Kepta karka su raugintais kopūstais - tai ne tik patiekalas, tai - tradicija. Šis sotus ir aromatingas valgis, giliai įsišaknijęs lietuviškoje virtuvėje, puikiai tinka tiek šventiniam stalui, tiek jaukiam šeimos vakarui. Nors receptų variacijų yra daugybė, pagrindinis principas išlieka tas pats: lėtai kepta, sultinga mėsa, harmoningai deranti su rūgščiais raugintais kopūstais.
Karkos pasirinkimas ir paruošimas
Pirmas ir svarbiausias žingsnis - tinkamos karkos pasirinkimas. Geriausia rinktis šviežią, nešaldytą karką su geru mėsos ir riebalų santykiu. Riebalai kepant išsilydo, suteikdami mėsai sultingumo ir skonio. Prieš ruošiant, karką būtina kruopščiai nuplauti ir, jei reikia, apdeginti plaukelius. Kai kurie kulinarai rekomenduoja karką pamirkyti šaltame vandenyje kelias valandas ar net per naktį, kad iš jos pasišalintų kraujas ir mėsa taptų minkštesnė. Taip pat galite ją apvirti prieš kepant. Virimo metu į vandenį galima įdėti lauro lapų, pipirų, svogūno, morkos ir kitų prieskonių, kurie suteiks mėsai papildomo aromato.
Marinatas - skonio pagrindas
Marinatas yra itin svarbus etapas, nes jis ne tik suteikia mėsai skonio, bet ir padeda jai suminkštėti. Marinatui galite naudoti įvairius ingredientus: česnaką, svogūnus, garstyčias, medų, sojos padažą, alų, vyną, actą, citrinos sultis, įvairius prieskonius - nuo tradicinių juodųjų pipirų ir lauro lapų iki egzotiškesnių, tokių kaip kmynai, kalendra, imbieras ar aitrioji paprika. Svarbu, kad marinatas gerai įsiskverbtų į mėsą, todėl karką reikėtų marinuoti bent kelias valandas, o geriausia - per naktį. Marinavimo metu karką rekomenduojama keletą kartų apversti, kad ji tolygiai pasidengtų marinatu.
Rauginti kopūstai - klasika ir variacijos
Rauginti kopūstai yra neatsiejama šio patiekalo dalis. Jie suteikia patiekalui rūgštumo, kuris puikiai atsveria riebios mėsos skonį. Raugintus kopūstus galima naudoti tokius, kokie yra, arba juos patroškinti su svogūnais, morkomis, kmynais, lauro lapais ir kitais prieskoniais. Kai kurie kulinarai į raugintus kopūstus deda šiek tiek cukraus ar medaus, kad subalansuotų skonį. Taip pat galima eksperimentuoti su skirtingų rūšių raugintais kopūstais - su morkomis, spanguolėmis ar net obuoliais.
Kepimo procesas - lėtai ir kantriai
Karką su raugintais kopūstais geriausia kepti orkaitėje, lėtai ir žemoje temperatūroje. Tai užtikrina, kad mėsa bus sultinga ir minkšta, o oda - traški. Prieš dedant į orkaitę, karką galima apkepti keptuvėje, kad ji įgautų gražią spalvą. Kepimo metu karką rekomenduojama periodiškai palaistyti susidariusiomis sultimis, kad ji neišsausėtų. Kopūstus galima dėti į tą pačią skardą su karka arba kepti atskirai. Jei kopūstai kepami kartu su karka, jie įgaus mėsos skonio ir aromato. Galima kepti kepimo rankovėje arba uždengus folija. Tai padės išlaikyti drėgmę.
Prieskoniai ir aromatai - nuo tradicinių iki modernių
Prieskoniai ir aromatai yra tai, kas suteikia šiam patiekalui unikalumo. Be jau minėtų juodųjų pipirų, lauro lapų ir kmynų, galite naudoti čiobrelius, rozmarinus, kadagius, gvazdikėlius, cinamoną ar net anyžius. Svarbu nepersistengti su prieskoniais, kad jie neužgožtų pagrindinių patiekalo skonių. Taip pat galite eksperimentuoti su skirtingais aliejais - alyvuogių, saulėgrąžų, rapsų ar net sezamų. Aliejus suteiks patiekalui papildomo skonio ir aromato.
