Pastaruoju metu mano eksperimentai virtuvėje būna tokie paprasti, kad dažnai pagalvoju, ar verta jais dalintis. Suabejojau ir šiais keksiukais, kuriems nereikia nei keistų produktų, nei daug laiko. Ir nėra jie kažkuo labai ypatingi, tiesiog skanūs, sotūs, primenantys taip mano mėgstamą kugelį ir, svarbiausia, patogūs mažoms rankutėms. Ir kartais tikrai tas paprastumas džiugina!
Kugelio keksiukai
Neįprastai patiektas kugelis pagal geriausią kugelio receptą.
Kugelio keksiukams reikia:
- apie 500 g bulvių
- 1 kiaušinio
- 100 ml pieno
- 400 g grūdėtosios varškės
- apie 200 g trumpavaisių agurkų
- šlakelio citrinos sulčių
- 15 g žirnių arba česnakų daigų
- 80 g grietinės
- druskos, juodųjų pipirų
Bulves smulkiai sutarkuokite. Pieną pašildykite ir įmaišykite į bulvių masę. Pagardinkite druska ir pipirais. Įmaišykite plaktą kiaušinį. Masę padalinkite keksiukų formelėse ir kepkite iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje apie 25-35 min. Nupilkite skystį nuo grūdėtosios varškės ir sumaišykite su kubeliais pjaustytais agurkais. Pagardinkite citrinos sultimis ir druska. Keksiukus patiekite lėkštėje su paruoštomis salotomis grietine ir apibarstę daigais. Skanaus!
Bulvių ir varškės keksiukai
Kai orai vis vėsyn - norisi kuo daugiau šiltų patiekalų, tad siūlome jums pasigaminti ir vakarienei, ir lengviems pietums tinkantį vegetarišką patiekalą - bulvinius-varškinius keksiukus.
- 3 bulvės;
- 100 g varškės;
- 1 kiaušinis;
- sauja fermentinio sūrio;
- pusė šaukštelio kepimo miltelių;
- trečdalis stiklinės pieno;
- sauja džiūvėsėlių;
- paskaninimui: džiovintų pomidorų ar prieskoninių žolelių.
Bulvių ir varškės keksiukų paruošimas:
- Bulves išvirkite, užpilkite pienu ir sutrinkite smulkintuvu iki vientisos tyrės.
- Įmuškite kiaušinį, įberkite kepimo miltelių, fermentinio sūrio tarkuoto, sudėkite varškę, džiūvėsėlius.
- Viską gerai išmaišykite, paskaninkite susmulkintais džiovintais pomidorais ar prieskoninėmis žolėlėmis ir sudėkite šaukštu į keksiukų formeles (pateptas sviestu arba - su popierinėmis formelėmis kepimui).
- Dėkite kepti į orkaitę (įkaitintą iki 180 laipsnių) kepti apie 30-40 min.
Kad ir kiek naujų vėjų į mano virtuvę įsisuko ar dar tik įsisuks ateityje, netikiu, kad ateis laikas, kai toje kampinėje baltoje virtuvės spintelėje neliks vietos bulvėms. Kad ir ką bekalbėtų įvairios mitybos teorijos, kintančios kartu su besikeičiančiais metų sezonais ir madomis, - bulvės buvo, yra ir bus. Galbūt mes jas tiesiog per daug mėgstame, o galbūt tie seni geri bulviniai patiekalai neša savy per daug prisiminimų… Šiandien mūsų namuose jie kartais keičia formą - ta-dam, virtų bulvių keksiukai! Į sočią trintų bulvių masę įbėriau saują pavasario - šaltyje džiovintų „Supergarden“ morkų, žirnelių ir kukurūzų . Skaniausi jie, žinoma, šilti. Pagardinti šaukšteliu grietinės, apiberti trupučiu skrudintos šoninės.
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 ᵒC temperatūros.
- Dideliame dubenyje sumaišykite atvėsintas virtas trintas bulves, lengvai išplaktus kiaušinius, grietinę, pieną, tarkuotą čederio sūrį ir visas šaltyje džiovintas daržoves. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Metalinę keksiukų kepimo formą ištepkite lašeliu aliejaus.
- Skaniausia bulvių keksiukus patiekti šiltus.
Varškės keksiukai
Prisimenu, kai buvau maža, mama labai mėgdavo į įvairiausius kepinius įdėti varškės. „Kad būtų minkštesni“, - sakydavo, o aš šiek tiek nerimaudavau, kad vietoj pyrago valgysim kažką panašaus į varškėtį. Niekad taip nenutiko - pyragai iškepdavo purūs, minkšti, drėgni, tirpstantys burnoje. Gerai išsuktos varškės tešloje nė nesimatydavo. „Ar kepsi varškėčius?“, - pakėlęs akis nuo lego, nepatikliai manęs paklausė saulėtas virtuviukas prieš porą dienų. Susijuokiau; juk žadėjau jam keksiukų, o štai, rankoje pakelis varškės. Varškės keksiukai iškepė nuostabūs! Purūs ir minkšti, drėgni (čia ta magija, kurią sukuria varškė!), ne per saldūs. Skaniausi šie keksiukai švieži; tiek vieni, tiek su stikline pieno. Mes po vieną suvalgėm dar neišlaukę, kol atvės, o ir likę nuo lėkštės išnyko sparčiai, vos spėjau nufotografuoti. Kviečiu išsikepti.
Papasakoti noriu ne tik apie puikius keksiukus, bet ir apie pieno produktų kokybės svarbą. Kokybiškiausi produktai - skaniausi kepiniai. Keksiukus kepiau su „Pilos“ pusriebe varške iš „Lidl Lietuva“ - ji, kaip ir daug kitų „Lidl“ parduotuvių lentynose esančių „Pilos“ pieno produktų, yra paženklinta specialiu „Eurofins“ kokybės ženklu. Tam, kad pavyktų pasiekti tokių rezultatų, „Lidl Lietuva“ savo iniciatyva rūpinasi reguliaria produktų kokybės kontrole. Ar dažnai skaitote užrašus ant produktų pakuočių ir atkreipiate dėmesį į specialų ženklinimą, kuris gali nuraminti, kad renkamės geriausios kokybės produktus? „Eurofins“ - tai svarbią žinutę nešantis simbolis, kurį verta įsidėmėti. Naudokite pusriebę, o ne liesą varškę.
Receptas
- Gaminimo laikas: 20 min.
- 1 arb. š.
- 1 arb. š.
- ¼ arb. š.
- 1 valg. š.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros.
- Kiaušinius, cukrų, vanilinį cukrų ir nutarkuotas citrinos žieveles plakite elektriniu plaktuvu apie 3-4 minutes iki purumo, kol cukrus ištirps, masė pabals ir taps tiršta. Toliau plakdami, supilkite tirpintą sviestą.
- Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir druska.
- Avietes apvoliokite šaukštelyje miltų.
- Paruoštą tešlą paskirstykite į keksiukų kepimo formeles, užpildydami beveik iki viršaus.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol keksiukai gražiai pakils ir taps gražiai auksinės spalvos.