Medaus pyragas ypatingas ne tik dėl to, kad yra gaminamas tik iš natūralių, aukščiausios kokybės ingredientų, bet ir tuo, jog gaminyje nėra naudojama želatina. Svarbiausia, kad būtų lyg keptas namuose. Pasak kepyklų skyriaus vadovės Nijolios Juchnevič, medutį perkantys žmonės nori naminės kokybės, todėl jų pasirinkimą neretai nulemia tai, kad gaminant šį desertą nėra naudojama dirbtinių saldiklių.
Ingredientai ir gamybos procesas
N. Juchnevič teigimu, medučio biskvito lakštus kepantys konditerijos meistrai stengiasi, kad jie būtų ploni, purūs ir kvapnūs.„Turime konditerinių paslapčių - viso gamybos proceso neišduodame, tačiau biskvitams kepti naudojame tokius pat ingredientus, kaip ir kepdami namuose: miltus, kiaušinius, cukrų, kefyrą, natūralų medų, cinamoną ir ypatingus prieskonius. Kiekvienas lakštas perdengiamas kremu, pagamintu iš natūralios, šviežios grietinės, cukraus ir citrinų sulčių. Tokios paprastos trijų ingredientų kombinacijos skonis tobulai dera su medaus biskvitu“, - pasakoja N. Juchnevič.
Sezoniškumas ir populiarumas
Pasak Indrės Baltrušaitienės, „Iki“ komunikacijos vadovės, tokie tradiciniai desertai, kaip medaus pyragas, populiarūs išlieka visus metus, o dar labiau ragaujami tampa prieš šventes. I. Baltrušaitienės teigimu, pavasarį ir vasarą labiau norima lengvų, gaivių skanėstų, gausiai pagardintų šviežiomis sezoninėmis uogomis. Rudenį populiarėja pyragai su obuoliais, slyvomis, varškės kepiniai, o žiemą dominuoja sodraus skonio skanumynai, įprastai šokoladiniai arba su varške.
„Įprastai pirkėjai gali rinktis iš beveik 100 desertų rūšių - 30 pyragaičių, 40 tortų ir 25 pyragų. Konditerijos asortimentą nuolat atnaujiname, atsižvelgdami į pirkėjų poreikius. Šiuo metu pastebime, kad medučiui populiarumu nenusileidžia vaisinis tortas, tortas su maskarpone ir jogurtinis vaisinis pyragas. Iš pyragaičių populiariausi eklerai, krepšelis su baltyminiu kremu ir daugelį metų pirkėjų mėgstamos vaisinės tartaletės su persikais, kiviais, vynuogėmis, braškėmis, šilauogėmis, avietėmis“, - sako I. Baltrušaitienė. Kai kuriuos desertus pirkėjai renkasi ir pagal sezoniškumą.
Desertų įvairovė
N. Juchnevič pasakoja, kad desertų įvairovę pirkėjams leidžia pasiūlyti pasaulinėse parodose atrastos idėjos, kurias konditeriai pritaiko Lietuvoje. Tokia praktika padeda sukurti netikėtus derinius - taip pradėtos naudoti liofilizuotos (džiovintos šaltyje) uogos kremų gamyboje, o desertų puošybai - gėlės: našlaitės, rugiagėlės, hortenzijos, levandos, netgi rozmarinai.
„Kuriame ir neįprastus desertus, pavyzdžiui, kepame avinžirnių miltų ar špinatinį biskvitą, desertams esame naudoję ir pastarnokų tyrę, vyšnių-kardamono tyrę, moliūgus ir kitus ingredientus. Beje, esame vieni pirmųjų, kurie Lietuvoje pradėjo kepti pyragaičius iš migdolų miltų, kiaušinių baltymų ir cukraus „Macarons“, pagardintus tikro šokolado, grietinėlės ir vaisių tyrių kremais. Šiandien konditerijos gaminiai, kuriais žmonės kuria sau mažas šventes, perkami kiekvieną dieną, todėl visuomet stengiamės pasiūlyti desertų naujovių“, - sako N. Juchnevič.
Klasikinis medaus pyrago receptas
Jei norite sukurti šventę sau ar savo artimiesiems, galite pabandyti juos pradžiuginti itin mėgstamu medaus pyragu. Konditeriai dalinasi paprastu šio kepinio receptu.
Reikės:
- Tešlai:
- 4 stiklinių miltų
- 5 kiaušinių
- 1 stiklinės cukraus
- 70 gramų sviesto
- 3 šaukštų medaus
- 1 šaukštelio sodos
- Pertepimui:
- 0, 5 litro grietinės
- šiek tiek cukraus
- šiek tiek citrinų sulčių
Paruošimas:
- Medų, sviestą ir cukrų kaitinkite virš garų vonelės, kol ištirps cukraus granulės ir susidarys vientisa masė.
- Kiaušinius gerai suplakite iki putų ir sumaišykite su medaus mase.
