Pateikiami receptai tinka kaip vienos pirmųjų košių, nuo 6 mėnesių, bet, jei primaitinimas pradedamas anksčiau (nuo penkto mėnesio pradžios), šias košes taip pat galima naudoti. Ko pasiūlyti pirmą kartą - daržovių ar kruopų košės, pasitarkite su gydytoju.
Bendri patarimai gaminant košę kūdikiui
Kol kūdikis mažas, patogiausia jam košę virti atskirame, mažame puode. Užkaiskite puodą su vandeniu, kruopščiai po tekančiu vandeniu nuplaukite daržoves, supjaustykite jas stambiais gabalais ir dėkite į verdantį vandenį. Vandens pilkite šiek tiek daugiau, negu apsems daržoves, nes verdant vanduo garuoja.
Ne visos daržovės verda vienodai ilgai. Ilgiausiai verda morkos, burokėliai, pupelės, žalieji žirneliai, ropės. Vidutiniškai - bulvės, kopūstai, kalafiorai, brokoliai. Skusdami ir lupdami daržoves stenkitės tai daryti atidžiai ir nelupkite stora luobele - iš karto po ja paprastai yra daugiausia vitaminų ir mineralinių medžiagų. Jeigu kūdikiui virsite pomidorą (beje, jis išverda per kelias minutes), būtinai prieš tai nulupkite odą.
Iki metų kūdikiams maisto nerekomenduojama nei specialiai saldinti, nei sūdyti. Natūralaus sūrumo ar saldumo turi pačios daržovės, pavyzdžiui, salstelėjusį skonį suteikia moliūgas, morka, burokėlis. Jeigu kūdikis nesuvalgo visos išvirtos porcijos, paruoštą daržovienę laikykite šaldytuve ir prireikus vėl pašildykite. Nepatartina šildyti mikrobangų krosnelėje (maistas sušyla netolygiai, išlieka rizika apsideginti), geriau indelį su koše įstatykite į didesnį indą, pripildytą karšto vandens.
Primaitinimą pradėti patariama nuo vienos daržovės, geriausia, tokios, kuri auga mūsų klimato zonoje. Paprastai Lietuvoje tėvai primaitinimą pradeda nuo bulvės arba morkos.
Jeigu vaikas negali nuryti tyrelės, stumia ją iš burnos, gali būti, kad ji per tiršta, pabandykite dar truputį paskystinti.
Bulvių košės receptai
Bulvių ir morkų košė (nuo 6 mėn.)
Į verdantį vandenį įdėti nuskustą morką ir bulvę. I verdanti vandeni sudeti bulve ir morkyte ,virti kol suminkstes . Viską sublenderiuojame. Labai skanu įdėti ir į košę ir šiaip suvalgyti. Morką kartais keisdavom obuoliuku, žalia cukinija arba moliūgu. Lyg šiol labai mėgsta.
Bulvių ir moliūgo košė (nuo 6 mėn.)
Į verdantį vandenį sudeti bulvę, kiek vėliau - moliūgą ir virti, kol suminkštės. PARUOSIMAS : i verdanti vandeni sudeti bulve ir moliuga ,virti kol suminkstes . Moliūgą 10-15 min. pavirkite vandenyje, pridėję sviesto sutrinkite viską.
Bulvių ir obuolių košė (nuo 6 mėn.)
Į verdantį vandenį įdėkite bulvę, baigiant jai virti įdėkite obuolį. Garpuodyje užvirinkite vandenį, įstatykite sietelį su bulvės gabaliukais. Suberkite obuolio gabaliukus. Garinkite dar 5-7 min.
Bulvių, morkų ir moliūgo košė (nuo 7 mėn.)
Į verdantį vandenį įdėti morką, iki virimo pabaigos likus dešimt minučių, įdėti moliūgą ir cukiniją.
Bulvių ir brokolių košė (nuo 7 mėn.)
Į verdantį vandenį pirmiausia dėkite morką, o po kelių minučių - bulvę ir brokolį. Išvirus pridėkite sviesto ir viską sutrinkite.
Košė su mėsa (nuo 7 mėn.)
Pirmiausia mesyte apvirdavau,nuplaudavau ir susmulkinus vel sudedu virti. Nupilkite vandenį ir mėsą užpilkite nauju vandeniu arba nugraibykite susidariusias putas. Tuomet susmulkinu darzoves,druskytes biskiuka imetu.
Kiti receptai ir patarimai
- Sausainius sutrupinam tiesiai i mazylio inda, uzvirinam piena ir pilam ant sausainiu. su sakute patrinam ir skanaujam p.s.
- Variacijos: kadangi šis derinys greičiausiai jau nebus pirmas, tam, kad vaikas susipažintų su naujomis tekstūromis ir grynesniais skoniais, dalį kalafiorų ir / ar mėsos galite atdėkite ir netrinkite iki tyrės.
Maisto ruošimo būdai
Tinka visi trys būdai. Garinti galite tiek specialiame garintuve, tiek paprastame puode: įpilkite į puodą vandens, įstatykite sietelį taip, kad jis nesiektų vandens, į sietelį sudėkite pasirinktas, švarias, nuskustas, supjaustytas daržoves ir uždenkite puodą. Garinkite iki kol morkos gabaliukai bus minkšti, kol galėsite juos labai lengvai persmeigti peiliu. Garinti reikėtų 10-15 min.
Moliūgą nuplaukite, perpjaukite pusiau, išskobkite sėklas ir jas gaubiančią, lengvai atsiskiriančią, siūlišką minkštimo dalį. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje iki kol moliūgas bus minkštas, galėsite jį be jokių pastangų persmeigti peiliu. Kepti reikėtų 45 min. Iškeptą moliūgą ištraukite iš orkaitės, palaukite, kol kiek atvės.
Porcijų kiekis
Ir maisteli supilu į litrinį,ar 700gr. Taip paruošto maistelio mum pakanka 3 dienoms,valgant po du kartus.