Patiekimas - paprastumas ir elegancija
Kepta karka su raugintais kopūstais paprastai patiekiama karšta, supjaustyta riekelėmis. Šalia galima patiekti virtų ar keptų bulvių, bulvių košės, bulvių plokštainio, grietinės, krienų ar garstyčių. Patiekalą galima papuošti šviežiais žalumynais - petražolėmis, krapais ar svogūnų laiškais. Svarbiausia - patiekti patiekalą su meile ir gera nuotaika.
Recepto variacijos ir patarimai
Nors pagrindinis receptas yra gana paprastas, yra daugybė jo variacijų. Pavyzdžiui, karką galima kepti ne tik orkaitėje, bet ir ant grilio ar net rūkyti. Taip pat galima eksperimentuoti su skirtingais marinatais, kopūstų rūšimis ir prieskoniais. Svarbiausia - nebijoti eksperimentuoti ir atrasti savo unikalų receptą.
Patarimai pradedantiesiems:
- Neperkepkite karkos. Mėsa turi būti minkšta ir sultinga, bet ne sausa.
- Naudokite kokybiškus ingredientus. Kuo geresni ingredientai, tuo skanesnis bus patiekalas.
- Neišmeskite susidariusių sulčių. Jas galite panaudoti padažui gaminti.
- Leiskite karkai "pailsėti" prieš pjaustant. Tai padės išlaikyti sultis mėsoje.
Alternatyvūs receptai ir patiekalai:
Nors kepta karka su raugintais kopūstais yra klasika, yra ir kitų panašių patiekalų, kuriuos verta išbandyti:
- Šaltiena: Tradicinis lietuviškas patiekalas, gaminamas iš karkos, kojų ir kitų mėsos dalių.
- Kugelis: Bulvių plokštainis su spirgučiais ar mėsa.
- Šiupinys: Sotus sriuba su kruopomis, daržovėmis ir mėsa.
Skirtingų auditorijų supratimas apie karką su raugintais kopūstais
- Pradedantiesiems: Tai patiekalas, kurį nesunku pagaminti namuose, naudojant paprastus ingredientus. Svarbiausia - kantrybė ir lėtas kepimas.
- Profesionalams: Galimybė eksperimentuoti su skirtingais marinatais, prieskoniais ir kopūstų rūšimis, siekiant sukurti unikalų ir rafinuotą skonį.
Mitai ir klaidingi įsitikinimai apie karką su raugintais kopūstais
- Mitas: Karka su raugintais kopūstais yra labai kaloringas ir nesveikas patiekalas.
- Realybė: Nors karka yra riebi mėsa, ji taip pat turi daug baltymų ir kolageno, kuris yra naudingas sąnariams. Rauginti kopūstai yra puikus probiotikų šaltinis, kuris stiprina imuninę sistemą.
Kiti receptai su raugintais kopūstais
Šiandien noriu su Jumis pasidalinti kiek kitokiu troškintų kopūstų receptu. Jame aš šviežius kopūstus troškinu su mėsa (renkuosi kiaulieną), raugintais kopūstais, bulvėmis ir pomidorų padažu. Kai užsukę draugai paragavo šio patiekalo, pasakė, kad viskas yra neįprastai skanu ir pasiprašė recepto. Tad nusprendžiau, kad gal šis receptas patiks ne tik mūsų šeimai, bet ir visai likusiai auditorijai, tad dalinuosi. Šis patiekalas patiks ir mėgstantiems taupyti, nes jame nėra jokių įmantrių labai daug kainuojančių ingredientų. Tad ir kitiems siūlo pasigaminti patiekalą, kuris būtų ir sotus, ir šildantis, ir, be abejo, gardus. Mėsos troškinys su raugintais kopūstais, tai - žiemos patiekalas.
