Šaltuoju metų laiku bulvių suvalgome daugiau nei vasarą. Nes kai lauke jau vėsu, norisi šilto, stipresnio ir sotesnio maisto. Dažniausiai bulvės tampa puikiu garnyru pietų patiekalams - virtos bulvės, bulvių košė, bulvių košė su daržovėm, keptos bulvės, bulvių mišrainė.
Naturjevų šeimyna labai mėgsta bulves ir valgo ištisus metus. „Skaniausios, žinoma, yra šviežios bulvės. Tad, kai jos prasideda, dažniausiai ir daugiausiai gaminu įvairių patiekalų iš bulvių“, - pasakoja maisto tinklaraštininkė. „Labai dažnai kepu blynus, žemaičių blynus, plokštainį ar apkepą, cepelinus gaminu retai, nes jiems reikia daugiau laiko“, - pasakoja Kristina. Moteris sako, kad nors vaikai labai dažnai išsireikalauja fri bulvyčių, bet jie noriai valgo ir kitokius bulvių patiekalus.
Kadangi K. Naturjevienei virtuvėje labai patika eksperimentuoti, taip gimsta ne vienas patiekalas. Antai kartą ketino iškepti bulvių ir daržovių apkepą, tačiau sūnus užprotestavo - jis norėjo mėsos. „Taigi, teko taisyti padėtį - taip ir sugalvojau paruošti bulvių apkepą su vištiena. Ir rezultatas buvo nuostabus! Virtų bulvių riekeles sluoksniavau su kepintomis daržovėmis ir vištiena, o viską pagardinau užpildama sūrio ir grūdėtos varškės mišiniu - patiekalas buvo labai sotus ir kvapnus. Mėgavosi juo visi“, - pasakoja moteris.
Bulvių Apkepas su Vištiena ir Daržovėmis
Ingredientai:
- 500 g vištienos filė
- 500 g bulvių
- 200 g kietojo sūrio
- 1 valg. š. aliejaus
- 1 svogūno
- 2 morkų
- 200 g šviežių arba šaldytų žirnių
- 3 skiltelių česnako
- 100 ml grietinėlės
- 2 valg. š. miltų
- Kelių lapelių šviežių bazilikų
- Žiupsnelio druskos ir pipirų
Gaminimas:
- Vištienos filė išvirkite ir smulkiai suplėšykite šakute. Svogūnus ir česnakus susmulkinkite, morkas supjaustykite kubeliais.
- Vištieną su smulkintomis daržovėmis apkepkite aliejuje. Įberkite miltų, žiupsnelį druskos, pipirų, išmaišykite ir pakepinkite 2-3 min. Supilkite grietinėlę ir maišydama kaitinkite, kol padažas sutirštės. Jei pasidarys pernelyg tirštas, galite įpilti šiek tiek vandens.
- Į keptuvėje kunkuliuojantį padažą berkite žirnelius, smulkintus bazilikų lapelius (vietoj jų galite naudoti pesto padažą - reikės 1 šaukšto) ir dar kelias minutes pakaitinkite.
- Bulves nulupkite ir išvirkite. Nukošusi įmeskite gabalėlį sviesto ir kruopščiai sutrinkite. Sutrintą masę pasūdykite, užpilkite verdančiu pienu ir gerai išmaišykite, kad būtų puri, bet jokiu būdu neskysta.
- Paruoštą vištienos ir daržovių troškinį supilkite į kepimo indą. Ant viršaus paskleiskite bulvių košę, užberkite tarkuoto sūrio.
- Kepkite 220 °C orkaitėje 25-30 min., kol bulvių košė ir sūris apskrus.
Bulvių Ir Vištienos Apkepas Su BBQ Padažu
Reikės (4-5 asmenims):
- 6 bulvių
- 2 puodelių pieno
- 1 v. š. išlydyto sviesto
- 2 v. š. miltų
- Druskos
- 1 a. š. malto muskato
- 1 svogūno
- 1 česnako skiltelės
- 500 g vištienos filė
- 1/2 puodelio barbekiu (BBQ) padažo
- 1 puodelio tarkuoto fermentinio arba mocarelos sūrio (arba jų mišinio)
- Sviesto kepimo formai patepti
Paruošimas:
- Vištieną išvirkite pasūdytame vandenyje.
- Bulves nuskuskite, supjaustykite griežinėliais ir pavirkite pasūdytame vandenyje 5 minutes.
- Svogūną ir česnaką supjaustykite labai smulkiai. Išvirusią vištieną suplėšykite arba supjaustykite nedideliais gabaliukais.
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
- Keptuvėje šlakelyje aliejaus apkepkite svogūną, česnaką, dėkite smulkintą vištieną ir BBQ padažą. Viską išmaišykite ir šiek tiek pakepkite.
