pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Naminiai ledai su varške: receptai ir patarimai

Kokia gi vasara be gardžių ledų, tiesa? Žinoma, paprasčiausia tiesiog užsukti į parduotuvę ir nusipirkti vieną ar kitą porciją… Vis dėlto, jeigu tik turite laiko, siūlome pasigaminti ledus patiems.

Varškės ledų populiarumas

Varškės ledų populiarumo priežastis paprasta - gamyba yra lengva, nereikalauja jokių ypatingų kulinarinių įgūdžių ar specialių preparatų. Dar geriau tai, kad pakaks vos kelių ingredientų, o svarbiausias produktas - varškė - yra tiek naudingas organizmui, tiek nebrangus.

„Varškė yra vertingas visaverčių baltymų šaltinis. Jame yra nepakeičiamųjų aminorūgščių, t. y. tokių, kurių organizmas pats negali pasigaminti, todėl jų reikia gauti su maistu. Jos žmogui labai svarbios, nes dalyvauja kuriant naujas ir atstatant pažeistas ląsteles. Taip pat varškėje rasime magnio, kalio, cinko, vitaminų A, D ir E. Taip pat - daug B grupės vitaminų, kurie, be kita ko, atsakingi už tinkamą nervų ir imuninės sistemų veiklą“, - teigia prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė. Tiesa, varškėje yra mažiausiai kalcio iš visų pieno produktų.

Receptai

Varškės ledai - skanūs ir paprasti

Norint pasigaminti gardžių naminių varškės ledų, galima naudotis vienu iš dviejų populiariausių receptų. Pagal pirmąjį, reikės 500 g varškės ir 60 ml medaus. Antrasis receptas siūlo medų pakeisti 120 ml klevų sirupo.

„Gamyba - paprastesnė nei paprasta. Tereikia gerai sumaišyti abu ingredientus. Tą padaryti ranka bus nemenkas iššūkis, todėl verčiau naudoti maisto trintuvą: bus ir gerokai lengviau, ir konsistencija geresnė. Ledų masė tuomet bus lyg aksominė. Gerai sutrynus, tereikia masę supilti į formą ir užšaldyti. Po valandos skanėstas bus paruoštas patiekti“, - pataria V. Juodkazienė.

Priklausomai nuo to, ką mėgstate - arba ko turite namuose, ledus galima skaninti įvairiais priedais. Pavyzdžiui, įdėti porą šaukštų riešutų sviesto, pagardinti anakardžių riešutais, sausainių ar šokolado gabalėliais, bananais, uogomis, sirupu, vanilės ekstraktu ar uogiene.

Receptas su grūdėta varške, riešutų sviestu ir šokoladu

Šis naminių ledų receptas yra visiškai paprastas, be maišymo: viską sumalti, užberti norimų priedų (šokoladas ir sūrūs riestainėliai) ir palikti šalti šaldiklyje. Ragaudami tikriausiai niekad neatspėtumėt, kad jie pagaminti iš grūdėtos varškės, nes ledai kremiški, minkšti, tartum tai būtų riebus plombyras, žodžiu, verti pasimėgavimo.

Ingredientų patiems ledams prireiks vos trijų: grūdėtos varškės, riešutų sviesto ir medaus (ar kito skysto saldiklio). Dar ant viršaus beriu priedų. Mano pasirinkimas: smulkintas šokoladas, sūrūs riestainiukai ar sausainiai (tiks Gaidelis ir pan.) ir šiek tiek riešutų sviesto. Žinoma, pagrindinis ingredientas yra Pieno žvaigždžių GRŪDĖTA varškė, kurią renkuosi kokybiškiausią, kokią galiu rasti. Labai mėgstu ją tiesiog be nieko ar su šaukšteliu uogienės ir kadangi vis stengiuosi suvalgyti pakankamai baltymų, puikiai pamenu, kad 100 g grūdėtos varškės yra net 12 g baltymų. Taigi, nors šie ledai yra desertas, smagu žinoti, kad jie iš kokybiškų ingredientų ir, galima teigti, yra labiau sveikatai palankus variantas, nei dauguma klasikinių ledų.

Jau pažadėjau, kad šių ledų gamyba bus palai paprasta, taigi prašom tuo įsitikinti. Į kokteilinę ar maisto smulkintuvą supilu Pieno žvaigždžių Grūdėtą varškę, riešutų sviestą ir skystą medų. Sumaltą masę pilu į indelį, tinkamą šaldymui. Ant viršaus užberiu šokolado gabaliukus, sutrupintus sausainius arba riestainėlius. Dar papildomai galima užpilti šiek tiek riešutų sviesto. Jei norisi, masę su priedais šiek sumaišau. Šaldiklyje ledus laikau, kol sustingsta: bent 3-4 valandas arba ilgiau.

  • Vienas lengviausių būdų namuose pasigaminti kreminių ledų: nereikės šąlančių ledų permaišyti, o tiesiog viską sumalti, užberti norimų priedų ir palikti šaldiklyje kelias valandas.
  • Mano mėgstamas derinys: šokolado gabaliukai, riešutų sviestas ir sausainiai ar riestainėliai.

Varškės ledai su braškėmis ir sausainiais

Atsilikote nuo tendencijų ir dar neįtraukėte grūdėtos varškės į desertų ruošą? Į trintuvą supilkite grūdėtą varškę, medų (ar kitą saldiklį), sudėkite pusę braškių. Trinkite tol, kol masė taps vientisa - neliks varškės grūdelių. Likusias braškes supjaustykite nedideliais gabalėliais. Sausainius sulaužykite į nedidelius gabalėlius. Braškes ir sausainius sudėkite į varškės masę. Viską gerai išmaišykite. Paruoštą masę sudėkite į indą. Jį įdėkite į šaldymo kamerą ir laikykite bent 3 valandas, o geriausia - per naktį. Prieš valgydami, kelias minutes palaikykite kambario temperatūroje.