Raugintų kopūstų troškinys su kiauliena
Reikės:
- apie 1 kg kiaulienos mentės
- apie 1 kg raugintų kopūstų (buvo gal kiek daugiau)
- 2 morkų
- 2 svogūnų
- 2-3 v. š. pomidorų padažo
- mėsos prieskonių
- lauro lapelių
- pipirų ir druskos
- aliejaus
Gaminimo eiga:
- Mėsą supjausčiau gabaliukais, pagardinau prieskoniais.
- Morkas sutarkavau burokine trintuve, svogūnus susmulkinau.
- Į puodą (gaminau ketaus puode) įpyliau truputį aliejaus ir sudėjau svogūnus. Juos kiek apkepusi, sudėjau mėsą, morkas ir maišant pakepiau apie 10-15 minučių.
- Paskui sudėjau pomidorų padažą, įpyliau truputį vandens ir dar patroškinau apie 10 min.
- Raugintus kopūstus perliejau vandeniu, nes man jie buvo rūgštoki ir sudėjau į puodą.
- Paskui į puodą įpyliau vandens, pagardinau druska, įdėjau kelis lauro lapelius, juodų pipirų žirnelius ir uždengusi puodą troškinau apie 40 min.
- Prie troškinio išsiviriau bulvių. Skanaus.
„Raugintų kopūstų troškiniai yra vienas iš populiariausių patiekalų mano virtuvėje šaltuoju sezonu. Su raugintais kopūstais galima pagaminti troškinius įvairiems skoniams: su mėsa, dešrelėmis, galima kombinuoti su šviežiais kopūstais ir t.t. Šįsyk pagaminau labai skanų ir sotų raugintų kopūstų troškinį, pagardindama smulkintais pomidorais savo sultyse ir kiaulienos paslėpsniais (papilve). Super, taip galiu pasakyti apie šį patiekalą“, - rašo tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė.
Raugintų kopūstų troškinys su kiaulienos paslėpsniais
Reikės:
- 1 kg raugintų kopūstų
- 0,5 kg kiaulienos paslėpsnių (šoninės ar kt. mėsos)
- 2-3 morkų
- 2-3 svogūnų
- 400 gr smulkintų pomidorų savo sultyse
- kiaulienos prieskonių
- lauro lapelių
- pipirų ir druskos
- šlakelio aliejaus
Gaminimo eiga:
- Morkas sutarkavau burokine trintuve. Svogūnus supjausčiau.
- Kiaulienos paslėpsnius supjausčiau nedideliais gabaliukais, pagardinau prieskoniais ir druska.
- Keptuvėje su įkaitintu aliejumi sudėjau smulkintus paslėpsnius ir juos apkepiau.
- Į keptuvę prie paslėpsnių sudėjau morkas ir svogūnus. Pamaišydama pakepinau viską kartu, kol daržovės suminkštėjo.
- Tada sudėjau smulkintus pomidorus savo sultyse, įpyliau vandens (300 ml) ir kai pradėjo virti, sudėjau raugintus kopūstus.
- Išmaišiau, pagardinau pipirais ir druska, įdėjau lauro lapelius ir troškinau apie 20-25 min.
Štai ir viskas. Troškinys paruoštas, patiekiau su bulvėmis. Skanaus!
Vieną vakarą nobuodžiaudamas aš pasidomėjau: ko dažniausiai svetainėje ieško lankytojai ir kuris įrašas yra populiariausias. Ir mano nemenkai nuostabai (nes maniau, kad sriubos yra įdomioji šios svetainės dalis) pats lankomiausias įrašas yra „Kaip iškepti karką”. Taip suprantu, kad sriubos sriubomis, o karkos valdo! Ką gi, tuomet ištrauksiu sunkiąją artileriją ir papasakosiu jums vieną nuostabiausių receptų karkai pagaminti. Tai - serbų virtuvės patiekalas, todėl jis ne tik gardus, bet ir labai aromatingas bei gana aštrus. Tiesa, aštrumas jau kiekvieno skonio reikalas ir jį galima derinti pagal save, bet visa kita - turiu galvoje rezultatą - yra tiesiog nuostabu. Artėja žiema, norėsis sočių ir šildančių valgių, todėl šis receptas bus kaip tik.
