Vasara - tai metas, kai norisi mėgautis šviežiais ir lengvais desertais. Vienas tokių - vyšnių pyragas su varške. Šis pyragas ne tik skanus, bet ir naudingas, nes vyšniose gausu vitaminų ir mineralų.
Kodėl Vyšnios Puikiai Tinka Kepiniams?
Vyšnios - ne tik puikus užkandis, bet ir puikus ingredientas kepiniams gardinti. Jose slypi visas vitaminų bei naudingųjų medžiagų lobynas. Vyšnios pasižymi vitaminų C ir K, kalio, magnio ir kalcio gausa. Be to, jose galima rasti ir natūralaus melatonino - medžiagos, kurios vartojimas gerina miego kokybę. Kenčiantiems nuo nemigos, patartina rinktis rūgštesnes vyšnias - jos turi net penkis kartus daugiau melatonino nei saldžiosios.
Dar viena svari priežastis kasdien suvalgyti bent saują vyšnių - jose esanti vitamino A gausa. Dalį šio vitamino sudaro beta karotinas, reikalingas akių sveikatai, geram regėjimui palaikyti. Taip pat retinolis, padedantis puoselėti sveiką odą. Vyšniose vitamino A yra net 20 kartų daugiau nei braškėse ar mėlynėse. Reguliarus vyšnių vartojimas taip pat gerina širdies darbą, mažina su senėjimu susijusius procesus. Jas valgyti itin sveika sportuojantiems, mat vyšniose esančios gerosios medžiagos pagreitina raumenų atsistatymą bei sumažina fizinio krūvio sukeltą raumenų skausmą.
Receptai: Nuo Klasikinio iki Šokoladinio
Vyšnios idealiai dera su varške, tad siūlome išsikepti nenuodėmingą varškės pyragą. Pateikiame keletą receptų, kurie padės jums iškepti tobulą vyšnių pyragą su varške.
Varškės Pyragas su Vyšniomis
Ingredientai:
- Varškė
- Kondensuotas pienas
- Kiaušiniai
- Krakmolas
- Sviestas
- Vyšnios be kauliukų
- Cukraus pudra (papuošimui)
Gaminimas:
- Dubenyje sumaišykite varškę ir kondensuotą pieną iki vientisos masės.
- Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių - pastaruosius kartu su krakmolu įsukite į tešlą.
- Į baltymus įberkite žiupsnelį druskos ir išplakite iki standžių putų, o tuomet labai švelniai po truputėlį įmaišykite į tešlą.
- Labai svarbu šį žingsnį atlikti neskubant - tam, kad baltymai nesukristų ir pyragas būtų purus, mentele maišykite iš apačios į viršų lėtais judesiais.
- Indo dugną aptepkite sviestu ir suberkite vyšnias be kauliukų.
- Ant viršaus supilkite paruoštą pyrago tešlą.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, apatinėje dalyje pastatykite kepimo skardą su vandeniu, o virš jos dėkite groteles, ant kurių pastatykite pyrago indą.
- Pyragas keps maždaug 45 minutes, tačiau ištraukę iš orkaitės neskubėkite pjaustyti ir leiskite jam atvėsti.
- Viršų papuoškite cukraus pudra ir šviežiomis vyšniomis.
Sūrio Pyragas su Vyšniomis ir Sausainių Pagrindu
Sūrio pyragas su vyšniomis ir sausainių pagrindu - tai desertas, kuris džiugina tiek akis, tiek skonio receptorius. Šis pyragas pasižymi puikia kremine tekstūra, kuri puikiai dera su gaiviu vyšnių sluoksniu.
Ingredientai:
- Sausainiai
- Sviestas
- Želatina
- Grietinėlė
- Cukrus
- Varškė
- Vanilė
- Želė milteliai
- Vyšnių įdaras
Gaminimas:
- 24 cm skersmens kepimo formą išklojame kepimo popieriumi.
- Sausainius sumalame su sviestu ir formoje suslegiame pyrago pagrindą.