- Po truputį berkite miltus ir sodą. Užminkykite tešlą.
- Paruoškite norimo dydžio lakštus ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol šiek tiek paruduos. Tai nutinka greitai, todėl lakštų kepimą stebėkite.
- Iškepusių lakštų kraštus sulyginkite pagal norimą formą. Likučius pasilikite sumalti trupiniams.
- Grietinę plakite kartu su cukrumi ir pagal norimą saldumą, pilkite citrinos sulčių.
- Tepkite lakštus kremu.
- Trupiniais apibarstykite pyrago kraštus ir viršų.
- Palaikykite pyragą šaldytuve bent 1 valandą arba dar ilgiau, nes tada jis bus dar skanesnis!
Subtilus medaus pyragas
Tortas pasirodo labai skanus, švelnus ir tiesiog tirpsta burnoje! Tačiau reikia atsižvelgti į vieną nedidelį niuansą - priklausomai nuo to, kokį medų naudosite ruošdami medaus pyragą, priklausys jo saldumas, todėl pirmą kartą paruošę atkreipkite dėmesį, ar reikia jį didinti ar mažinti.
Ingredientai:
- 70 g natūralaus sviesto;
- 3 vid. kiaušinių;
- 4 v.š. su kaupu medaus;
- 1/2 puodelio (250 ml) rudojo cukraus;
- žiupsnelio malto cinamono;
- žiupsnelio druskos (nebūtina);
- šviežiai tarkuotos citrinos žievelės;
- esencijos (tinka apelsinų, citrinų ar romo);
- a.š. kepimo miltelių;
- 1 ir 1/2 puod. miltų.
Paruošimas:
- Sviestą ir medų ištirpinti ant nedidelės ugnies ir išmaišyti. Sumaišyti su cukrumi.
- Kai ši masė atvės, po vieną įmušti ir įmaišyti kiaušinius.
- Įberti cinamono, esencijos, citrinos žievelės ir druskos. Išmaišyti.
- Į tešlą supilti miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir viską gerai išmaišyti.
- Supilti į riebalais išteptą arba kepimo popieriumi išklotą kepimo formą (rinktis nedidelę).
- kepti 180 laipsnių temperatūroje apie 60-65 minutes kol šakutė neaplips tešla (medaus pyragai paprastai kepa kiek ilgiau).
Greitasis medaus pyragas su sausainiais
Mėgstate medutį, bet bijote net pagalvoti apie medaus lakštų kepimą, kremo sukimą, visko sulipdymą ir pan.? Išbandykite greičiausio medučio pasaulyje receptą. Tikrai patiks, tikrai kartosite, tikrai būsite sužavėti.
Reikės:
- 3-4 pakelių GAIDELIS sausainių „Klasika“
- 3-4 šaukštų medaus
- 1 stiklinės HAPPY DAY įvairių vaisių sulčių
Kremui:
- 600 g šaltos grietinėlės
- 3 šaukštų DANSUKKER ekologiško cukraus „Panevėžio Plius“
- 1 šaukštelio KOTANYI vanilinio cukraus
- 10 g želatinos (birios arba lapeliais)
- 100 ml šalto vandens
- 500 g riebios šaltos grietinės
- 3 citrinų
Paruošimas:
- Į ZYLE dubenį pilkite šaltą gretinėlę, berkite DANSUKKER ekologiško cukraus „PanevėžioPlius“ ir šluotele plakite iki stambesnių putų. Berkite KOTANYI vanilinio cukraus, išmaišykite.
- Želatiną palaikykite šaltame vandenyje apie 10 min., tada nupilkite vandenį ir maišydami pakaitinkite, kol ji ištirps.
- Į kremą dėkite grietinę ir lengvai su šluotele maišykite. Maišant supilkite ištirpusią želatiną. Įtarkuokite citrinos žievelės, išmaišykite.
- Į medų pilkite HAPPY DAY įvairių vaisių sulčių ir maišykite. Įspauskite 2 citrinų sulčių, išmaišykite ir pilkite į tokį indą, kuriame būtų patogu mirkyti sausainius.
- Galite naudoti torto formą arba lėkštę su formavimo žiedu, apačią apsukite foliją, taip masė tikrai neišbėgs.
- Sausainius mirkykite medaus-sulčių skystyje ir dėliokite į formą, padengus apačią, dėkite kremo ir taip sluoksniuokite iki viršaus.
- Geriausia tortą palaikyti šaldytuve per naktį.
- Puoškite arba likusiais sausainiais juos sutrupindami, medaus koriu, šviežiomis uogomis ar gėlių žiedlapiais.
Patarimai
- Tortui galite rinktis ir kitus savo mėgstamus GAIDELIS sausainius.
- Sausainių mirkymo skystis arba kremas turi būti pakankamai rūgštus, kad būtų atsvara saldiems sausainiams. Nepagailėkite citrinos sulčių.
