Ar gali būti kas nors geriau ryte prie kavos puodelio gerai dienos pradžiai? Tikriausiai ne, ypač jei tai pagaminta su daug meilės, atidumo, dėmesio ir susikaupimo. Gražios dienos ir visos savaitės.
Nereikia jokių apklausų ir nuomonių, nes akivaizdu ir aišku - „Tinginys“ yra mėgstamiausias Lietuvos desertas. Kodėl? Atsakymas slypi pavadinime - viens, du ir nuostabiausias gardumas pagamintas! Žinau, kad visi turite mėgstamiausią „Tinginio“ receptą ir mokate pasigaminti klasikinį - su riešutais ar sausainiais. Ko gero, dažna šeimininkė yra gaminusi tą greitą pyragą. Todėl ir praminė tinginiu, kad nereikia kepti, o rezultatas visada puikus.
Tradicinis tinginys su šakočio trupiniais
Ar kada esate ragavę tinginio, kuriame vietoj sausainių būtų šakočio trupiniai? Ne? O be reikalo! Žinoma jums iškyla klausymas iš kur gauti tokį dalyką, juk trupinti patį šakotį labai brangu. Taip, iš ties brangu, tačiau šakočių kepėjai pardavinėja trupinius už kelis litus už kilogramą.
Reikės:
- 1 kg šakočio trupinių (jei jų neturite, gaminkite su sausainiais);
- 200 g sviesto;
- 1 indelio kondensuoto saldaus pieno;
- 1 v. š. kakavos.
Gaminimo procesas:
- Trupinius palaužome iki norimo dydžio gabalėlių.
- Prikaistuvyje ištirpiname sviestą, sudedame kondensuotą pieną ir pakaitiname, kol pradės truputį tirštėti. Suberiame kakavą. Viską gerai išmaišome.
- Masę pilame ant trupinių, išmaišome.
Šokoladinis tinginys su šakočio trupiniais
Reikės:
- 400g šakočio trupinių;
- 3 v.š. kakavos;
- 100g sviesto;
- 1 indelio kondensuoto pieno;
- 1 v.š.
Gaminimo procesas:
- Ištirpinau sviestą ant nedidelės ugnies. Subėriau cukrų sumaišytą su kakava (taip išvengiama kakavos gumulėlių) ir supyliau kondensuotą pieną. Tuomet kaitinant maišiau kol gavosi vientisa masė.
- Gautą masę užpyliau ant trupinių ir gerai išmaišiau.
- Tada tampriai įvyniojau į maistinę plėvelę ir įdėjau į šaldytuvą. Kadangi dariau ryte, tai vakare jau valgėm.
Kavos skonio šakočio tinginys
Labai gardus, nesudėtingai paruošiamas ir jau daugelio pamėgtas skanėstas šiek tiek kitaip.
Jums reikės:
- 250 g juodo šokolado;
- 250 g šakočio;
- 30 g sviesto;
- 75 g cukraus pudros;
- 10 g kakavos;
- 70 ml kavos.
Gaminimo procesas:
- Karšto vandens vonelėje išlydome juodąjį šokoladą ir sviestą.
- Į dubenį beriame cukraus pudrą, kakavą ir pilame kavą.
- Gerai išmaišome ir suberiame sulaužytą šakotį.
- Masę verčiame ant kepimo popieriaus ir spausdami tvirtu maišeliu formuojame norimo dydžio ir formos tinginį. Spaudžiame standžiai, kad neliktų tarpų.
- Dedame į šaldytuvą mažiausiai 2 valandoms.
- Patiekdami galite apibarstyti ir cukraus pudra.
- Skanaus!
Baltojo šokolado tinginys
Baltojo šokolado tinginys - nuodėmingas, saldus ir labai skanus. Jei norite mažiau saldžios, šiek tiek gaivesnės versijos, pusę kondensuoto pieno ir baltojo šokolado kiekio galite keisti kremine varške. Bus taip pat be galo skani variacija tiems, kurie mėgsta mažiau saldžius desertus.
Gaminimo procesas:
- Puode išlydome sviestą, sumaišome su saldintu sutirštintu pienu. Įdedame šokoladą ir maišydami kaitiname, kol jis išsilydo.
- Į dubenį nedideliais gabalėliais sulaužome šakotį, sudedame spanguoles bei smulkintus riešutus ir slyvas.
- Užpilame skysta mase ir viską gerai išmaišome.
- Perkeliame tinginį į šaldytuvą mažiausiai 4 valandoms arba, geriausia, per naktį.
Itališkas tinginys su šakočio gabaliukais
Virtuvės šefas Gian Luca Demarco tęsia savo keliones po Lietuvą, o paragavęs tradicinių mūsų patiekalų, drąsiai rodo ir itališkas jų versijas. Gian Luca nusprendė parodyti kitokią tinginio versiją - vietoje sausainių jis naudojo šakočio gabaliukus. „Šis pyragas negalėtų vadintis itališku, jei jame nebūtų kavos, tad mes ją čia būtinai panaudosime“, - slaptą ingredientą atskleidė virtuvės šefas.
Patarimai ir gudrybės
Kartu su šakočiu pridėjau daug savo mylimų itin kokybiškų SEEBERGER riešutų, džiovintų slyvų ir spanguolių - man labai patinka, kai kiekvienas kąsnis stebina vis kitu maloniu priedu. Bet jei visgi šakočio liko - tai va, žinosite, kaip skaniai panaudoti arba galima, aišku, ir specialiai nusipirkti šakočio šiam „Tinginiui“ pagaminti.
Pamenu, viename Marijampolės muziejuje buvau aptikusi ranka rašytą „baumkucheno“ receptą. Geras šakotis yra pagamintas iš daug sviesto, daug cukraus, daug kiaušinių.
Masė turėtų būti ne karštesnė kaip 40 laipsnių. Tada įberiu 4 v. š. Sutarkuoju 150 g paprastų sausainių (dėl sulipimo), sudedu 500 g šakočio trupinių, užpilu šokoladinę masę ir viską gerai permaišau. Kai masė vienodai susivolioja, dalinu į tris dalis ir dedu į polietileninius maišelius, apspaudžiu, suformuoju ,,dešras“. Guldau ant padėklo, prispaudžiu lentele ir uždedu svorį. ,,Dešros“ sustingo, lengvai nusilupa plėvelė, gražiai pjaustomos. Skanumėlis gardumėlis - liežuvį gali praryti!