Labai greitas ir nepaprastai skanus pyragas su varške ir pomidorais. Tereikia turėti sluoksniuotos tešlos lakštų, varškės ir pomidoriukų ir gardūs pusryčiai bei lengvi pietūs ar vakarienė jau čia. Iš lietuviškų „Kietaviškių“ pomidorų šįkart pagaminau paprastus, greitus ir labai gardžius sluoksniuotos tešlos pyragėlius. Pyragėliai nedidukai, bet ant jų - net trijų rūšių sūriai, pesto padažas ir, žinoma, pomidorai. Tai vienas mylimiausių mano užkandžių, kurį su mažomis interpretacijomis gaminu dar nuo studijų laikų. Viskas čia dera nepriekaištingai: traški sluoksniuota tešla, švelnus sūrių įdaras, gaivūs pomidorai.
Man patinka tai, kokie jie universalūs, kaip lengvai pagaminami ir kaip tobulai tinka likučių naikinimo „akcijoms“, kai norisi mažiau švaistyti ir daugiau išsaugoti. Esu ne kartą įsitikinusi, kad jie nepamainomi ir iškylose (jų sezonas jau ranka pasiekiamas!), bet ne ką mažiau puošia ir šventinį stalą. Šis pyragas man ypatingai patinka; tą įrodo ir iškalbingas skaičius - per pastarąjį mėnesį kepiau jį penkis (penkis!) kartus. Šiandien nedaugžodžiausiu, tiesiog - pyragas paprastas, lengvai paruošiamas, LABAI skanus!
Ingredientai
- Sluoksniuota tešla
- 360 g varškės (9 proc.)
- Pomidorai
- Fermentinis sūris
- Grietinė
- Krapai
- Kiaušinis
- Rikota
- Kietasis sūris
- Pesto padažas
- Mocarelos sūris
- Druska
- Pipirai
- Muskatas
Gaminimo eiga
Pomidorus supjaustykite riekelėmis. Išdėliokite jas ant popierinio rankšluosčio, apiberkite žiupsniu druskos ir uždenkite kitu dvigubu popierinio rankšluosčio lapu. Palikite pastovėti apie 10-15 minučių. Druska padės išsiskirti pomidorų sultims, kurias sugers popieriniai rankšluosčiai.
Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
Iš sluoksniuotos tešlos lakšto išpjauname maždaug 25 cm dydžio blyną, kurį padedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Tešlos kraštelius sutepame kiaušinio trynio plakiniu.
Sluoksniuotą tešlą supjaustykite stačiakampiais.
Varškę sumaišome su stambiai sutarkuotu fermentiniu sūriu, įdedame grietinės, smulkiai pjaustytų krapų, įberiame druskos ir pipirų pagal skonį. Kiaušinio baltymą išplakame iki standžios masės, sudedame į varškės masę ir viską išmaišome. Įdarą sudedame ant tešlos pagrindo.
Tešlą aptepkite rikotos, kietojo sūrio ir pesto mišiniu (švarius palikite tik kiaušinio plakiniu apteptus kraštelius). Ant viršaus užberkite po saujelę tarkuoto mocarelos sūrio ir dėkite po dvi-tris pomidorų riekeles.
Kepkite įkaitintoje orkaitėje 20-25 minutes, kol pyragėliai gražiai pagels, apskrus.
Varškės įdaras labai sultingas ir purus, kietasis sūris jam suteikia malonaus pikantiškumo, o pomidorus pasistenkite pasirinkti pačius kvapniausius, saldžiausius ir gardžiausius.
Nors sluoksniuotą tešlą įmanoma pasidaryti namuose, bet net ir patys išradingiausi, garsiausi virėjai neslepia, kad jie naudoja pramoniniu būdu pagaminą sluoksniuotą tešlą. Kai tiek daug reikia nuveikti šiaip gyvenant užimtą gyvenimą, kartais tai greičiausia išeitis.