Kiaulienos kumpis yra vienas iš populiariausių mėsos produktų Lietuvoje, pasižymintis turtingu skoniu ir maistingumu, todėl puikiai tinka įvairiems patiekalams. Yra daugybė būdų, kaip paruošti kiaulienos kumpį, tačiau prieš ruošiant kiaulienos kumpį, labai svarbu jį marinuoti, nes marinavimas ne tik suteikia mėsai skonio, bet ir padeda ją suminkštinti.
Kaip Išsirinkti Mėsą?
Kepimui grilyje ar kepsninėje rekomenduojama rinktis minkštesnių dalių mėsą - jautienos išpjovą, nugarinę, kiaulienos sprandinę, mentę. Šios dalys turi daugiau skiriamojo audinio ir riebaliuko tarp raumenų, todėl iškepusi mėsa būna sultingesnė. Mėsa turi būti jaunų gyvulių ar paukščių, kad iškepusi būtų minkštesnė. Taip pat, visuomet įsitikinkite, kad mėsa yra šviežia.
Pasak D.Bartošiaus, mėsos spalva turi būti nuo kiaulienos šviesiai rausvos iki jautienos tamsiai rausvos, paviršius drėgnas, bet ne šlapias, mėsos raumenų skaidulos stangrios, elastingos, paspaudus po kurio laiko turi grįžti į pradinę padėtį.
Pagrindiniai Marinavimo Patarimai
Gardžiam kepsniui svarbiausia marinatas. Kiaulienos kepsnys visuomet pavyks, jei mėsa bus gerai išmarinuota. Gerai paruošta mėsa ypač svarbi, kai laukiame svečių ir nesinori rizikuoti nepavykusiais kulinariniais bandymais.
D.Bartošius sako, kad pagrindinės marinato sudedamosios dalys turėtų būti aliejus, prieskoniai ir šiek tiek druskos, taip pat gali būti naudojami produktai, turintys daug rūgšties, minkštinančios mėsą: citrinos, obuolių actas, vynas. Tik nereikia persistengti, kad neužgožtume mėsos skonio. Aš marinuoju mėsą naudodamas tik kokybišką aliejų, mėgstamus prieskonius, dažniausiai tai - tik pipirai, raudonėlis ar kitos prieskoninės žolelės, ir druska.
Kaip Apskaičiuoti Druskos Kiekį?
Virtuvės naujokui gali būti sudėtinga atsakyti į paprastą klausimą - tai kiek gi reikia druskos? D.Bartošius sako, kad apskaičiuojama labai paprastai: sausam kumpio marinavimui reikia 10-15g (1-1/2 arbatinio šaukštelio) druskos 1 kg kumpio.
Toliau maišome marinatą - druską maišome su prieskoniais. „Mano nuomone, tobuli kumpio marinato ingredientai yra aliejus, pipirai, prieskoninės žolelės (čiobrelis, raudonėlis) ir česnakas“, - sako mėsininkas. Kumpį, kurio svoris apie 1,5 kg, D. Bartošius pataria marinuoti apie parą laiko. Patogiausia marinuoti kepimo maiše, kad retkarčiais galėtume pavartyti mėsą ir jį spėtų prisigerti prieskonių aromato iki gilesnių sluoksnių.
Receptai Kiaulienos Kumpiui
Mėgstamiausias Kumpis - Marinuotas su Soja, Keptas Lėtai
D.Bartošiaus mėgstamas kumpis yra marinuotas sojos padaže ir keptas lėtai, žemoje temperatūroje. Šiam patiekalui reikės apie kilogramo svorio kiaulienos kumpio, kurį įdėkite į kepimo maišą. Marinatui sumaišykite apie 100 g sojos padažo, sutraiškykite porą skiltelių česnako, įberkite šiek tiek pipirų, įpilkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus, įdėkite šaukštelį medaus. Šį mišinį pilkite ant mėsos į marinavimo maišą, jį užriškite, gerai pavartykite, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų ant mėsos ir dėkite į šaldytuvą parai laiko.
