Jei mėgstate prieskonius, turbūt esate susipažinę su kajeno pipirais. Tai gerai žinomas prieskonis, paplitęs visose pasaulio virtuvėse. Žmonės pipirus naudoja įvairiais būdais. Pavyzdžiui, juos galima valgyti žalius arba virtus arba naudoti kaip prieskonius džiovintus arba svarais. Jie suteikia patiekalams skonio ir spalvų. Kajeno pipirai yra žalios spalvos daržovės, kurias galime naudoti kulinarijoje džiovintomis ir miltelių pavidalu. Be to, juos galime naudoti padažuose, salotose, užpiluose ir padažuose. Žmonės juos taip pat naudoja kaip konservavimo priemonę. Pavyzdžiui, jų dedama į marinatus ir marinatus su actu.
Šviežios paprikos yra gausus vitaminų šaltinis. Jose taip pat yra karotinoidų, fenolių, flavonoidų ir kitų antioksidantų. Be to, kajeno pipiruose yra svarbiausių mineralų, pavyzdžiui, kalcio ir geležies. Kajeno pipirai kilę iš Kajeno miesto Prancūzijos Gvianoje. Tačiau jis auga daugelyje pasaulio šalių, įskaitant Indiją, Meksiką ir Afriką. Jis taip pat auginamas Jungtinėse Amerikos Valstijose, Europoje ir kt. Paprastai jis džiovinamas ir malamas į smulkius miltelius, o šviežią žmonės naudoja daugelyje receptų.
Kajeno pipirai yra aštriosios paprikos arba aitriosios paprikos. Tačiau jų yra apie 50 rūšių, kurios skiriasi pagal skonį ir spalvą. Tačiau pagrindinės rūšys yra raudonos, žalios ir geltonos.
Kas yra kajeno pipirai?
Kajeno paprikos, moksliškai vadinamos Capsicum Annum, yra ilgos, liesos, ryškiai rausvos spalvos paprikos. Kapsaicinas yra funkcinis pipirų junginys, suteikiantis jiems skonį. Paprikos ir pomidorai priklauso tai pačiai šeimai. Todėl jie yra labai svarbus kiekvienos virtuvės ingredientas. Kajeno pipirai ne tik naudojami kulinarijoje, bet juose gausu maistinių medžiagų, pavyzdžiui, vitaminų A, B, C ir E. Be to, juose gausu antioksidantų. Esminiai mineralai yra kalio ir mangano. Taigi, jie suteikia nepaprastą maistinę vertę.
Kajeno pipirų maistinė vertė
100 g kajeno pipirų yra:
- Kalorijų: 318 kcal.
- Baltymų: 12 g
- Riebalų: 17,3 g
- Skaidulinių medžiagų: 27,2 g
Vitaminai ir mineralai
Kajeno paprikoje taip pat yra pakankamas kiekis mikroelementų:
- Kalcis: 148 mg
- Geležies: 7,8 mg
- Vitamino C: 76,4 mg
- Vitamino A: 2080 mcg
- Magnio: 152 mg
- Vitaminas B1: 0,32 mg
- Vitaminas B2: 0,9 mg
- Kalis: 2010 mg
- Cinkas: 2,4 mg
- Vitaminas B3: 8,7 mg
- Vitaminas K: 80,3 mcg
- Folio rūgšties: 106 mcg
Šie pipirai turi daugybę sveikatai naudingų medžiagų, ne tik mineralų ar vitaminų. Daugiausia naudos sveikatai suteikia kapsaicinas - junginys, kuris suteikia aštrų skonį.
Kajeno pipirų nauda sveikatai
- Antioksidacinės savybės
- Gerina širdies sveikatą
- Gerina virškinimą
- Skatina svorio mažėjimą
- Malšina skausmą
- Priešvėžinės savybės
- Gerina regėjimą
- Dekongestantas
- Apsaugo kepenis
- Padeda esant kaulų ir dantų sutrikimams
- Gerina cukraus kiekio kraujyje kontrolę
- Antimikrobinės savybės
- Stiprina imunitetą
- Gerina odos sveikatą
Tyrimai rodo, kad kajeno pipirai yra puikus antioksidantų šaltinis. Vykstant medžiagų apykaitai mūsų organizme susidaro laisvųjų radikalų. Tačiau laisvųjų radikalų perteklius kenkia mūsų audiniams ir organams. Antioksidantai neutralizuoja šiuos laisvuosius radikalus ir gelbsti mus nuo žalos. Be to, kajeno pipiruose yra flavonoidų, kurie taip pat padeda apsaugoti ląsteles. Svarbiausi antioksidantai yra vitaminai C ir A, kurie taip pat padeda sumažinti tam tikrų ligų, pavyzdžiui, artrito ir širdies ligų, riziką.
