Pietūs - vienas svarbiausių dienos valgių, kurį per skubėjimą kartais praleidžiame arba valgome tai, kas papuola po ranka. Greitoje kasdienybėje svarbu teikti pirmenybę sveikiems mitybos įpročiams ir nepraleisti pietų meto. Ką paruošti pietums? - vienas dažniausių klausimų kiekvienuose namuose. Kai pritrūksite idėjų, šie naudingi receptai įkvėps jus gaminti ir atrasti dar neragautus skonius.
Savaitės meniu planavimas
Turbūt žinote, kad savaitinis meniu planavimas yra didelė mano mitybos dalis. Mano nuomone, būtent savaitės meniu planavimas (ypatingai vakarienių) yra tiesiausias kelias į skanią, įvairią ir subalansuotą mitybą. Pirmiausia, labai svarbu skirti laiko ir protingai apgalvoti savaitės patiekalus taip, kad tam tikri produktai juose atsikartotų ir nebūtų produktų (bei pinigų) švaistymo. Taip pat paranku planuojant atkreipti dėmesį į akcijas bei taupius prekės ženklus.
Visgi planuojant meniu gaminti reikia kiekvieną dieną, o artėjant Rugsėjo pasiutpolkei labai norėjau pasidalinti maisto pasiruošimo savaitei idėja. Va čia tai žinokit yra naujo lygio pasiruošimas! Idėja paprasta - maisto gamybai skiriate maždaug dvi valandas ir maistas visai savaitei paruoštas. Tai nėra konkrečių patiekalų paruošimas. Tai yra produktų, kurie pagaminti ilgai laikosi šaldytuve, paruošimas. Toks gamybos būdas leidžia kasdien labai greitai ir lengvai susikurti tokį patiekalą, kokio tuo metu norisi. Tai yra tiesiausias kelias į subalnasuotą mitybą tomis savaitėmis, kai visai nėra laiko gaminti.
Asmeniškai aš taip pasiruošiu maistą savaitei tik pačiomis užimčiausiomis savaitėmis, kai žinau, kad neturėsiu laiko maisto gamybai, bet vistiek noriu valgyti subalansuotai. Kiekvieną savaitę to nedarau, nes mėgstu ir skatinu įvairovę kasdienybėje. Mano maisto pasiruošimo idėja palengvina ne tik vakarienes, bet ir pusryčius, užkandžius, pietų dėžutes. Iš esmės šie paruošti produktai apima visus dienos valgymus, tačiau ką konkrečiai kada valgysite yra jūsų pasirinkimas. Taip pat šią maisto pasiruošimo idėją galite drąsiai adaptuoti savo poreikiams / šaldytuvo ar spintelių turiniui t.y. galite keisti kruopas, daržoves ir t.t.
Jei šaldytuve lauks keptas viščiukas, virtos kruopos, paruoštos daržovės - sveiką patiekalą susimesite per minutę ir greito nesveiko maisto neprireiks. Aš renkuosi geromis sąlygomis ir be antibiotikų išaugintą “Kekava” vištieną. Kadangi vištienos per savaitę suvalgysite nemažai, svarbu rinktis kuo kokybiškesnę paukštieną. Kokybišką mėsą, aišku, reikia rinktis visada, bet tais atvejais kai ją valgyti planuoju ne vieną kartą, tai itin svarbu.
Pavyzdinis savaitės meniu
Čia aš aprašysiu savo itin mėgstamą maisto pasiruošimo savaitei kombinaciją bei kur, ką ir kaip panaudoti:
- Kepta vištiena: Kur naudoti | Pusryčiams ant sumuštinių, pietums ir vakarienei į salotas, su kruopomis, na, visur ji puikiai tiks ir papildys patiekalą baltymais. Vištiena gali būti patiekalo esmė (t.y. Patys pareigingiausi dar iš keptos vištos kaulų ir mėsos likučių prie jų gali išsivirti tikro gero sultinio - tuomet dar priedo turėsite ir geros sriubos! Tai čia visai idealu, ir įvairovės būtų daugiau, ir maistas dar sveikesnis. Sultinį galite virti kai tik iškepa višta - mėsą atskirkite ir atidėkite patiekalų reikmėms, o kaulus mesite į puodą su vandeniu, svogūnu, morka, salieru, česnaku, lauro lapu, druska ir pipirais. Virkite 1-3 valandas (kuo ilgiua tuo geriau). Su sultiniu paruoškite mėgstamą sriubą arba jame galite išvirti kruopas, kad jos būtų dar skanesnės ir maistingesnės.
