Atraskite nepaprastai skanų obuolių pyragą su citrina, kuriame vaisių daugiau nei tešlos. Šis pyragas tikram gurmanui, kuriam svarbu sodrus ir gaivus skonis.
Ingredientai ir Paruošimas
Štai jums ir receptas. Pirštus apsilaižysite.
Ingredientai:
- 1 stiklinė miltų
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
- 4 vienetai kiaušinių
- 3 valgomieji šaukštai cukraus
- 1 vienetas citrinų
- 4 vienetai obuolių
- 1 arbatinis šaukštelis cinamono
Paruošimo laikas: Apie 45 min.
Porcijų skaičius: 6
Gaminimo Žingsniai:
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 C. Išklokite kepimo popieriumi formą 20x20 cm (kvadratinę).
- Obuolius nulupame, išimame sėklalizdžius ir supjaustome skiltelėmis.
- Tada paiimame citriną, nuplauname, nutarkuojame jos žievelę, ją sudedame ant obuolių, o citriną išspaudžiame, jos išspaudas supilame ant obuolių.
- Obuolius sumaišykite su citrina. Tuomet paiimame obuolius ir supilame į mūsų tešlą ir labai atsargiai išsukame.
- Sumaišykite obuolius su šaukštu cukraus, žiupsniu cinamono, apliekite citrinos sultimis.
- Kiaušinius išplakite su cukrumi iki vienalytės šviesiai gelsvos masės, plakant įpilkite aliejaus, dar paplakite, įberkite persijotus miltus su kepimo milteliais, gerai išmaišykite.
- Kiaušinius išplakite su likusiu cukrumi, sumaišykite su miltų - kepimo miltelių mišiniu, įtarkuokite citrinos žievelių ir gerai išmaišykite.
- Tešlą išmaišykite su obuoliais, sukrėskite į formą, kepkite apie 40 minučių.
- Lieti tešlos į sviestuotą formą, uždėti obuolių, vėl užlieti tešla.
- Dėti į karštą orkaitę ir kepti apie 40 minučių.
- Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35-45 min. - kol pagaliukas, kuriuo tikrinsite pyragą, bus sausas.
- Iškepusį galima dar apšlakstyti citrina, apiberti cukraus pudra.
- Patikrinkite mediniu pagaliuku.
Trupinių Gamyba
Pradėkite nuo trupinių. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite miltus, cukrų, prieskonius, migdolus ir druską. Užpilkite tirpintu sviestu ir viską švelniai sumaišykite šakute, tik kol ingredientai sušlaps ir masė pavirs tarsi smėlis su grumstais. Įdėkite dubenėlį į šaldytuvą, kad sustingtų, kol gaminsite toliau pyrago masę.
Pyrago Tešlos Paruošimas
Išsijokite miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir druska. Obuolius sudėkite į dubenėlį kartu su maltu imbieru ir citrinos sultimis. Sumaišykite ir palikite pasimarinuoti, kol gaminsite pyrago tešlą. Į virtuvinio kombaino indą (su įtaisytu mentelės formos įrankiu) sudėkite sviestą ir suberkite cukrų bei citrinos žieveles. Išsukite iki purios balkšvos masės (apie 3-4 min).
Mažame dubenėlyje šakute suplakite kiaušinius ir baltymą kartu su vanile, ir neišjungiant kombaino motoro dalimis (maždaug per 4-5 kartus) supilkite kiaušinius į sviesto masę, vis mentele nugramdydami masę nuo indo kraštų, kad kuo geriau susimaišytų. Nepergyvenkit, kad masė atrodys gruoblėta - taip turi būti.
Sumažinkite kombaino apsukas iki minimalių ir suberkite miltų mišinį. Išsukite tik kol susijungs ingredientai. Atidėkite į šalį po 100g obuolių ir gervuogių. Likusius obuolius ir gervuoges labai atsargiai įmaišykite į tešlą.
Sukrėskite tešlą į paruoštą kepimo indą ir išlyginkite paviršių. Ant viršaus išdėliokite atidėtas obuolių skilteles ir uogas, tada viską pabarstykite trupiniais. Kepkite 45-50 min., arba kol pyragas pilnai iškeps, viršus paruduos.
Variantai ir Patarimai
Cinamoną vėlgi galima barstyti ant pyrago viršaus arba imaišyti tiesiog į obuolius, kaip padariau aš. Šitą pyragą galima kepti ne tik su obuoliais, bet ir su avietėmis, o viršų apšlakstyti glajumi iš miltelinio cukraus ir aviečių trauktinės (todėl glajus ir rožinis).
Kulinaro patarimas. Paprastas obuolių pyragas.