- Želatiną užpilame šaltu vandeniu, kad vos apsemtų. Garų vonelėje ją ištirpiname ir paliekame pravėsti.
- Grietinėlę išplakame su cukrumi, įmaišome varškę ir vanilę.
- Elektriniu plakikliu įsukame ištirpusią ir pravėsusią želatiną. Masę pilame ant pyrago pagrindo ir išlyginame.
- Abiejų pakelių želės miltelius užpilame verdančiu vandeniu ir maišome, kol visa želatina ištirpsta. Paliekame atvėsti.
- Įmaišome vyšnių įdarą.
- Viską supilame ant sustingusio varškės sluoksnio ir statome į šaldytuvą, kad pyragas visiškai sustingtų.
Šokoladinis Pyragas (Braunis) su Varške ir Vyšniomis
Visi šie ingredientai tobulai dera tarpusavyje, todėl pyragas tiesiog negali būti negardus! Ir puikiai tinka posakis: kartą paragavęs, prašai dar gabalėlio pakartot.
Ingredientai:
- 250 g sviesto
- 5 kiaušiniai
- 300 g cukraus
- 70 g kakavos miltelių
- 150 g miltų (sumaišytų su kepimo milteliais)
- Druska
Varškės masė:
- 300 g kreminės varškės
- 1 kiaušinis
- 150 g cukraus
- 1 šaukštelis vanilinio cukraus
- 50 g miltų
- 150 g vyšnių arba trešnių
Kaip gaminti:
- Ištirpinkite sviestą ir šiek tiek atvėsinkite.
- Kiaušinius plakite su cukrumi, kol pašviesės ir taps puri masė. Po truputį supilkite sviestą.
- Suberkite sausus produktus ir išmaišykite.
- Varškės masei visus produktus išmaišykite iki vientisos masės.
- Į kepimo popieriumi ištiestą skardą supilkite 3/4 rudos tešlos, paskleiskite skardoje, tada supilkite varškės masę, paskleiskite per visą plotį, o ant viršaus supilkite likusią rudą masę.
- Peiliu pabraižykite per tešlos sluoksnį, kad abi masės šiek tiek susimaišytų ir sukurtų marmuro sluoksnį.
- Sudėliokite ant viršaus nuplautas vyšnias, iš kurių išimti kauliukai, įspauskite į tešlą.
- Kepkite 180 C temperatūroje apie 45 min.
Kakavinis Varškės Pyragas su Vyšnių Uogiene
Reikalingi produktai:
Kakaviniam sluoksniui:
- 300 miltų
- 200 g sviesto
- 200 g cukraus
- 1 kiaušinio
- 2 v. š. kakavos
- 1 a. š. kepimo miltelių
Varškės įdarui:
- 2 pakelių varškės (po 180 g, 9 proc. riebumo)
- 3 kiaušinių
- 80 g cukraus
- 100 g grietinės
- 40 g krakmolo
- 200 g vyšnių uogienės
Patarimai ir Gudrybės
- Jei neturite vyšnių, galite dėti kitas uogas arba vaisius.
- Jeigu mėgstate saldžius pyragus, cukraus pudros negailėkite.
- Pyragui naudojamas vyšnias taipogi galite pabarstyti cukrumi - šitaip bus saldžiau.
Populiarumas ir Tendencijos
Anot prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Vaidos Budrienės, šiltuoju metų sezonu pirkėjų krepšeliuose karaliauja trešnės ir vyšnios. Tiek vienos, tiek kitos uogos mūsų pirkėjų itin mėgstamos, tačiau saldesnės ir didesnės trešnės į krepšelius keliauja dažniau - pardavimų duomenys rodo, kad įprastai vyšnių sezono metu nuperkama maždaug 70 tūkst. kilogramų, o trešnių - apie 500 tūkst. kilogramų.
Uogos | Apytikslis nuperkamas kiekis sezono metu |
---|---|
Vyšnios | 70,000 kg |
Trešnės | 500,000 kg |