Ungurys ir jo receptai nėra dažnas reiškinys lietuviško interneto platybėse. Daugiausia linkstama jį įsigyti ir vartoti rūkytą, tačiau tuomet ungurio maistinė vertė nukenčia. Šiame straipsnyje rasite išsamų receptą, kaip pasigaminti orkaitėje keptą ungurį su daržovėmis, išsaugant jo vertingąsias savybes.
Ingredientai
- 1 kg ungurio
- 200 g morkų (2 vnt)
- 200 g saliero šaknies
- 120 ml graikiško jogurto
- 2 svogūnų
- 2 vnt lauro lapų
- 1 skiltelės česnako
- Šviežių žolelių (krapų ar kitų) padažui su jogurtu
- Druskos padažui ir kepsniui
- Juodųjų pipirų šviežiai maltų
- Petražolių papuošimui
- Citrinos griežinėlių papuošimui
Paruošimas
- Nuplauname, nusausiname ir supjaustome ungurį porcijomis.
- Supjaustykite stambiau svogūnus, salierą ir morką.
- Viską sudedame į orkaitę, pabarstome druska, šviežiai maltais pipirais ir lauro lapeliais.
- Kepame orkaitėje +180 C temperatūroje apie 30 minučių, kas 10-15 min. palaistome ungurį išsiskyrusiu žuvies sultiniu. Žuvis bus sultingesnė ir malonesnė valgyti.
- Sudėjus į lėkštes papuošiame petražolėmis ir citrinos griežinėliais.
- Žuvį patiekiame su daržovėmis ir graikiško jogurto, žolelių ir česnako padažu.
Verta žinoti, kad mažiems, t.y. jauniems unguriams oda nelupama, taigi gaminti paprasčiau ir greičiau. Ruošiant ungurį orkaitėje iš likusios žuvies galvos ir uodegos pasigaminkite žuvienę iš ungurio.
Taip pat keptą ungurį, užpiltą marinatu ar pomidorų padažu, galima tiekti kaip šaltą užkandį.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Ši lentelė pateikia maistinę vertę vienai porcijai orkaitėje kepto ungurio su salierais ir morkomis:
Maistinė medžiaga | Kiekis | Procentinė dienos norma |
---|---|---|
Kalorijos | 362kcal | 18% |
Angliavandeniai | 11g | |
Baltymai | 34g | |
Riebalai | 20g | |
Sočiosios riebalų rūgštys | 4g | |
Cholesterolis | 211mg | |
Natris | 150mg | |
Kalis | 742mg | 37% |
Skaidulos | 2g | 6% |
Cukrūs | 4g | 16% |
Vitaminas A | 11364µg | 1421% |
Vitaminas B6 | 1mg | 71% |
Vitaminas B12 | 5µg | 200% |
Vitaminas C | 11mg | 14% |
Vitaminas D | 39µg | 780% |
Vitaminas E | 7mg | 58% |
Vitaminas K | 18µg | 24% |
Kalcis | 89mg | 11% |
Varis | 1mg | 100% |
Folio rūgštis | 42µg | 21% |
Geležis | 1mg | 7% |
Manganas | 1mg | 50% |
Magnis | 50mg | 13% |
Fosforas | 448mg | 64% |
Selenas | 13µg | 24% |
Cinkas | 3mg | 30% |
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Ungurys su „Kabayaki“ padažu (Unagi no Kabayaki)
Šis receptas siūlo alternatyvų būdą mėgautis unguriu su japonišku "Kabayaki" padažu.
Reikės:
- 2 x 400 g ungurio filė
„Kabayaki“ padažui reikės:
- 60 ml mirino
- 60 ml sojų padažo
- 25 ml sakės
- 2 šaukštų rudojo cukraus
Paruošimas:
- Padažą maišydami verdame 6-8 minutes.
- Ungurio filė pjauname pusiau ir į kiekvieną puselę statmenai vienodais atstumais suveriame keturis pagaliukus.
- Grilį įkaitiname iki 180-200 laipsnių, guldome filė oda žemyn ir kepame 5-7 minutes.
- Minutei perverčiame ant kitos pusės, kad šiek tiek sušiltų. Jeigu „Kabayaki“ padažas atvėso - pašildome.
- Verčiame atgal ant odos, aptepame kiekvieną gabaliuką padažu ir verčiame minutei, kad padažas karamelizuotųsi.
- Pakartojame.