyzdžiui, džiūvėsiai su pienu arba piene išmirkyta balta duona. Mėsoje esantys baltymai kaitinant susitraukia, tad šie ingredientai padeda išvengti sausumo pojūčio.
  5. Mėsos kukulius rankomis formuokite švelniai, stipriai nespauskite, kadangi per smarkiai suslėgti jie gali būti sunkiai sukramtomi, tarsi guminiai.

Trys skirtingi receptai

Norintiems jau šį vakarą ant stalo turėti garuojančią vakarienę B. Baratinskaitė siūlo tris skirtingus mėsos kukulių patiekalus, kuriuos lengvai paruoš tiek mėgėjas, tiek virtuvėje besisukiojantis asas.

Sūriu įdaryti mėsos kukuliai

Reikės:

  • 4 plėšomo sūrio lazdelių
  • 225 g maltos jautienos
  • 225 g maltos kiaulienos
  • 100 g džiūvėsėlių
  • 1 kiaušinio
  • 2 arbatinių šaukštelių smulkintų petražolių
  • pusės česnako
  • 25 g parmezano sūrio
  • žiupsnelio druskos, pipirų
  • 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus
  • 400 g konservuotų pomidorų arba natūralaus pomidorų padažo

Gaminame:

  1. Sūrio lazdeles pjaustykite 2,5 cm dydžio kubeliais ir atidėkite į šalį.
  2. Vidutiniame dubenyje maišykite jautieną, kiaulieną, džiūvėsėlius, kiaušinį, petražoles, smulkintą česnaką bei parmezano sūrį. Pagal skonį pagardinkite druska, pipirais ir išmaišykite. Formuokite mažus rutuliukus ir į vidų įspauskite po sūrio gabalėlį, sandariai užspausdami mėsą.
  3. Didelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ant vidutinės ugnies. Dėkite mėsos kukulius ir kepkite, kad apskrustų iš visų pusių.
  4. Kai mėsos kukuliai gražiai apskrus, išimkite juos iš keptuvės. Į švariai nuvalytą keptuvę supilkite konservuotus pomidorus arba padažą ir į jį dėkite mėsos kukulius. Šaukštu užpilkite padažo ir ant kukulių viršaus. Uždenkite keptuvę dangčiu ir troškinkite dar apie 12 minučių.

„Kukulius patiekite šiltus - juos galima pabarstyti mėgstamomis žolelėmis ir parmezano sūriu. Prie šio patiekalo puikiai tiks ir mėgstamos rūšies skrudinta duonelė“, - sako B. Baratinskaitė.

Švediški mėsos kukuliai

Reikės:

  • Kukuliams - 500 g maltos jautienos, 500 g maltos kiaulienos, 1 nedidelio svogūno, 2 baltos duonos riekelių, pamirkytų piene, 2 šaukštų miltų, 1 kiaušinio, 1/4 puodelio pieno, druskos, pipirų, 2 šaukštų sviesto
  • Bulvių košei - 4 didelių bulvių, 1/2 puodelio pieno, 4 šaukštų sviesto, druskos pagal skonį

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Maišykite maltą jautieną, kiaulieną, svogūną, mirkytą duoną, miltus, kiaušinį, 1/4 puodelio pieno, druską ir pipirus.
  2. Iš mišinio suformuokite mažus kamuoliukus. Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite 2 šaukštus sviesto. Sudėkite mėsos kukulius ir kepkite, kol paruduos iš visų pusių, apie 5 minutes.
  3. Tuomet dėkite kukulius į kepimo indą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 20-25 minutes.
  4. Kol kepa, ruoškite bulvių košę: kubeliais pjaustykite bulves ir virkite pasūdytame vandenyje, kol suminkštės (apie 20 min.).
  5. Nusausintas bulves sudėkite į puodą, trinkite bulves su pienu ir sviestu, kol masė taps vientisa ir kreminė. Pagal skonį pagardinkite druska.

Iškepusius kukulius patiekite su kremine bulvių koše, o patiekalui įdomesnio, šiek tiek rūgštaus skonio suteiks bruknių arba spanguolių uogienė.

Vištienos kukuliai

Reikės:

  • 500g maltos vištienos
  • pusės puodelio džiūvėsėlių
  • 4 šaukštų pieno
  • pipirų, maltos paprikos
  • žiupsnelio petražolių
  • 1 šaukštelio aitriųjų pipirų dribsnių
  • 2 skiltelių smulkinto česnako
  • 1 kiaušinio
  • 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus

Gaminame:

  1. Į dubenį suberkite džiūvėsėlius ir pilkite pieną, palikite pastovėti kelias minutes. Suberkite pipirus, maltą papriką, druską, petražoles, raudonėlį, česnaką, aitriųjų pipirų dribsnius, kiaušinį ir alyvuogių aliejų. Viską gerai išmaišykite.
  2. Dėkite mėsą ir viską sumaišykite, formuokite mažus rutuliukus.
  3. Įkaitinkite oro gruzdintuvę iki 190 laipsnių ir nustatykite laikmatį 12 minučių. Įpusėjus kepimui, mėsos kukulius apverskite ir kepkite, kol paruduos.

Patiekite su mėgstamais makaronais - spagečiais, kaspinėliais, sraigteliais ir norimu padažu. Skanaus!

„Jeigu neturite oro gruzdintuvės, kukulius gruzdinkite puode su įkaitintu aliejumi. Įkaitinkite vidutinio dydžio puodą su saulėgrąžų aliejumi ir atsargiai sudėkite mėsos rutuliukus. Aliejaus pilkite tiek, kad apsemtų kukulius ir trumpai gruzdinkite - kol šie paruduos iki auksinės spalvos. Ištrauktus iš puodo kukulius nestipriai suspauskite popieriniame rankšluostyje, kad sugertumėte riebalų perteklių. Svarbu kukulius gruzdinti trumpai, kad mėsa netaptų kaip guminė arba per kieta“, - sako ekspertė.