Kokios Kūčios ir Kalėdos be silkės! Taip tikrai pasakytų mano tėtis, kurio vienas mėgstamiausių šventinių patiekalų yra silkė pataluose. Silkė pataluose patiekalas visados itin dailiai papuošia bet kokį šventinį stalą, tai kartu ir užkandis, ir salotos. Dažniausiai silkę sluoksniuojame su virtais burokėliais, morkomis ir bulvėmis, dar trupučiu majonezo, žiupsniu druskos ir ryšulėliu šviežių krapų.
Ir nors iš pirmo žvilgsnio viskas gali atrodyti paprastai, tačiau visa šventinė paslaptis slypi silkėje ir indeliuose. Kaip tėtis sako, silkę reikia rinktis kokybišką - tai „Santa Bremor“ silpnai sūdyta silkė su žalumynais šiam patiekalui puikiai tinka! Ji turi lengvą žalumynų poskonį, tad idealiai dera su visais sluoksniais, suteikdama jiems lengvo išskirtinumo.
Silkės pataluose patiekimo būdai
Silkę pataluose galite patiekti ne tik įprastu būdu, kaip pas mane nuotraukoje. Mišrainę galima susluoksniuoti viename dideliame inde arba mažuose, individualiuose indeliuose.
Patarimai gaminant silkę pataluose
- Norint pasiekti tobulą silkės pataluose tekstūrą, rekomenduojama daržoves virti su lupena, taip jos išlaikys daugiau maistinių medžiagų ir nesusgers per daug vandens.
- Daržoves ir kiaušinius galima išvirti iš anksto, net dieną prieš ruošiant patiekalą.
- Pjaustant ingredientus, stenkitės, kad visi kubeliai būtų maždaug vienodo dydžio - tai ne tik suteiks patiekalui estetišką išvaizdą, bet ir užtikrins tolygų skonių pasiskirstymą kiekviename kąsnyje.
- Prieš patiekiant, leiskite patiekalui pastovėti šaldytuve bent 3-4 valandas, o geriausia - per naktį.
Klasikinis silkės su burokėliais ir morkomis receptas
Ingredientai:
- silkės filė aliejuje: 200 gramų
- bulvės: 1 (didelės)
- morkos: 1 (didelės)
- burokėliai: 1 (vid.)
- Keli valg. š. majonezo
Gaminimo eiga:
- Iš pradžių bulvę ir morką išvirkite viename puode (nereikia nulupti).
- Paskui išimkite iš vandens ir palikite atvėsti. Atvėsusias daržoves nulupkite, supjaustome nedideliais kubeliais.
- Burokėlį išvirkite taip pat su lupena, paskui išimkite iš vandens, palikite atvėsti.
- Sluoksniavimas: Didelėje lėkštėje pirmiausia sudėliokite skritulį iš bulvių, tuomet ant jų dėkite silkę, paskui svogūną, aptepkite vieną valgomąjį šaukštą majonezo.
- Tuomet dėkite susmulkintą morką ir ant jų burokėlį. Burokėlio sluoksnį apibarstykite trupučiu druskos. Viso sluoksniavimo metu privalu suformuoti apvalius šonus bei gerai prispausti daržoves.
- Mišrainę dėkite į šaldytuvą pastovėti keletai valandų.
- Paskui viršų aptepkite 5 valgomaisiais šaukštais majonezo, apibarstykite sutarkuotais kiaušiniais (nėra būtina) ir iškart patiekite.
Alternatyvus receptas: kepti burokėliai ir morkos su silke
Šiemet per šventes nusprendėme valgyti tradicinį maistą, tačiau iškilo problema: kuo pakeisti majonezą baltoje ir burokėlių mišrainėje? Taip gimė idėja pagaminti kiek kitoką burokėlių mišrainę su silke. Burokėlius kartu su morkomis kepiau orkaitėje su pikantišku padažu, o viską vainikavo karalienė Santa Bremor lengvai sūdyta silkė Maties. Nes kaipgi be jos? Daržovių padažas puikiai pakeis tradicinį majonezą, patiekalas bus gerokai sveikesnis.
Ingredientai:
- Silkės Maties
- 4 burokėlių
- 2 morkų
- 3 v.š. alyvuogių aliejaus
- 1 v.š. skysto medaus
- 1 v.š. balzaminio acto
- 1/2 a.š. rozmarino
- 1/3 a.š. druskos
- 1/3 a.š. pipirų
Gaminimo eiga:
- Burokėlius ir morkas supjaustome nedideliais gabalėliais.
- Iš alyvuogių aliejaus, medaus, balzamiko ir prieskonių paruošiame padažą, kurį supilame į burokėlius.
- Juos beriame ant kepimo skardos, morkas dedame šalia- jas tik apšlakstome aliejumi ir beriame šiek tiek druskos.
- Kepame 180 C orkaitėje apie 30-40 minučių, kol daržovės suminkštės.
- Silkės gabaliukus įmaišome į daržoves arba dedame ant viršaus.
Močiutės receptas: silkė su bulvėmis, morkomis ir burokėliais
Šis receptas yra mano močiutės.
Ingredientai:
- 3 vienetai bulvių (virtos)
- 3 vienetai morkų (virtos)
- šiek tiek petražolių
- 1 vienetas svogūnų
- 2 vienetai kiaušinių (virti)
- 3 vienetai silkių (filė)
- šiek tiek majonezo (neriebus)
- 1 vienetas burokėlių (virtas)
Gaminimo būdas:
- Virtas daržoves, svogūnus ir silkę supjaustyti mažais kubeliais.
- Į dubenį (geriausia stiklinį) dėti silkę, ant jos svogūnus, tada bulves ir vieną sluoksnį majonezo.
- Tuomet dėti morkas, vėl tepti majonezą.
- Galiausiai sudėti burokėlius, užtepti majonezo ir sutarkuoti kiaušinius.
- Kad būtų gražiau, pabarstyti petražolėmis.
- Skaniausia, kai viskas pastovi, kurį laiką, šaltai.