Kajeno pipirai gali įvairiais būdais apsaugoti jūsų širdies sveikatą. Pavyzdžiui, jie padeda kontroliuoti kraujospūdį, kuris yra viena iš pagrindinių daugelio širdies ligų priežasčių. Be to, kapsaicinas pasižymi kraujagysles plečiančiu poveikiu. Tyrimų duomenimis, jis padeda išplėsti širdies kraujagysles, todėl kraujas lengviau teka ir mažėja kraujospūdis. Be to, juose taip pat yra pakankamas kiekis kalio, kuris padeda reguliuoti širdies ritmą ir prisideda prie sveikos širdies. Tyrimai rodo, kad kapsaicinas padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį ir apsaugo nuo nereikalingo kraujo krešėjimo. Dėl to jis mažina kraujospūdį ir insulto tikimybę.
Tyrimas rodo kapsaicino poveikio skrandžio rūgšties išsiskyrimui mechanizmą. Tyrimas rodo, kad kajeno pipiruose esantis kapsaicinas padeda gerinti virškinimo funkciją ir didina skrandžio sulčių išsiskyrimą. Be to, kapsaicinas taip pat gerina žarnyno sveikatą mažindamas uždegimą. Todėl jis taip pat padeda sumažinti medžiagų apykaitos ligų riziką. Be to, vitaminas B padeda tinkamai skaidyti riebalus ir cukrų, kad išsiskirtų energija. Vadinasi, jie padeda reguliuoti medžiagų apykaitą.
Kaip jau žinome, kapsaicinas padeda skatinti virškinimo procesą. Be to, jame gausu skaidulų. Dėl to jis padeda ilgai išlikti sotiems, o tai reiškia, kad nejausite potraukio maistui. Todėl jos padeda išlaikyti sveiką svorį.
Kapsaicinas pasižymi galingomis skausmą malšinančiomis savybėmis. Patekęs ant odos jis stimuliuoja skausmo receptorius. Tyrimai rodo, kad jis ramina nervus ir malšina skausmą. Todėl jis naudingas sergant tam tikromis ligomis, pavyzdžiui, artritu. Pagal panašų mechanizmą jie veiksmingi ir sergant migrena. Tačiau prieš juos naudojant būtina pasitarti su gydytoju.
Kapsaicinas turi antikancerogeninių arba priešvėžinių savybių, kurios neleidžia vėžio ląstelėms plisti į kitus audinius. Tyrimai rodo, kad jie kontroliuoja vėžinių ląstelių dauginimąsi. Be to, jie pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, kurios užkerta kelią laisvųjų radikalų žalai ląstelėms. Radikalinė ląstelių žala sukelia daugybę sutrikimų - nuo infekcijų iki vėžio. Todėl kapsaicinas apsaugo nuo krūties, storosios žarnos ir prostatos vėžio.
Vitaminas A yra gyvybiškai svarbi maistinė medžiaga akims. Jis padeda pagerinti jūsų regėjimą. Be to, kajeno pipiruose esantys antioksidantai, pavyzdžiui, liuteinas, apsaugo nuo uždegiminių ligų. Jis taip pat mažina laisvųjų radikalų daromą žalą. Todėl kajeno pipirai apsaugo jūsų akis nuo bet kokių infekcijų ar ligų.
Kajeno pipirų sudėtyje esantis kapsaicinas mažina spūstis. Todėl jis naudingas sergant bronchitu ir nosies užgulimu. Be to, kajeno pipiruose esantis kapsaicinas turi savybę skystinti gleives. Vadinasi, jis apsaugo nuo užsikimšimo ir suteikia palengvėjimą. Taigi, maisto produktai su kajeno pipirais ramina jūsų užsikimšimą. Be to, dėl savo naudingų savybių kapsaicinas yra nosies purškalo sudedamoji dalis.
Tyrimai rodo, kad kapsaicinas turi hepatoprotekcinį poveikį. Jie mažina kepenų uždegimo riziką. Kapsaicinas taip pat apsaugo nuo oksidacinio streso. Vadinasi, jie užkerta kelią kepenų ląstelių žūčiai. Ši savybė gali būti naudinga saugant kepenis nuo alkoholinės kepenų ligos.
Kajeno pipiruose yra kalcio ir magnio, kurie padeda augti ir atsistatyti kaulams. Be to, kapsaicinas pasižymi ir priešuždegiminėmis savybėmis, todėl mažina artrito sunkumą. Fibromialgija yra dar vienas sutrikimas, kuris paveikia raumenis ir kaulus. Jis sukelia kūno skausmą, nuovargį ir silpnumą. Tyrimai rodo, kad kapsaicinas padeda malšinti skausmą esant abiem ligoms. Kapsaicinas yra skausmą malšinančių kremų veiklioji medžiaga. Jis taip pat veikia kaip priešdirgiklis, mažinantis dantų skausmą. Be to, priešuždegiminės savybės užkerta kelią dantenų ir burnos audinių uždegiminiams sutrikimams.
