pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Receptai Tėvo Dienai: Įkvėpimas Šventiniam Stalui

Sekmadienis, vasaros pradžia ir dar Tėvo diena - toks malonus sutapimas nutinka tikrai ne kasmet, todėl šventinė nuotaika yra tiesiog užprogramuota. Ką jau ką, bet švęsti Lietuvos gyventojai moka - tereikia gero nusiteikimo, sąlyginai gero oro ir, žinoma, gardžiais patiekalais nukrauto stalo.

Švenčiant Tėvo dieną tortas gali būti ne klasikinis saldus, o Skandinavijoje populiarus sumuštinių tortas, o kur dar klasikiniai kepsniai, ruošti ant grotelių bei netrupantys nesaldūs užkandžiai, kurie puikiai tilps į iškylų krepšį. Vyrams patinka Tėvo dieną praleisti lauke, ypač jei oras oras. Geriausias būdas tai padaryti - skaniai pavalgyti su draugais ar šeima. Nepakartojamam kepsnių vakarui ar tobulai iškylai lauke prireiks įvairių patiekalų receptų.

Norintiems mesti iššūkį ne tik sau, bet ir šios šventės „kaltininkams“ - prekybos tinklas „Lidl“ kviečia pasigaminti du patiekalus, kuriems paruošti prireiks šiek tiek laiko, bet rezultatas atpirks pastangas, o grilio mėgėjus pakylės laipteliu aukščiau profesionalų. Žinoma, paruošti ingredientus ir prisidėti prie proceso galės visa šeima, tad, susėdus ragauti, kiekvienas bus pelnytai užsidirbęs kąsnelį kitą.

Šventiniai receptai

Skaniausi šašlykai

„Skaniai, paprastai ir greitai! Su alyvuogių aliejumi marinuota mėsa iškepa tiesiog puikiai ir orkaitėje, bet, žinoma, skaniausi šašlykai, kepti ant žarijų, šašlykinėje ar grilyje lauke! Mėsa minkšta, sultinga ir gražiai apskrudusi. Kepimui rinkausi kiaulienos sprandinę, bet galima kepti vištieną, kalakutieną ar jautieną (jautieną reikėtų marinuoti ilgiau ~7 val.). Alyvuogių aliejus puikiai suminkština mėsą“, - pataria tinklaraštininkė.

Reikės:
  • ~700 g kiaulienos sprandinės
  • druskos
  • pipirų
  • 0,5 a. š. maltos kalendros
  • 1 a. š. dž.čiobrelio
  • 2 v. š. sojų padažo
  • 4 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 5 vnt. bulvių (nevirtų)
  • 1 a. š. druskos
  • 1 a. š. kmynų
  • 1 a. š. česnakų granulių
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 svogūnų (~300g)
  • iešmelių mėsai suverti
Kaip gaminti:
  1. Nedideliais gabalėliais supjaustau kiaulienos sprandinę, dedu į dubenį.
  2. Ant mėsos beriu druskos, pipirų, maltos kalendros, džiovinto čiobrelio, pilu 2 šaukštus sojų padažo ir 4-5 šaukštus alyvuogių aliejaus - viską gerai sumaišau.
  3. Uždengiu maistine plėvele ir palieku ~3 val marinuotis.
  4. Nulupu ir nedideliais gabalėliais supjaustau 5 vidutinio dydžio bulves, verčiu į dubenį.
  5. Ant bulvių beriu 1 a. š. druskos, 1 a. š. kmynų, 1 a. š. česnako granulių, pilu 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, sumaišau.
  6. Griežinėliais supjaustau 2 didesnius svogūnus.
  7. Medinius iešmelius užpilu šaltu vandeniu ir mirkau vandenyje ~20 min. (kad kepant neapdegtų).
  8. Ant išmirkytų iešmelių veriu pakaitomis mėsą - bulves - svogūnus.
  9. Suvėriau 9 iešmelius, bet ant 9 iešmelio suvėriau tik bulves - pritrūko mėsos.
  10. Ant kepimo skardos kraštų kabinu suvertus iešmelius taip, kad iešmeliai kabėtų ir nesiliestų prie skardos dugno.
  11. Mano kepimo skarda didelė, o mediniai iešmeliai trumpi. Todėl per vidurį skardos dėjau metalinį iešmelį ir medinius iešmelius sudėjau vieną kraštą dėdama ant iešmo, o kitą kraštą kabinau ant skardos krašto. Taip iešmeliai kabėjo ir nesilietė prie skardos dugno.
  12. Į skaros dugną įpyliau ~250 ml vandens. Kepiau įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje ~45 min. „viršus apačia“, be vėjelio (galima paskutines 5-10 min nustatyti grilį su ventiliatoriumi).
  13. Prie mėsos ir bulvių iešmelių patiekiau daug šviežių daržovių. Skanaus.

