Vynuogės - tai ne tik gardžios ir populiarios uogos, bet ir itin universalus produktas, naudojamas įvairioms reikmėms. Nuo skaniųjų razinų kulinarijoje iki gaivinančių sulčių ar vyno - jos randa kelią į daugelio namus.
Vynuogių nauda sveikatai
Tačiau ne visi žino, kokią naudą šios uogos gali suteikti mūsų organizmui. Mokslininkai nustatė, kad reguliarus juodųjų vynuogių sulčių vartojimas padeda išvengti vėžio moterims. Žmonės, kurie nuolat kenčia nuo nuovargio ir neturi pakankamai energijos atlikti kasdienius dalykus, turėtų valgyti šį sultingą vaisių. Geležis suteikia energijos ir jėgų, padeda ilgiau užsiimti mėgstamais dalykais. Kai kurios šio produkto rūšys tikrai gali neutralizuoti žaizdas. Nuo galvos skausmo per dieną rekomenduojama suvalgyti dvi kekes vynuogių. Viskas, ką jums reikia padaryti, tai valgyti vynuoges, kai ateina sezonas. Vynuogės taip pat prisideda prie normalios smegenų veiklos, todėl pagerėja darbo ir protinės veiklos našumas.
Vynuogių sudėtis ir maistinė vertė
Šiose skaniose uogose gausu vitaminų: B6, K, C, A. Taip pat jose yra kalcio, natrio, kalio, magnio, geležies, fosforo ir kitų naudingų medžiagų.
Galimas neigiamas poveikis
Vynuogės pasižymi dideliu cukraus kiekiu, todėl nesaikingas vartojimas gali baigtis svorio priaugimu. Vynuogės yra labai kaloringos, todėl jas reikia valgyti atsargiai. Jei šis saldus vaisius naudojamas netinkamai, gali atsirasti stiprus pilvo skausmas, dėl kurio vėliau gali išsivystyti viduriavimas. Taip pat derėtų atsisakyti vynuogių, jeigu sergate tam tikromis virškinamojo trakto ligomis. Žinoma, kaltas cukrus, kuris ir yra dantų ėduonies priežastis. Didelis cukraus kiekis yra kenksmingas tiems, kurie kenčia nuo gausaus jo kiekio kraujyje. Todėl, sergant cukriniu diabetu, vynuoges reikėtų išbraukti iš savo mitybos raciono.
Vynuogės ir virškinimo sutrikimai
Jei šis saldus vaisius naudojamas netinkamai, gali atsirasti stiprus pilvo skausmas, dėl kurio vėliau gali išsivystyti viduriavimas. Taip pat derėtų atsisakyti vynuogių, jeigu sergate tam tikromis virškinamojo trakto ligomis.
Kada reikėtų vengti vynuogių
Taip pat derėtų atsisakyti vynuogių, jeigu sergate tam tikromis virškinamojo trakto ligomis. Žinoma, kaltas cukrus, kuris ir yra dantų ėduonies priežastis. Didelis cukraus kiekis yra kenksmingas tiems, kurie kenčia nuo gausaus jo kiekio kraujyje. Todėl, sergant cukriniu diabetu, vynuoges reikėtų išbraukti iš savo mitybos raciono.
Kaip tinkamai vartoti vynuoges
Norint maksimaliai išnaudoti vynuogių teikiamą naudą ir išvengti jų žalos, svarbu žinoti, kaip ir kada jas tinkamai vartoti. Vynuoges rekomenduojama valgyti tarp pagrindinių valgymų, o ne iškart po sunkesnės vakarienės, nes tai gali apsunkinti virškinimą. Be to, jas būtina kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu, kad pašalintumėte nešvarumus ir galimus pesticidų likučius. Jei norite, kad vynuogės išlaikytų šviežumą ilgiau, laikykite jas šaldytuve, tačiau venkite šaldymo kamerų, nes tai gali paveikti jų tekstūrą ir skonį.