Kumpį kepkite 100 laipsnių temperatūroje 4-6 val. Iškepusį kumpį pjaustykite arba išplėšykite raumenų skaidulomis ir patiekite ant stalo. „Taip pagamintą mėsą galima valgyti kaip karštąjį patiekalą, plėšytą mėsą dėti ant mėsainių bandelių, vynioti į meksikietiškas tortilijas ar dar ką nors sugalvoti“, - sako D.Bartošius.
Senovinis Kumpis su Lašinukais
Senose lietuviškose kulinarinėse knygose galima rasti kepto kumpio su lašinukais receptą. Atrodo, kad patiekalas turėtų būti skanus, tik reikėtų sumoderninti gamybos procesą. D.Bartošius padrąsina, kad išsikepti tokį kumpį nesudėtinga: jums reikės 1 kg svorio kumpio, kuriame su peiliu padarykite piršto dydžio įpjovas, į jas susmaigstykite šiaudeliais supjaustytų lašinukų. Tada kumpį ištrinkite prieskonių ir druskos mišinių, įdėkite į kepimo maišą ir parą laiko marinuokite.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių ir kepkite kumpį kepimo maiše ar uždarame inde apie 1 val. laiko. Po valandos prakirpkite kepimo maišą arba atidenkite indą, padidinkite kepimo temperatūrą iki 200 laipsnių, įjunkite orkaitės pūtimo funkciją ir dar kepkite apie pusę valandos, kol kumpis gražiai apskrus. D.Bartošius pataria nepamiršti ir grybų padažo, kuris puikiai tik prie šios lietuviško kumpio. Keptuvėje pakepinkite svogūnus, kol pagels, įdėkite marinuotų grybų ir šiek tiek patroškinkite. Šiuo padažu užpilkite iškeptą kumpį.
Europietiškas Senovinis Kumpis su Ruduoju Cukrumi ir Garstyčių Glaistu
Išbandykite dar vieną receptą ir pasimėgaukite europietiškos virtuvės patiekalu. Šiam kumpiui pikantiško skonio suteiks karamelizuota plutelė su garstyčių skoniu.
Reikės:
- Rūkyto kumpio su oda
- 1 puodelio apelsinų sulčių arba obuolių sidro
- ½ puodelio Dižono garstyčių
- 2/3 puodelio rudojo cukraus
- ¼ puodelio medaus
Gaminimas:
- Kumpį įdėkite į kepimo indą arba sandariai suvyniokite į kepimo foliją, kepkite orkaitėje 3 val. 45 min. 160 laipsnių temperatūroje.
- Išimkite kumpį iš orkaitės, temperatūrą padidinkite iki 180 laipsnių.
- Iš kepimo indo nupilkite skystį, kumpį patepkite garstyčiomis, apiberkite cukrumi ir aptepkite medumi.
- Kepkite apie 30 minučių, šaukštu pasemkite nutekėjusį skystį ir užpilkite ant kumpio.
- Kai glazūros sluoksnis pavirs karamele, kumpį išimkite iš orkaitės ir leiskite pastovėti apie 45 minutes.
Traški Kumpio Odelė su Šalavijų Marinatu
Kelias dienas su žolelėmis pamarinuotas kumpis tampa neįtikėtinai aromatingas ir sultingas. Iškepusio kumpio odelė tokia traški, kad dėl kiekvieno gabalėlio vyksta smagios varžybos.
Reikės:
- 5-7 kg šviežio kumpio
- ½ puodelio smulkinto šviežio šalavijo
- 1/3 puodelio druskos
- 2 a.š. tarkuotos apelsino žievelės
- 1 š. stambiai grūstų raudonųjų pipirų
- 4 anyžiaus žvaigždučių
- 1 puodelio šviežių apelsinų sulčių
- 1 puodelio vištienos sultinio
- 1 š. sviesto
Gaminimas:
- Aštriu peiliu kruopščiai įpjaukite kumpio odelę kas kelis centimetrus rombais, pjaukite atsargiai, tik per odą ir riebalų sluoksnį iki mėsos.