Serbiška karka su raugintais kopūstais
Reikės:
- Didelė karka (ar kelios, jei maitinsite didesnį būrį žmonių)
- 2 svogūno galvos, pjaustytos pusžiedžiais
- 2 morkos, pjaustytos skritinėliais
- 1/2 saliero gumbo, smulkinto kubeliais
- 2-3 saldūs pipirai, smulkinti juostelėmis
- 2-3 aitriosios paprikos ankštys, stambiais gabalais pjaustytos
- 300g šalto rūkymo šoninės arba kumpio, stambiais gabalais pjaustyto
- Šluotelė smulkintų petražolių lapelių
- 1-1,5kg gerai įrūgusių kopūstų
- 3 kubeliais pjaustyti pomidorai (arba skardinė konservuotų pomidorų savo sultyse)
- 5-8 žirneliai juodųjų pipirų
- 2-3 lauro lapai
- Aliejaus
Gaminimo eiga:
- Karką nuplauname po šaltu vandeniu, nusausiname popieriniu rankšluosčiu ir padėję ant lentelės įpjauname karkos odą kiek įstrižai, kas 3-4cm.
- Imame didelį storadungį puodą (aš turiu tokį bene 5 ar 6 litrų talpos) ir dedame ant viryklės, kurią paleidžiame maksimalia galia.
- Dosniai įpilame aliejaus ir kai jis labai įkais (gali net pasirodyti nedidelis dūmelis) guldome į jį karką ir leidžiame čirškėti 3-4 minutes, tuomet verčiame ant kito šono. Taip iš visų pusių dailiai paskrudiname karkos odą.
- Į puodą su karštu aliejumi beriame dvi, pusžiedžiais pjaustytas, svogūno galvas, tegul čirškia vėstančiame aliejuje.
- Dar dedame 2 skritinėliais pjaustytas morkas, 1/2 saliero gumbo, smulkinto kubeliais, 2-3 saldžiuosius pipirus smulkintus juostelėmis, 2-3 aitriosios paprikos ankštis, stambiais gabalais pjaustytos šalto rūkymo šoninės arba kumpio (na gal 300g visumoje), šluotelę smulkintų petražolių lapelių ir 1-1,5kg gerai įrūgusių kopūstų.
- Dabar ant šio mišinio dedame 3 kubeliais pjaustytus pomidorus (arba supilame skardinę konservuotų pomidorų savo sultyse), beriame 5-8 žirnelius juodųjų pipirų ir 2-3 lauro lapus.
- Įpilame vandens (geriau karšto, greičiau užvirs) tiek, kad vos apsemtų kopūstus.
- Ir jau visai ant viršaus dedame karką(s). Tikrai nereikia papildomai dėti druskos - jos užteks tiek, kiek bus su raugintais kopūstais ir ant karkos.
- Uždengiame dangčiu, statome ant viryklės ir užkaičiame. Kai pradės virti - sumažiname ugnį ant minimalios ir paliekame lėtai troškintis 2-2,5val.
- Prabėgus minėtam laikui - bus ~3val. - nudengiame puodą, kiaurasamčio pagalba išimame karką(s) ir atidedame lėkštėje į šoną.
- Į didelį dubenį su kiaurasamčiu išgriebiame troškintas daržoves, dubens pakraštyje išdėliojame šoninės gabalus ir ant viršaus uždedame pačią karką.