Kelios farmacijos kompanijos naudoja kajeno pipirus ir jų atmainas diabetui gydyti. Tyrimai rodo, kad kapsaicinas skatina insulino sintezę. Jis taip pat gerina gliukozės panaudojimą kraujyje, todėl mažina cukraus kiekį kraujyje. Be to, kajeno pipiruose esančios skaidulos padeda kontroliuoti gliukozės išsiskyrimą kraujyje. Dėl to ji padeda išvengti cukraus kiekio kraujyje šuolių.
Kajeno pipirai turi antibakterinių ir priešgrybelinių savybių. Be to, tyrimai rodo, kad jis padeda išvengti infekcijų.
Tyrimas rodo, kad kajeno pipiruose esantis kapsaicinas stiprina imunitetą, nes pagerina imuninių veiksnių išsiskyrimą. Be to, kajeno pipirai riboja ligas sukeliančių mikrobų patekimą į organizmą. Kajeno pipiruose esantys baltymai skatina antikūnų sintezę. Dėl to jie pagerina imuninį atsaką į patogenus. Be to, kajeno pipiruose esantis vitaminas C ir kiti antioksidantai taip pat padeda panaikinti ląstelių pažeidimus.
Vitaminas C padeda atkurti odos audinius ir skatina kolageno sintezę. Todėl jis gerina odos sveikatą. Jis taip pat apsaugo odą nuo saulės padarytos žalos. Vitaminas A apsaugo organizmą nuo odos infekcijų ir suteikia odai stangrumo. Be to, jis atitolina su amžiumi susijusias smulkias linijas ir raukšles. Todėl vitaminas A yra daugelio vaistų nuo odos ligų sudedamoji dalis. Be to, tyrimai rodo, kad kapsaicinas apsaugo nuo odos vėžio. Jis taip pat užkerta kelią bet kokiems bėrimams ar odos uždegimams.
Kajeno pipirų įtraukimo į mitybą būdai
Tai universalus ingredientas, kurio galite dėti į beveik bet kokį patiekalą. Pavyzdžiui, jo galite dėti į prieskonių mišinius arba naudoti marmeladams ir salotų padažams. Be to, kajeno pipirais galite pabarstyti patiekalus ir sriubas kaip prieskoniais. Jis taip pat gali būti jūsų aitriųjų paprikų padažo sudedamoji dalis, neatremiamas įvairių skanėstų priedas.
Sveiki receptai, kuriuose naudojami kajeno pipirai
Kajeno pipirai kiekvienam patiekalui suteikia aštraus ir dūminio skonio. Todėl jo panaudojimo būdų galima rasti nuo gėrimų iki pagrindinio patiekalo. Be kajeno pipirų beveik nėra patiekalų.
1. Skrudintos moliūgų sėklos
Moliūgų sėklų nauda ir Kajeno pipirų maistingosios medžiagos - tai sveikas užkandis be aliejaus ir mažai kalorijų.
- Paruošimo laikas: 5 min.
- Patiekiama: 1
Sudedamosios dalys
- Skrudintos moliūgų sėklos: 20 g
- Kajeno pipirų (smulkintų): 10g
- Laimo sultys: 30 ml
- Druska pagal skonį
Metodas
Įkaitintoje keptuvėje sumaišykite moliūgų sėklas ir kajeno pipirus. Jas gerai išmaišykite. Dvi minutes kaitinkite ant silpnos ugnies. Įpilkite laimo sulčių. Viską gerai išmaišykite ir patiekite karštą.
2. Kajeno pipirų arbata
Kajeno pipirų arbata yra puikus nuoviras daugeliui negalavimų, pavyzdžiui, karščiavimui, gerklės skausmui, skrandžio sutrikimams ir kt. Ją lengva ir paprasta paruošti. Dėl maistingųjų kajeno pipirų medžiagų tai greita naminė priemonė, kuri nuramins jus naudingomis sveikatai medžiagomis.
- Paruošimo laikas: 5 minutės
- Patiekiama: 1
Sudedamosios dalys
- Vandens: 200 ml
- Imbieras (susmulkintas): 10g
- Citrinų sultys: 5ml
- Džagerio: 5g
- Kajeno pipirai (milteliai): 10g
Metodas
Į arbatinį puodelį sudėkite imbierą, Kajeno pipirus ir citrinos sultis. Užpilkite verdančiu vandeniu. Palikite kaitinti 3-4 minutes. Įdėkite džagerio ir gerai išmaišykite. Patiekite karštą ir mėgaukitės.
Galimas šalutinis kajeno pipirų poveikis
Kajeno pipirai patiekalams suteikia aštrumo. Pipirų maistinės vertės ir nauda sveikatai yra labai didelė. Tačiau per didelis vartojimas sukelia šalutinį poveikį.