Kitos viduriavimo priežastys ir ką daryti
Mėgautis vasaros teikiamais malonumais dažnai sutrukdo virškinimo sutrikimai, kuriuos lydi itin nemalonus reiškinys - viduriavimas. Tai nutinka dėl daugelio priežasčių. Viena iš jų, kad keičiasi mūsų mityba: valgome daugiau vaisių ir daržovių. Vasaros poilsio neįsivaizduojame be išvykos prie jūros, į sodybą ar kelionės į kitą šalį, kur keičiasi mūsų gyvenimo sąlygos. Dažniau bendraujame su draugais, giminėmis, būdami ilgiau lauke aktyviai kontaktuoja tarpusavyje vaikai. Kelionėje suviduriuojama dėl pasikeitusio maisto arba su maistu, vandeniu ir iš jo sušaldytų ledukų įvairiuose gėrimuose į organizmą patekusios infekcijos.
Infekcinis ir neinfekcinis viduriavimas
Dažniausia infekcinė keliautojų viduriavimo priežastis yra patogeninės žarnyno lazdelės (E. coli), rečiau - salmonelės, šigelės, jersinijos. Viduriavimas kelionėje toli gražu ne visada yra infekcinė liga. Neinfekcinis viduriavimas, atvykus į naują vietovę, paprastai atsiranda per 2-4 dienas arba ne vėliau kaip per dvi savaites. Suviduriuoti galima ir gausiai prisivalgius šviežių vaisių bei uogų. Mat juose yra aktyvių komponentų, kurie turi vidurius laisvinantį poveikį.
Kada kreiptis į gydytoją
Jeigu simptomai nesiliauja dvi savaites, būtina kreiptis į gydytoją. Aišku, tiek laukti šiukštu negalima, jei atsiranda dehidratacijos požymių, taip pat tada, jei žmogus ne tik viduriuoja, bet ir karščiuoja, kraujuoja, jaučia skausmą, stiprų pykinimą arba vemia. Viduriavimas gali užeiti dėl daugybės priežasčių, pavyzdžiui pasireiškus Krono ligai arba prasidėjus kolitui (storosios žarnos uždegimas).
Ką valgyti viduriuojant
Nesvarbu, ar viduriavimą sukėlė skrandžio virusas, ar koks nors netinkamas maistas, ištikus šiai bėdai patartinai valgyti kuo paprastesnius, „prėskus“ produktus. Stenkitės vartoti neįmantrius produktus: bananus, ryžius, obuolių tyrę, skrebučius. Tiks ir avižinė košė, orkaitėje keptos bulvės, sūrūs riestainiukai ir orkaitėje kepta vištiena arba kalakutiena be odelės. Galima valgyti tokias daržoves kaip morkos ir šparaginės pupelės, bet prieš vartojant jas būtina išvirti.
Maistas, kurio reikėtų vengti
Viduriavimą kartais išprovokuoja becukriai ledinukai, kramtomoji guma ir kiti produktai, kuriuose yra gliucitolio arba kitų rūšių cukraus alkoholio. Netinkamais laikomi ir vidurių dujų kaupimąsi bei pilvo pūtimą skatinantys produktai, pavyzdžiui, paprikos, žirniai, brokoliai, kukurūzai ir pupelės. Viduriavimą gali pasunkinti ir pieno produktai, alkoholis, kofeinas, taip pat riebus ir keptuvėje keptas maistas.
Papildomi patarimai ir rekomendacijos
- Gerkite daug skysčių: vanduo, negazuotas mineralinis vanduo, džiovintų vaisių kompotai, įvairios vaistažolių arbatos.
- Vartokite elektrolitų tirpalus: jei netenkama daug skysčių, būtina gerti rehidracijos tirpalus.
- Laikykitės tinkamos mitybos: valgykite virtus arba troškintus patiekalus, košes be sviesto, kisielius, džiūvėsius.
- Atsargiai vartokite vaisius ir daržoves: šviežių daržovių, vaisių ir daržovių sulčių reikėtų atsisakyti.
- Probiotikai: gali būti skiriami probiotikai, turintys sudėtyje Saccharomyces boulardii ar Lactobacilus.
Kaip matote, vynuogės yra tikrai sveikas produktas. Svarbiausia atsiminti apie kontraindikacijas ir žinoti kada jų vartoti nepatartina.