- Virti kiaušiniai: Kur naudoti | Valgykite pusryčiams, bet nebūtinai kaip paprastą virtą kiaušinį. Dėkite ant sumuštinio kartu su trintu avokadu ar humusu, pagardinkite prieskoniais ir papildomai daržovėmis. Taip pat virtas kiaušinis gali būti ir geras užkandis. Galiausiai, naudokite pietums ar vakarienėms kai nenaudojate vištienos ir norite papildyti patiekalą baltymais.
- Keptos bulvės: Kaip gaminti | Bulves švariai nuplaukite, supjaustykite 1 cm. storio griežinėliais, sumaišykite su aliejumi, druska, pipirais. Kepkite 190 laipsnių orkaitėje 30 min.
- Virtos kruopos: Kaip gaminti | Išvirkite, viskas.
- Humusas: Kaip gaminti | Maisto smulkintuve iki vientisos masės sutrinkite: 250 g. virtų ar konservuotų avinžirnių, 1 v.š. tahini, 1 skiltelę česnako, 3 v.š. alyvuogių aliejaus, 1 v.š. vandens, 2 v.š. citrinos sulčių, 1/2 a.š. druskos, žiupsnį pipirų.
- Padažas salotoms: Kaip gaminti | Sumaišykite 6 v.š. alyvuogių aliejaus, 2 v.š. citrinos padažo, 1 v.š.
- Saldūs kokosiniai kąsneliai: Kaip gaminti | Maisto smulkintuve sutriname: 1/4 stiklinės kokosų miltų, 3/4 stiklinės kokoso drožlių, 6 datules, 1/2 stiklinės aviečių, 1/4 stiklinės skysto migdolų sviesto.
- Cukinijų makaronai: Kaip gaminti | specialia cukinijų pjaustykle supjaustykite cukinijas.
- Salotos: Kaip gaminti | Nuplauti ir nusausinti salotų držiovyklėje. Praskleisti, kad pilnai nudžiūtų.
- Avokadai: Kur naudoti | Avokadai man labai svarbūs dėl gerųjų riebalų. Dar jų visada reikia turėti, kad būtų kuo papildyti sumuštinius, salotas, patiekalus.
Kai visi produktai paruošti galite tvarkingai sudėlioti į stiklines dėžutes ir laikyti šaldytuve, o patiekalus kurti čia ir dabar. Šioje vietoje duokite laisvę savo fantazijai. Iš esmės visi šie produktai puikai dera tarpusavyje. Nepamirškite, kad čia tik keli pavyzdžiai - jūs kurkite ir miksuokite kaip tik norite.
Receptai pietums
Pietų patiekalai nesunkiai pritaikomi prie individualių poreikių. Rinkitės subalansuotus maisto produktus. Peržvelkite, ar pasirinktame recepte tarp ingredientų netrūksta angliavandenių, baltymų ir sveikųjų riebalų. Taip pat daržovių arba vaisių.
Ingredientai ir produktų kokybė
Atkreipkite dėmesį į perkamų produktų šviežumą ir kokybę. Gamindami pietus pagal receptą, rinkitės tik šviežius ir kokybiškus maisto produktus. Įvertinkite, ar pasirinktas receptas suderinamas su jūsų individualiais poreikiais. Rinkitės tokius receptus, kuriuose netrūksta jūsų mėgstamų maisto produktų. Palyginkite kelis panašius receptus. Atkreipkite dėmesį į skirtingų receptų ingredientų sąrašą, gaminimo eigą, laiką ir sudėtingumą.
Paprasti ir greiti receptai
Pietų receptai neturi būti sudėtingi ar atimti daug laiko. Receptai pietums yra skirtingi ir pritaikomi prie kiekvieno asmens skonio, bet visi pasižymi nesudėtingu gaminimu - dažnai tiesiog iš to, ką kiekvienas turime savo šaldytuve.
Savaitės vakarienių meniu
Nebesuskaičiuoju, kiek metų jau planuoju mūsų šeimos vakarienių meniu. Apie tai ne kartą rašiau tiek čia tinklaraštyje, tiek ir savo knygose. Šį savaitės vakarienių meniu sudaro 5 skanios ir maistingos mūsų šeimos mėgstamos vakarienės, o parduotuvėje visus joms reikalingus produktus nusipirkau vos už 40 Eurų ir 50 centų. Už šią sumą pagaminau penkias 3 - 4 porcijų vakarienes, tad dažniausiai dar ir likdavo man pietūs kitai dienai. Be to, spintelėse bei šaldytuve liko tam tikrų produktų, pvz kiaušinių, ryžių, kuskuso ir kt. Jūsų patogumui šiame įraše rasite ne tik receptus, bet ir pirkinių sąrašą.
Įtemptas gyvenimo ritmas neturi būti nuosprendis greitai ir nesveikai mitybai. Toks maisto pasiruošimas savaitei - puikus pavyzdys kaip galima valgyti įvairiai ir subalansuotai laiko gamybai skiriant minimaliai pastangų.