Kiaulienos šonkauliai barbekiu marinate

Nenorintiems ilgai terliotis ir tiesiogine to žodžio prasme - nesitepti rankų, rekomenduojama įsigyti jau paruoštų kiaulienos šonkaulių marinate. Tuomet beliks mėgautis tuo, dėl ko visi ir susirinko - lėtu kepimu ant grilio bei laiku drauge. Vieniems kepant pagrindinį dienos patiekalą, kiti galės paruošti šventinį garnyrą ir svarbiausia - kokybiškai pabendrauti su tėčiais ir ne tik.

Jums reikės:
  • 1 kg „Grill and Fun“ kiaulienos šonkaulių barbekiu marinate
  • 500 g smidrų
  • 1 pakelio fetos sūrio
  • Čiobrelių ar šalavijo pagal skonį
  • 100 g sviesto
  • 1 citrinos
  • 3 v.š. barbekiu padažo
  • 2 v.š. medaus
  • Folijos
Gaminimas:
  1. Įkaitinkite grilį iki maždaug 120-140 laipsnių. Apvyniokite šonkaulius folija (dviem sluoksniais). Į vidų galima įpilti šlakelį vandens arba obuolių sulčių (nebūtina, bet padeda išlaikyti mėsos drėgmę). Kepkite apie valandą, netiesioginėje kaitroje.
  2. Kol šonkauliai kepa - pasiruoškite glazūrą. Sumaišykite barbekiu padažą su tirpintu medumi ir šaukšteliu sviesto.
  3. Nuimkite foliją ir paruošta glazūra padenkite jau apkepusius šonkaulius. Tuomet padėkite juos atgal ant grotelių ir palikite kepti dar 30-45 minutes, kad ant viršaus susidarytų lipni, karamelizuota glazūra.
  4. Išimkite iš grilio, leiskite pailsėti 5-10 minučių prieš pjaustydami ir patiekdami ant stalo.

Smidrai citrininiame svieste

Prie šonkaulių arba net vietoje jų. Pirmiausiai nulaužkite kietus smidrų galiukus. Apšlakstykite smidrus alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Šiek tiek sviesto (palikite nedidelį gabalėlį pabaigai) sumaišykite su tarkuota citrinos žievele, trupučiu jos sulčių, smulkintais čiobreliais ar šalaviju. Sudėkite smidrus ant grotelių (arba ant folijos), kepkite apie 4-6 minutes, kol gražiai apskrus, bet išliks traškūs. Nepatingėkite kelis kartus pavartyti. Ant karštų smidrų uždėkite likusį sviestą, gausiai apibarstykite fetos sūriu. Skanaus!

Elnienos dešrelės

Lengviau nebūna, gardžiau - irgi. Skirtingai nei šonkauliai - elnienos dešrelės yra greitas, bet irgi puikaus skonio patiekalas, idealiai tinkantis šiam šventiniam tėčio dienos savaitgaliui. Šiais laikais ir už itin gerą kainą jų įsigyti galima parduotuvėse, o mėgautis išskirtiniu skoniu privilegiją turi kiekvienas, ne tik medžiotojai ar jų bičiuliai.

Yra sakoma, kad prie žvėrienos labai dera saldumo ir rūgštumo turintys produktai, tad šiuo atveju rekomenduojama pasigaminti grilinto mango salotas, kurios nustebins savo gaiviu, bet turtingu skoniu.

Jums reikės:
  • 2 pakuočių elnienos dešrelių
  • 1 prinokusio mango
  • Pusės raudonojo svogūno
  • 1 mažesnės raudonos paprikos arba čili (švelni ar aštresnė - pagal skonį)
  • Saujos šviežių kalendrų, petražolių arba mėtos
  • Didelės saujos žalių salotų: tinka gražgarstė arba špinatai
  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 1 v.š. laimo (arba citrinos) sulčių
  • 1 a.š. medaus ar agavų sirupo
  • Druskos, pipirų pagal skonį
  • Šiek tiek skrudintų moliūgų arba sezamų sėklų (skanu, bet nebūtina)
Gaminimas:
  1. Kol tėčiai ar bičiuliai grilina dešreles - pasiruoškite salotas. Aptepkite mango griežinėlius aliejumi ir dėkite ant įkaitintų grotelių. Kepkite 2-3 minutes iš abiejų pusių, kol ant vaisiaus atsiras paskrudę ruoželiai. Leiskite mangui šiek tiek atvėsti, tada supjaustykite gabaliukais.
  2. Svogūną ir papriką susmulkinkite.
  3. Suberkite žalumynus, keptą mangą, svogūną, papriką ir žoleles į dubenį. Sumaišykite laimo, medaus ir alyvuogių aliejaus užpilą ir apšlakstykite juo paruoštas salotas. Gardinkite druska ir pipirais.
  4. Dešrelėms iškepus, negailėkite salotų ir mėgaukitės nuostabiu žvėrienos bei gaivių, saldžiai rūgščių mangų deriniu.