- Druską, šalavijus, apelsino žieveles ir pipirus sumaišykite dubenėlyje ir šiuo mišiniu ištrinkite visą kumpį.
- Įdėkite mėsą į plastikinį marinavimo maišą, laikykite vėsiai 4 dienas, kasdien apversdami ant kitos pusės.
- Išmarinuotą kumpį išimkite iš maišo, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir palaikykite kambario temperatūroje 2 valandas.
- Įkaitinkite orkaitę iki maksimalios (260 laipsnių) temperatūros, įdėkite kumpį kaulu į viršų.
- Kepkite, kol mėsa gražiai apskrus, apie 20 minučių, sumažinkite temperatūrą iki 160 laipsnių, įpilkite į kepimo indą 1 puodelį vandens, kepkite apie 1 val.
- Įpilkite 2 puodelius vandens, užberkite anyžiaus žvaigždučių. Toliau kepkite, jeigu reikia, kas 45 minutes papildomai įpilkite vandens.
- Kai mėsos temperatūra kepsnio viduje pasieks 60 laipsnių, kepkite dar 1,5-2 valandas.
- Iškeptą kumpį padėkite ant medinės pjaustymo lentelės ir leiskite pailsėti apie 30 minučių.
- Į puodelį supilkite sultis iš kepimo indo, nugriebkite riebalus, supilkite apelsino sultis, vištienos sultinį ir virkite ant lėtos ugnies apie 20 minučių, kol nugaruos ir liks apie 1 puodelis skysčio.
- Įdėkite sviestą ir išmaišykite, kol ištirps. Paruoštą padažą supilkite į indelį ir patiekite šalia kumpio.
Kiti Marinavimo Būdai
Galima naudoti ir paprastesnius marinatus. Pavyzdžiui, sumaišykite:
- Majonezą
- Pomidorų padažą (itin tinka pomidorų pasta)
- Druską
- Pipirus
- Džiovintą čiobrelį
Proporcijos: 1 kg mėsos, dedu 3 v.š. majonezo ir 3 v.š. pomidorų padažo. Visus ingredientus sumaišykite ir užpilkite ant kiaulienos kumpio.
Kepimo Patarimai
Svarbu nepamiršti mėsą dėti tik į įkaitintą orkaitę ir pirmą pusvalandį kepti aukštoje 230-250 laipsnių temperatūroje, kad susidariusi plutelė neleistų mėsai išsausėti, neišbėgtų sultys. Po to, temperatūrą sumažinkite iki 130-160 laipsnių. Kuo kepsnys didesnis, daugiau sveria, tuo žemesnėje temperatūroje ir ilgiau reikėtų kepti.
Nepamirškite iškeptą mėsą palaikyti, kad ji „pailsėtų“, po visą kepsnį tolygiai pasiskirstytų sultys ir mėsa dar labiau suminkštėtų.
Alternatyvūs Kepimo Būdai
Jei neturite kamado tipo grilio, galite naudoti bet kokį kitą anglių grilį ar net dujinį grilį su rūkymo funkcija. Kepant grilyje, stebėkite temperatūrą, idealu išlaikyti apie 110-120°C. Mėsą patartina išimti iš šaldytuvo bent valandą prieš kepimą, kad ji pasiektų kambario temperatūrą, taip užtikrinsite tolygesnį kepimą.
Patarimai, Kaip Nesudeginti Mėsos
Jei planuojate kepti daug mėsos vienu metu, atkreipkite dėmesį, kad ir kepsninė turi būti didelė - mėsos gabaliukai turi tilpti laisvai. Gero kepsnio paslaptis - ir tinkama kuro rūšis. Geriausia, jei griliuje užkursite lapuočių medžių malkas ar įkaitinsite tokios pačios medienos anglis. D.Bartošius nerekomenduoja anglių įdegimui naudoti cheminių uždegimo skysčių, nes jie gali turėti toksinių medžiagų ir gadinti iškeptos mėsos skonį.