Nereikia laukti Kalėdų, kad galėtumėte pasimėgauti aguoniniais skanėstais. Asmeninio arch.nuotr./Pyragas pagal Nidą Degutienę Ji sako, kad rudenį namai tiesiog privalo kvepėti obuolių pyragais! Tad ne atsitiktinai šiandien jums ir siūlome išmėginti vieno tokių receptą.
Tiesa, pyragas kiek neįprastas, nes apverstas aukštyn kojomis, su aguonomis ir migdolų miltais, sutarkuotu obuoliu. Būtent obuolys suteikia kepiniui ypatingo drėgnumo ir lengvumo. Išmėginkite, jei pyragas patiks, gal norėsite pakartoti ir šv. Kalėdoms?
Apverstas obuolių pyragas su aguonomis
Ingredientai obuolių sluoksniui:
- 45 g sviesto (labai minkšto, kambario temperatūros);
- ⅓ stiklinės cukraus (balto arba rudo);
- 2 obuoliai (supjaustyti 3 mm storumo juostelėmis).
Pyrago tešlai:
- ½ stiklinės aguonų (išmirkykite ir sumalkite arba susmulkinkite blenderiu, arba naudokite jau sumaltas aguonas - 75 g)
- ⅔ stiklinės maltų migdolų (sumaltų migdolų)
- 140 g miltų;
- 1 šaukštelis kepimo miltelių;
- 4 kiaušiniai;
- 170 g cukraus;
- ¼ šaukštelio druskos;
- 1 šaukštelis vanilės eksktrakto (arba migdolų ekstrakto);
- 160 ml pieno;
- 100 g tirpinto (ir atvėsinto) sviesto;
- 1 obuolys (sutarkuotas burokine tarka);
- 1 šaukštelis tarkuotos cirtinos žievelės.
Procesas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių. Kepimo indą su nusegamais kraštais (26 cm skersmens) išklokite pergamentiniu popieriumi (tik dugną).
- Dubenėlyje gerai ištrinkite sviestą su cukrumi ir šią masę tolygiai ištepkite kepimo formos dugną (įklotą popierių) ir šonus. Tada visą kepimo formos dugną išdėliokite obuolių juostelėmis, kad jos šiek tiek užliptų viena ant kitos.
- Viename dubenyje sumaišykite sausus ingredientus: aguonas, migdolų miltus ir miltus, kepimo miltelius, pagniaužykite rankomis, kad įsitikintumėt, jog neliko jokių gumuliukų, masė tolygiai susimaišė. Atidėkite į šalį.
- Kitame dubenyje arba kombaino inde iki purių putų suplakite kiaušinius kartu su cukrumi, druska ir vanilės (migdolų) ekstraktu. Supilkite pieną, dar paplakite, tada supilkite sviestą ir galiausiai sudėkite birių ingredientų mišinį, švelniai išmaišykite. Įmaišykite tarkuotus obuolius ir citrinos žieveles.
- Šią masę užliekite ant sudėliotų obuolių ir pašaukite kepti. Kepkite apie 50 minučių, arba kol įsmeigę medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą. Palaukite, kol pyragas pravės skardoje, tada apipjaukite kraštus, nusekite formos šonus. Apverskite pyragą į serviravimo lėkštę ir atsargiai nulupkite pergamentinį popierių.
Obuolių aguonų pyragas
Ingredientai:
- 250 g aguonų
- 200 ml karšto pieno
- 220 g miltelinio cukraus
- 400 g žalių tarkuotų obuolių
- 6 kiaušinių
- 120 g minkšto sviesto
- 3 a. š. kepimo miltelių
- 6-7 v. š. manų kruopų
- kelių lašelių migdolų esencijos
Pastaba: aš vis dėlto dėčiau keletą šaukštų avižinių, migdolų miltų arba džiūvėsėlių.
Kaip gaminti
- Aguonas (aš dedu nemaltas) užpilti karštu pienu ir palikti brinkti 30 min. Aguonoms išbrinkus, pieno perteklių, jei jo bus, nukošti.
- Minkštą sviestą su kiaušinių tryniais bei milteliniu cukrumi išsukti iki vientisos masės.
- Nulupti, sutarkuoti žalius obuolius. Palaikyti keletą minučių ir nuspausti susidariusias sultis.
- Į išsuktą sviesto masę pilti manus, žalius tarkuotus obuolius, išbrinkusias aguonas, pilti migdolų esencijos ir, jei dėsite, miltus ar džiūvėsėlius. Viską gerai išmaišyti.
- Kiaušinių baltymus išplakti iki labai standžių putų. Dėti baltymus į aguonų masę ir keliais judesiais labai atsargiai įmaišyti. Labai svarbu, kad masė nesukristų.
- Kepimo indą iškloti kepimo popieriumi ir lengvai patepti minkštu sviestu.
- Kepti apie 1 val. 170 laipsnių temperatūroje. Likus 10-15 min.
Neriebus, nepersaldus, patogus pasiimti kaip užkandį obuolių aguonų pyragas, manau, ras savo gerbėjų (mūsų šeimoje- tai vienas mėgstamiausių).
