pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Orkaitėje Keptas Ungurys su Salierais ir Morkomis: Gurmaniškas Receptas

Ungurys ir jo receptai nėra dažnas reiškinys lietuviško interneto platybėse. Daugiausia linkstama jį įsigyti ir vartoti rūkytą, tačiau tuomet ungurio maistinė vertė nukenčia. Šiame straipsnyje rasite išsamų receptą, kaip pasigaminti orkaitėje keptą ungurį su daržovėmis, išsaugant jo vertingąsias savybes.

Ingredientai

  • 1 kg ungurio
  • 200 g morkų (2 vnt)
  • 200 g saliero šaknies
  • 120 ml graikiško jogurto
  • 2 svogūnų
  • 2 vnt lauro lapų
  • 1 skiltelės česnako
  • Šviežių žolelių (krapų ar kitų) padažui su jogurtu
  • Druskos padažui ir kepsniui
  • Juodųjų pipirų šviežiai maltų
  • Petražolių papuošimui
  • Citrinos griežinėlių papuošimui

Paruošimas

  1. Nuplauname, nusausiname ir supjaustome ungurį porcijomis.
  2. Supjaustykite stambiau svogūnus, salierą ir morką.
  3. Viską sudedame į orkaitę, pabarstome druska, šviežiai maltais pipirais ir lauro lapeliais.
  4. Kepame orkaitėje +180 C temperatūroje apie 30 minučių, kas 10-15 min. palaistome ungurį išsiskyrusiu žuvies sultiniu. Žuvis bus sultingesnė ir malonesnė valgyti.
  5. Sudėjus į lėkštes papuošiame petražolėmis ir citrinos griežinėliais.
  6. Žuvį patiekiame su daržovėmis ir graikiško jogurto, žolelių ir česnako padažu.

Verta žinoti, kad mažiems, t.y. jauniems unguriams oda nelupama, taigi gaminti paprasčiau ir greičiau. Ruošiant ungurį orkaitėje iš likusios žuvies galvos ir uodegos pasigaminkite žuvienę iš ungurio.

Taip pat keptą ungurį, užpiltą marinatu ar pomidorų padažu, galima tiekti kaip šaltą užkandį.

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Ši lentelė pateikia maistinę vertę vienai porcijai orkaitėje kepto ungurio su salierais ir morkomis:

Maistinė medžiaga Kiekis Procentinė dienos norma
Kalorijos 362kcal 18%
Angliavandeniai 11g
Baltymai 34g
Riebalai 20g
Sočiosios riebalų rūgštys 4g
Cholesterolis 211mg
Natris 150mg
Kalis 742mg 37%
Skaidulos 2g 6%
Cukrūs 4g 16%
Vitaminas A 11364µg 1421%
Vitaminas B6 1mg 71%
Vitaminas B12 5µg 200%
Vitaminas C 11mg 14%
Vitaminas D 39µg 780%
Vitaminas E 7mg 58%
Vitaminas K 18µg 24%
Kalcis 89mg 11%
Varis 1mg 100%
Folio rūgštis 42µg 21%
Geležis 1mg 7%
Manganas 1mg 50%
Magnis 50mg 13%
Fosforas 448mg 64%
Selenas 13µg 24%
Cinkas 3mg 30%

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Ungurys su „Kabayaki“ padažu (Unagi no Kabayaki)

Šis receptas siūlo alternatyvų būdą mėgautis unguriu su japonišku "Kabayaki" padažu.

Reikės:

  • 2 x 400 g ungurio filė

„Kabayaki“ padažui reikės:

  • 60 ml mirino
  • 60 ml sojų padažo
  • 25 ml sakės
  • 2 šaukštų rudojo cukraus

Paruošimas:

  1. Padažą maišydami verdame 6-8 minutes.
  2. Ungurio filė pjauname pusiau ir į kiekvieną puselę statmenai vienodais atstumais suveriame keturis pagaliukus.
  3. Grilį įkaitiname iki 180-200 laipsnių, guldome filė oda žemyn ir kepame 5-7 minutes.
  4. Minutei perverčiame ant kitos pusės, kad šiek tiek sušiltų. Jeigu „Kabayaki“ padažas atvėso - pašildome.
  5. Verčiame atgal ant odos, aptepame kiekvieną gabaliuką padažu ir verčiame minutei, kad padažas karamelizuotųsi.
  6. Pakartojame.