pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kakavos Sviestas: Nauda ir Kur Įsigyti

Natūralių supermaisto produktų pasaulyje kakavos sviestas žinomas kaip prabangus ingredientas, turintis skirtingus skonius ir didelę naudą sveikatai. Iš kakavos pupelių gaunami aksominiai gardumynai užsitarnavo ypatingą vietą virėjų, sveikatos entuziastų ir šokolado mylėtojų širdyse.

Kas Yra Kakavos Sviestas?

Kakavos sviestas yra natūralus augalinės kilmės riebalas, gaunamas iš kakavos pupelių (lot. Theobroma cacao). Pupelės yra išspaudžiamos, o išgautas skystis, vadinamas kakavos mase, atšaldomas. Atšaldymo metu kakavos masė sukietėja ir tampa kakavos sviestu. Dažniausiai naudojamas konditerijoje, šokolado gamyboje ir netgi kosmetikoje ir parfumerijoje.

Kakavos sviestas ir neapdorotas (RAW) kakavos sviestas paprastai reiškia tą patį produktą, tai yra riebalus, išgautus iš kakavos pupelių.

Istorija

Kakavos sviesto istorija yra labai ilga ir tikrai įspūdinga. Kakavai buvo suteikiami įvairūs pavadinimai, iš kurių labiausiai paplitęs yra Theobroma, reiškiantis Dievų maistą. Žodis „šokoladas“ yra kilęs iš actekų žodžio Cacahuatl, reiškiančio „juodasis riešutas“, „kakavos vaisius“ arba „dievų maistas“.

Jau 1500-400 m. pr. Kr. kakavmedžio vaisiai buvo ne tik valgomi, bet ir perdirbami kitais tikslais. Vienas pirmųjų atradimų buvo tas, kad susmulkinus kakavos pupeles ir sumaišius jas su vandeniu, prieskoniais, čili ir žolelėmis, gaunamas energizuojantis, kartus gėrimas, dažnai skirto kunigams, karališkiesiems asmenims ir kitiems elitinių klasių nariams. Kakavos pupelės ilgainiui pradėtos naudoti ir kaip piniginis, ir kaip matavimo vienetas.

Actekų religiniai ritualai dažnai buvo susiję su kakavos pupelių aukojimu dievui Kecalkoatliui, kuris, kaip manoma, apdovanojo žmoniją kakavmedžiu, kuris anksčiau buvo skirtas tik dievams. Pupelės taip pat buvo aukojamos per religinius ritualus, taip pat per didikų laidotuves.

Laikui bėgant kakavos vaisiai išgarsėjo dėl gydomųjų savybių: buvo naudojami žarnyno infekcijoms ir viduriavimui gydyti, skydliaukės veiklai reguliuoti, sekrecijai mažinti ir kaip švelnus stimuliatorius. Nustatyta, kad jauni medžio lapai buvo naudingi žaizdoms dezinfekuoti, o pupelių žievelės buvo naudojamos gydant diabetą, taip pat nuo kepenų, šlapimo pūslės ir inkstų ligų. Kakavos pupelės ir lapai buvo vartojami nuo kosulio, astmos, pilvo dieglių, apetito praradimo, silpnumo, maliarija, kaulų lūžių, parazitų, plaučių uždegimo ir apsinuodijimo.

Remiantis istoriniais šaltiniais, 1502 m. Kolumbas ir jo įgula tapo pirmaisiais europiečiais, kurie susidūrė su kakavos pupelėmis. Pasakojama, kad Hondūro įlankoje ketvirtosios kelionės metu aborigenų kanojos dugne europiečiai pirmą kartą pamatė tai, kas ilgainiui bus žinoma kaip „rudasis auksas“. Indėnai naudojo pupeles kaip valiutą - tai buvo pinigai, kurie tiesiogine prasme augo ant medžių.

Nepaisant to, kad Kolumbas ir jo įgula pirmieji rado pupeles, kakavmedį į Europą pristatė ispanų konkistadoras Hernando Cortezas. Manoma, kad lankydamasis actekų bendruomenėje, jis gėrė šokoladinį gėrimą su jų imperatoriumi, o po to 1528 m. pristatė šį gėrimą ir jo virimo įrangą Ispanijos dvarui.

Manoma, jog pirmieji bandymai iš kakavos pupelių išgauti kakavos sviestą įvyko XVIII a. Kakavos sviestas greitai išpopuliarėjo Europoje ir buvo pradėtas naudoti konditerijos pramonėje.