- Jei norite, kad jis būtų, gausesnis kremo ir šlapesnis, sluoksniuose tepkite daugiau kremo. O jei mėgstate daugiau sluoksniu dėkite visko po lygiai.
- Vidurinį sluoksnį galite ištepti spanguolių, bruknių ar juodųjų serbentų uogiene.
Medaus pyrago lakštų kepimas
Tortas 26 cm skersmens, stiklinės dydis 200 ml.
Papločiams reikės:
- 100 g sviesto;
- 2 kiaušinių;
- 1 a. š. sodos (ir šiek tiek grietinės arba acto sodai nugesinti);
- 4 st. miltų;
- 1 st. cukraus;
- 2 v. š. medaus;
Kremui:
- 1000-1200 ml grietinės (20-30 proc.);
- 5 v. š. cukraus pudros (arba pagal skonį);
- 2 v. š. želatinos;
- 6 v. š. citrinos sulčių (arba pagal skonį).
Eiga
- Papločiai: Į puodą beriame cukrų, dedame medų bei sviestą, šiek tiek pakaitiname, kol masė taps vienalytė, ištirps cukrus. Palaukiame, kol masė šiek tiek pravės, bet visiškai neatšals, pilame išplaktus kiaušinius, sudedame nugesintą sodą, viską gerai išmaišome. Suberiame 3 st. miltų ir užminkome tešlą. Ant stalo supilame likusią 1 st. ir išverčiame ant jų tešlą. Minkome tol, kol tešla taps minkšto plastilino konsistencijos ir nelips prie rankų. Tešlą padaliname į 5 dalis. Kiekvieną gabaliuką kočiojame ant kepimo popieriaus, jei tešla limpa, pabarstykite miltais. Kočiojame didesniu nei 26 cm skersmeniu, kad šiek tiek išeitų iš kraštų, kad apipjausčius turėtume likučių torto trupiniams. Papločiai turi būti labai ploni, kepant jie šiek tiek pakils. Kepame po vieną, 200 laipsnių temperatūroje, apie 3-4 minutes. Todėl iškart paruoškite visus. Išėmus iš orkaitės iškart apipjaustykite.
- Kremas: Želatiną užpilame 60 ml vandens ir paliekame išbrinkti. Grietinę sumaišome su cukraus pudra, citrinos sultimis (kiekį koreguojame pagal savo skonį). Išbrinkusią želatiną ištirpiname ant nedidelės ugnies, atvėsiname, supilame į kremą ir viską išmaišome. Statome į šaldytuvą tol, kol kremas bus tokio tvirtumo, kad galima bus tepti tortą.
- Lipdymas: Papločius sutepame kremu, šonus ir viršų taip pat negausiai aptepame kremu. Dedame apie 15-20 minučių į šaldytuvą, per tą laiką sutrupiname nupjautus papločio gabalėlius iki trupinių. Apibarstome viršų, bei šonus. Nakčiai palikite šaldytuve, arba ilgiau!
Medaus pyrago lakštų receptas
Tešlai reikės:
- 100 g medaus;
- 120 g sviesto;
- 180 g cukraus;
- 2 kiaušinių;
- šaukštelio sodos;
- 530 g miltų.
- Į puodą dėkite medų, sviestą ir cukrų. Kaitinkite nuolat maišydami, kol viskas ištirps.
- Tada dėkite šaukštelį sodos ir kaitinkite, kol masė pasidarys karamelinės spalvos.
- Palikite masę šiek tiek atvėsti, maždaug 10 min.
- Į masę įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite.
- Sudėkite persijotus miltus ir užminkykite tešlą.
- Tešlą padalinkite į 11 gabaliukų - kiekvieną gabaliuką atskirai iškočiokite. Jei tešla limpa prie kočėlo, pabarstykite trupučiu miltų. Lakštas man gavosi 22 cm skersmens.
- Lakštus kočiojau ant kepimo popieriaus, pridengusi kitu kepimo popieriaus lapu.
- Lakštai turi būti labai ploni, nes kepant jie gražiai iškils. Vieną lakštą kepiau 180 laipsnių orkaitėje maždaug 4-4:15 min., kol gražiai paruduos.
Kremui reikės:
- 800 g grietinės,
- 250 g cukraus,
- 200 g riebumo,
- 1 indelio sutirštinto pieno.
- Tortą surinkau kepimo formoje su nuimamais kraštais.
- Dėti lakštą, pertepti kremu ir taip sluoksniuoti iki viršaus visus 11 lakštų.
- Viršų aptepti kremu ir apibarstyti trupiniais. Juos gavau sutrynusi tešlos likučius trintuvu.
- Tortą įdėjau į šaldytuvą nakčiai, ryte nuėmiau kepimo formos šonus ir apibarsčiau trupiniais.
- Tortą papuošiau uogomis.
- Gavosi labai purus ir minkštutėlis.
Ingredientai | Kiekis |
---|---|
Medus | 100 g |
Sviestas | 120 g |
Cukrus | 180 g |
Kiaušiniai | 2 vnt. |