Tyrimai rodo, kad nepageidaujamas kapsaicino poveikis yra toks:
- Rėmuo
- Skrandžio sutrikimai
- Deginimo pojūtis
- Patinimas ir skausmas
- Pykinimas
- Vėmimas
- Bronchitas
- Sausumas
Jis sukelia gerklės, burnos, nosies ir kt. dirglumą. Todėl įsitikinkite, kad vartojate tik rekomenduojamą paros dozę.
Kajeno pipirai: Atsargumo priemonės
Kraujo pritraukimas
Tyrimai rodo, kad vitaminas K gerina kraujo krešėjimą. Tačiau jis gali sąveikauti su tam tikrais vaistais, pavyzdžiui, varfarinu. Todėl prieš vartojant kajeno pipirus būtina pasitarti su gydytoju. Pasitarkite su gydytoju, kad sužinotumėte apie galimą sąveiką. Žmonės širdies sutrikimams gydyti vartoja aspiriną ir AKF inhibitorius. Deja, antacidiniai vaistai sąveikauja su kajeno pipirų papildais. Todėl prieš įtraukdami šių pipirų į savo mitybą turėtumėte pasitarti su gydytoju.
Žarnyno ligos
Žmonės, sergantys IBS (dirgliosios žarnos sindromu), turėtų susilaikyti nuo kajeno pipirų vartojimo. Taip yra todėl, kad jis kenkia sergant gastroezofaginio refliukso liga. Be to, minėtų sutrikimų turintys žmonės yra jautrūs prieskoniams. Todėl kajeno pipirai reaguoja kaip dirgiklis ir sukelia skrandžio skausmą, vėmimą, rėmenį ir kt.
Alergija kajeno pipirams
Alerginės reakcijos į kajeno pipirus pasitaiko nedažnai. Tačiau tyrimai rodo, kad jis sukelia:
- Egzemą
- Patinimą
- Kosulį
- Dilgėlinę
- Konjunktyvitas
Jei jaučiate bet kokį diskomfortą, nedelsdami kreipkitės į gydytoją.
Dažnai užduodami klausimai (Duk)
- K. Kuo Kajeno pipirai naudingi jūsų organizmui?
- K. Kiek kajeno pipirų reikėtų vartoti per dieną?
- K. Kodėl Kajeno pipirai yra blogi?
- K. Ar tinka kajeno pipirus vartoti naktį?
- K. Ar kajeno pipirai atlaisvina arterijas?
- K. Ar kajeno pipirai naudingi širdžiai?
- K. Kam negalima vartoti kajeno pipirų?
A. Kajeno pipirai turi daug sveikatai naudingų maistinių medžiagų. Jame yra daug antioksidantų, įskaitant vitaminus A, B, C ir E, taip pat kalio ir mangano. Jis taip pat gerina širdies sveikatą, skatina lieknėjimą, gerina virškinimą, gerina cukraus kiekio kraujyje kontrolę ir stiprina imunitetą.
A. Kajeno pipirai yra gerai žinomas prieskonis, naudojamas įvairiuose patiekaluose. Patiekalai yra įvairūs - nuo gėrimų iki pagrindinių patiekalų. Nors tikslūs vartojimo kiekiai nėra nustatyti, per didelis jų kiekis gali sukelti rėmenį ir kitas virškinamojo trakto problemas. Todėl geriausia pipirus vartoti saikingai.
A. Kajeno pipirai yra stiprus prieskonis. Todėl vartojant jo per daug, gali atsirasti virškinamojo trakto sutrikimų (dirginimo ar deginimo pojūtis skrandyje). Be to, jis gali sukelti kvėpavimo takų sutrikimų arba sudirginti odą ir akis ir pan.
A. Ne, kajeno pipirų negalima vartoti naktį. Kadangi tai yra stiprus prieskonis, prieš pat miegą vartojami kajeno pipirai gali sukelti virškinimo sutrikimų, rėmenį ir pakilusią kūno temperatūrą.
A. Taip, kapsaicinas, kajeno pipirų sudedamoji dalis, turi kraujagysles plečiančių savybių. Tyrimai rodo, kad jis plečia širdies arterijas. Išsiplėtusios arterijos palengvina tinkamą kraujo tekėjimą ir sumažina insulto riziką.
A. Taip, kajeno pipirai padeda mažinti kraujospūdį ir išlaikyti sveikas kraujagysles. Tyrimo duomenimis, jis gerina kraujotaką, stiprina kraujagysles ir mažina apnašų kaupimąsi arterijose. Be to, jis mažina cholesterolio ir riebalų kiekį kraujyje bei kūno svorį.
A. Pernelyg didelis kajeno pipirų vartojimas gali sudirginti...