Gamybos Procesas

Pirmiausia, kakavos pupelės fermentuojamos, tuomet džiovinamos. Išdžiovintos pupelės skrudinamos ir atskiriamos nuo lukštų. Kakavos masė spaudžiama, kad kakavos sviestas atsiskirtų nuo sausosios kakavos dalies. Kakavos sviesto konsistencija panaši į kokosų aliejaus (sviesto) - kambario temperatūroje jis yra kietas. Kakavos sviesto spalva dažniausiai balta arba švelniai gelsva. Natūralus kakavos sviestas, kuris yra pagamintas tik iš kakavos pupelių.

Naudojimas

Kakavos sviestas yra itin plačiai naudojamas konditerijos pramonėje. Tai pagrindinis ingredientas gaminant šokoladą, sausainius, pyragus ir kitus desertus. Kakavos sviestas yra vertingas ingredientas tiek dėl maistinių, tiek ir dėl kosmetinių savybių.

Maistinė vertė:

Kakavos svieste yra daug polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios yra naudingos širdies sveikatai. Jis taip pat yra geras vitamino E ir mineralų, tokių kaip magnis ir cinkas, šaltinis. Svarbu žinoti, kad būtent kakavos sviestas yra atsakingas už tai, kad šokoladas tirpsta.

Kakava ir jos produktai yra gausus polifenolių šaltinis, manoma, kad vienas iš vertingiausių, matuojant santykinai. Polifenoliai veikia priešuždegimiškai, daro teigiamą poveikį širdžiai. Tiesa, daugiausia polifenolių rastume neapdorotose kakavos pupelėse, tokiose, kokias ragaudavo majai ir actekai, tačiau tokia kakava yra praktiškai nevalgoma, nes yra itin karti ir labai nemalonaus skonio. Gera žinia ta, kad mažai apdorotuose kakavos produktuose polifenolių taip pat lieka daug. Gausiausias polifenolių šaltinis - kakavos milteliai.

Nauda odai ir plaukams:

Kakavos sviestas yra naudingas mūsų odai ir plaukams. Jis gali būti vartojamas kaip kūno sviestas ar plaukų aliejus. Tai veiksmingas drėkiklis, kuris padeda išlaikyti odos drėgmę ir sumažinti jos sausumą. Šis sviestas mažina raukšles ir amžiaus dėmes, gerina strijų būklę. Kakavos sviestas didina odos elastingumą ir skatina ląstelių atsinaujinimą. Kakavos sviestas yra natūralus antioksidantas. Jis padeda apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų pažeidimo. Naudokite kakavos sviestą reguliariai, kad pajustumėte didžiausią naudą.

Kaip naudoti:

  1. Paruoškite odą.
  2. Pašildykite.
  3. Prireiks nedidelio kiekio.
  4. Užtepę kakavos sviesto skirkite šiek tiek laiko jį įmasažuoti į odą.

Kur Įsigyti

Tikrasis kakavmedis (Theobroma cacao L, criollo) yra kilęs iš Amazonijos tropinių miškų. Šis medis buvo laikomas šventu ir itin garbinamas majų bei actekų. Ekologiškose Peru užaugintose kakavos pupelėse yra daugiau antioksidantų nei raudonajame vyne ir žaliojoje arbatoje, jos yra tikras mineralų šaltinis. Rankomis renkamos žalios Criollo rūšies kakavos pupelės yra atrenkamos ir tik geriausios yra fermentuojamos. Taip sumažinamas kakavos pupelių kartumas, o tada jos yra spaudžiamos šaltuoju būdu.

Išaugusi pasaulinė kakavos produktų paklausa apsunkino kakavos produktų, tarp jų ir kakavos sviesto gamybą, atsirado produkcijos trūkumas, padidėjo gamybos sąnaudos ir vartotojams pabrango galutiniai kakavos produktai.

Saugumas

Kakavos sviestas ir RAW kakavos sviestas paprastai yra saugūs daugumai žmonių, kai vartojami nedideliais kiekiais. Tačiau dėl jų riebumo per didelis vartojimas gali sukelti virškinimo sutrikimus.

PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.

Kakavos sviestas pasižymi švelnia ir kremine esencija, o RAW kakavos sviestas žavi intensyviu šokolado aromatu. Kakavos sviestas yra prabangi gamtos dovana, pasižyminti unikaliomis savybėmis ir skonio profiliais.