Sumuštinių tortas

Švenčiant Tėvo dieną tortas gali būti ne klasikinis saldus, o Skandinavijoje populiarus sumuštinių tortas. Nuplauti agurkus ir ridikėlius. Atidėti vieną ridikėlį ir šiek tiek agurkų, o likusius supjaustyti plonais griežinėliais. Grietinę sumaišyti su grietinėlės sūriu ir prieskoniais. Ant torto pagrindo užtepti du šaukštus šio kremo ir paskleisti pjaustytus agurkus ir ridikėlius. Ant viršaus uždėti duonos riekelių ir aptepti kremu. Šį sluoksnį uždengti rūkyta lašiša ir aptepti kremu. Vėl dėti agurkų, ridikėlių. Dėti trečią duonos sluoksnį ir aptepti kremu. Lengvai paspausti ir 20 min. Nuimti formos kraštus iš tortą perdėti ant padėklo.

Dešrainiai

Pašildyti pieną arba vandenį. Jame ištirpinti sviestą arba margariną. Į dubenį suberti miltus. Ant viršaus sutrupinti mieles. Sudėti likusius ingredientus, supilti pieno ir riebalų mišinį ir išmaišyti, kol gausis vientisa tešla. Tešlą uždengti ir leisti kilti šiltoje vietoje apie 1 val., kol ji pastebimai padidės. Ant miltais pabarstyto paviršiaus iš tešlos suformuoti vyniotinį. Padalyti tešlą į maždaug 28 lygias dalis ir suformuoti bandeles. Sudėti ant kepimo popieriaus, vėl uždengti ir leisti kilti dar 30 min. Aptepti plaktu kiaušiniu tryniu ir kepti 15 - 18 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃. Dešreles kelias minutes palaikyti karštame vandenyje. Įpjauti išilgai bandeles, sudėti dešreles, agurkų salotas (tai tiesiog agurkai supjaustyti kubeliais), pakepintus svogūnus, patepti kečupu ir remuladu.

Veršienos medalionai su mango griežinėliais

Mangą nulupti, pašalinti kauliuką ir minkštimą supjaustyti griežinėliais. Veršienos filė nusausinti, supjaustyti maždaug 4 cm storio griežinėliais ir iš abiejų pusių ištrinti druska ir pipirais. Apkepti medalionus iš abiejų pusių uždengtoje griliaus keptuvėje. Tada suvynioti į foliją ir toliau kepti 10 - 15 min. Graikišką jogurtą sumaišyti su džemu, garstyčiomis ir prieskoniais.

Gaivios, gardžios, spalvingos salotos su vištiena, pupelėm ir granatu

Sakysite - keistas derinys!!!

Lengvos, gaivios salotos su vynuogėmis, kumpiu ir avokadu 😉.

Labai gardžios, greitai pagaminamos, gaivios, bet tuo pačiu sočios salotos su grūdėta varške.

Gardžios, gaivios, spalvingos ir greitai pagaminamos šprotų salotos.

Sultingi ŠONKAULIUKAI su gaiviomis SALOTOMIS taip pat bus puiki skani staigmena Tėvo dienos proga.

Nuostabaus skonio desertas, greitai ir lengvai pagaminamas, kas tai galėtų būti?🙂 Ogi tinginys!!!

Sluoksniuotas obuolių pyragas, kuriam nereikia maišyti tešlos!!! Ar gali taip būti? Tikrai taip🙂!

Skaniausios brusketos su alyvuogėmis ir razinom.

Labai gardi, greitai, lengvai pagaminama, pikantiška kiaušinių ir sūrio užtepėlė su česnakais 👍.

Nežinau kaip jūs, bet aš salotas ar mišrainę su tunu, galėčiau valgyti kasdieną😉.

Ar galima sušių pasigaminti namuose? Tikrai taip😉! Siunčiu jums labai paprastą ir nesudėtingą receptą.

Gražios gardžios šventės!