Pyragas pagal Nidą Degutienę
Ingredientai:
- 400 g aguonų
- 250 g nuplautų džiovintų datulių
- 150 g nuplautų auksinių razinų
- 180 g pilno grūdo avižinių dribsnių
- 5 XL kiaušiniai
- 5 obuoliai (700 g), nulupti ir supjaustyti ketvirčiais
- 1 a. š. cinamono
- 1 a. š. džiovinto imbiero
Eiga: (visus ingredientus maišyti viename dubenyje)
- Sausas aguonas suberti į mikserį ir sumalti minutę. Išpilti į didelį dubenį.
- Datules, razinas, 2 kiaušinius ir pusę kiekio obuolių sumalti iki košelės. Išpilti į dubenį.
- Avižinius dribsnius, likusisus obuolius ir kiaušinius bei prieskonius sumalti iki košelės.
- Visus produktus gerai sumaišyti dubenyje. Skardą iškloti kepimo popieriumi, patepti skystu sviestu, pabarstyti sezamu, išpilti paruoštą masę, išlyginti, vėl pabarstyti sezamu.
- Kepti įkaitintoje orkaitėje 40 min./180C/ be konvekcijos. Jei kepate orkaitės skardoje, gausis plonas-1,5 cm storio pyragas ir reikia stebėti, kad neperkeptų. Jei imate 26×26 cm skardą, tuomet kepkite apie 50 min. Palikti atvėsti ir tik tuomet pjaustyti.
Pastaba: galima įmaišyti šaldytus ar šviežius juoduosius serbentus ar bruknes, taip pat nulukštentus lazdyno riešutus.
Obuolių ir aguonų pyragas su lazdyno riešutais
Ingredientai:
- 4 kiaušiniai
- 150 g cukraus
- 1 a. š. vanilinio cukraus
- 80 g maltų lazdyno riešutų
- 4 v. š. sviesto
- 100 g miltų
- 4 obuoliai
- 150 g aguonų
Gaminimas:
- Kiaušinių trynius išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo, įmaišyti maltus lazdyno riešutus, ištirpintą sviestą ir miltus.
- Įmaišyti kubeliais supjaustytus obuolius ir aguonas.
- Galiausiai atsargiai įmaišyti iki standumo išplaktus kiaušinių baltymus.
- Tešlą sukrėsti į riebalais pateptą formą ir kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių. P. S. kepiau šiek tiek ilgiau - tiesiog reikėtų tikrinti mediniu pagaliuku, ar nebelimpa tešla. Obuolius geriau dėti rūgštesnius. Skonis: 10/10.
Ar mėgstate aguonas? Ar mėgstate jas labai labai labai? Taip? Tuomet šis pyragas jums! Šis pyragas labai minkštas, labai aguoninis ir… visai ne obuolinis. Obuoliai jam suteikia purumo, sultingumo, tačiau tie, kas apie juos nežino, jų tikrai nejaučia.
Aguonų ir obuolių vyniotinis iš sluoksniuotos tešlos
Jei lankėtės Nidoje, turbūt žinote ir jos ypatingąją, garsiąją kepyklėlę, įsitaisiusią viename kieme kartu su ponios Nijolės knygynu. Ko verti vien šios kepyklėlės eklerai su varške ar šokoladinis varškės pyragas! Tačiau man, pats didžiausias čia kepamas gardumynas - mielinės sluoksniuotos tešlos aguonų ir obuolių vyniotinis.
Šio aguoninio ilgesio įkvėpta, ryžausi pabandyti namuose iškepti kažką panašaus. Pasirinkau lengviausią kelią - pirktinę mielinę sluoksniuotą tešlą, kuriai pripiršau kalėdinio aguonų vyniotinio įdarą ir plonai pjaustytus obuolius. Rezultatas? Kiek kitoks, tačiau tikrai gardus ir primenantis puikųjį Nidos pyragą - na, bent jo pusbroliu, manau, galėtų vadintis.
Gaminimas:
- Atsitirpiname šaldytą tešlą, padėję ją ant miltais pabarstyto paviršiaus.
- Kol tešla šyla, ruošiame įdarą. Kiaušinį paplakame šakute atskirame dubenėlyje ir apie 1/3 jo atsidedame pyragui aptepti. Aguonas pasmulkiname su virtuvės kombainu aštriais peiliais, dedame sviestą, 2/3 kiaušinio, cukrų ir dar pamalame. Gauname tirštą masę - į ją beriame cinamono ir išmaišome.
- Atšildytą tešlą keliame į kepimo popieriumi išklotą skardą, truputį atsargiai pakočiojame ir ant jos, kaip parodytą nuotraukoje dedame aguonų įdarą.
- Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių. Prieš pašaudami į ją sluoksniuotos mielinės tešlos pyragą, aptepame jį pasiliktu kiaušinio trečdaliu.
Greitas aguonų pyragas
Ingredientai:
- 8 arb.š.
- 1,5 arb.š.
- 2 arb.š.
- 1.
- 2.
- 3.
- Margariną ištrinkite su cukrumi, įdedant po vieną trynį.
- 4.
- 5.
- 6.
Gautą masę supilkite į kepimo popieriumi ištiestą 30 x 23 cm dydžio kepimo indą. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 min., paskui karštį galite sumažinti, jei viršus ruduoja per greit, ir kepkite dar 20-30 min. Atvėsinkite, išimkite iš kepimo indo, pravėsusį apliekite tirpintu šokoladu.