Šilauogių ledai

Naujausias IKI akcijų leidinys siūlo puikią nuolaidą šilauogėms. Bėkite į parduotuvę, įsigykite šių puikių uogų ir pasigaminkite ledus.

Ingredientai:
  • 200 g šilauogių
  • 500 ml grietinėlės (35 proc. riebumo)
  • 100 g kreminio sūrio
  • 2 prinokę bananai
  • 100 g cukraus
Gaminimas:
  1. Pirmiausia, šilauoges sutrinkite su cukrumi.
  2. Kitame dubenėlyje sutrinkite bananus iki vientisos masės.
  3. Išplakite grietinėlę.
  4. Tada į ją dėkite kreminį sūrį ir viską gerai išmaišykite.
  5. Į grietinėlės ir sūrio plakinį sudėkite uogas ir bananų tyrę.
  6. Išmaišykite.
  7. Masę sudėkite į vieną didelį indą arba nedidelius indelius. Juos dėkite į šaldymo kamerą ir laikykite pernakt.
  8. Viskas - ledai pagaminti. Ragaukite patys ir pavaišinkite kitus.

Mangų ledai

Ingredientai:
  • 500 g grietinėlės (35 proc. riebumo)
  • Skardinė kondensuoto pieno
  • 2 mangai
Gaminimas:
  1. Mangus nulupkite, išimkite kauliuką. Minkštimą sutrinkite trintuvu, kol masė taps vientisa.
  2. Suplakite grietinėlę. Tada į ją po truputį pilkite kondensuotą pieną ir dar šiek tiek paplakite. Masė turėtų įgauti šiek tiek standumo.
  3. Į masę po truputį pilkite mangų tyrę. Pildami vis švelniai pamaišykite. Galiausiai, viską gerai išmaišykite.
  4. Ledų masę supilkite į šaldymui tinkamą indą.

Greiti varškės ledai su medumi

Ingredientai:
  • 500 g varškės
  • 60 ml medaus arba 120 ml klevų sirupo
  • Pasirinktinai: banano gabaliukų, riešutų kremo, šviežių uogų, vanilės ekstrakto, riešutų, šokolado gabaliukų ar trupintų sausainių.
Gaminimas:
  1. Gerai sumaišykite ir sutrinkite varškę su medumi. Tą padaryti ranka gali būti sunku, todėl verčiau naudoti maisto trintuvą: bus ir gerokai lengviau, ir konsistencija geresnė. Ledų masė tuomet bus lyg aksominė.
  2. Jeigu naudojate papildomus priedus, juos įmaišykite.
  3. Gerai viską sutrynus, tereikia masę supilti į atskiras ledų formeles arba vieną didesnį indą ir užšaldyti.
  4. Šaldiklyje palikite mažiausiai valandai, o kad jie išties būtų kaip ledai - bent kelioms.

Grūdėtos varškės ledai (Kotrynos Starkienės receptas)

Vyšnių skonio ledams reikės:
  • 500 g grūdėtos varškės
  • saujos šaldytų vyšnių
  • dviejų bananų
Pistacijų ledams reikės:
  • 500 g grūdėtos varškės
  • 100 g lukštentų, nesūdytų, kepintų pistacijų
  • kelių šaukštų medaus
Gaminimo eiga:
  1. Visus ledų ingredientus sudėkite į blenderį ir sutrinkite iki vientisos masės.
  2. Gautą masę supilkite į indelį, uždenkite ir įdėkite į šaldymo kamerą.
  3. Šaldykite mažiausiai tris valandas.
  4. Norint, kad konsistencija būtų dar panašesnė į ledų, po trijų valandų masę galite vėl sudėti į blenderį, dar kartą viską sutrinti, supilti į indelį ir palikti sustingti.

Ar varškės ledai yra sveiki?

Varškė yra vertingas produktas, tačiau dažnam gali kilti klausimas - ar jos pagrindu paruošti ledai gali būti laikomi sveikesne alternatyva tradiciniams pieno skanėstams?

„Atsakymas iš dalies priklauso nuo Jūsų pasirinkimo - pavyzdžiui, žemės riešutų sviestas ar sausainiai padidins deserto kaloringumą. Jeigu pridėsite daug cukraus turinčių sirupų, teliks mažai varškės naudos sveikatai“, - pažymi V. Juodkazienė.

Jeigu nepersistengsite su priedais, šis desertas bus gerokai sveikesnis už įprastinius ledus. Juose bus mažiau kalorijų, angliavandenių ir pridėtinio cukraus, o bus daugiau baltymų. Todėl desertas saikingai gali būti valgomas ir tų, kurie turi problemų su padidintu cukraus kiekiu kraujyje.

„Norint sveikatai kuo palankesnio deserto, vertėtų ypatingą dėmesį skirti ingredientų kokybei. Rinkitės neriebią gerą varškę, kokybišką medų, venkite dirbtinių dažiklių ar labai perdirbtų priedų. Jeigu negalite be šokolado - verčiau rinkitės geros kokybės juodąjį, o ne pienišką. O dar geriau - gardinimui naudokite migdolus, kitus riešutus arba jau parduotuvėse pasirodančias šviežias uogas. Visgi svarbu nepamiršti, kad tai yra desertas, todėl kaip ir viskam gyvenime, čia būtinas saikas“, - sako prekybos tinklo „Iki“ atstovė.