Šokoladinis tortas su raugintais kopūstais
Lietuviška virtuvė neįsivaizduojama be raugintų kopūstų ir iš jų gaminamų patiekalų. Maloniai rūgšti raugintų kopūstų sriuba ar sotus troškinys puikiai sušildo šaltą žiemos dieną, o organizmas gauna reikalingų vitaminų ir mineralų. Patiekalai iš raugintų kopūstų mėgstami ir plačiai paplitę ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Nustebsite, bet iš raugintų kopūstų galima išsikepti net ir tortą.
Pasak maisto ekspertės Brigitos Baratinskaitės, patiekalai iš raugintų kopūstų yra lengvai paruošiami ir nereikalauja išskirtinių įgūdžių.
Bulvių ir raugintų kopūstų blyneliai
Reikės:
- Bulvių
- Raugintų kopūstų
- Svogūno
- Pieno
- Kiaušinio
- Miltų
- Saulėgrąžų aliejaus
- Krapų
Gaminimo eiga:
- Bulves nuskuskite ir sutarkuokite.
- Nulupkite ir supjaustykite svogūną. Sumaišykite su bulvių tarkiu.
- Nuplaukite raugintus kopūstus ir patroškinkite, kad šiek tiek suminkštėtų.
- Tada suverskite į dubenį, įpilkite pieno, kiaušinio ir miltų ir viską gerai sumaišykite.
- Į masę supilkite bulvių ir svogūno mišinį, pamaišykite.
- Ant keptuvės įkaitinkite saulėgrąžų aliejų, kepkite blynus iš abiejų pusių, kol apskrus.
- Blynus lėkštėje galima pabarstyti šviežiais krapais.
Bulvių ir raugintų kopūstų rutuliukai
Reikės:
- Bulvių
- Raugintų kopūstų
- Miltų
- Džiūvėsėlių
- Kiaušinio
- Aliejaus
Gaminimo eiga:
- Išvirkite nuskustas ir kubeliais supjaustytas bulves.
- Išvirtas bulves perdėkite į didelį dubenį ir sutrinkite, tada leiskite atvėsti 5-10 minučių.
- Į vieną dubenėlį įberkite miltų, į kitą - duonos trupinių ar džiūvėsėlių.
- Įkaitinkite aliejų gilioje keptuvėje, gruzdintuvėje ar puode.
- Paimkite kupiną šaukštą bulvių ir kopūstų mišinio, suformuokite rutuliuką ir apvoliokite miltuose.
- Tada aptepkite kiaušiniu ir apvoliokite džiūvėsėliuose.
- Suformuotus rutuliukus kepkite aliejuje mažomis partijomis 2-4 minutes, kol gražiai pagels.
Brigita juokauja, kad kai kur šis tortas vadinamas tiesiog „Neklausk“, nes kepėjai dažnai slepia ingredientą, dėl kurio šis pyragas tampa išskirtinis.
Šokoladinis tortas su raugintais kopūstais
Reikės:
- Kakavos miltelių
- Miltų
- Kepimo miltelių
- Sodos
- Druskos
- Minkšto sviesto
- Cukraus
- Kiaušinių
- Vandens
Kremui reikės:
- Minkšto sviesto
- Lydyto šokolado
- Vanilės ekstrakto
- Cukraus
- Pieno
Gaminimo eiga:
- Į vieną dubenį sumaišykite sausus ingredientus - kakavos miltelius, miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską.
- Plakikliu minkštą sviestą gerai išsukite su cukrumi.
- Toliau plakdami po vieną įmuškite kiaušinius. Plakite kol masė pasidarys puri ir lengva.
- Tuomet masę reikia sumaišyti su sausais ingredientais - berkite 1/3 sausų ingredientų, tada pusę vandens, po to įmaišykite dar 1/3 sausų ingredientų, tada supilkite likusį vandenį.
- Kepimo formą ištepkite sviestu arba įtieskite kepimo popierių.
- Kremui paruošti išsukite minkštą sviestą su lydytu šokoladu ir vanilės ekstraktu, dėkite cukraus ir vėl gerai išsukite. Pilkite pieną ir plakite, kol kremas taps lygus ir purus.