- Į puodą pilkite pieną ir kaitinkite virš nedidelės ugnies. Dėkite sviestą, išmaišykite ir po truputį vis maišant sudėkite miltus. Maišykite ir kaitinkite, kol padažas sutirštės, dėkite muskatą ir druskos pagal skonį, paragaukite, ar netrūksta.
- Kepimo indą ištepkite sviestu. Dugną išklokite bulvėmis ir padenkite baltu padažu, tada ant viršaus paskleiskite vištieną, vėl dėkite bulves, baltą padažą ir tada paviršių apibarstykite sūriu.
Subtilus Bulvių Apkepas Su Vištiena Ir Grietinėle
Ingredientai:
- Bulvės - 700 g
- Vištienos filė - 1 vnt.
- Grietinėlė - 200 ml
- Sūris - 100 g
- Svogūnai - 1 vnt.
- Prieskoniai - 1 šaukštelis
- Čiobreliai - 1 šakelė
Apkepo paruošimas:
Vištienos filė ir svogūną smulkiai supjaustykite, išmaišykite.
Bulvių Apkepas su Vištiena, Morkomis ir Cukinijomis
Daržovių ir mėsos įdarui:
- Sutarkuoju 150 g morkų
- Kubeliais supjaustau 120 g svogūnų
- Susmulkinu 3 skilteles česnako
- Nedideliais gabalėliais supjaustau 500 g vištienos filė (tinka ir šlaunelių mėsa ar malta kiauliena, kalakutiena ir kt.)
- Kubeliais supjaustau 400 g cukinijos
- Išvirtas ir atvėsintas bulves nulupti ir supjaustyti plonomis riekelėmis.
- Į įkaitintą keptuvę pilu aliejaus. Verčiu tarkuotas morkas, pjaustytus svogūnus, smulkintas česnako skilteles, pjaustytus vištienos ir cukinijos gabalėlius. Beriu druskos, pipirų, 2 šaukštelius vištienos prieskonių be druskos (jei vištienos prieskoniai su druska, druskos berkite mažiau), įmetu kelias šakeles čiobrelio.
- Vis pamaišydama, kepinu apie 25 min ant didesnės ugnies, kol daržovės ir mėsa iškeps, o susidaręs skystis išgaruos.
- Paruošiu sūrio varškės masę: į dubenį burokine tarka sutarkuoju 200 g fermentinio sūrio, prie sūrio dedu 200 g grūdėtos varškės. Įmušu 2 kiaušinius. Beriu saują smulkintų šviežių petražolių. Viską sumaišau - paruošta.
- Apkepą kepsiu 26 cm skersmens kepimo inde. Indą patepu šlakeliu aliejaus. Indo dugną iškloju virtų bulvių riekelėmis (sudėjau 1/3 visų bulvių).
- Ant bulvių dedu pusę kepintų daržovių ir mėsos - tolygiai paskirstau. Ant mėsos ir daržovių tolygiai išdėlioju mažiau nei pusę sūrio masės. Sūrio masę užkloju bulvių sluoksniu - dedu pusę bulvių, o pusę pasilieku dar vienam sluoksniui.
- Ant bulvių sudedu mėsą ir daržoves (visas). Tuomet ant viršaus išdėlioju likusias bulves.
- Tolygiai išdedu visą sūrio varškės masę.
- Kepsiu apkepą įkaitintoje 200 laipsnių orkaitėje apie30 minučių, įjungusi programą „viršus apačia“ be vėjelio.
Valgėme bulvių apkepą su pomidoro riekelėmis. Buvo labai gardu! Skanaus!
Paprastas Bulvių Apkepas
- Apkepui nuskuskite bulves ir jas supjaustykite kaip įmanoma plonesniais apskritimais. Plonais pusžiedžiais supjaustykite svogūnus.
- Bulves ir svogūnus sudėkite į puodą, suberkite susmulkintą česnako skiltelę, užpilkite pienu ir grietinėle, kaip reikiant pasūdykite. Įdėkite lauro lapą ir kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol viskas pradės kunkuliuoti, o bulvės ir svogūnai - minkštėti.
- Visą puodo turinį sukrėskite į indą, skirtą kepti. Rinkitės aukštesniais kraštais, kad apkepas būtų mažiausiai 5-6 centimetrų storio. Iš masės išimkite lauro lapą.
- Į keptuvę įdėkite truputį sviesto ir porą lengvai apkepinkite, suverkite daržoves. Kai poras truputį suminkštės - tai nutiks po kokių 5 minučių, į keptuvę supilkite vyną ir leiskite kaip reikiant jam pakunkuliuoti. Į padažą įdėkite šaukštelį garstyčių, supilkite grietinėlę. Viską pakaitinkite.